Dodaj do ulubionych

moher to straszna rzecz

06.10.06, 10:47
środa wieczorem, autobus miejski, ikarus, sporo wolnych miejsc i od wejścia
słyszę awanturę. Jakaś pani w wieku ok. 50 lat oburza się na cztery
nastolatki. "jak wy się zachowujecie, co to za porządki, czemu nikt nie
reaguje..." Usiadłem grzecznie z gazetą i czytam. "o co pani chodzi?" pyta
jedna z dziewczyn. "jak Ty się odzywasz?! co za brak kultury...!" grzmi dalej
pani i oburza się, że nikt nie zwróci dziewczynom uwagi. Słuchałem tego
dłuższą chwilę i nie zauważyłem w zachowaniu dziewczyn niczego poza radością
życia i zabawą. Nikogo nie zaczepiały, nie obrażały, nie przeklinały...
ciekawe czy moherówa byłaby równie stanowcza wobec kilku łysych w dresach...
ech
ukłony
ed
Obserwuj wątek
    • aga_78 Re: moher to straszna rzecz 06.10.06, 21:17
      mam nadzieję, że na starość nie będę zachowywać się jak hmm moherówa :)
      chociaż myślę, ze to nie od wieku zależy. bo znam kilka fajnych "babć", z
      którymi można porozmawiać normalnie, które mają niesamowiecie madre poglądy na
      wiele kwestii itd.
      a co do meherków w komunikacji miejskiej... temat rzeka :)
    • christopher_frank Re: moher to straszna rzecz 08.10.06, 17:03
      Ale tak właściwie to o co chodzi?
    • truten.zenobi Re: moher to straszna rzecz 10.10.06, 09:05
      i jak tu narzekać na "dzisiejszą młodzież"?

a swoja drogą to młodzi ludzie ucza się kultury i zachowań od ludzi
      starszych... więc później nie ma co sie dziwić że nie mają szacunku, nie
      odnosza sie kulturalnie, czy chociazby nie ustepują miejsca.
      Rodzice wpająją normy zachowań uczą kultury itd. ale młody człowiek uczy się
      nie tylko w domu, a po takich "przejściach" zaczyna watpic czy to czego ucza
      rodzice jest cokolwiek warte - bo pewnie jak by się zachowywały agresywnie i
      wulgarnie babcia by siedziała cichutko w konciku i modliła się by do niej się
      nie doczepili.

takie przykłady mozna mnozyć, ale właśnie dziwne sa oczekiwania wobec
      młodzieży, wszędzie pełno chamstwa buractwa i co gorsza w wykonaniu osób "duzo
      starszych" - które właśnie powinny dawać przykład.

inna sprawą jest to iz to co najbardziej rodakom przeszkadza to wesoła zabawa.
      chamstwo, burdy, awantury o byle co, to nie robi większego wrażenia (a może
      prawda jest taka ze "przykładni obywatele" wolą wtedy udawać że ich nie ma, nic
      nie wiedzą, nic nie słyszą - to może nikt do nich sie nie doczepi)

ale jak ktos sie spokojnie zachowuje tyle że nieszablonowo (dobrze się bawi,
      jedzie rowerem, ...) to mozna wtedy bezpiecznie odreagowac swoje flustracje
      • hedonista.oswiecony nooooo Man :) 10.10.06, 20:48
        normalnie jakbym własne myśli rozwijał Man, szacun :)
        a parę dni później biegnie facet ciut po 30. i potrąca starszego faceta na
        przystanku. Starszy facet mocno się zatacza ale utrzymuje równowagę, biegnący
        nawet się nie zatrzymuje, starszy pan krzyczy "ty bucu pierdolony kurwa mać"...
        dla mnie szok. Nie rozumiem tych ludzi. Kompletnie ich nie rozumiem i szokuje
        mnie takie zachowanie. Nie umiem pojąć jak można być tak nieuważnym i
        agresywnym? Powiem więcej wśród młodzieży nie ma takiego chamstwa jak wśród
        dorosłych i to prawda, że oni się od starszych uczą. Uczą się tego co widzą na
        co dzień, a nie co im ktoś wkłada do głowy... niestety.
        ukłony
        ed
        • truten.zenobi Re: nooooo Man :) 10.10.06, 21:42
          a ja dziisaj takie "zajscie miałem" zza straganu gościu wyjechał na mnie
          rowerem, ale zdążył zahamowac a ja odruchowo odskoczyłem on "przepraszam"
          ja "nie ma sprawy" usmiech i kazdy w swoja stronę
          - troche kultury i nie trzeba naprawdę wprowadzac zakazów jazdy na rowerze,
          to samo dotyczy wielu innych sytuacji - jeszcze nie widziałem by ktoś nie
          ustapił starszej osobie jeśli ta zachowuje się kulturalnie (nie "sapie", nie
          obraza, tylko ewentualnie grzecznie poprosi)

czasem tez bywa smiesznie jak w gronie emerytów gdy wszyscy narzekają na "tą
          dzisiejszą młodzież" znajdzie się obdarzony lepszą pamiecią i przypomni jak
          to "dzrzewiej bywało" zwłasza w wykonaniu "narzekaczy" ;)
          • hedonista.oswiecony Re: nooooo Man :) 10.10.06, 21:54
            oj tak :)
            a wiesz czytałem ostatnio, że jak ktoś większą część dnia ma gębę smutną czy
            jakąś taką niepozytywną to to się potem utrwala i stąd pewnie te zgryźliwe
            staruszki płci obojga... pełne, niestety, agresji. Ja tam wolę sobie uśmiech
            utrwalać :)
            uśmiechy
            ed
            • truten.zenobi Re: nooooo Man :) 10.10.06, 22:08
              coś w tym jest!

jak pamiętam znajomych swoich rodziców to Ci którzy lubili się powygłupiać z
              dzieckiem i jakoś zawsze mieli (nawet w cieżkich chwilach) jakieś takie
              wesołe/pozytywne podejście do życia to i na starośc tacy byli

ci którzych zrzerała zazdrość i flustracja to się ich stan tylko pogarszał -
              inni maja coś czego oni juz na pewno mieć nie będą: młodość!!!! (miłosc,
              zabawy, życie przed sobą)

kto dobrze przeżył swoje życie ten na starośc dojżewa ale nie gorzknieje.
              • christopher_frank Re: nooooo Man :) 11.10.06, 18:22
                To się powtarza, więc chciałbym wiedzieć co to ta "flustracja"?
                • hedonista.oswiecony Re: nooooo Man :) 11.10.06, 23:02
                  oj Frank, czepiasz się... ;D
                  • christopher_frank Re: nooooo Man :) 12.10.06, 19:02
                    Myślałem, że może to jakiś ładny neologizm, którego nie skumałem. Podobnie jak
                    post dalej "trendowaty". Czy to oznacza kogoś, kto jest trendy? :)
                    • ju.bi Re: nooooo Man :) 12.10.06, 20:59
                      ty sie jednak czepiasz, chris
                      tez nie lubie ortów, ale...po co ?
                      na forach - nazwijmy innego rodzaju - jest mozliwośc edycji własnych postów i
                      poprawiania literówek czy błędów, gazeta takiej opcji nie przewiduje
                      daj ludziom sie mylić
                      • christopher_frank Re: nooooo Man :) 13.10.06, 11:23
                        Po prostu myślałem, że to jakiś neologizm, którego nie skumałem! Ile razy mam
                        jeszcze powtórzyć?
                        A poza wszystkim innym to jednak należy uczyć się poprawności językowej,
                        chociażby po to, by odpowiednie dać rzeczy słowo. Kiedyś sama irytowałas się, że
                        ludzie mają za nic podstawy matematyki i wcale tego się nie wstydzą. Podobnie
                        nieznajomośc prawidłowych form językowych (bo akurat te przypadki nei wskazują
                        na dysleksję)jest wg. mnie powodem do przynajmniej poprawienia się. Podobnie jak
                        niechęc do używania interpunkcji, ktora ma przecież określony cel, to nei jest
                        jedynie nikomu niepotrzebny wymysł. Irytują mnie wsypowiedzi, czytając ktore
                        muszę zastanawiać się co autor mial na myśli, bo żadnego przecinka nie wstawił.
                        • ju.bi Re: nooooo Man :) 13.10.06, 11:40
                          tym razem twoje literówki sa zamierzone czy walnąłes ich tyle przypadkiem?
                          ja przecinków uzywam, wyrzuciłam jedynie z życia duze litery - to bywa kłopot
                          dopiero wtedy, gdy w tekstach słuzbowych równiez zapominam o nich...

co do mojej irytacji na brak podstawowej wiedzy z jakiejkolwiek dziedziny - no
                          masz racje, złapałes mnie na niekonsekwencji, ale akurat "flustracja" w
                          postach wyżej wyraźnie była frustracją...chyba od jakiegoś czasu złagodniałam w
                          kwestii błędów ortograficznych, chociaż za każdym razem jednakowo w oczy kolą
                          • christopher_frank Re: nooooo Man :) 13.10.06, 13:35
                            Ja zawsze robię literówki, ale to jedynie przestawienie kolejności, niewielki
                            błąd. Owszem, zwykle poprawiam pomyłki, ale tym razem śpieszyłem się.
                            Podobnie nie zareagowałem na pierwszą "flustrację", bo pomyślałem, że to zwykłe
                            nietrafienie w klawisz. Jednak za drugim razem zastanowiło mnie czy nie jest to
                            celowe. W dodatku to nie zwykły ortograf, czyli błąd wynikający z nieznajomości
                            reguł pisowni, lecz wydaje się nieznajomością wyrażenia jako takiego.
                            I w ogóle drażni mnie niechlujstwo językowe. Te wszystkie "wziąźć", "włanczać" i
                            "perfuma". Sorry, ale to świadczy o pewnym poziomie osoby, która tak się wyraża.
                            Bo chociażby nie chciało się nigdy zajrzeć do słownika, by sprawdzić
                            prawidłowość. W dobie internetu nieposiadanie takowych dzieł w domu, czy nawet
                            lenistwo nie jest wytłumaczeniem. Jedynie brak ciekawości. A to niewybaczalne.

• christopher_frank Re: nooooo Man :) 13.10.06, 13:38
                              A w ogóle to flustracja skojarzyła mi się z frustracją pełną flegmy, czyli
                              czegos obrzydliwego :)
                              • ju.bi Re: nooooo Man :) 13.10.06, 13:52
                                własnie oplułam klawiaturę - spróbowałam to sobie wyobrazić

ps.
                                znajomi polonisci twierdzą, że słowo "włanczać" jest juz poprawne
                                mnie też się nie podoba
                                • hedonista.oswiecony pisownia... 13.10.06, 15:58
                                  hm z wiekiem mniej dla mnie ma znaczenie czy ktoś zna ortografię, a bardziej
                                  jakim jest człowiekiem. W pracy dbam o ortografię, a w życiu prywatnym
                                  niekoniecznie
                                  ukłony
                                  ed
                                  • christopher_frank Re: pisownia... 13.10.06, 16:52
                                    Tak, masz rację, Ed. Tylko jakoś tak się dzieje, żeosoby nie potrafiące
                                    odpowiedniej formy nadać swojej wypowiedzi na ogół także nie prezentują
                                    interesujących treści.
                                    • christopher_frank uuups! błąd! :) 13.10.06, 16:56
                                      od pewnego czasu pisze się nie z imiesłowami czasownikowymi razem, nie osobno.
                                      Cyzli "niepotrafiące", a nie "nie potrafiące".
                                      • hedonista.oswiecony Re: uuups! błąd! :) 13.10.06, 17:45
                                        masz rację, że istnieje taka silna korelacja, ale nie zależy mi aby każdy mój
                                        znajomy/znajoma był kandydatem do literackiego nobla ;D... zresztą, ostatni
                                        nobel to też ponoć bardziej polityka jednak ;)
                                        ukłony
                                        ed
    • pazerny skanseny dla moherow? 12.10.06, 10:03
      moze cos w tym jest. Trendowatych osadzano na specjalnych wyspach, zloczyncow
      umieszcza sie w wiezieniach, zboczencow zamyka sie w klasztorach, to moze
      mohery na Madagaskar? :)

P.S. Chudyy- ratuj :) : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=36889&w=50182489&a=50200783
      • hedonista.oswiecony Re: skanseny dla moherow? 12.10.06, 11:09
        taaaak, mohery do polski b. a my zostajemy w a. hie hie. Wiesz moher jest w
        sercu, a nie na głowie. Jest w mojej firmie młoda, dwudziestokilkuletnia panna,
        bardzo zgrabna i ładna, ale taki moher już, że szok. Zawiść powyżej średniej
        dla rencistów ze starego portfela <lol>
        ukłony
        ed
        • hedonista.oswiecony a link mi się nie odpala nt 12.10.06, 11:09

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka