Dodaj do ulubionych

Hasło do Windowsa

14.11.12, 08:11
Przełożony prosił mnie o podanie hasła do Windowsa - czy ma do tego prawo i czy powinnam podać? Ja uważam, że nie! Co wy na to?
A po drugie powiedzcie proszę czy można logować sie (Windows) w dwóch oddziałach jednocześnie (specyficzna sytuacja).
Obserwuj wątek
    • ukryty_wafel Re: Hasło do Windowsa 14.11.12, 08:40
      salvea napisała:

> Przełożony prosił mnie o podanie hasła do Windowsa - czy ma do tego prawo i czy
      > powinnam podać?

Nie ma do tego prawa - jeśli o coś takiego Cię prosi i naciska, jest to powazne naruszenie zasad bezpieczeństwa, za które Pan Dyrektor może być zwolniony z pracy w trybie dyscyplinarnym. Wystarczy, że zgłosisz ten fakt do DBE i będziesz miała problem z głowy.

>Ja uważam, że nie! Co wy na to?

Masz oczywiście racje. Dając komukolwiek login do swojego profilu, pozwalasz, by ktos na twoje konto zrobił co chce, w tym popełnienie przestępstwa. Na twoje konto oczywiście.

> A po drugie powiedzcie proszę czy można logować sie (Windows) w dwóch oddziałac
      > h jednocześnie (specyficzna sytuacja).

Jaka to sytuacja? Może ktos być w dwóch miejscach jednocześnie? Nie. Więc jesli dwie osoby logują się do swoich stacji roboczych z dwóch róznych lokalizacji, to znaczy, że doszło do złamania zasad bezpieczeństwa i się włącza alarm. Współczuje osobie, która coś takiego zrobiła.

• ex_troublemaker Re: Hasło do Windowsa 14.11.12, 10:40
      Nie ma prawa i NIE WOLNO Ci tego zrobić. To naruszenie podstawowych zasad bezpieczeństwa. Trochę się na tym znam bo w "bezpieczeństwie" też pracowałem ;) Zgłoś go do... (wiesz gdzie) i będzie po nim... :)
      • salvea Re: Hasło do Windowsa 14.11.12, 18:44
        Dzięki, też tak właśnie myślę :))
    • ktosmalowazny1 Re: Hasło do Windowsa 14.11.12, 21:08
      Chce tylko do domeny (Windows) a może jeszcze do OZSI? ;)
      Zgłoś to ludziom z DBE. Audytor Ci to mówi.
      Odpowiadając na drugie Twoje pytanie - nie wykluczam, że jest to technicznie wykonalne, ale nie radzę. Chyba, że znudziła Ci się praca w PKO.
      • kasia_p45 Re: Hasło do Windowsa 14.11.12, 21:59
        Niee no bez przesady, tylko do Windowsa aby mogło coś tam działać. Ale juz nieważne. Nie zgodziłam sie i koniec! Muszą problem rozwiązać inaczej.
        • ex_troublemaker Re: Hasło do Windowsa 15.11.12, 13:40
          >[b]tylko [/b]do Windowsa
          jasne... ;)
        • mistrzciemnosci Re: Hasło do Windowsa 15.11.12, 14:11
          kasia_p45 napisała:

> Niee no bez przesady, tylko do Windowsa aby mogło coś tam działać. Ale juz niew
          > ażne. Nie zgodziłam sie i koniec! Muszą problem rozwiązać inaczej.

Ciekawe. Najpierw wywołujesz temat jako salvea, a nastepnie udzielasz odpowiedzi jako kasia_p45? Czyżby kolejny malutki spiseczek???
          • ex_troublemaker Re: Hasło do Windowsa 15.11.12, 15:23
            > Ciekawe. Najpierw wywołujesz temat jako salvea, a nastepnie udzielasz odpowiedz
            > i jako kasia_p45? Czyżby kolejny malutki spiseczek???
            Albo całkiem duży... ;) Tak przy okazji to lekturą obowiązkową każdego pracownika powinna być "Sztuka podstępu" Kevina Mitnicka :)
            • a_grafka_2 Re: Hasło do Windowsa 15.11.12, 18:33
              Eksiu jak tam?

Uwierzyłeś w życie pozabankowe? ;)))
            • welmax76 Re: Hasło do Windowsa 16.11.12, 06:28
              nie wolno, ale jak go podasz gdzie trzeba, to przy byle okazji musisz się liczyć, że też polecisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka