Dodaj do ulubionych

Maszyny - wiersz eksperymentalny

08.12.05, 15:21
napisany po tym jak na jednym forum zjechano mnie równo pod zarzutem, że
klasyka już dawno wyszła z mody. No to napisałam nowocześnie... i też się
nie spodobało ;-PPPPP

Maszyny

Maszyny, maszyny... jednostajne rytmy
życia utartego, wciśnięte w szablony.
To złe, a to dobre - uczuć algorytmy,
w których się pogubię, albo i zatonę,

bo jestem bezradna jak niczyje dziecko.
Połyskliwe maski skryły ludzkie twarze,
diody w oczodołach świecą się zdradziecko...
Boję się popatrzeć, co mi się ukaże,

gdy tylko spróbuję czyjąś twarz odsłonić:
śruby i sprężyny zniekształciły duszę...
Jak przed tym widokiem myśli swe ochronić?
Chowam się wśród sterty zardzewiałych puszek.

Maszyny, maszyny... sieci neuronowe,
nowsze technologie, oddziaływań fale...
Młoty pneumatyczne rozbijają głowę,
bo miejsca dla siebie nie znajduję wcale

w tym świecie odartym ze zwykłych emocji,
w świecie automatów i pustej zabawy.
W drzwiach zastałam kartkę, że można w promocji
kupić garście szczęścia złożone w zestawy...

W końcu przerażenie eksploduje w jaźni:
krzyczę przygnieciona metalowym wiekiem,
że pragnę miłości, że pragnę przyjaźni,
bo jestem po prostu... po prostu człowiekiem!
Obserwuj wątek
    • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 15:24
      Slabe ...
      • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 15:24
        Napisz lepsze. Chętnie poczytamy ;-PPPPP
        • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 15:31
          Mieszanie maszyn i algorytmow - troche bez sensu :)
          • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 15:37
            Hmmm... Powinnam Cię w tej chwili udusić. Ten wiersz mówi o moich obiektywnych
            odczuciach wobec dzisiejszego świata i tak go należy odbierać a nie filozofować
            o algorytmach.

A algorytm jak to algorytm - maszyna musi mieć jakiś żeby działać.
            Nawet wyłącznik światła ma prosty algorytm zero-jedynkowy...
            • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 15:46
              Zabko - wlacznik ma stan - zero-jedynkowy ;)
              • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 15:54
                piotr_321 napisał:

> Zabko - wlacznik ma stan - zero-jedynkowy ;)

Kameleonku - włącznik może mieć w danej chwili albo stan zero albo jeden ;-PPP
                Blondynką nie jestem, a do tego znam się na tym. Zamiast podążać szlakami moich
                odczuć i zagłębiać się w otchłanie emocji to ten będzie mi tu głupoty
                opowiadał ;-PPP

Można oczywiście udowadniać zgodnie z zasadami mechaniki kwantowej, że aktualny
                stan włącznika jest kombinacją liniową obu tych stanów, ale kurde, po co nam
                to?

• caruzzo Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:00
                  i to zwyczajny wyłącznik elektryczny jest tak skomplikowany?..
                  czy o innym rozmawiacie....:)))))))
                  • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:07
                    caruzzo napisał:

> i to zwyczajny wyłącznik elektryczny jest tak skomplikowany?..
                    > czy o innym rozmawiacie....:)))))))
                    >

Rozmawiamy o tym wyłączniku. I jest prosty w obsłudze bo ma tylko dwa stany:
                    zero (wyłączony) i jeden (włączony). To Piotruś nagmatwał, ale zdaje mi się, że
                    to jakiś prawnik czy inne cudo ;-)))))))

• piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:13
                      Tys nagmatwala, a ja wcale nie prawnik :D
                      • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:14
                        Nic nie nagmatwałam, zawsze objaśniam zrozumiale.

Jak nie prawnik to co najmniej jesteś blondyn ;-PPPPP
                        • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:24
                          Za tego blondyna to Ci przetrzepie pupcie :D
                          • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:29
                            No co, blondyni ładni, rasa Aryjska... czy jaka tam... tylko... trochę tak jak
                            z blondynkami się z nimi gada ;-PPPPPPP
                            • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:32
                              Aryjska ?????? ;) haha :) To blodndyni o niebieskich oczach :D
                              Na historii to Ty sie nie znasz Kwiatuszku :)
                              • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:34
                                No tak, a Ty to pewnie jesteś blondyn (utleniany) o brązowych oczach ;-PPP
                                Większość naturalnych blondynów ma jasne oczy :-)

Ale utlenianie... jak widać... na inteligencję też działa :-)))
                                • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:38
                                  Musze Cie rozczarowac :)) Jestem brunetem o piwnych oczach :D
                                  • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:39
                                    piotr_321 napisał:

> Musze Cie rozczarowac :)) Jestem brunetem o piwnych oczach :D

Znaczy się, możesz się ufarbować na blondyna i wtedy praktyka zgodzi się z
                                    teorią ;-PPPP

• piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:43
                                      Nie wiesz, ze farbowany blondyn to nie blondyn ? :)
                                      • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:46
                                        Nie nie wiem. A na razie idę laboratorium wysadzać :-))))
                                        • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:48
                                          Tylko zeby fala uderzeniowa do mnie nie doszla ;)
                                          • goodyear1 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 17:43
                                            piotr_321 napisał:

> Tylko zeby fala uderzeniowa do mnie nie doszla ;)

Meduzka zasloni (w razie czego) te fale wlasnym cialem.
                                            Ta, ze bedziesz ja mial wkrotce na fali i na wlasnym stole :)
                                            • meduza4 Wy się nabijacie... 09.12.05, 09:41
                                              A mnie student wczoraj omal pracowni nie spalił. Student płci męskiej, kierunek
                                              techniczny. Położył na piecyku drewniany krzyżak, żeby naczynie kalorymetryczne
                                              mieć wyżej... i zaczął grzać... Dymiło się pięknie ;-PPPPPPP

goodyear1 napisał:

> piotr_321 napisał:
                                              >
                                              > > Tylko zeby fala uderzeniowa do mnie nie doszla ;)
                                              >
                                              > Meduzka zasloni (w razie czego) te fale wlasnym cialem.
                                              > Ta, ze bedziesz ja mial wkrotce na fali i na wlasnym stole :)

• goodyear1 Re: Wy się nabijacie... 09.12.05, 09:57
                                                sloohaj Ty dr. Meduza.
                                                Tys mondra kobita, to nie z takim studentem dasz sobie rade :)
                                                • meduza4 Re: Wy się nabijacie... 09.12.05, 10:05
                                                  Pewnie, że dam sobie radę, tylko dwa tygodnie temu ten sam student lód mi
                                                  zaczął podgrzewać ;-PPPPPPP

Termopara miała być z jednej strony chłodzona lodem, z drugiej umieszczona w
                                                  podgrzewanym piasku ;-PPPPPP
                                                  • goodyear1 Re: Wy się nabijacie... 09.12.05, 10:21
                                                    Tys bys sie zgubila w Swiecie bez mezczyzn :)
                                                    A beze mnie to juz w ogole :)
                                                  • meduza4 Re: Wy się nabijacie... 09.12.05, 12:27
                                                    Nie zgubiłabym się, bo się umiem posługiwać mapą ;-PPP

A z Ciebie nie mam żadnego pożytku ;-PPPPP
                • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:00
                  Alez Pyszczku moj - zbior mozliwych stanow nie jest alglorytmem :P)

Te szlaki to byly rafy i slepe ulice, na ktorych utknalem :)))

Mechanika kwanotwa wylacznika ? Chcesz zostac Einsteinem bis w
                  "smiechu warte" ? :))))))))

• meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:13
                    piotr_321 napisał:

> Alez Pyszczku moj - zbior mozliwych stanow nie jest alglorytmem :P)

Słuszna uwaga. Ale algorytm bazuje na tych stanach. Napiszmy prosty program w
                    języku meduza++ służący do automatycznego zapalania światła:

if
                    ..stan_wyłącznika=0
                    ....then
                    ......nie zapalaj żarówki
                    ....else
                    ......zapal żarówkę
                    endif

Prościutkie? :-)

> Te szlaki to byly rafy i slepe ulice, na ktorych utknalem :)))

No nie, mężczyzna to nie ma w sobie za grosz wrażliwości :-(((

> Mechanika kwanotwa wylacznika ? Chcesz zostac Einsteinem bis w
                    > "smiechu warte" ? :))))))))

Ależ z punktu widzenia mechaniki kwantowej to wyłącznik niespecjalnie różni się
                    od np. elektronu, który może mieć spin w jednym z dwóch stanów :-)))
                    • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:24
                      meduza4 napisała:

> piotr_321 napisał:
                      >
                      > > Alez Pyszczku moj - zbior mozliwych stanow nie jest alglorytmem :P)
                      >
                      > Słuszna uwaga. Ale algorytm bazuje na tych stanach. Napiszmy prosty program w
                      > języku meduza++ służący do automatycznego zapalania światła:
                      >
                      > if
                      > ..stan_wyłącznika=0
                      > ....then
                      > ......nie zapalaj żarówki
                      > ....else
                      > ......zapal żarówkę
                      > endif
                      >
                      > Prościutkie? :-)
                      >

Ale o zarowkach nie bylo w wierszu :))))

>
                      >
                      > > Te szlaki to byly rafy i slepe ulice, na ktorych utknalem :)))
                      >
                      > No nie, mężczyzna to nie ma w sobie za grosz wrażliwości :-(((
                      >

Ma, ale za 10 zlotych ;)

>
                      > > Mechanika kwanotwa wylacznika ? Chcesz zostac Einsteinem bis w
                      > > "smiechu warte" ? :))))))))
                      >
                      > Ależ z punktu widzenia mechaniki kwantowej to wyłącznik niespecjalnie różni
                      się
                      >
                      > od np. elektronu, który może mieć spin w jednym z dwóch stanów :-)))

Mechanika kwantowa to tylko teoria, a poza tym odnosi sie do innego rodzaju
                      wielkosci :P)

>
                      • goodyear1 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:27
                        Zlapal Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za leb trzyma :)
                        • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:29
                          Raczej Tatarzynke ;)
                          • goodyear1 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:31
                            piotr_321 napisał:

> Raczej Tatarzynke ;)<

To juz wole okreslenie: Tatarke :)

Dobrze sie toto na stole widelczykiem dziubie :)
                          • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:32
                            piotr_321 napisał:

> Raczej Tatarzynke ;)

To by się w paru procentach zgadzało, bo dziadek mojej matki pochodził podobno
                            z polskich Tatarów. Stąd w rodzince sporo krewkich osób o ciemnych ślepiach i
                            czarnych włosach ;-PPP
                            • goodyear1 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:35
                              meduza4 napisała:
                              > z polskich Tatarów. Stąd w rodzince sporo krewkich osób o ciemnych ślepiach i
                              > czarnych włosach ;-PPP
                              >
                              Lubie krewkie kobiety o orientalnych rysach i pogladach :)
                              A czy moglbym prosic o jakies odniesienie do mojego "kulinarnego"
                              postu powyzej ? :)
                            • piotr_321 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:37
                              Ale mi sie trafilo ;) Nic, tylko konia Ci kupic ;)

meduza4 napisała:

> piotr_321 napisał:
                              >
                              > > Raczej Tatarzynke ;)
                              >
                              > To by się w paru procentach zgadzało, bo dziadek mojej matki pochodził
                              podobno
                              > z polskich Tatarów. Stąd w rodzince sporo krewkich osób o ciemnych ślepiach i
                              > czarnych włosach ;-PPP
                              >
                              • meduza4 Muszę was rozczarować :-( 08.12.05, 16:42
                                Ja jako mieszanka mojego pradziadka Tatara z rasą europeidalną jestem już
                                typową Europejką. A dużo narozrabiał mój ojciec ze swoją jasną karnacją i
                                biebieskimi oczami. Mnie wyszły w bliżej nieokreślonym zielonkawym odcieniu.
                                Jeszcze mamuśka i starszy brat mają w sobie coś takiego dzikiego, ale już
                                niewiele.

A co do kwestii kulinarnych... Przyznaję się... Lubię tatara...
                      • meduza4 Re: Maszyny - wiersz eksperymentalny 08.12.05, 16:38
                        piotr_321 napisał:

> Ale o zarowkach nie bylo w wierszu :))))
                        >
                        Tłumaczę Ci jak blondynowi zasadę działania maszyny do zapalania żarówek
                        opartej na prościutkim algorytmie :-)
                        Żeby znowu nie było, że maszyna z algorytmem nie ma nic wspólnego...

> > > Te szlaki to byly rafy i slepe ulice, na ktorych utknalem :)))
                        > >
                        > > No nie, mężczyzna to nie ma w sobie za grosz wrażliwości :-(((
                        > >
                        >
                        > Ma, ale za 10 zlotych ;)

Chyba na sprzedaż ta wrażliwość ;-PPPPPP

> > Ależ z punktu widzenia mechaniki kwantowej to wyłącznik niespecjalnie róż
                        > ni
                        > się
                        > >
                        > > od np. elektronu, który może mieć spin w jednym z dwóch stanów :-)))
                        >
                        > Mechanika kwantowa to tylko teoria, a poza tym odnosi sie do innego rodzaju
                        > wielkosci :P)
                        >
                        Teoria, ale potwierdzona doświadczalnie.

Piotrze.... A kto Cię oświecił, że w makroświecie mechanika kwantowa się nie
                        stosuje ;-PPPPPP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka