Dodaj do ulubionych

Architektura Drewniana na Śląsku

15.07.18, 11:38
PANIOWY - Najstarsza wzmianka o Paniowach pochodzi z dokumentu z 1282 roku, w którym wymieniony jest, jako świadek, Piotr z Paniów, syn Gosława. Druga wzmianka pochodzi z 1393 roku - wówczas wymieniany jest Jerzy z Paniów. Jako pierwszy właściciel wioski wymieniany jest w 1472 roku Piotr Przedbiór. W latach 1538-1551 Paniowy były własnością Rogojskich, później Bujakowskich. We władaniu tej rodziny Paniowy pozostawały przez 250 lat. Od 1550 roku jeden dział na Paniowach posiadał Krzysztof Gocnara. Według urbarza państwa bytomskiego w 1620 roku Paniowy miały trzy działy: Piotra Bujakowskiego, Hanusza Rogojskiego z Rogoźna (od 1598 roku) i Melchiora Hoszka. Dopiero w połowie XVIII wieku Paniowy należały tylko do Bujakowskich. W roku 1706 Stanisław Antoni Bujakowski nabył od Elżbiety Makowieckiej z domu Rogojskiej jej dział za dwa tysiące talarów. Kolejno nabył w 1708 roku od Piotra Antoniego Rogojskiego i jego żony Heleny Judyty z domu Goczałkowskiej ich dział za 1800 talarów. W 1730 roku przejął dobra paniowskie Jan Józef Bujakowski, a w 1761 roku sprzedał je Baltazarowi Ludwikowi von Wallhofen za 16 000 talarów. W 1767 roku majątek poszedł na licytację i Paniowy nabył Ludwik de Szymoński. Do tej rodziny dobra należały do 1811 roku, po czym przeszły na krewnych żony. Nowy właściciel Adolf von Wrochen był starostą powiatu bytomskiego w latach 1830-1849. Następnym właścicielem był hrabia Ryszard von Posadowski-Wehner, który te dobra nabył w 1851 roku. Do tej rodziny Paniowy należały do 1896 r. Następnie przeszły na własność spółki Graflich Schaffgottsche Werke, która posiadała je do I wojny światowej.
W roku 1922 Paniowy wcielono do nowo utworzonego powiatu rudzkiego. Powiat ten został w roku 1925 zniesiony, a Paniowy przyłączono do powiatu pszczyńskiego. Od roku 1945 razem ze wsiami Mokre i Borowa Wieś należały do gromady Śmiłowice. W roku 1954 wieś wcielono do nowo powstałego powiatu tyskiego. W roku 1975 Paniowy stały się dzielnicą miasta Mikołowa.
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Architektura Drewniana na Śląsku 15.07.18, 11:42
      W Paniowach znajduje się drewniany kościół pw. ś. apostołów Pitra i Pawła. Kościół ma budowę zrębową z dwuspadowym dachem, krytym gontem. Otoczony jest sobotami. Posiada osobno stojącą dzwonnicę. Wokół kościoła położony jest cmentarz na którym znajdziemy groby proboszczów, którzy zmarli w Paniowach. Tutaj natrafimy również na grobowiec poświęcony Powstańcom Śląskim.
      • madohora Re: Architektura Drewniana na Śląsku 15.07.18, 11:43
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/0JbcvzbU1aDnuCWRzB.jpg
        • madohora Re: Architektura Drewniana na Śląsku 15.07.18, 11:43
          Gdzieś przycupnął w miejscowości Paniowy
          Mały, drewniany kościół o budowie zrębowej
          Dach ma kryty gontem, na dachu dwa spady
          Wsparł się na nim promień słońca blady
          Na dachu jest wieżyczka - ta na sygnaturkę
          I teraz nie wiem co rzec - mam trochę pod górkę
          Obok kościoła stoi osobno drewniana wieża
          Spójrz na zdjęcia, jeśli nie dowierzasz
          Wokół cmentarz a na nim zasłużeni ludzie
          Którzy zasnęli po całego życia trudzie
          Przejdź spokojnie, pamiętaj zakłócasz ich spoczynek
          Stań na chwilę i zmów "Wieczny Odpoczynek"
          • madohora Re: Architektura Drewniana na Śląsku 15.07.18, 11:44
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/jLD9cihfOMNOZhoKyX.jpg
        • iksis Re: Architektura Drewniana na Śląsku 15.07.18, 20:29
          Cudo mało znane w Polsce. A szkoda.
          • berncik Re: Architektura Drewniana na Śląsku 15.07.18, 20:37
            Na Śląsku Opolskim jest bardzo dużo tych kościółkow
            • madohora Re: Architektura Drewniana na Śląsku 15.07.18, 20:43
              U nas też:) Obiecuję, że ciąg dalszy nastąpi...
            • madohora Re: Architektura Drewniana na Śląsku 15.07.18, 20:47
              berncik napisał:

> Na Śląsku Opolskim jest bardzo dużo tych kościółkow

Wybierałam się do Chróstów, niestety kontuzja mi nie pozwoliła na ten wyjazd ale pooglądałam sobie te okolice w necie, pojechałam też kursorem dalej...i teraz mi to siedzi w głowie. A niestety nie mam samochodu.
    • madohora DOM TKACZA BIELSKO - BIAŁA 21.08.18, 20:17
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/ebhdCkS7pqr3YOJzqX.jpg
      • madohora Re: DOM TKACZA BIELSKO - BIAŁA 21.08.18, 20:18
        Dom Tkacza – ekspozycja zewnętrzna Muzeum Historycznego w Bielsku-Białej – położony jest na terenie Górnego Przedmieścia, istniejącego już od pierwszej połowy XV wieku i zamieszkiwanego przez sukienników bielskich. Tradycje domu, w którym znajduje się muzeum, sięgają XVIII wieku. Do pierwszych lat XX wieku mieściło się tu mieszkanie i warsztat sukiennika, brak jest jednak szczegółowych informacji o mieszkańcach domu. W drugiej połowie XVIII wieku była to z pewnością rodzina Bartke, w wieku XIX rodzina Batheltów. Od 1873 roku właścicielem budynku był Carl Nowak, a po jego śmierci wdowa po nim, Marie. Na początku XX wieku znajdował się tutaj warsztat szewski Antoniego Polończyka, istniejący do II wojny światowej. W okresie powojennym budynek pełnił funkcję normalnego domu czynszowego. Syn Antoniego, Wiktor Polończyk, w 1974 roku podarował go Skarbowi Państwa z przeznaczeniem na cele muzealne. Po długoletnich pracach konserwatorskich i rekonstrukcyjnych w 1992 roku Muzeum Okręgowe w Bielsku-Białej udostępniło dom zwiedzającym.
        • 1fatum Re: DOM TKACZA BIELSKO - BIAŁA 21.08.18, 21:23
          madohora wejdź na pocztę.
      • 1fatum Re: DOM TKACZA BIELSKO - BIAŁA 21.08.18, 21:19
        Foto zdaje się być robione telefonem. Byłoby lepsze, gdyby światło (słońce) było za plecami lub w pochmurny dzień.

Choć posiadam telefon z b. dobrą optyką (KAMERA (TYŁ): SONY 13 Megapixeli INTERPOLOWANE do 16Mpx; KAMERA(PRZÓD): 13 Megapixele INTERPOLOWANE do 16Mpx; LAMPA BŁYSKOWA: LED).

Traktuję robione nim zdjęcia i filmy jako zło konieczne.

Naprawdę dobre zdjęcia robię Nikonem z dobra optyką.

Z braku funduszy, lepszy jest nawet słabszy aparat fotograficzny od najlepszego telefonu.

Prześlij mi na maila to zdjęcie jako załacznik, może coś uda się naprawić.
        • madohora Re: DOM TKACZA BIELSKO - BIAŁA 21.08.18, 22:18
          Niestety, pogoda była jaka była a ja w Bielsku byłam tylko parę godzin. A zdjęcie jest zrobione aparatem Samsung. Dziadek ma już dziesięć, masę zdjęć "na swoim kącie" lat i czasem za mną nie nadąża.
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/9dhTe1uqCQpoNFKBpX.jpg - to zdjęcie jest robione komórką.
          • 1fatum Re: DOM TKACZA BIELSKO - BIAŁA 21.08.18, 22:53
            Zobacz pocztę
            • madohora Re: DOM TKACZA BIELSKO - BIAŁA 21.08.18, 23:16
              Ty też zajrzyj na pocztę:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka