Dodaj do ulubionych

Pytanie do fachowca!

10.03.09, 12:15
Proszę o porównanie implantów tradycyjnych a jednofazowych przez
implantologa / chirurga.

Pod kątem:
- skutecznosci wszczepienia
- szybkości zespolenia implantu z koścą
- skutecznosci zespolenia implantu z kością
- trwałości na urazy mechaniczne
- wymogów specjalnej higieny w okresie gojenia / po okresie gojenia
- widełek szacowanej trwałości implantów (w latach)
- komfortu okresu gojenia / do całkowitego zrośniecia
- niezbędnego okresu rekonwalescencji wykluczającej normalne
funkcjonowanie za dnia osoby pracujacej z ludzmi (by nie straszyć
opuchliznami i w ogóle być w stanie mówić)
- możliwosci zastsowania do zębów trzonowych
- możliwości zastosowania przy koniecznosci podnoszenia dna zatoki
- komfortu samego zabiegu
- przeciwwskazań zdrowotnych do zastosowania danej metody
- niezbednych przygotowań przed zabiegiem (szczepienia, wymagane
badania itp)
- czy przed zabiegiem lekarz powinien przeprowadzać wywiad
chorobowy?

Fachowcy, pomóżcie nam, pacjentom świadomie wybierać. Przecież te
metody powstały po to abyśmy się częściej szczerze uśmiechali :-)
Obserwuj wątek
    • kachax Re: Pytanie do fachowca! 19.03.09, 20:35
      podbijam - naprawdę nikt nie ma odwagi się wypodiedzieć??
    • kachax Re: Pytanie do fachowca! 20.07.09, 22:12
      Up, up - nadal aktualne! Gdzie Ci fachowcy???!
    • atari800xl Re: Pytanie do fachowca! 24.07.09, 16:00
      mysle, ze najlpeij poszkaj w interencie. Tu sa glowneiosoby po wszczepach, ktore
      dziele sie swoimi odczuciami i radami.
    • wimplanty Re: Pytanie do fachowca! 22.12.09, 20:57
      Jestem lekarzem wszczepiającym implanty zębowe ale niestety nie ma odpowiedzi na
      Twoje pytania. Wszystko zależy od Twoich warunków w jamie ustnej i jakości oraz
      ilości kości szczęk. Jeśli chcesz statystyk to skontaktuj się z producentami
      implantów, dadzą Ci odpowiedzi na Twoje pytania, będą one takie same dla
      implantów dwuczęściowych jak i jednoczęściowych.
    • implantolog Re: Pytanie do fachowca! 19.10.10, 22:45
      Zacznę od końca. Oczywiście lekarz musi przeprowadzić lub poprosić o wypełnienie przez pacjenta wywiadu i ew. uzupełnić to pytaniami. Dotyczy to zresztą nie tylko zabiegu implantacji.
      Prosisz o prównanie implantów tradycyjnych i jednofazowych. Domyslam się , że chodzi o implanty dwuczęściowe i jednoczęściowe. Zdecydowanie zastosowanie implantów jednoczęściowych jest bardzo ograniczone i bardzo uzależnione od stosowania się pacjenta do zaleceń lekarza. Są one od dnia założenia narażone na kontakt z językiem , pokarmem. Część implanta, na którym założona będzie korona jest standardowy i musi być przygotowany w jamie ustnej a należy pamiętać , że jest to metal, cięcie metalu wytwarza ciepło,czego z kolei nie toleruje kość, konieczne jest więc bardzo dobre chłodzenie. Implanty te nie są wskazane przy jednoczesneje odbudowie kości. Ja stosuję taki implant tylko w jednym przypadku, we wszystkich pozostałych, nawet jeżeli zamierzam implanty obciążyć natychmiastowo stosuję implanty dwuczęściowe. Pozostałe pytania, tak jak pisał mój poprzednik pozostawię bez odpowiedzi albowiem należałoby rozważać dziesiątki możliwości w zależności od sytuacji jaką zastajemy u pacjenta oraz od rodzaju czyli stosowanego systemu implantów oraz oczywiście od tzw.doświadczenia i umiejętności lekarza czyli jak to ładnie się nazywa w j. angielskim "learning curve". Na pewno warto przepytać lekarza, któremu chcemy się poddać i myślę, że można się zorientować jaką wiedzą i doświadczeniem dysponuje. Muszę powiedzieć,że pytania mi się bardzo spodobały i świadczą o dojrzałości i dociekliwości.
      • w_e_r_o_n_i_k_a Re: Pytanie do fachowca! 30.10.14, 13:35
        I jak z tymi implantami stomatologicznymi? Udało się założyć bezproblemowo? Bo stoję przed takim samym dylematem, jak Ty kiedyś :) Daj znać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka