Dodaj do ulubionych

Obowiązki administratora

24.01.07, 20:54
Skoro zebranie z administratorem nie doszło do skutku, proponuję, żebyśmy
tutaj wpisywali nasze uwagi i wnioski na temat jego pracy - jak już dojdzie
do konfrontacji - to łatwiej będzie przedstawić co nam się nie podoba w jego
poczynaniach.
Rano spadł śnieg - drzwi do klatki w budynku "b" które i tak obcierały dołem
o uszczelkę - teraz stoją do połowy otwarte. Śnieg sypie się na klatkę.
Ile mogłem - tyle odśnieżyłem ale i tak nie dadzą się zamknąć.
Kilka dni temu w pomieszczeniu przy windzie, z którego korzystają ekipy
budowlane (inwestora?) - została złamana klamka. Dla mnie wyglądało to na
typowy akt wandalizmu. Na drugi dzień została przełożona do drzwi wiodących
do piwnicy. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że wandale chcieli ukryć ten
fakt przed nami lub przed administratorem. Klamka powinna zostać wymieniona
na ich koszt - stało się to w pomieszczeniu z którego oni właśnie korzystali.
Kolejna sprawa to śnieg zalegający na naszym osiedlu. Zaspy są coraz większe.
Widziałem jak samochód zakopał się przed wiazdem do garażu - około 40 cm
śniegu i wciąż go nawiewa - co będzie rano?
Mamy administratora ale nie mamy dozorcy - kto naprawi drzwi? kto pozbiera
fruwające kartony? Czy ktoś widział na osiedlu pracownika administratora
doglądającego naszego dobytku? Czy będziemy się z nim spotykać tylko przy
okazji ustalania nowych stawek?
Obserwuj wątek
    • sezamka80 Re: Obowiązki administratora 24.01.07, 22:17
      temat powinien sie raczej nazywac na co sie jeszcze pozalic ,zeby go szybko moc
      wykopac
      moze sprobujcie spojhjrzec tez na to wszytsko z innej strony
      facet ma napewno nie tylko nasze osiedle do administarcji,nie ma monitoringu na
      budynek,a przeciez nie jest wizjonerem ,zeby wiedziec jak wyglada sytuacja z
      godziny na godzine

mozecie przeciez remontowac mieszkania,kontener postawia itd... naprawde nie
      mamy sytuacji takiej zlej,ze to osiedle zaraz sie rozsypie, wiadomo ,ze
      problemow nigdy sie nie uniknie,trzeba podejsc do tego cierpliwie,myslicie ,ze
      inny administrator podepnie sie lancuchem do slupa i bedzie wygladal co jest nie
      tak 24 na h?

zakladanie takich watkow jest zalosne ,oby sie tylko do czegos przyczepic i
      gadac jakie to wsyztsko zle itd!
      naprawde,jak podobnie bedzie to wygladalo na zebraniach mieszkancow to chyba nie
      bede przychodzic
      • cougar4 Re: Obowiązki administratora 25.01.07, 00:15
        Sezamka80 napisala:
        > facet ma napewno nie tylko nasze osiedle do administarcji,nie ma monitoringu na
        > budynek,a przeciez nie jest wizjonerem ,zeby wiedziec jak wyglada sytuacja z
        > godziny na godzine

Chyba nie masz wobec tego z czym porownywac sytuacji. Normalnie administrator ma swoich pracownikow badz podwykonawcow i oni maja za zadanie na biezaco zajmowac sie terenem. W tym rowniez odsniezac - jesli to konieczne, nawet kilka razy dziennie. W umowach tego typu jest "utrzymanie porzadku" a jak i jakimi srodkami to juz sprawa wykonawcy uslugi "utrzymania porzadku"

> wiadomo ,ze
        > problemow nigdy sie nie uniknie,trzeba podejsc do tego cierpliwie

Przeciez to jest wlasnie cierpliwe podejscie. Zamiast dzwonic do administratora z kazda pierdola wynikla inicjatywa wpisywania i zbierania uwag aby potem je strescic razem

> zakladanie takich watkow jest zalosne ,oby sie tylko do czegos przyczepic i
        > gadac jakie to wsyztsko zle itd!

Kazdy to czytajacy pewnie stwierdza ze ktos inny jest tu zalosny. Natomiast ja nie chcialbym wydawac takich osadow bo nie znam ani autora watku ani Ciebie. Zalosny jest spam i reklamy na tym forum.

> naprawde,jak podobnie bedzie to wygladalo na zebraniach mieszkancow to chyba ni
        > e
        > bede przychodzic

Nie musisz. Twoj glos zostanie zebrany indywidualnie. A jesli bez Ciebie bedzie wiekszosc to nawet nikt Cie o to nie spyta...
      • bodziach Re: Obowiązki administratora 25.01.07, 08:24
        Nie rozumiem Twojego rozgoryczenia. Skoro płacimy za odśnieżanie osiedla to
        chyba oczywiste, że chcielibyśmy (przynajmniej ja bym chciał), żeby faktycznie
        było ono odśnieżone. Jeśli ktoś nie wykonał swoich obowiązków to raczej nie
        jest to czepianie, a wymaganie czegoś, do czego dana osoba się zobowiązała
        (zdaję sobie sprawę, że to nie administrator będzie latał z szuflą i przerzucał
        śnieg, tylko osoba przez niego zatrudniona).
        • znadstrugi Re: Obowiązki administratora 25.01.07, 09:41
          Dziękuję sąsiadom za dobre słowo.
          Złe słowo wybaczam i mam nadzieję, że forum zgodnie z założeniem będzie nam
          służyło i nie stanie się targowiskiem złośliwości i frustracji.
          Nie zakładałem wątku, żeby tylko narzekać - zakładam, że administrator śledzi
          nasze forum i będzie potrafił to wykorzystać we właściwy sposób.
          Odbierając stan techniczny własnego mieszkania - nie mogłem powstrzymać się od
          pytań o odbiór części wspólnej - usłyszałem, że to już sprawa administratora.
          Rozejrzyjcie sie po klatkach, korytarzach i windach - każdy coś już zauważył
          albo dopiero teraz zauważy. Warto to zapamiętać - jeżeli administrator
          zbagatelizował złe wykonanie i zabezpieczenie części wspólnej - to my za to w
          bliższej lub dalszej przyszłości zapłacimy.
          Pozdrawiam
      • ascheron Re: Obowiązki administratora 25.01.07, 10:04
        Sluchaj, jesli klient placi to wymaga. Jesli placimy mu (calkiem spore
        pieniadze) to nie za to, zeby ladnie wyglada i rosl wzdluz i wszerz, tylko za
        to, zeby pracowal i usprawnial na mieszkanie.

Tego wlasnie oczekujemy. Mam wrazenie, ze watek jest bardzo sluszny i ze nasze
        uwagi zostana zebrane i przedstawione sensownie i w kolejnosci. Jesli na
        zebraniu bedziemy sie przekrzykiwac, to nie widze mozliwosci, zeby cokolwiek
        zostalo zalatwione.

Mi na przyklad nie pasuje to, ze przerzuca sie z developerem obowiazkami (juz
        kilka razy dzwonilem to tu to tam). Kolejnym moim "ale" jest to, ze nie potrafi
        sie dogadac i porozumiec z firmami dostarczajacymi media do obiektu. Do tej pory
        nikt nic nie wie.

Jesli nasz administrator ma nic nie robic, to lepiej zatrudnic pana "Wieska" za
        mniejsze pieniadze, a przynajmniej bedzie posprzatane.
    • znadstrugi Re: Obowiązki administratora 06.02.07, 14:07
      Czy zauważyliście, że na korytarzach cały dzień palą się lampy? Wiem, że
      powinny palić się lampy "nocne" - korytarze przecież mają swoje ciemne zaułki -
      ale te o których piszę są w "jasnej" części korytarzy i do tego przy oknach.
      Może Administrator zweryfikowałby rozmieszczenie i ilość lamp świecących cały
      dzień. Wszyscy za to płacimy i w ciągu roku stanowić to będzie dla nas spory
      koszt.
      Wciąż aktualny pozostaje problem drzwi prowadzących na nasze klatki i na
      schody - zacinają się i trąc o podłogę nie domykają się - dzieje się tak już
      od miesiąca i nikt się tym dotychczas nie zainteresował.
      pzdr
      • nen7 Re: Obowiązki administratora 07.02.07, 13:42
        Na lampy tez zwróciłam uwagę i może powinniśmy zastanowić się
        nad innym systemem - zapalanie światła przyciskiem i potem światło
        gaśnie automatycznie po 5-10 minutach.
        W ten sposób przez cały czas kiedy jest widno na dworze my nie
        marnujemy prądu, a później jak ktoś potrzebuje to sobie zapala
        (włączniki powinny być na każdym piętrze).
        • kbor Re: Obowiązki administratora 07.02.07, 22:01
          Szczerze mowiac to nie wiem o jakich lampach piszecie.
          W A1 na pietrach pala sie ciagle tylko te przy wyjsciu z windy (oznaczone zolta
          tasma klejaca). Reszta zapala sie po nacisnieciu guzika i pali sie jakis czas
          (nie mierzylem z zegarkiem w reku). Jak jest na korytarzu nie patrzylem.

Poza tym jak widac, administrator nic sobie nie robi z naszych uwag mimo ze w
          swoim watku szumnie zapowiadal ingerowanie w kazdy problem.
          Drzwi wewnetrzne w A1 jak sie nie zamykaly tak sie nie zamykaja (padl
          sciagacz), w wejsciowych nadal klamki brak.

Ale wywiesili kartke na drzwiach windy zeby do blokowania uzywac klucza
          dostepnego u ochrony.
          • akusia Re: Obowiązki administratora 08.02.07, 12:07
            w a1 na korytazu swiatlo pali sie nieustannie ;[
      • znadstrugi Obowiązki administratora 12.03.07, 18:47
        Nie wiem czy ktoś widział jak odbywa się u nas wywózka śmieci?
        Śmieciara stoi przez około 15 minut w bramie a w tym czasie nikt nie może
        wjechać ani wjechać. Oczekujące samochody na Malborskiej tworzą długi korek.
        Totalna bzdura!!!
        Nigdy więcej!!!
        Przyjrzyjcie się jak z niej wszystko kapie, tłuszcze, ścieki - jeden wielki
        smród i to wszystko wsiąka w "naszą" kostkę brukową. Zobaczycie co będzie
        latem. Współczuję każdemu przechodzącemu przez bramę. Tam gdzie istnieje etat
        dozorcy stosuje się natychmiastowe spłukiwanie wodą ale zapach i tak na długo
        pozostaje.
        Coś trzeba z tym zrobić.
        Drzwi do klatki w budynku B już trzeci miesiąc obcierają o próg - zaraz będą
        koszty związane z wymianą jakiegoś elementu. Ale nikt się tym nie interesuje.
        Garażu chyba nikt nie zamiata - a osoby parkujące (mam nadzieję, że to ludzie z
        zewnątrz) opróżniają tam popielniczki, wysypują zmieciony piach i szkła.
        No i cieknący olej - jeżeli to miejsce właściciela i jego cieknący samochód to
        w porządku - ale jeżeli ktoś parkuje na nie swoim i zostawia taki syf ... to
        może a nawet powinna być o to awantura.
        Rozumiem, że czas przeprowadzek się rozpoczął - taki samochód może wjechać do
        garażu i owszem ale nie może stać tam przez kilka godzin. Rozładować go i
        proszę wyjechać na zewnątrz - tam i tak nie ma zbyt wiele miejsca na manewry a
        co jeśli ktoś w tym czasie też zechce wjechać?
        Szanujmy się wzajemnie.
        pzdr
        • malkos_i_chrostula Re: Obowiązki administratora 13.03.07, 09:40
          powiem ci ze u nas w garazu pod A jest troche
          lepiej niz opisujesz, a co do sprzatania garazu
          to u nas chyba raz bylo
        • tomaskub Re: Obowiązki administratora 13.03.07, 09:56
          jeśli chodzi o śmieciarę, to w pełni popieram, ostatnio "kwitłem" 10 min przed
          wjazdem bo... pakowali śmieci... trzeba to rozwiązać inaczej, jak... to
          pozostawiam Spectrze, chyba im płacę :-) Pozdrawiam
    • szprootka Re: Obowiązki administratora 13.03.07, 22:18
      Czy ktoś widział admonistratora na wieczornym dyżurze we wtorek? Dzisiaj nikogo
      nie było, dwa i trzy tygodnie temu też nie. Podobno był tydzień temu (wg
      ochrony)ale musiał się chyba ukrywać albo byc w czapce niewidce. Rano o 9 godz.
      na ogół jest się w pracy lub w drodze do pracy a przez telefon niewiele mozna
      załatwić, zresztą w ogóle nic nie można załatwić bo znikąd odpowiedzi na
      zgloszone usterki czy nieprawidłowości.Za co oni biorą nasze pieniądze? A
      propos ktoś już kiedyś wspominał że na klatce A3 non stop świeci się światło,
      tak jest do dziś... I jeszcze jedna wydawało by się błaha sprawa - kod
      pocztowy. Wg Janpula najpierw był: 03-354. Ostatnio na fakturze był już :03-
      286. Według Spektry cały czas jest ten: 03-354 - przynajmniej taki widnieje na
      pismach tej firmy porozwieszanych na klatkach. Więc albo developer nie wie jaki
      jest dokładny adres nieruchomości którą zbudował, albo zarządca nie zna
      dokładnego adresu posesji którą zarządza. Niby błaha sprawa... To juz nawet nie
      jest smieszne.
      Pozdrowienia dla juz mieszkających i tych którzy do nas dołączą.
      • mmzaba Re: Obowiązki administratora 14.03.07, 08:47
        Jeżeli chodzi o kod pocztowy, to do nas wszystko bez problemu dochodzi na :
        03-286 Warszawa
        • szprootka Re: Obowiązki administratora 14.03.07, 16:22
          > Jeżeli chodzi o kod pocztowy, to do nas wszystko bez problemu dochodzi na :
          > 03-286 Warszawa

Do mnie też, zresztą na 03-354 również, ale przecież nie o to w tym wszystkim
          chodzi...
          • cougar4 Re: Obowiązki administratora 14.03.07, 16:56
            Jest taka instytucja jak Poczta Polska i w kazdej placowce badz tez na stronie mozna to sprawdzic.
            Dla leniwych: www.poczta-polska.pl/kody.php?kod=03-286&ulica=malborska&miejscowosc=warszawa&powiat=&wojewodztwo=dowolne&action=search
            • szprootka Re: Obowiązki administratora 14.03.07, 17:39
              Człowieku, staraj się czytać wypowiedzi na forum ze zrozumieniem, a swoją jakże
              cenną uwagę przeslij janpulowi lub wybranej przez janpula firmie zarządzającej.
              • cougar4 Re: Obowiązki administratora 14.03.07, 21:00
                Czy w tym watku chociaz raz ktos wczesniej stwierdzil jaki ostatecznie jest kod pocztowy? Nie wydaje mi sie. Napewno nie w zadnych z postow zaczynajacych sie od:
                "...Czy ktoś widział admonistratora na wieczornym..."

"...Jeżeli chodzi o kod pocztowy..."

"...Do mnie też, zresztą na 03-354 również..."

Tak wiec wlasnie to uczynilem - rozwialem watpliwosci dot. wlasciwego kodu pocztowego.
                I chyba naprawde trzeba doswiadczac w zyciu mnostwa przykrosci zeby wszystko brac od razu do siebie.
                A na koniec moze sie dowiem czego nie zrozumialem?
                • szprootka Re: Obowiązki administratora 14.03.07, 21:33
                  Pominę Twoją zlośliwość i raz jeszcze wytłumaczę. Nie istotny w tej całej
                  sytuacji jest sam kod pocztowy bo to z łatwością można ustalić- nawet będąc
                  leniwym. Tragiczne moim zdaniem jest to, że ludzie zarządzający naszym osiedlem
                  i biorący za to pieniądze od nas przecież, nie znają tego kodu czyli nie znają
                  dokładnego adresu zarządzanych przez nich nieruchomości. Pomijam tu kwestię
                  wieczornych dyżurów na których nikogo nie ma itd, itp. To obrazuje mniej więcej
                  stosunek spektry i oczywiście janpula do mieszkańców ,czyli takich ludzi jak Ty
                  czy ja np. I tyle...
                  Pozdrawiam
                  • cougar4 Re: Obowiązki administratora 15.03.07, 01:48
                    I tak wlasnie zrozumialem Twoj pierwszy post dot. tej kwestii. Natomiast moj byl tylko wtraceniem, nawiasem mowiac ironicznym, majacym pokazac jak trzeba byc ograniczonym zeby tego nie moc ustalic tylko spierac sie z klientami ze jest tak a nie inaczej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka