Dodaj do ulubionych

Prośba do administratorów tego forum

03.08.12, 18:57
Jestem osobą, która bardzo ceni sobie wolność myślenia, wolność słowa i wszystkie inne zdobycze demokracji. Jestem jednak zdania, że do demokracji trzeba dorosnąć. Niestety, to co się obecnie dzieje na tym forum, przekroczyło wszelkie granice.
Z rozmów z innymi pracownikami wiem, że to forum czyta bardzo, bardzo dużo osób, choć ani razu nie zabrali tu głosu. Stąd czerpie część informacji, której nie pozyskali by nigdzie indziej. To forum było dla nich ważnym źródłem informacji.
I dlatego nie podoba mi się to, że w zasadzie dwie zacietrzewione osoby "rozwalają" to miejsce.
Nie pomagają apele, prośby. Nic tylko nawalanka i nakręcanie spirali nienawiści.
Możemy się nie zgadzać co do meritum - ja na co dzień widzę dużo patologii, na którą nikt nie reaguje - inni twierdzą, że PKO jest super pracodawczą. Mamy prawo mieć swoje punkty widzenia. Dyskutujmy, piszmy co myślimy i czujemy. Pamiętajmy jednak, że odmienne stanowiska to nie powód, żeby nawzajem siebie obrażać. Mi też niejednokrotnie puszczają nerwy i czasem napiszę o jedno zdanie za dużo. Ale na Boga nie w ten sposób!
DLATEGO BARDZO PROSZĘ ADMINISTRATORÓW TEGO FORUM O CZASOWE ZABLOKOWANIE TYCH NAJBARDZIEJ AGRESYWNYCH UCZESTNIKÓW. NIECH SIĘ OPAMIĘTAJĄ!
Nie apeluję, o to żeby komuś kneblować usta, ale dużą stratą dla pracowników byłoby gdyby to forum straciło swój merytoryczny sens istnienia. :(
Obserwuj wątek
    • ukryty_wafel A ja proszę nikogo nie wyrzucać 03.08.12, 19:47

Mimo, że Twórca Apelu o wyrzucanie i blokowanie nieznanych osób (nie podała obiektywnych a nawet swoich kryteriów oceny stopnia agresywnosci rozmówców) piszących tutaj, ja proszę by nikogo nie blokowano. Przypomnę poglądy Pani ad63, ktora zgodnie z deklaracja, bardzo ceni sobie wolność słowa i myślenia. Oto cytat:

Re: Pytanie do wrednego_pieroga.
      Autor: ad63 10.05.12, 23:59

No ... nie tylko wkurzasz ludzi, ale chyba masz nie pokolei "pod sufitem" jeżeli uważasz, że szeregowy pracownik w Oddziale pomyśli, że osoba zatrudniona na Puławskiej i ta zatrudniona w jednosce operacyjnej to jedna rodzina.

To są dwa CAŁKIEM RÓŻNE ŚWIATY I CAŁKIEM DWIE RÓŻNE KATEGORIE PRACOWNIKÓW.

Mimo celowego dzielenia tutaj ludzi na tych lepszych i gorszych z Centrali, mimo wskazywania na tutejsze gołębie pokoju jak Exworker czy Redek, których pani Ad63 za obrazanie i nieudolnych próbach poniżania adwersarzy podziwia proszę:

Proszę nikogo nie blokować. Tu zawsze toczył sie spór. Ale ten spór jest konstruktywny. Pokazuje, iż pomimo iż sie bardzo roznimy pod każdym względem to jednak wszyscy stanowimy jedna Bankowa, może skloconą ale zatroskaną rodzina. Chociaż ad63 odmawia prawa do głosu oraz własnych poglądów osobom o innych pogladach proszę o zaufanie. Tu zaczyna sie dobrze dziać. Widać, ze idzie ku dobremu.
      Ludzie nie ufają innym, są podejrzliwi. Pozwól Adminie aby ludzie sami wybierali, z kim sie zgadzają a z kim sie nie zgadzają. Po prostu pozwól na te wolność mówienia i myślenia, mimo ze wszyscy nie jesteśmy doskonali, ale zdecydowanej większości zależy by było dobrze.
      To jest ważne.
      Pozdrawiam
      • lukaj1953 Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 03.08.12, 20:22
        ad63 dobra wypowiedź i przyznanie się,że czasami "chlapnęła" o jedno zdanie za dużo.Wafelku czy musisz od razu wyciągać właśnie to"chlapnięcie"?
        Też mam dość tych nieustannych kłótni-tu na forum.Popieram ad63
        • diabolo13 Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 03.08.12, 20:49
          Jestem zdecydowanie przeciwny blokowaniu czegokolwiek, ingerowanie w taki sposób odbieram jako formę cenzury. Wystarczy ignorować oszołomów. Każdy kto daje się sprowokować przyjmuje konwencję prowokatora. I takich tu jest wielu, idziecie na wojenkę słowną a potem brakuje argumentów i zaczynają się obelgi. Jakież to swojskie nieprawdaż?. Forum się samo oczyści, każdy, powtarzam absolutnie każdy ma prawo do własnego zdania. Przekonywanie na siłe do swoich racji jest błędem. Jeżeli ktoś wyraża swoją opinię musi się liczyć, iż nie każdemu ta opinia się spodoba, ma prawo do krytyki. Kwestia poziomu dyskusji. Mnie kiedyś niejaki redek wyzwał od najgorszych, szkoda, że admin usunął ten wpis (chętnie w realu przywalibym mu w mordę) tzn redkowi nie adminowi. Jednak nie zniżyłem się do jego poziomu i taką postawę proponuję koleżankom i kolegom. Z osobami toksycznymi nie warto polemizować.
          • alma590 Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 03.08.12, 21:31
            Pozwolę sobie również wyrazić dezaprobatę dla pomysłu blokowania użytkowników tego forum, chociaż w którymś momencie nie wytrzymałam i apelowałam do moderatorów o usuwanie samych postów zawierających przekleństwa. To jednak chyba mało realne.
            • skuter44 Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 03.08.12, 21:39
              Almo.
              Wg mnie - technicznie najłatwiej usuwać poszczególne wpisy/posty , np. te z obelgami.
              • alma590 Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 03.08.12, 21:46
                No i to by może w końcu uspokoiło atmosferę na forum.
                • skuter44 Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 03.08.12, 22:45
                  -;)
        • ukryty_wafel Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 03.08.12, 23:07
          Ja nie lubię sie kłócić. Jak ktoś czyta to sam widzi, ze wole wyjaśniać w nieskończoność.
          Swoje racje i motywy tez powtarzalem.
          Jestem za merytorycznymi, zyczliwymi i spokojnymi dyskusjach. Możemy sie nie zgadzać.
          Ale mam dosyć obrażenia ludzi tylko dlatego, ze maja większa pensje od innych. Ze pracują w Centrali a nie w terenie, ze cieszą sie z pracy w tym Banku, chociaż cały czas mówią, iż widza tez patologie. Kiedy widzę, ze ktoś robi cos złego reaguje. Bo jestem człowiekiem i mam charakter. Szanować innych to tez zakładać, ze ktoś inny może miec racje a ja mogę sie mylić.
          Więc jeśli ja sie mylę, proszę nie mówić mi, ze jestem głupi, ale czemu i jak sie mylę.
          Szacunek i życzliwość.
          Pragnę tylko zwrócić jedna uwagę: chwila nieobecności Exworkredekfreuda i ludzie zaczynaja ze sobą rozmawiać. Lepiej, inaczej. Jeśli to, ze chciałem właśnie doprowadzić do rozmowy i zaprzestania szczucia i manipulacji jednych na drugich, kogoś urazilo, bardzo przepraszam.
          Dobranoc
          • qazxsw_12345 Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 04.08.12, 00:37
            > Ja nie lubię sie kłócić. Jak ktoś czyta to sam widzi, ze wole wyjaśniać w niesk
            > ończoność.
            > Swoje racje i motywy tez powtarzalem.
            > Jestem za merytorycznymi, zyczliwymi i spokojnymi dyskusjach. Możemy sie nie zg
            > adzać.
            ...

Mam pytanie, jak według Ciebie powinna wyglądac jawna polityka awansowa i płacowa (o ile uważasz, że taka powinna byc w nowoczesnej kororacji) ?
            • ukryty_wafel Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 04.08.12, 10:03
              qazxsw_12345 napisał(a):

>
              > Mam pytanie, jak według Ciebie powinna wyglądac jawna polityka awansowa i płaco
              > wa (o ile uważasz, że taka powinna byc w nowoczesnej kororacji) ?

Jawna polityka awansowa. Ja rozumiem, ze chodzi Ci oto, ze jawne maja być kryteria awansu?
              Istnieje kilka modeli awansowała w strukturze. Znam departament, który wykorzystuje ścieżkę awansu jako elementu motywacyjnego. Ostatnich dwóch dyrektorów wybrano wylaniajac z pracownikow tych, którzy najlepiej znali sie na robocie. Wiem, ze zostało to przyjęte z aplauzem pracownikow departamentu i ludzi w Centrali. Ale wiem, ze to nie jest częste..

Drugim znanym mi modelem są wybory z konkursów. Taki model jest powszechny w Banku. Napisałem już, ze czasami sie zdarza, ja znam kilka takich przypadków, ze na dane stanowisko aplikuje kilka osób, a tak naprawdę szanse ma tylko jedna, ktora już wcześniej została namierzona jako najbardziej kompetentna, ale trzeba przejść przez procedurę rekrutacyjną.
              Znam przypadki, gdy taka osoba startowała, a mimo wszystko przegrywała.
              Sa sytuacje, w których ktoś wciska swojego "misia" i kombinuje jak kobyła pod górę, by "miś" trafił na stanowisko. Znam taki przypadek i wiem, ze to wyszło i wtedy wyleciała osoba mataczaca a "miś" stracił okazje na zatrudnienie. W naszym Banku jest trudno ustalić proste ścieżki awansu, gdyż są stanowiska, które wymagają zaufania, sprawdzenia czy ktoś nie miał nieciekawej przeszłości i nie stanowi słabego ogniwa w organizacji. Np. Przypadkowa osoba nie trafi dzisiaj do Biura maklerskiego lub do działów strategicznych, gdzie dostęp do tajemnic banku jest ścisłe określony.

Natomiast uważam, ze jasne kryteria awansu powinny być określone dla pewnych segmentów banku - np. w detalu. Z mojej wiedzy wynika, ze dyrektorzy w niektórych regionach przeżyli wielu Prezesów oraz wiele "trzesien" ziemi. Proszę spojrzeć na region lubelski, śląski czy krakowski, gdzie akurat dyrektor regionu awansował do Centrali. W naszym Banku przyjęto co zreszta widać, ze każdy ma szanse na awans i po prostu trzeba próbować. U mnie w Centrali, zdecydowana większość pracownikow, to Ci, co przyszli do nas z terenu całej Polski. Wielu pracownikow z Centrali przeszło w teren i tego przejścia nie odbierają za obniżenie miejsca w hierarchii. Wiem, ze zwyczaje jak i patologie występujące w naszym Banku, z którymi sie walczy, żeby było jasne - występują w większości organizacji w naszym kraju. Ja sam startowałem i wysyłałem CV do rożnych firm i swoimi kanałami dowiadywalem sie, ze konkurs jest ustawiony pod konkretna osobę i jest formalnością (tak mi raz sie zdarzyło tez za granica) jak rownież spotkałem sie z częsta praktyka, ze mówiono mi, iż mam za wysokie kompetencje na proponowane stanowisko. Czemu? Bo analiza kariery zawodowej pozwala ma określenie, czy dana osoba pasuje do danej grupy zadaniowej czy nie pasuje i będzie np. Mogła miec ambicje awansow, które z danej pozycji mogą być po prostu niemożliwe. I wtedy będzie w grupie ferment, który sie eliminuje już na poziomie angażowania.

Co do polityki placowej - Ja nie widzę problemu, by np widelki płacowe były jawne. Ale wiem, ze są tez osoby, które maja swoje racje, ze to nie powinno być jawne.
              Za jawnoscia przejawia jasność zasad i to, ze ludzie powinni wiedzieć. Ile moga zarabiać i co moga zrobić, by wiecej zarabiać. Przeciwnicy tej opcji maja tez słuszną obiekcje, ze jawność rodzi konflikty, a zawiść rozbija organizacje tworząc niepotrzebne źródła fermentu. Ludzie wtedy okazują niechęć tym, których oceniają jako mniej kompetentne od siebie za to uważają, ze zarabiają za dużo, bo są w innych widelkach, wyższych od nich. Problem w tym, ze na płace ma wpływ wiele czynników, z których nie bez znaczenia jest opinia i ocena pracownika przez jego bezpośredniego przełożonego. Płaca ma dwa zadania, jest nie tylko wynagrodzeniem za prace, zgodnie z zawarta umowa i zakresem obowiazkow, ale jest tez sposobem motywowania. I tu chodź z bólem, ale rozumiem racje tych, którzy kwestie podwyżek regulują w sposób poufny.

Widzę minusy i plusy systemów motywacyjnych i w zakresie awansow oraz płac. Zróżnicowanie podejść od dawna jest bardziej fleksykalne, chociażby z powodu coraz wiekszego specjalizowania sie ludzi oraz coraz czestrzego roznicowania osobowego zadań, gdzie dwoje ludzi pracując często w jednej komórce, specjalizuje sie w czymś innym i robi co innego mimo, iż maja te same lub zbliżone stanowiska.
              Pozdrawiam
              • exworker Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 06.08.12, 17:16
                Jak to się ma do pko ? Wywód długi ale jak zawsze niewiele treści.
                • ukryty_wafel Re: A ja proszę nikogo nie wyrzucać 06.08.12, 17:52
                  Exworkredekfreud napisał:

> Jak to się ma do pko ? Wywód długi ale jak zawsze niewiele treści.

A nie lepiej po prostu napisać, że nie wiesz o czym pisałem i teksty dłuższe od Twoich nie pozwalają na ich zrozumienie?
                  :-)
                  Ty doskonale wiesz Panie Dyrektorze Konkurencji co ja pisałem :-) dobrze wiesz.

• skuter44 Zwierzenie 06.08.12, 23:04
                    Nasze niejasności na tematy związane z organizacją forum wyjaśnił nam konkretnie
                    Założyciel forum w wątku - Pomagajmy sobie.

Ja zrozumiałem treść wspomnianego wątku Założyciela tak:
                    1. Nie jestem mobbowany a więc nie piszę na wątku pt. "Mobbing", gdyż ten jest
                    przeznaczony do zgłaszania konkretnych przypadków mobbingu .
                    2. Nie będę pisał też na wątku pt. "Pomagajmy sobie", bo cóż ja (emeryt bankowy) mogę
                    pomóc pracownikom.
                    3. Od czasu do czasu napiszę coś na wątku doczepionym (stałym) pt. "Propozycje zmian
                    w PKO BP dla nowego Prezesa" bo nieprawidłowości w zarządzaniu bankiem zauważam,
                    jako b. wieloletni pracownik banku, klient banku i obserwujący funkcjonowanie polskiego
                    systemu bankowego. Wypowiedzi będą w trosce o bank i jego pracowników.
                    4. Polem do dyskusji są bieżące wątki które mam nadzieję będą rzeczowe a uczestnicy
                    dyskusji kulturalni, jak na bankowców przystało.

• skuter44 Treść listu Założyciela do nas 07.08.12, 15:33
                      Do Forumowiczów
                      mobbing_pkobp 06.08.12, 21:52 Odpowiedz
                      Witam
                      Napiszę tylko raz. Nie będę wdawał sie w dyskusję.
                      Wątek został specjalnie doczepiony na pierwszym miejscu aby można wymieniać doświadczenia w sprawach pracowniczych, do pomocy prawników dla mobbowanych, prowadzenia akcji w sprawach dotyczących pracowników.
                      W innych wątkach niektórzy forumowicze obrzucają się błotem.
                      Na tym wątku proszę tego nie robić.
                      Przypominam że forum jest czytane przez dysydentów Naszego Banku i często informacje są wykorzystywane do poprawy działania Banku.
                      Forum zmienia swoją formułę, ewoluuje. Pokazywane są zarówno złe strony Banku ale i również dobre strony.
                      Patologię trzeba leczyć ale też trzeba pokazywać dobre strony Banku.
                      Dodam na koniec, że zgłaszała się do mnie firma prywatna wynajęta przez Bank abym usunął pewne niewygodne wpisy. Straszono mnie wynajęciem prawników. Zgłaszali się Dyrektorzy - mobberzy abym usunął wpisy bo to przeszkadza im w pracy w innych firmach (zła opinia). Nie usuwałem. Ale Wszelkie wulgaryzmy jak najbardziej.
                      Forum już istnieje prawie 7 lat. Dzięki forum wprowadzono przepisy antymobbingowe. Dzięki forum stworzono forum na Intrze aby pracownicy tam pisali a nie tu.
                      Ale dzięki Waszym dyskusjom jest tu coraz więcej wpisów i coraz więcej pracowników czyta to forum.
                      Dziękuję pozdrawiam
                      Wasz mobbing_pkobp

ps. przypominam, że nie będę odpowiadał na zaczepki
                      Czytam Wasze wpisy. Wiele mi się podoba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka