Dodaj do ulubionych

Servusik Wasserpolacken!!!

20.07.06, 10:38
Jak tam sie kulo u wos widza ze Forum ucichło trocha przestaliscie sie
Harkac zusammen no prima so muss Sein! jak tam ta wascho Verajna N-Slonski
jeronie zodyn pieron niechce wos uznac ani gorol ani Deutsch Schlesier acha
zapomnioł bych naschkryflac we Stuttgarter Nachrichten podowo Bióro
Statystyczne ze jakes 9.000 tys Aussiedller wróciło do Polski w tym roku
Deutsche sie radujom 9.000 Wasserpolacken wenige mozecie przijonc ich zarozki
do waschy Ferajny! Nieudaczniki wracajom no i gut tam mogom gorolom wisiec na
kapsie!!!!!
Obserwuj wątek
    • alojs Re: Servusik Wasserpolacken!!! 20.07.06, 10:54
      Ja podobno rico pakuje jus swoje manele jedzie do Heimatu Chorzów-Stary
      podobno erbnie Eincla po Omie ze bilckem na Hütte! we Fammiloku jus chlywik
      je wyprozniony schopka tysch mogo zas chowac wieprzka jak pierwy a z łokna
      bydze wisiała fanka ze orłym piastowskim HE HE!! RICO ALLES GUTE na starych
      smieciach!!
      • eichenau Re: Servusik Wasserpolacken!!! 21.07.06, 10:56
        Zastanówmy sie razem jakie są powody tych niby "Deutsche" Aussiedller ze
        wracają do Polski? My którzy jusz od ponad 30-lat pobytu w BRD znamy ten
        Temat bardzo dobrze kto WRACA! są to ludzie o mieszanych związkach małzenskich
        w wiekszosci Polka-Slązak lub odwrotnie Slązak-Polka, wiezi z Niemcami dla tej
        mieszanej grupy są bardzo znikome prawie-O,wystarczy ze troszeczke trudnosci
        mają w aklimatyzacji w nowym miejscu automatycznie sie obwinia drugiego w tym
        wypadku Slązaka lub Slązaczkę po cos mie tutaj wyciągnoł moglismy zyc nadal w
        Polsce grupa tych ludzi nigdy nie była zaintegrowana w społeczenstwie
        Niemieckim oni zyli ciągle Polską czuli sie tu zle problemy językowe,zła opinia
        o Polakach w tutejszej prasie, problemy z pracą,robienie urlopów ciągle w
        Polsce obracali sie tylko w kregach ludzi o podobnych problemach akceptacji
        wsród Deutsch Schlesier tez nie mieli czuli sie obco bo oni udają Niemców
        Schlesier w BRD ich unikali bo psuli nam reputację wsród miejscowych,byłem raz
        zaproszony do takiej rodziny jak jusz widziałem Matkę Boską Częstochowską na
        scianie wisiec i obrasek Polskigo papieza to jusz wiedziałem skim mam do
        czynienia,oczywiscie powody do popwrotu były napewno rózne ale głównym powodem
        była praca,obcosc w Niemczech,perspektywa z zarobionych pieniedzy otworzyc w
        Polsce jakis interes itd, Mysle ze ta grupa w Polsce nawet nie nadaje sie do
        tworzenia nowego Narodu Slązkiego oni sami nie wiedzą kim są! oni czuja sie
        poprostu Polakami i tu jest sedno sprawy!!!
        • ballest Re: Servusik Wasserpolacken!!! 21.07.06, 12:08
          Eichenau, jou nie wrocam, bo jou tam juz nawet korzeni nie mom, a moj synek ani
          po polsku ani po slonsku nie umiy.
          Rozumiam ale ludzi, co chcom wrocic bo som starsze, a starszych drzew se nie
          przesadzou.
          Podom Ci przyklad z moji rodziny, moj ojciec bou berufssoldat i chciou po
          wojnie sie do Legii Cudzoziemskiej se zaciongnonc, ale tam juz brat od uojca co
          juz przed wojnom miou geszeft w Berlinie na niego czekou i go poslou na Slonsk,
          bo Poloki niemieckim urzednikom, czytej beamtym pensji nie puaciyli.
          Tak musiou uojciec jako jedyny samotny ze wszystkich braci do Polski nazod
          wrocic ( Braci bouo szesc) zeby swoich rodzicow utrzymywac, bou jeszcze drugi
          brat w Polsce Severin, ale tego Poloki do obozu do Jaworzna zawarli.
          Uojciec se uozyniou, jou se urodziou i Onkel Alois zauatwiou nom wyjazd na
          uodwiedziny chyba w 1957 roku, uojciec, moja oma i jou, mama zostaua jako fant
          w Polsce.
          Bouo uobgodano, ze zostanymy na stale, a jou miou nawet geszeft uot Onkla
          kiedys !
          Oma, ta co ji na Slonsku krolowou Niemiec godali, ta dostaua Heimweh i chcala
          nazod.
          Dziynnie puakau, no i nic zebrali my se i wszyscy juzas my nazod przyjechali,
          dopiero jak w 1961 roku Oma umarua na nowo my se starali o wyjazd staly.
    • eichenau Re: Servusik Wasserpolacken!!! 20.07.06, 11:21
      Ponoc Gorzelik rychtuje mu we Chorzowie extra Bióro do Heimkehrer
      bydze mioł opieka nad nimi by zas Fuss fasnyli we Heimacie no i ze Zarzondu
      dostanom kredyt bez procyntowy na meble za zwrot deutsche Pässe tysz dostanom
      cos tam, Syncysko sie wybije przi Gorzeliku !!
      • rico-chorzow Willi,Ballest, 20.07.06, 12:03
        Wasza Polonia niemiecka się odezwała,potrafią po polsku:)))
        • socer-schlesier Re: Willi,Ballest, 20.07.06, 14:38
          Fajnie jak Ślązcy wracają do swojego heimatu.Oni z tąd wyszli i fajnie ich witać znowu z powrotem.Świat normalnieje.
          • ballest Re: Willi,Ballest, 20.07.06, 16:54
            Socer wracaja rencisci,mlodzi dali nie widzom przyszlosci przy rzondach
            polskich nacjonalistow.
            • socer-schlesier Re: Willi,Ballest, 20.07.06, 17:56
              Tak będzie jeszcze bardzo,bardzo długo.Mnie to jednak mocka cieszy że nasi starsi schlesierzy na starość do dom wracają.Tu jest ich miejsce.Oczywiście że wiąże się to z kolejnymi różnymi problemami,jednak fajnie ich tu mieć "za potem" nazot.
              • sloneczko1 Re: Willi,Ballest, 20.07.06, 21:48
                chciołeś chyba powiedzieć"za potym";)
          • alojs Re: Willi,Ballest, 21.07.06, 10:19
            socer-schlesier napisał:

> Fajnie jak Ślązcy wracają do swojego heimatu.Oni z tąd wyszli i fajnie ich
            wita
            > ć znowu z powrotem.Świat normalnieje.
            Mosch recht to Slazacy Polscy z papiorami Owczarka Niemieckigo!!
            majom czerwono biołe podniebienie nazywajom sie Czesia,Wiesia,Władek
            chodzili do spowiedzi do polskigo ksiedza, i godali w Niemcach u nas w Kraju
            PFUJ IHR SEID BANDA FARYSEUSCHY GORSZO JAK GOROLE PFUJ BRZIDZA SIE WAMI!!
    • sloneczko1 witejcie eichenau i alois 20.07.06, 21:53
      u nos je jak w doma,powadzić sie mogymy miyndzy sobom ale jak kto nos obcy
      zaatakuje to sie razym broniymy,i niy wymondrzejcie sie za wiela gorole
      jedne,kaj uciekać to wiedzieliście ,ale żeby sam zostać i niy dać sie to już za
      wiela Wom było!
      • ballest Re: witejcie eichenau i alois 20.07.06, 22:03
        Recht Mosz Suoneczko!
      • alojs Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 10:11
        Jawohl to mi sie podobo! Oberschlesier we BRD som gorole to je dobry Witz!!
        ty Sonnenschein wez sie lepi za schmata do wycieranio i za garce do warzynio
        łobejrzij cy waschmaszyna sie kulo wez bigelajza do rynki i zrob cos dobrego
        w doma chop sie bydzie cieschył a nie fanzol dziołcha ło rzeczach co niemos
        pojyncio!! nojgorzi jak babska sie za polityka bierom moj Opa zawsche godoł
        baby to 3xK, Kirche,Küche,Kinder,
        • ballest Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 10:15
          Aloisius jou by ci radziou ze Suoneczkiem nie zaczynac, bo uona tu je
          gospodyniom, a jak jom znerwujesz to ci jedna kopnie wtedy wylecisz z tego
          forum jak mokrou szmata.
          • alojs Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 10:22
            ballest napisał:

> Aloisius jou by ci radziou ze Suoneczkiem nie zaczynac, bo uona tu je
            > gospodyniom, a jak jom znerwujesz to ci jedna kopnie wtedy wylecisz z tego
            > forum jak mokrou szmata.
            Ballest my Deutsch Schlesier som gorole?? ta baba mo zdaje sie Sonnenstich
            po tych Hitzach!!
        • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 10:28
          alojs napisał:

> Jawohl to mi sie podobo! Oberschlesier we BRD som gorole to je dobry Witz!!
          > ty Sonnenschein wez sie lepi za schmata do wycieranio i za garce do warzynio
          > łobejrzij cy waschmaszyna sie kulo wez bigelajza do rynki i zrob cos dobrego
          > w doma chop sie bydzie cieschył a nie fanzol dziołcha ło rzeczach co niemos
          > pojyncio!! nojgorzi jak babska sie za polityka bierom moj Opa zawsche godoł
          > baby to 3xK, Kirche,Küche,Kinder,

widzisz Alois,jo pochodza z taki rodziny co to chopy tysz bierom za szmata i
          wyciyrajom ziymia,a i inksze roboty tysz umiejom,nawet warzom lepi odymnie,jusz
          niy te czasy co to tak o babach godali jak Twoj Opa,możno jeszcze kaj po wsiach
          som takie zacofane baby co sie dajom tyranizować chopom ,ale to jusz
          przeszłość,zresztom zawsze som jakieś wyjontki i o to niy ma sie co
          spiyrać,dobrze pamiyntom jak ludzie z moi rodziny chcieli wyjechać i niy
          dostowali pozwolynia,i jak sie czas zmiyniou jak wyjyżdzali w ramach łonczynia
          rodzin,ale to było rozbijanie rodzin i tela,a teraz to jeżdżom za robotom bo u
          nos jyj dostać niy idzie,i ciesza sie bardzo ,że niykiere jusz wracajom,bo sam
          jest ich Heimat,widać dorobiyli sie rynty i majom za co sam żyć,nawet moja
          dziołcha by wrociyła jakby z chopym dostała sam robota,wiync niy godej mi
          takich gupot,bo niy po to kiedyś nasi oupowie sam prziszli żeby my teraz ta
          ziymia opuściyli,czy Ty tego niy rozumiysz?jak my odejdymy to inne nacje sam
          przidom po nos,natura niy znosi próżni,już w wielu domach co miyszkały całe
          pokolynia naszych przeszły w obce rynce,Ty chyba naprawde niy czujesz nic do
          naszego Heimatu
          • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 10:32
            to czeba czuć,jak wracom z jaki rajzy to asz mi dobrze jak widza moj dom,moj
            kościoł,moja wieś,te łąki,pola i lasy,jada kole kierhoffa i godom do moich --
            jusz jeżech nazot;)tu som kości moich przodkow,jak jo bych mogła je opuścić,no
            jak????
            • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 10:35
              jak ida do kosciola to myśla sie--chodziyli sam,rzykali,mieli marzynia,to
              wszystko jest niymi przesionkniynte,całe historie kiere znom abo niy znom sie
              sam toczyły--i jak idzie to opuscić?
              • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 10:38
                som ludzie co to niy czujom,wiym o tym,ale niy mosz prawa sie wyśmiywać z Tych
                co to czujom,i chcom sam dali być,to niy my doprowadziyli do tego ,że tera sam
                je Polska,ale jest i nom je to egal,my chcymy życ w pokoju i na swoji ziymi,a
                niy na cudzy
                • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 10:39
                  wiyncyj jusz Ci niy napisza bo ida do roboty,może na wieczor jak przida,ale
                  wieczory u nos tysz som cudowne:),żyć a niy umiyrać:)
                  • socer-schlesier Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 18:35
                    Nie można mieć pretensji do kogoś że kocha swoje strony rodzinne.Im człowiek starszy tym bardziej to zaczyna cenić.
                    • ballest Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 21:06
                      Jou to rozumiam, bo taki Niemki jak moja Oma boua, taki richtig nie bouo, jeji
                      dzieci posyuaua do powstanczych familli szyby wybijac, a Severin bou orgeszem!
                      To jednak w Niymcach zostac nie chciaua.
                      • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 21.07.06, 21:42
                        bo była niymieckom ślonzaczkom i tela,a wy tej ziymi niy czuliście i kisz tego
                        odeszliście stond na zawsze:(
                        • rico-chorzow Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 01:50
                          sloneczko1 napisała:

> bo była niymieckom ślonzaczkom i tela,a wy tej ziymi niy czuliście i kisz tego
                          > odeszliście stond na zawsze:(

Gůrny Ślůnzek, rostomjyuy Hajmatland!
                          Z Anaberga widźiš go až po sům rant.
                          I w nojgoršy čas tam ludźie wjerne sům;
                          Za ta Źymjo wšycko, co nojdrogše, dům.

Tam, kaj w šachće migo jyno šole ćyń,
                          Tam, kaj flama z werku nocka mjyńi w dźyń,
                          Tam, kaj w ćymnych chaupach dycki jasno je,
                          Tam, podwjela žyćo, myślům wrocům śe.

Tam, kaj śmjerć to čynsto je bergmůna los,
                          Kaj kobjytki skrůmne, gryfnych dźouškůw moc,
                          Tam, kaj wele houdy stou fatrowy dům,
                          Tam žech zowdy důma, tam můj Hajmat mům.

Siy niy zgodza ze Cia Sonecko,nom Slonsokom,po wywandrowaniu,wyciepniyńciu
                          Slonsokow niymieckych,to tak choby nom ftoś jedna rynka i noga wyrwou,uoni tys
                          culi Ta Ziymja,i wiyki snami myszkali,Poloki som sam dopiyro 60-80 lot.
                          • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 09:37
                            jo niy godom o tych co ich wyciepli,poloki tysz swoji ziymi niy czujom bo
                            uciekajom z Polski jak mogom,jak sie niy myla kajś pisało ,że ostatniymi czasy
                            2 miliony ludzi poszło do inkszych krajow,i to przeważnie młodych,dzieci je
                            mało,starsi umiyrajom ,a polityki dali dbajom o swoja prywata i nic niy robiom
                            żeby nam sam było dobrze,jakieś swoje gierki przeprowadzajom,bo myślom ,że som
                            panami nos wszystkich,jo tak niykiedy myśla,że oni bierom przikład z tyj
                            szlachty co swoj kraj zniszczyła dbajonc yno o siebie a potym strasznie
                            lamyntowała--takie krokodyle łzy!!!
                            • ballest Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 10:30
                              Poloki uciekaja, bo ich "INTELIGENCJA" nie potrafi im zapewnic pracy i dobrych
                              warunkow do zycia.
                              • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 11:13
                                ale niy wszystkie ślonzoki niymieckiego pochodzynia odeszli,dużo ich jeszcze
                                sam zostało:)

• alojs Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 11:42
                              Entlich sech znoloz Zeit do schkryflanio!
                              Heimat Liebe to wspomnienia Kindheit,to Fleck Erdy kaj sech po wschystkich
                              eckach lotoł i endekungen robił,geboren we Kattowitz-Nikischschacht Zechen
                              Revir,Giesche-Grube,Ferdinand-Grube,Georg-Grube,also geprägt von Bergmanns Leben
                              Einfache Oberschlesier mit Herz und Seele,moł sech pieronowy reschpekt jako
                              Bejtel do nich nojbardzi mie fascynowały jejich Hende pierona były Gross jak
                              Schaufel skora spynkano twardo jak Sohla ze starego Harboła,na Gymbie narby
                              z wongla jak tatuaz ale jak sie lachoł to było widac jejich erliche Harakter
                              Heimat Liebe-to Fammiloki w kerych mieschkali ino
                              Oberschlesier,Schweinschlachten-krupniole,łogrodek ze laubom,Brieftauben,Haja u
                              Stockowych po Geldtaku jak przisched łobzarty to robił rojmong schislog furgoł
                              ze drugigo stocku a my drausyn mieli spass,Heimat Liebe to nasche Schlesier
                              Frauen łod Omy-Mutter-Schwester robotne,skromne,ucieschne zawsche pomocne we
                              potrzebie,Heimat Liebe to moje Kummpels kerych jusch nie ma bo wyjechali jak jo
                              i zyjom na Westfallach,Co tam zostało ze mojigo Heimatu???? bardzo mało alte
                              Oberschlesier poumierali we Fammilokach siedzi Czesia,Wiesia,Władek,Gruby
                              nikere tysch jusz nie fedrujom, Bejtle na platzu mówią czysto po Polsku we
                              rodzinach Slonskich dawajom imiona Jacek,Marian,Leszek bo Gerhard abo Erika to
                              jusch nie pasuje do naschych czasow godajom Wo ist meine Heimat??? Meine Heimat
                              to swiatek kery jusch nie wróci zostoł we mojim Herzen to je moje i to mi
                              rzodyn gorol nie weznie,czieschy mie ze niekerzy widzom tam te zmiany trocha
                              inaczy ale moja generacjo na te Polonizacyjne zmiany jusch sie nie nadawo! nawet
                              jako Rentner bych tam jusch nie umioł zyc wschyndzie ino Poloki a znimi we
                              zgodzie zyc no to gute nacht,Schlesier do gorola to ino Hanys i Krzizak tak
                              wołali za nami!! nie tam zyc jusch bach nie umioł tu jest moj Haus tu zech sie
                              ze mojom dorobił tu zajom moje Kinder i wnuki, tu mom Niemcow i naschych za
                              kummpli tu je moja Angelnverein,tu momy na Bayerach gryfny Landschaft i luft
                              München jest prawdziwo Metropolia ze wschystkimi morzliwosciami co sie ino
                              Ludzie zyczyc mogom,Tu mom dobre Piwo i Oktoberfest,a jak mi sie trocha zeckni
                              to mit Germmangs Wings zech jest w ciongu 1 Std we Krakau a stamtond holuje mie
                              Verwandschaft w wtedy spazeruja sie po Nikischschachcie i filuja cy jakis gorol
                              nie ukrod deckla ze gulika, na murach naschkryfloł jakis Hanys Ruch-SS chyba
                              zeby goroli prowokowac we łogrutku u Onkla Franza pija Zywiec,abo Tichauera
                              wcinom Krupniola i padom tera dobrze sie mocie jak sie pora dni tech sadzow ze
                              kominow nawoniom to ciognie mie zas na moje smieci!!
                              • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 11:56
                                to mie chyba trocha rozumiysz o czym jo pisałach:),jo tamtego świata niy znom i
                                sam mi je dobrze wśrod swojich,niy wszyscy opuściyli nasz Heimat,a i wśród
                                Polokow som porzondne ludzie,tak jak i kaj indziyj,i niy spotkałach sie
                                jeszcze ,że mnie szykanowali za pochodzynie,mom wśród nich wiele koleżanek i
                                kolegow to moga tak pedzieć ,napewno sa i tacy co im sola w oku jestyśmy,ale
                                niy mogymy sie przeca dać
                                • alojs Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 12:22
                                  Ja Sonnenschein my Deutsch Schlesier momy wieksche uprzedzynia do Polokow
                                  jak wy Slązacy o polskich tradycjach za moich czasow to była diennie Haja na
                                  Platzu abo we Schkole my byli do nich Germanny a łoni byli do nos Gorole-
                                  Hadziaje,Cysaroki,Pultonie,my bronili naschego Oberschlesien a łoni wciskali
                                  nom "Polski Kitt"w jednym nie umieli nom dorownac nasi byli bardzi robotni i
                                  super Fachmany we swoim fachu!! a gorole i hadziaje to byli "Glebonie" znali
                                  ino kopanie kartofli ło Fabrykach,Grubach nie mieli ahnungu jak na Grubie Feuer
                                  był bo Methan wybuchnol to wyciongli stare Niemiecke Plany Gruby i Lebry nie
                                  mieli ahnungu jak je odczytac to wołali Vatra zeby im pomogł! tako ciemnota to
                                  była,słoma z botow im wyłaziła jak przischli na Oberschlesien a tera godajom
                                  łoni przischli nos kultury uczyc BUHAHA!! Glebonie jusch zapomnieli jak
                                  mieschkali we keleckim ze kurami i swinią we jednym zimmrze.Ty sie znimi
                                  godzisch bo nie mosch innyj Alternatywy LONI SOM GOROM Ty musisz ino Tak jest
                                  Pani Czesiu godac to łobstojis ino nie Fulej po naschymu bo mosch Przerypane
                                  u przełozonej Gorolki!! Dosc na dzisioj ida do Garten polezec i poczytac Buch
                                  Herberta Hupki "Mein Schlesien"!!

• ballest Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 13:05
                                    Aloisius, jest roznica miyndzy Katowicami a Tam kaj Suoneczko mieszkou.
                                    Wpierw Suoneczko mou fest niemieckie pochodzenie a nazwisko ze strony mamy tysz
                                    bardzo niemieckie, do tego mieszkou w dorfie kaj jeszcze nasi w 90% miyszkajom,
                                    nie tylko tam, w Plawniowicach skond jou pochodzam, tysz miyszkou 90% Slonzokow
                                    a jak tam gorol miyszkou to go tysz nie poznosz, bo uon tak samo po slonsku
                                    umiy jak my.
                                    Prowdom je, ze chopcy z tych stron se dzisiej nie wstydzom po slonsku szwandrac.
                                    Synek uot Socera, co z takymi do technikum chodzi, pedziou, ze uoni do kazdego
                                    profesora po slonsku godajom a to mi sie podobou.
                                • eichenau Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 12:55
                                  Tak Słoneczko twoja Generacja nalezy jusz do Polskiego Swiatka tu udała
                                  sie im w pełni Polonizacja Slązkich Autohtonów z czego Polacy są bardzo
                                  dumni,te resztki Slązakow w ich mniemaniu to tylko Polska odmiennosc!!
                                  Schlesier wyjechali zostali Polscy Slązacy ty nic za to nie mozesz ale
                                  to są realia na dzisiejszym Slązku tak samo mała gruppa Deutsch Schlesier
                                  Polacy mowią na nich Autohtoni Niemcow u nas niema do jest Polska doktryna
                                  na Slązku zniszczyc wszystko co było kiedys Niemieckie nie dopuscic nic Obcego
                                  wasze domagania Autonomiczne to wołanie głuchego w puszczy Białowiejskiej!
                                  no cóz nadzieja trzyma ludzi przy nadzieji ze to kiedys Pan Bóczek zmieni ja
                                  Slązacy byli zawsze cierpliwi z myslą ze sie cos zmieni ale zmieni sie nic
                                  sytuacja w obecnej Polsce pokazuje ze idą w złym kierunku gospodarczym
                                  bezrobocie rosnie ludzie uciekają za granice jakie perspektywy maja Slązacy
                                  dwu paszportowcy przijadom do niemiec na roboty bo co bedzie robił gdy kopalnie
                                  calkowicie zamkną wtedy tragedia wetedy ruszą cale masy na Zachód a kazdy ma tam
                                  kogos z krewnych w Niemczech!!
                                  • socer-schlesier Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 14:16
                                    Niestety prawda jest smutna.Są jeszcze okolice koło Gliwic gdzie jak pisze Ballest, mieszka 90 procent Ślązaków.Dzisiaj jednak to się zaczyna zmieniać.Kto nowy dom w tych okolicach buduje to też 90 procent ale Polaków.Ci ludzie z miast przenoszą się na wioski,a dzieje się to wszystko naprawdę w tempie błyskawicznym.Nie tak dawno u nas był festyn.Ludzi tłum.Gdy wieczorem kapela grała,jeden z grajków pozdrowił też i gości z Niemiec, gratulując wczorajszego wygranego meczu Niemców z Portugalią na MS.W tedy zaczęły się gwizdy.Stojąc z boku zrobiło mi się bardzo smutno i żal tych paru gości z Niemiec(mojej byłej sąsiadki która tak na ten festyn się cieszyła przyjechać do heimatu).
                                    • alojs Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 15:07
                                      socer-schlesier godo prowda gorol wycisko naschych kaj sie do nasi muschom
                                      platz machen bo łonych jest za duzo za niedugo wom narobiom skansyny i gorole
                                      bydom wos łoglondac jak affy we zoo so tak mieschlali schlesiery we fammilokach
                                      a tak mieschkali na dorfach pierony do nich wschystko jest moschliwe jo tych
                                      polackich hadziaji znom genau dej im palec zebiere ci zarozki cało ryncysko!
                                      • ballest Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 18:47
                                        Jasne, ze wyciskajom, - to je tysz prouwda, ale to nie mogymy narzykac, jak
                                        Niymcy zurück wracajom.
                                      • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 21:06
                                        Alois--ale fulosz tera,to ,że poloki sie u nos budujom to tysz je wina tych
                                        ludzi co wyjyżdżajom i im to sprzedowajom,paczom yno na geld a niy żeby toniyj
                                        dać swojymu:(
                                        no i wiela jest jeszcze naszych co sie wstydzom naszyj godki bo w szkole i
                                        urzyndach wymagajom godki literackiyj,jak długo ludzie bydom tak myśleć to
                                        reszta nic niy zrobi,to musi same do tego człowieka przijść
                                  • sloneczko1 Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 21:09
                                    eichenau--Ty tysz gupoty pociskosz,że wszyscy niymieccy ślonzocy wyjechali
                                    • socer-schlesier Re: witejcie eichenau i alois 22.07.06, 22:56
                                      W każdym razie bardzo fajnie ich sam od czasu do czasu oglądać.
                                      Właśnie wróciłem z Rudna i dowiedziałem się że w Bojszowie jednemu Schlesierowi z Niemiec znowu auto ukradli.
                                      • rico-chorzow Meine Herrn Alois und Eichenau, 23.07.06, 00:07
                                        da kann ich mich bedanken für Aussagen bei Sonnenschein,Socer so wie beim Herrn
                                        Ballest,bitte,überdenkt Eure Einstellung,Schlesien,Oberschlesien,usere
                                        gemeinsame Heimat bleibt eben der Fleck Erde,von dem wir alle stammen,und zwar
                                        egal,wo wir leben,jedoch NIE dürfen wir vergessen,daß in Oberschlesien leben
                                        immernoch Schlesier,und ob es gelingt die unsere -gleich-
                                        schlesische,deutsch-schlesische Identität zu bewahren,hängt auch von
                                        vielen,solchen wie Euch und uns allen Schlesiern,

Gruß Rico

• rico-chorzow Re: Meine Herrn Alois und Eichenau, 23.07.06, 00:11
                                          zapomiouch - ab:-))
                                      • ballest Re: witejcie eichenau i alois 23.07.06, 10:35
                                        Socer, opisz trocha jak im te auto bodli?

Jou przeca tysz bydam w Bojszowie!
                                        • rico-chorzow Re: witejcie eichenau i alois 23.07.06, 10:41
                                          ballest napisał:

> Socer, opisz trocha jak im te auto bodli?
                                          >
                                          > Jou przeca tysz bydam w Bojszowie!

Jo tys.
                                          • socer-schlesier Re: witejcie eichenau i alois 23.07.06, 22:38
                                            Może nasze S. na ten temat powie nam coś nowego?
    • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 24.07.06, 07:48
      pyrsk Waserpololu, jo niy lubia jak mi sie godo Waserpolok - mogesz mi godac
      Slonzok, bo zech nim je .....
      • hanys_hans Re: Servusik Wasserpolacken!!! 24.07.06, 19:01
        szwager_z_laband napisał:

> pyrsk Waserpololu, jo niy lubia jak mi sie godo Waserpolok - mogesz mi godac
        > Slonzok, bo zech nim je .....

A co to je tyn 'Waserpolok'? Polski utoplec? Abo taki Polokco zamiast prowda
        godac to 'woda leje'?
        • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 24.07.06, 21:18
          pieron wiy:)), mozno jako bojka abo legynda sie ale dowiymy:)
          • rico-chorzow Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 24.07.06, 21:23

> pieron wiy:)), mozno jako bojka abo legynda sie ale dowiymy:)

do wos i mje tak godajom:))
            • sloneczko1 Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 24.07.06, 21:39
              w koncu Nepomucynow u nos dostatek :)
              • hanys_hans Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 24.07.06, 21:53
                sloneczko1 napisała:

> w koncu Nepomucynow u nos dostatek :)

Nepomuk niyma pszeca zodnym 'Waserpolokym' ino 'Waserczechym'
                • szwager_z_laband Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 25.07.06, 09:04
                  jo ponim slady znod nawet we Suowacji!

Siadom do tisza , biera karta i sztudiuja - na koniec obsztalowouch se "kabzy od
                  waserwana", czyli po naszymu by to bouy inaczyj "kabzy od utopka" = cycji od
                  ciplika we kerych je kyjza a we tyj kyjzie uosos(zamiast szinki!) i to wszysko
                  obkulane we taryj bouce i upieczone == dobry pomys kucharski i dobre dlo
                  podniybiynia:))

ps

ino co o tym powiy Alois????

:)
                  • sloneczko1 Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 25.07.06, 17:36
                    ja,co powiy na te cycki od ciplika:)
                  • alojs Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 25.07.06, 17:53
                    www.cs-magazin.com/2005-05/view.php?article=articles/cs050538.htm
                    von Alojs für Rico und szwager in Wasserpolnisch wasche Landsmanny schreibujom
                    wasserpolnisch przischlyo Amtssprache in Oberschlesien!!!
                    "Jak se imate Pane Hawranek a imam se dobro" HE HE HE!! dobrego czytanio
                    • szwager_z_laband Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 25.07.06, 22:44
                      dziynki za tyn tekst:)

suchej a jak to je ze tobom?, po jakymu Ty w doma godosz??

;)
                      • sloneczko1 Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 25.07.06, 22:57
                        myśla,że tyn wasserdeutsch godo tak jak my;)
                        • szwager_z_laband Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 25.07.06, 23:01
                          tysz tak mysla, ino te omlauty lepiyj mu wylazujom:)
                          • rico-chorzow Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 25.07.06, 23:07

> tysz tak mysla, ino te omlauty lepiyj mu wylazujom:)

Niy powiym,extra niy umiy:) omlautow:)
                        • alojs Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 26.07.06, 16:14
                          Sonnenschein jak jus dziołcha to "Ruksackdeutsche"
                          nie jakes Slonske Poloki, Slonske Slonzoki,ino einfach Oberschlesier!!
                          co do Hausdialektu godomy jak wy ino bes tych Słowackich heroglifów to
                          pierona klinguje jak gryps ze Herestu ale to napewno nowoslonzacki jakim sie
                          ino Ober Oberslonzok rico popisuje
                          • szwager_z_laband Re: Dyć Alois i Eichenau musom wiydzieć,jak 26.07.06, 20:12
                            Ruksackdeutsche?

Alois co Ty to godosz, co to mo byc za okrerslynie?

:))

Niywia eli cie richtik kapuja, ale zdo mi sie ze mosz recht krytykowac sznupanie
                            za tym co bych nazwou slonskim szkryflaniym ...

Ino niyrozumia co za alternatywa nom sam chcesz dac(??)

Dyc po niymiecku i polsku juz nosz uczyli, ale jakos kozdy z tych lektorow niy
                            bou odnos ze Oberschlesien ...

Alois, znaczy odmawiosz nom rechtu do samostanowiynia?
    • werwolfzbv800 Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 16:38
      de.wikipedia.org/wiki/Slezanie
      Ta Volksgruppa nie miała mówiac szczerze prawie zadnej narodowej wspólnosci
      optowali bardziej z Polska w Plebiscycie duzo z nich oddało swoje głosy dla
      Polski z tej prziczyny nie sa za bardzo lubiani przez Niemcow jak i Deutsch
      Schlesier natomiast bardzo korzystaja z prziwilejów nalezacych sie po prawdzie
      tylko Deutsch Schlesier gruppa ta lawiruje miedzy Polska a Niemcami nawet Czesi
      tez wchodza w rachube!!
      • rico-chorzow Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 17:33
        werwolfzbv800 napisał:

> de.wikipedia.org/wiki/Slezanie
        > Ta Volksgruppa nie miała mówiac szczerze prawie zadnej narodowej wspólnosci
        > optowali bardziej z Polska w Plebiscycie duzo z nich oddało swoje głosy dla
        > Polski z tej prziczyny nie sa za bardzo lubiani przez Niemcow jak i Deutsch
        > Schlesier natomiast bardzo korzystaja z prziwilejów nalezacych sie po prawdzie
        > tylko Deutsch Schlesier gruppa ta lawiruje miedzy Polska a Niemcami nawet Czesi
        > tez wchodza w rachube!!

Tak..........?,ta Volksgrupa.........?,na czele z rodzinami von
        Donnersmark,Ballestrem,Wickler i wielu innymi przemysłowcami
        śląskimi,przedłożyła Lidze Narodów i wspierała trzecią opcję
        plebiscytu,mianowicie - śląską - i Wolnej Republiki Górnośląskiej,ist es Dir
        bekannt,Synek,Du Wolf z 8 ceskich:))?

Synek,zaniym purt puścis,to posor na galoty dej:))
        • sloneczko1 Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 17:49
          a mi to ganz egal co sie tam ktoś wypisuje,jo jest jo i tela!
        • eichenau Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 19:58
          Ta grupa była narodowosciowo bardzo chwiejna ze selbstschutz uciekali ze
          gewehrem do korfanciorzy a jak widzieli ze ich korfanciorze wyjajili to
          chcieli trzeci opcji na kero zodyn nie mioł ochoty.We drugi Wojnie Swiatowyj
          grupa ta była bardzo niepewna działała w jedynostkach Wehrmachtu na tyłach
          Tz:"Beutegermannen" tz:(Hiwis)najwiencej z nich było w jedynostkach
          pomocniczych Afrika Korps w obozach dla jenców Niemieckich robiono apele
          robiono przedmowy do nich Jestescie Polakami dajemy wam szanse za zmycie hanby
          Polacy wystąpic z szeregu hwiejna grupa Slązakow podąza za oficerem Polskim
          Miny Niederschlesier i Oberschlesier oraz grupa Niemców ze Oberpfalz patrzyła
          na tych ludzi z pogardą najwiekszą pogarde mieli Deutsch Oberschlesier!!
          Scena ta zastała opowiedziana w Wild Badadzie
          na sptkaniu Weteranów ze Slazka w Kurorcie

• szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 20:15
            problym ino je w tym ze niy bouo slonskego wojska - tak ze wszyske te polske i
            niymiecke przepychanki i wadzynia som o .... rozczas:)
            • eichenau Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 20:58

> problym ino je w tym ze niy bouo slonskego wojska - tak ze wszyske te polske i
              > niymiecke przepychanki i wadzynia som o .... rozczas:)
              Ja mos recht tysionce Oberschlesier poszło do Gefangenschaftu egal kaj nawet
              nasi byli na Syberi przezyli przisli do dom mit Stolz nie jak ci Verräter
              u Andersa pfuj Letzte Dreck! typisch Polacken i tu Deutsche majom recht
              gardzom tymi ludzmi a ta grupa jeszcze sie podszywo als D- Aussiedller pfuj
              tu jusz moralnosc tych ludzi to dno nie nadarmo gorole przezywajom kaj kassa
              to wos pelno! byle koryto stimowało nie powiesz mi ze to jest erlich!!
              • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 21:05
                Jak do do mie pijesz to sie szjsnous o sto zuotkow. Ale powia ci jak jo to
                widza. Na zicher byli i som take co paczom ino za korytym. Problym polego na tym
                ze Slonsk je z natury niy niymiecki abo polski ino ajnfach slonski, i ublizanie
                komus ze go losy ciepuy tam abo sam niyje richtik, tak samo jak niyje richtik
                dzielynie slonzokow na lepszych i gorszych, a juz jak to robi slonzok to idzie
                na to richtik padac FUJ
                • rico-chorzow Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 21:11
                  Tja,Szwager,ta wypowiyć siy uostawia:),yntlich:)
                  • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 21:17
                    Rico, to niyma tak ajnfach ale, on sam i pora inkszych mo nerwy na Polokow, jo
                    tysz je mom i niyzapomna co to je Slonsk, ale kozdy z nos se musi to poukuodac
                    kim richtik je najprzod i przedewszyskim. Niykerym sie wydowo ze som czyms
                    lepszym bo wyjechali wczesniyj jak inksze ze Polski. Wszyske ale zapominajom ze
                    niy wyjechali ino ze ÜPolski, my wyjechali przedewszyskim ze slonska, a ze je
                    tera Slonsk pod polskim szczewikym ...
                    • ballest Re: Servusik Wasserpolacken!!! 26.07.06, 22:33
                      Oczywiscie, ze byli Slonzoki w tych i innych wojskach, ale jak ftos dou se
                      zaciognonc do Andersa, to jedna strona zdradziou a zdrajcami sie fajnie
                      posluguje, ale nikt ich nie lubi.
                      Parker ale napisou, ze Poloki liczyli na to, ze pod Monte Cassino duzo
                      Slonzokow zdradzi Niemcy i przejdzie na alianckou strona, ale tu se hachli, bo
                      tylko niklou czesc Slonzokow zdradzioua Niemcy!
                      To skryslou Parker, - Matthew Parker!!!!!!!!!!!!!
                      To mnie zdziwilo, bo jou myslou ze Andersowcow wiyncy bouo!

Mnie sie wydaje, ze Eichenau i Alois wiedzom skond znajom takie slowka jak
                      Wasserpolacken i Rucksackdeutsche, to wlasnie nos tak prymitywne Niemcy
                      nazywajom.
                      Som takie i inne Kreise, a uoni se z takymi wyrazeniami napewno spotkali, czy
                      im bouo peinlich to inna sprawa.
                      Alois moze godac co chce prymitywny Niemiec nie widzi roznicy miedzy
                      Wasserpolackiem, Rucksackdeutschen albo Oberschlesieren!
                      Tak wiec czym wiyncy piszom tym wiyncy sie pogronzajom!
                      Mnie tam w robocie nie szteruje, jak na mnie za plecami godajom, w uoczy mi se
                      zodyn nie uotpowozy nic na temat mojego pochodzenia powiedziec, a jou se go
                      tysz nigdy nie wypierom, a co Oberschlesiem jest, to wiy caly zaklad.
                      Miou uech ale kiedys dyskusja z takim prymitywnym Hessokiem na temat historii,
                      tyn ci nawet nie wiedziou, ze Frankfurt to nie bouo ksiestwo Hessen Nassau,
                      zniszczou uech go wtedy, na koncu uech mu pedziou, ze jak by nie my Prussoki,
                      to by jeszcze dzisiej miou uciecha, jak by bou do obcych wojsk werbowany i jako
                      Blinder Hesse czytej kanonenfutter w obcych wojskach sluzou.
                      To przeca my, Prusoki ze Wschodu, - Niemcy juzas stworzyli.
                      Uot tego czasu przychlybiou mi se caly czas;)
                      • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 08:57
                        Tos mie zaciekawiou ze tym nikuym procyntym - mozno on miou na mysli couki
                        Slonks. Moszcos wiyncyj na tyn temat?

Jo tego tak coukym niy widza jak to sam szkryfnous ze tymi co do Andersa poszli,
                        bo wyklaruj mi jako to je roznica jak Slonzok uciyko ze niymieckego wojska do
                        polskego(egal kedy) i jak to je jak je na opak tzn jak uciyko ze polskego do
                        niymieckego. Jak ktos sie czuje przedewszyskim Slonzokym to kozde inksze wojsko
                        praktycznie je to ino taki erzac:)
                        • ballest Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 09:08
                          Muszam tyn stymp w ksionszce poszukac, bo mnie tysz bardzo z tym Parker
                          zaskoczou, uon ale pisou indirekt uo Slozokach, bo pisou chyba o uo sobach co
                          po polsku umiom.
                          Muszam to kedys znejsc i to tu wrazic.
                          Laband niy ma roznicy czy uciekou z niymieckiego do polskiego albo z polskiego
                          di niemieckiego.
                          Zdrada jest zdrada i koniec.
                          Najgorsze jest to ze te synowie i wnuki uot powstancow i andersowcow do Niymiec
                          wyjechaly.
                          • rico-chorzow Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 09:38
                            ballest napisał:

> Muszam tyn stymp w ksionszce poszukac, bo mnie tysz bardzo z tym Parker
                            > zaskoczou, uon ale pisou indirekt uo Slozokach, bo pisou chyba o uo sobach co
                            > po polsku umiom.
                            > Muszam to kedys znejsc i to tu wrazic.
                            > Laband niy ma roznicy czy uciekou z niymieckiego do polskiego albo z polskiego
                            > di niemieckiego.
                            > Zdrada jest zdrada i koniec.

Więc jeszcze raz z specjalnym zapytaniem do p.Ballesta,czy ci Slązacy,którzy
                            przyjęli angielski (polski) mundur,tym unikając śmierci byli - zdrajcami -?

"Z przyczyn czasami całkowicie niezrozumiałych, a czasami jak najbardziej
                            zrozumiałych, jest to dla dzisiejszego środowiska 1. Dywizji Pancernej temat
                            tabu. O mechanizmach „pozyskiwania” Ślązaków w niemieckich mundurach, owych
                            specyficznych „jeńców z odzysku” środowisko 1. DPanc mówić dziś nie chce, gdyż
                            mechanizm taki daleko odbiega od mitów, niedorzeczności i propagandy z polskich
                            książek poświęconych tej dywizji. Szczątkowych informacji na ten temat trzeba
                            szukać u aliantów, którzy byli obserwatorami poczynań polskiej dywizji w
                            kampanii normandzkiej.

Tak oto amerykański kapitan, a powojenny sędzia i prokurator, Laughlin E.
                            Waters wspomina taki mechanizm. Był żołnierzem walczącym razem z Polakami na
                            ulicach Chambois. Waters świadomie używa w opisie liczby mnogiej, gdyż jest to
                            zbiorowe doświadczenie kompanii G 2. batalionu 359. pułku piechoty 90. Dywizi
                            Piechoty US Army: „Przekonaliśmy się, że polscy żołnierze mieli prosty sposób
                            na podjęcie decyzji, co zrobić z Polakami, którzy wstąpili do armii
                            niemieckiej. Jeśli Polak był szeregowym żołnierzem dostawał polski (brytyjski)
                            mundur i był wcielany do polskich jednostek. Jeśli był podoficerem, lub miał
                            wyższą rangę, natychmiast był rozstrzeliwany za współpracę z wrogiem”.

Powyższ opis znajdujemy w książce Johna Colby’ego „War from the Ground Up” na
                            str. 223. Książka wydana przez Nortex Press w Austin w 1991 r.

Niemal identyczny mechanizm opisuje kanadyjski gen. George Kitching w wywiadzie-
                            rzece (niepublikowanym) dla kanadyjskiego historyka dr. Reginalda H. Roya.
                            Kitching był dowódcą walczącej po sąsiedzku z Polakami 4. Dywizji Pancernej.
                            Zawarł on to krótko i dosadnie, że Polacy mieli dla niemieckich jeńców jedynie
                            słuszną ofertę – sort mundurowy w jednej dłoni, albo pitolet w drugiej i
                            słowa: „Teraz walczysz dla nas, albo...”. Jak wiemy oba warianty były przez
                            Polaków stosowane – i „sort” i „albo”.

W bitewnym zamieszaniu i rozdrobnieniu dywizji nie było nawet jak
                            ewidencjonować tych ludzi, stąd prawdopodobnie ci z nich, którzy po zdjęciu
                            munduru Wehrmachtu polegli zaraz jeszcze w kampanii normandzkiej już w polskim
                            battle dressie nie istnieją w kartotekach 1. Dywizji Pancernej. Przy bałaganie
                            w całej dokumentacji PSZ i jej rozczłonkowaniu na różne państwa i archiwa jest
                            to szczególnie możliwe.

I tylko stąd młodzi Ślązacy w 1. DPanc. Po prostu z tzw. batalionów wschodnich
                            Wehrmachtu, albo nawet niekoniecznie z nich, bo również i z innych jednostek."

> Najgorsze jest to ze te synowie i wnuki uot powstancow i andersowcow do Niymiec
                            >
                            > wyjechaly.

To dlaczego Pan jest w Niemczech?
                          • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 10:19
                            no to mom jedne pytanie - czi Slonzoki kere niychcieli a musieli walczyc w
                            jednym z tych wojsk(polske, niymiecke) byli zdrajcami?

Ballest, mie je znany ino jedyn przipadek formowania wojska slonskego, ale to
                            bou ino mauy choc ciekawy incydynt. Tyn oddziau szybciyj zaatakowou polska jak
                            oficjalnie sie wojna zaczua, zaatakowou jak dobrze pamiyntom ze strony
                            Suowackyj(abo czeskyj - musiou bych sprawdzic). To bouo ale organizowane przez
                            Niymcow i wyrychlyli sie przez cufal. Faktym je ale ze skuodali specyficzno
                            przisiynga ....

Niyzgodza sie coby wszyskich co przeuaziyli z jednego wojska do drugego nazywac
                            zdrajcami, ajnfach skisz tego ze roztomaite motywy moguy nimi kerowac. Co
                            powiysz o poskich wojokach kere walczyli wtz kampani wrzesniowyj a byli
                            niymieckego pochodzynia? Bouy przipadki kedy take oficery abo normalne wojoki
                            przeuaziyli dobrowolnie na niymiecko sstrona, ale bouy i przipadki kedy Niymcy
                            wojowali pod polskomfanom ...

Zresztom problym je szyrszy, jak wiysz ze niymieckego wojska uciykali do np
                            roztomaitych partyzanek i Niymcy z guymbi Rzeszy i do dzisiej niy je to
                            honorowane, chociosz antyfaszyzmym sie richtowali ....
                            • ballest Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 10:35
                              Szwager, jou wychodzam z calkiem innego zauozenia, jou uwazom, ze jak ftos z
                              Ostoberschlesien kere polskie bouo dostou sie do Wehrmachtu, to musiou
                              Volkslista podpisac, bo inaczy by se do Wehrmachtu nie dostou.
                              Czymu jou nie bou w polskim wojsku, bo jou podou narodowosc niemieckou, a
                              takich jak mnie Poloki w wojsku nie chcieli, nawet do OTK mnie nie wzieli.
                              Jak jou chodziou na stowka, to mnie zawsze se uo narodowosc pytali i zawsze z
                              osobna, zeby inni nie slyszeli co za narodowosc podowom.
                              Oczywiscie pierwszy roz jak uech bou, to z 3 chopcami na roz, to mozesz
                              wiedziec, jakou konsternacja, czytej zamieszanie uech zrobiou, jak uech podou
                              narodowosc niemiecka.

Moji siostrze dowodu nie chcieli wydac, bo narodowsc niemiecka podaua, to bouy
                              jaja w Polsce.
                              ;)

--
                              pyrsk
                              Ballest
                              "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
                              • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 10:43
                                jak wiysz w tych czasach i narodowosc i dowody w pewnym czasie i na sioua
                                dowali. Ale nazod do "zdrady". Folkslista podpisywali ludzie tysz ze musu, i niy
                                nazwou bych to zdradom - choc byli take kere sie wypiyrali. Znom przipadki kedy
                                ludzie co podowali slonsko narodowosc musieli isc do niymieckego wojska i na
                                wojna - ale tam ich gnojyli. Niywia eli wiysz ale i ze Wielkopolski tysz Polokow
                                brali w pewnym momyncie na sioua do wojska ...

Jak ktos z przekonania uciyko ze wojska to niy je do mie zdrajcom, jak ale ktos
                                ratuje swije zycie (w realnym zagrozyniu) to tysz nim niyje jak uciyko ze wojska
                                abo zmiynio fana. To je naprowdy problym czynsto tak indywidualny ...
                                Chociosz niy zaprzeczom i wiym ze Slonzoki czynsto robiyli to i grupowo.
                                Andersowcy to je specyficzny temat - byli take co pora razy zmiyniali uniformy.
                                • ballest Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 11:41
                                  Niejaki T.G z Kleszczowa pod Monte Cassino, poddou Anglikom wyloz z bunkra
                                  (nie bou alle u Andersa) i bez potrzeby chciou oddac im Bunker ze swojom
                                  druzynom, ale uojciec uobrociou MG i przejechou wszystkich zarowno Anglikow jak
                                  i Tych co se poddac chcieli.
                                  Bunker zostou w rynkach zielonych diobuow.
                                  T. to przezou i mi godou, ze takiego uognia jak uot uojca jeszcze nigdy nie
                                  dostou.
                                  Byc moze jeszcze chop zyje, jak nie zapomnam to go uodwiydzam.
                                  Miou ale pieronowy respekt przed uojcem, moze skuli tego;)
                                  • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 12:38
                                    a czymu sie chcieli poddac?
                                    • szwager_z_laband ps 27.07.06, 12:44
                                      co do szczylania do "swoich" to cos mi sie spomniauo co mi moj oupa opowiedziou
                                      • ballest Re: ps 27.07.06, 13:20
                                        Szwager uo uojca bou tysz jedyn z Bojszowa, co zastrzelou jencow angielskich i
                                        to w kosciele, czy kaplicy, bo dostou rozkaz odwrotu.
                                        Tego Anglicy na smierc skazali jak se dostou do niewoli, ale za niym se
                                        wszystkich Niemcow pytali asz go dostali.
                                        Jego matka czekala na niego , dopiero uojciec ji pedziou, ze Friedek zginou.
                                        • szwager_z_laband Re: ps 27.07.06, 13:58
                                          Ballest jo bou we Fridlandzie ze jednym ze Rudziynca co odniego fater bou u Andersa.
                                          • ballest Re: ps 27.07.06, 14:24
                                            Jou znom kogos z naszych stron co bou u Andersa, a jego synek grou w zy mnom w
                                            druzynie Fussball, musiou z Friedlandu nazod kertnonc;)
                                            Tak samo od mojego znajomego z roboty, od jego matki brat bou u Andersa, i go
                                            nazod posuali, bo anglicy wydali Niemcom Archiwa!
                                            Tych co przed tem se tu dostali, tym dali pokoj!
                                            Fajnie ues uopisou historia Twoji rodziny, ty tam mosz Ameryka na koukach;)
                                            • szwager_z_laband Re: ps 27.07.06, 17:50
                                              moge byc bo my juz byli wszyske weg a on sie tam ostou - we cimrze dali nom
                                              kapusia co prowokowou i badou ludzi i tyn mog go zakapowac...

bou to szloser ze berufu?

ps

ciesza sie zes to przeczytou - miouech nadzieja ze to przeczytosz a te co niy
                                              powinni to niy:) = to bou abzicht:))
                                              • ballest Re: ps 27.07.06, 18:11
                                                Wiym, ze to bou absicht ;)
                                                ;)

Ale te Twoje rodzinne dzieje to mozesz pora ksionzek napisac!
                                                • szwager_z_laband Re: ps 27.07.06, 18:29
                                                  mysla ze wiynkszosc Slonzokow by to poradzioua, i przipuszczom ze Ty tysz, wisz
                                                  moja familia juz roz we Niymcach(mom na mysli guymbia rzeszy miszkaua i jeszcze
                                                  ale za niymca prziszua nazod na slonsk - roztomaicie to bywo, potym bou podziau
                                                  slonska, od "mojy" familia jak to bouo we Laband tysz mo ciekawo geszichta i
                                                  narazie jom sztudiuja, oni nawt niy wiedzieli ze ze slonskyj szlacvhty pochodzom;)
                                                  • ballest Re: ps 27.07.06, 18:40
                                                    Mosz recht, kazdou familia mou ciekaw dzieje.
                                                    U nos to tysz same wedrowniki, np. ani jeden brat uojca nie uozyniou se w kouo
                                                    Glywic, dwoch se wziono ze Ostpreussen kobiety, do kerych nasza famila zawsze
                                                    cionguo(mnie tysz) jedyn se wzion ze Lothringen, jeden bou samotny ale miou
                                                    dziecko z kobietom aus Osterrode (Harz) bo tam robiou, a Severin se uozyniou z
                                                    Niemkom z Kantrzyna a uojciec se wzion Slonzaczka ze Plawniowitz!
                                                    Na Slonsku se uojciec przypadkow znod!
                                                  • szwager_z_laband Re: ps 27.07.06, 19:13
                                                    no to terach je ciekawy co alois i Eichi pedzom o sia:)))
                                    • ballest Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 13:17
                                      Mieli dojsc wojny i chcieli po prostu, zeby se wojna skonczoua.
                                      Tysz T.G. se wtedy do niewoli dostou.
                                      Podddac se nie potrzebowali, bo ujciec przeciez swojim uogniem tyn bunkier
                                      utrzymou.
                                      To je jeden z ostatnich swiadkow, a Kleszczow nie je daleko, mozesz se kedys do
                                      niego kopnonc i se z niym pogodac na temat Monte Cassino.
                                      Uon nie wiedziou , ze Poloki Monte Cassino nie zdobyli ;)
                                      Mysla, ze jeszcze zyje.
                                      • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 13:55
                                        no to widac sam jak na duoni jak bezsynsowne som wojny ...
    • szwager_z_laband Re: Servusik Wasserpolacken!!! 27.07.06, 17:59
      no tosz jak sie tera u Cia kulo, je zech ciekawy i mom chyba prawo nim byc:)

niy byc mi zuy, ale konsek bys poradziou temat mozno juzas pocis a niy wszysko
      ino na aloiza sfalac:))
      • szwager_z_laband alois a moznos sie hachnou .... 27.07.06, 20:12
        no juz ani niy godom o Eichi;))

"Czytaliście kiedyś o Kwadach (Quadi)? Nim na początku XIX w. zaczęto przodków
        Ślązaków upatrywać w Sillingach, wcześniej już upatrywano ich w Kwadach i
        Elizjach. Kwadowie (zwani też Swewami)zamieszkiwali w czasach Juliusza Cezara
        obszary na rzekami Nidda, Fulda i Lahn. W 8 roku p.n.e. zostali pobici przez
        konsula Druzusa Starszego i wywędrowali na tereny Moraw i Górnego Śląska, skąd
        dopiero w 406 r. n.e. wyruszyli z Wandalami na Półwysep Iberyjski. Co jednak
        mają oni wspólnego z Wasserpolnisch? Otóż nazwę tę po raz pierwszy w
        odniesieniu do mowy używanej na Górnym Śląsku użył Christian Meisner w roku
        1705 w "Silesia loquens". Użył jej jednak w wersji łacińskiej ("vulgo haec
        dialectus aquatico-Polonica vocatur"), która najprawdopodobniej dopiero
        później przekształciła się w niemieckie "Wasserpolnisch". Istnieje poważne
        podejrzenie, że Meisner przekręcił w swojej pracy dawny termin
        "quadico-polonica". Podejrzenie to zdaje się potwierdzać fakt, że w źródłach
        kościelnych z XVIII w. dialekt śląsko-morawskiego pogranicza określany bywał
        jako "idioma quadica".

O Kwadach na Śląsku zamieścił sporo informacji (częściowo z pewnością dość
        fantastycznych) Friedrich Wilhelm Sommer w swoim poemacie historycznym
        "Silesia ante Piastum":

www.uni-mannheim.de/mateo/camena/sommer1/te02.html
        • szwager_z_laband ja to je to;) 27.07.06, 20:22
          www.uni-mannheim.de/mateo/camena/sommer1/te02.html
          • ballest Re: ja to je to;) 27.07.06, 20:49
            Jou mom tysz problymy ze tym Wasserpolnisch, ale ciekawostkom je, ze uostatnio,
            to nasze "SLONZOKI" , - czytej osoby z naszych terenow tego okreslenia
            uzywajom, a wiync kerle co wlasciwie sami siebie tak okreslajom.
            Powiedzmy PROUWDA, to som osobniki co ze SWOJA TOZSAMOSCIOM PROBLYM MAJOM.
            Jou se tu mogam wadzic z RASem i napewno mom z niymi cauy czas na pienku, ale
            uoni problymu ze swoja tozsamosciom nie majom, ale cos mi sie zdou, ze Alois i
            Eichenau cos przegapiyli w historii!
            • szwager_z_laband Re: ja to je to;) 28.07.06, 11:55
              tysz tak mysla Ballest, ale wydowo mi sie ize im to przendzie;)
              • ballest Re: ja to je to;) 08.08.06, 07:47
                Godosz, ze im to przyndzie.
                • szwager_z_laband Re: ja to je to;) 08.08.06, 09:22
                  ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka