Dodaj do ulubionych

Umorzenie debetu

05.09.11, 17:11
Witam.
Mam taki problem, a mianowicie posiadałam ror Superkonto Student. Na tym rachunku weszłam na debet, czyli 300 zł. Sporo czasu nie miałam żadnych wpływów na ten rachunek. Doszły do tego monity, odsetki itp., miałam juz na minusie ponad 360 zł.
Poszłam do banku i wpłaciłam 100 zł. Pani w banku powiedziała mi, że mogę wpłacić część, tak więc zrobiłam. Resztę miałam zapłacić w ciągu tego miesiąca.
Wczoraj chciałam wejść na konto internetowe i zobaczyć ile dokładnie muszę wpłacić. Okazało się, że moje konto zostało zamknięte.
Dziś kolejny raz byłam w banku, żeby dowiedziećsie co się stało z moim kontem.
Pani w banku poinformowała mnie, że konto zostało zamknięte, a debet umorzony.
Podobno bank umarza zadłużenie do 300 zł.
Mam co do tego wątpliwości, nie chciałabym mieć z tego powodu jakichś problemów w przyszłości.
Czy ktoś słyszał coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • kamikadze82 Re: Umorzenie debetu 07.09.11, 21:13
      JESZCZE NIE SPOTKAŁAM SIĘ Z TYM ŻEBY BANK OT TAK PODAROWAŁ KOMUŚ PIENIĄDZE!
      Możliwe że konto zostało zamknięte z powodu ukończenia 26 lat (student jest dla osób DO 26 roku życia, niestety głupie ale tak jest), a debet będzie wisiał i trzeba go spłacić żeby definitywnie zamknąć konto. Jeśli tak się stało to rachunek istnieje jakby "w zawieszeniu" (nie jestem pracownikiem oddziału ale innej komórki) i nalezy albo go zamknąć (=spłata debetu) albo przedłużyć w inne konto będące akurat w ofercie. Przy zablokowaniu konta w serwisie www pojawia się komunikat o zablokowanym dostępie, bankomat odmawia wypłaty środków.
      Radzę się upewnić, pójść do kogoś kompetentniejszego ( o ile miała miejsce zaistniałą sytuacja) można w innym oddziale.
      • lukaj1953 Re: Umorzenie debetu 08.09.11, 19:16
        nikt tego nie umorzył, a przynajmniej nie w tak krótkim czasie.Pracownik banku powinien zobaczyć, co sie dzieje na zamkniętych, podać kwotę do spłaty, klient będzie czysty i ewentualnie (jeżeli jest taka potrzeba ) założy nowe konto,ale dług należy spłacić
        • zunia1987 Re: Umorzenie debetu 22.09.11, 19:07
          Jak już wcześniej napisałam, byłam w banku. Pani za biurkiem wstukała moje dane z dowodu osobistego i wyczytała, że konto zostało zamknięte a debet umorzony. Dla pewności zadzwoniła jeszcze do jakiejś innej pani, która powiedziała to samo, a mianowicie, że nic nie muszę wpłacać.
          Zaproponowała mi założenie nowego konta.
          Nie mam 26 lat, więc to nie wiek jest powodem zamknięcia konta.
          • kamikadze82 Re: Umorzenie debetu 28.09.11, 22:20
            bynajmneij dziwne, bardoz dziwne....Możesz wysłać jeden bezpłatny raport do BIk o stanei zadłużenia czy cię pko nie wciągnęło na listę z kredytem (debetem) informacje jak to zrobić na stornie BIK. Jesli oczywiście chcesz się w to bawić bo mi jakos nie che się wierzyc że bank ot tak umorzył komuś dług bez niczego!! TO nie możliwe!!
            • lukaj1953 Re: Umorzenie debetu 29.09.11, 19:00
              jak już wcześniej pisałem,kwota ta jest zksięgowana z konta osobistego z tytułem umorzenie, ale to dłużnik musi to zapłacić.Radzę jeszcze raz-nie zwlekaj, a pracownik powinien ci podać konto,na jakie powinieneś dokonać wpłaty.W moim O-le każdą ,nawet małą kwotę dłużnicy wpłacają.Wiadomo przecież jakie kwoty nie podlegają ściągnięciu, bądź zwrotowi, nie będę o tym tu pisać!Kwota 100 zł jest twoim długiem wobec banku.
              • 69eyes Re: Umorzenie debetu 30.09.11, 00:29
                Nie strasz. Jak mówią, że zamknięte to zamknięte. Gdyby miała coś wpłacać to byłaby w windykacji. Banki nie ściągają małych kwot bo to się nie opłaca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka