Dodaj do ulubionych

Pamiętacie tą piosenkę :)))))

15.03.08, 11:02
Młody człowiek w Sochaczewie - typ liryczny -
Rzekł mi kiedyś na przystanku autobusu:
- Umysł, wie pan, mam w zasadzie empiryczny,
Ale w jednym nie mam z sobą konsensusu:
Znam Mariolę. Pytam: - Kochasz? Mówi: - Kocham,
Krótko mówi, choć ma słownik nie najmniejszy...
A gdy wracam od Marioli i na socha-
czewskie City patrzę, to na dzień dzisiejszy:

Nie mam jasności w temacie Marioli,
Nie mam jasności - i dość mnie to boli...
Jak ona mówi: - Te, nie rób mnie wioski,
To daje dowód ironii, czy troski?
Ona mi mówi: - Wyklepuj mnie z chaty,
Bo zapodajesz zbyt smętne klimaty...
A jak chcę odejść - to iść nie pozwoli...
No, nie mam jasności w temacie Marioli!

Jak ona mówi: - Wiej ze mną do Tłuszcza!
To mówi serio, czy podpuszcza?
Jak mówi: - Porwij mnie choć do Kobyłki!
Poważnie mówi, czy dla zmyłki?
Ja do niej: - Czemu do Tłuszcza, kochanie?
A ona do mnie: - Ach, żeż ty kasztanie,
Tępy modelu, drętwy aparacie!
...no, nie mam jasności w Marioli temacie!

Na wieczornym niebie młody księżyc ziewał
I do dziewczyn puszczał oko od niechcenia,
A ja rzekłem:- Mój Werterze z Sochaczewa,
Ach, postaram się ukrócić twe cierpienia!
Gdy się wypowiada płeć tak zwana słaba,
To jest tylko - zapamiętaj, mój kolego -
To jest tylko zwykłe babskie szaba - daba,
A ty bierzesz to logicznie! - i dlatego:

Nie masz jasności w temacie Marioli,
W temacie Dziuby, Marzeny, Haliny,
Możesz ich teksty roztrząsać do woli
I nic nie pojmiesz - w tym nie ma twej winy!
Lecz oprócz znaczeń jest słów smak i dotyk,
Zielone oczy i profil prześliczny,
I głos dziewczyny, ten głos jak narkotyk...
I teraz słuchaj, koleżko liryczny:

Jak ona mówi: - Wiej ze mną do Tłuszcza!
To wiej, łap mocno i nie puszczaj!
Pojmij, że w ustach jej słówko "Kobyłka"
To otchłań zmysłów! - a nie zmyłka!
Bowiem, ujmując tę rzecz jeszcze prościej,
A jest to temat sercu memu bliski:
Nie ma jasności w temacie miłości!
Nie ma jasności - ale są przebłyski!

Lecz są przebłyski, choć jasności nima,
Mój ty liryczny, zwiewny przyjacielu,
...więc nie rób wioski i wyczuj ten klimat!
Ty aparacie, kasztanie, modelu,
Wyczuj ten klimat, bo z tobą wymięknę!
I niech to dojdzie do ciebie powoli:

Że życie właśnie dlatego jest piękne,
Że nie ma jasności w temacie Marioli!

Obserwuj wątek
    • Gość: alienated Wiesz... IP: *.centertel.pl 15.03.08, 11:37
      Werterem to ja nie jestem. Wiesz, kim jestem? Wokulskim, ktory najpierw ozenil sie ze Stawska, a potem spotkal Izke, tez juz w zwiazku. A czy Izka jest mezata z drugim Wokulskim, czy ze Starskim, nie wiem, nie znam czlowieka. Niestety, tak to wyglada. Bo gdybym myslal wylacznie zdroworozsadkowo, to szkoda by mi bylo nawet jednego miligrama glukozy w mojej krwi na gierki z nia. Jednakowoz mission impossible, jaka jest analiza dzialania jej psychiki, stalo sie dla mnie wyzwaniem intelektualnym :) Przeciez jej psychika musi byc bardziej zlozona niz pierwowzor opisany przez Prusa. Bo gdyby byla taka sama - to tyle moich uczuc, emocji, pracy na darmo? Niemozliwe :)
      • zwierz_futerkowy Re: Wiem 15.03.08, 11:52
        a cała ta dyskusja to z Wojtkiem Młynarskim a nie ze mną :)
        • Gość: alienated Robmy swoje :))) n/t IP: *.centertel.pl 15.03.08, 12:10
          .
          • zwierz_futerkowy Re: Robmy swoje :))) n/t 15.03.08, 12:15
            zalezy od przecieków :)
        • zwierz_futerkowy Re: Wiem 15.03.08, 12:14
          albo jak z duchami - jak w większości wątków - pojawią się to sensacja, nie to tajemnica, a jak się pojawią tomowią tajemniczo że nic zrozumieć nie można, a jak juz można to nijak się ma do rzeczywistości....(moich wątków tez tosię dotyczy - uprzedzam tych DZIWAKÓW odpowiaających na moje posty - na które z uwagi iż nie są zachętą do flirtu nie odpowiada nikt... spoko..)
          ...
          • dziewczynazmiastka Re: Wiem 15.03.08, 13:01
            zrzuć futerko :)))))
          • Gość: alienated Duchy IP: *.centertel.pl 15.03.08, 13:13
            Duchy to po prostu Agenci Smithowie z Matrixa. Czasem ktos mysli, ze duch to ja, czasem ja mysle, ze duch to ktos. Po to sa duchy - zeby mieszac :)))
    • dotyk_wiatru Nie pamiętam... 15.03.08, 16:29
      Ba! Nie znam;D
      I wiesz co? Looknęłam na dyskusję pod tym postem i...nie mam pojęcia
      o co chodzi...ale to nic!:)
      • Gość: alienated Dyskusja jest o IP: *.centertel.pl 15.03.08, 18:28
        Tak mi sie wydaje, ze o Agacie Mlynarskiej z TV, ktora wporzo tatusia ma :) oraz o przeciekach i duchach. W tym sie juz mniej orientuje, ale przy okazji chcialem z cala odpowiedzialnoscia z tego miejsca powiedziec, ze duchy z chello czyli czelo sa bardziej KUL niz duchy z neoplusa. KUL to Katolicki Uniwersytet Lubelski. Heja :)
        • Gość: toja duchy s czelo ;) IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 20:37
          A netia to pies??

Męzczyzni (chyba) nie dostrzegaja logiki uczuc, ktora dla kobiet jest chlebem powszednim. A ze trudno sie to artykuluje stad wszelkie nieporozumienia. Chyba ;)
          • Gość: alienated Przefarbuję się na ducha z netii :))) IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.08, 07:27
            Jak już zakochałem się pozamałżeńsko, co się facetom czasem zdarza przy okazji
            różnych kryzysów, kurczę, tyle jest normalnych, prostych, fajnych,
            "nielogicznych" kobiet, z którymi można porozmawiać, wyjaśnić, które Cię
            uszanują jako istotę ludzką, nie będą okłamywać, manipulować Tobą, niezależnie
            od tego, czy coś czują, czy też nie czują.

NIE, mi było pisane trafić na Kobietę Logiczną :)

Życzę Ci Kobieto tłumu wielbicieli, którzy będą czuć się w przestrzeni Twojej
            Logiki jak ryby w wodzie i docenią to Szczęście, które ich spotkało :)))

(To do mojego Mistrza Gier Emocjonalnych, nie do "toja")
            • Gość: nielogiczna też sie przefarbowalam :) IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.08, 18:36
              Taka "nielogiczna" kobieta to chyba ja... Nieraz tlumacze kolegom, mezczyznom co niektore panie "maja na mysli" (co nie znaczy ze czuje sie wszystkowiedzaca i ze sama nie mam czasem trudnosci w zrozumieniu postepowania niektorych).
              A co do Ciebie... przeciez gdyby ONA byla inna to by Cie tak nie fascynowala. Musiala być INNA niż... inne.

A teraz ide sie pogodzic z faktem, ze nie zyczysz mi tlumu wielbicieli, buuuu! ;)

• Gość: alienated Ona IP: *.centertel.pl 16.03.08, 19:29
                Jest atrakcyjna. Przyciaga. Jednakze im blizej niej jestes, tym dalej. Nie potrafie z nia rozmawiac. Intryguje mnie jej wnetrze, ktore ukrywa. Bo choc atrakcyjna, ja sie nie zaangazowalem na poziomie fizycznym. Ale to tez nie jest do konca zdrada, bo choc zaangazowalem sie psychicznie, to inaczej niz z zona. Ona nigdy nie byla konkurencja dla mojej zony ani ja dla jej meza. Wyobraz sobie, ze bierzesz uczucie do zony, siostry i corki, mieszasz to razem i wychodzi to uczucie. COMPLICATED. Tylko, ze jest jeszcze jeden szczegolik - bylem oklamywany. Perfidnie oklamywany. To sa fakty, nie moje chore imaginacje. Niestety.
                • Gość: nielogiczna Re: Ona IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.08, 21:06
                  "Co to jest zła kobieta? Jest to taki rodzaj kobiety, który się nie sprzykrzy."
                  Slowa mistrza Oscara sprzed wieku a jakie prawdziwe! natura ludzka chyba jest niezmienna... Zlo - prawdziwe czy wymaiginowane zawsze pociaga, tym bardziej jesli jest piekna kobieta.... I chyba nie mozna sie spodziewac od sprawnego manipulatora mowienia prawdy i szczerosci? poza tym prawda i szczerosc ani nie sa zbawne ani pociagajace. Troche zazdroszcze tym "zlym", ja jestem z gatunku tych rozumiejacych a czasem by sie chcialo byc femme fatale. Niestety, jestem od tlumaczenia, rozumienia, przytulania (czasem) a nie od nie-zdrowych fascynacji :) Pewnie Twoja zona jest taka i zobacz, na co jej przyszlo? a gdyby tak raz walnela w stol, cos niedopowiedziala, nakrecila moze od razu jej atrakcyjnosc by skoczyla?

Jest w Tobie wiele negatywnych emocji, dobrze że jest to forum gdzie mozna sie "wypisac" i wykrzyczec, i z tego wzgledu rzeczywiscie mozna miec wrazenie ze tutejsze forum to "psychiatryk".

• Gość: alienated Femme f ? IP: *.centertel.pl 17.03.08, 07:34
                    Ona nie jest zla. Tak, jak napisalem wczesniej, ona jest Logiczna (inaczej).
                    Nie zazdrosc femme fatale bo nie ma czego. Im sie zdaje, ze umieja postepowac z facetami. Gowno wiedza o facetach. Na mecie KOBIETA CIEPLA ZAWSZE WYGRA.
                    Milego dnia :)
                    • Gość: nielogiczna wygrana? IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.08, 17:18
                      Ach! ;) W miedzyczasie tyle razy czlowiek dostanie po d... ze juz zapomni o co w tym tak naprawde chodzi. A to - wygrana.... ;)
                      • Gość: alienated Femme fatale podejscie 2 :) IP: *.centertel.pl 17.03.08, 17:47
                        F.f. jest tym dla faceta, czym haker dla systemu komputerowego lub wirus dla organizmu. Posiada wiedze, owszem, posiada, ale specyficzna wiedze. Jak niszczyc. Z budowaniem jej idzie troche gorzej, jesli w ogole.

Przeczytalem ostatnio w wikicytatach, ze kobieta jest najslabsza kiedy kocha, a najsilniesza, kiedy jest kochana. Powiem Ci w tajemnicy, ze z facetami jest dokladnie tak samo.

Wygrana dla kobiety to kochac i byc kochana.
        • Gość: ! Re: Dyskusja jest o IP: *.chello.pl 15.03.08, 21:15
          o mam am am i ja! lecę do spowiedzi by być nadal kul!

pl.youtube.com/watch?v=u6flSzMe6gI
    • Gość: toja Re: Pamiętacie tą piosenkę :))))) IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 22:33
      Na dobranoc
      pl.youtube.com/watch?v=_Z524KeouH8
    • Gość: nielogiczna Re: Pamiętacie tą piosenkę :))))) IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.08, 18:40
      Tego na pewno nikt nie pamieta. A takie piekne...
      (ze specjalna dedykacja dla Aliena :)

pl.youtube.com/watch?v=hMuncRnOo-k
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka