02.12.12, 18:40
Gdzie są związki zawodowe. W innych zakładach pracy wszyscy pracownicy dostaja takie samo socjalne wczasy pod grusza , bony na święta , paczki dla dzieci, a u nas jak zawsze co 10 pracowni dostaje marne grosze. Dlaczego związki nic z tym nie robią. Nawet u prywaciaka dostaja wczasy pod grysza w wysokości 850-1000 zł. Uważam, że każdy pracownik bez względu na dochód powinnien dostać wczasy pod gruszą. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • pkoaleksia Re: socjalne 02.12.12, 20:13
      na każdego pracownika jest tzw. odpis na f. socjany. Niestety nie każdy pracownik może z tego skorzystać, bo ktoś ustanowił dziwne zasady i korzystają tylko niektórzy, ponoć z bardzo niską średnią na osobę. Wysoką średnią ma zarząd i przedstawiciele ZZ, dlatego nie wstawiają się za nami, bo dla siebie już wygrali, a po co się narażać. W obecnej chwili jest dużo zwolnień z pracy, czy Związki komuś pomogły, nie słyszałam, a może w PKOBP nie ma ZZ. Szara masa spędza urlop faktycznie pod gruszą bez dopłaty.
      • zuzka616 Re: socjalne 02.12.12, 20:32
        Fundusz socjalny jak najbardziej istnieje, a od czerwca bieżącego roku wszyscy bez względu na dochód mogą z niego skorzystać- nawet Ci zarabiający najwięcej. Fundusz podzielony jest na kafeterie- do wyboru odpowiedniej opcji dla każdego pracownika- dla dzieci albo dla siebie samego( dofinansowanie do kart sportowych lub talon Świateczny na koniec roku na który zapisy trwały do 15 listopada na Intrze) Zapraszam zainteresowanych do zapoznania się na Intrze w sprawach pracowniczych- pakietach socjalnych, z zasadami i możliwościami. Tam jest jasno rozpisane kto ile może wykorzystać i na jaki cel, przy swoich dochodach. Wczasów pod gruszą dla wszystkich już niestety nie ma.. ale za to korzystają pracownicy o najniższych dochodach z liczną rodzinką..Pozdrawia...A ZZ istnieją w PKOBP i to 2 i nie ma co ich obrażać bo nie mają łatwej roli.. trzeba ich wesprzeć swoim udziałem w działaniu a nie tylko krytykować
        • ukryty_wafel Re: socjalne 03.12.12, 00:48
          No wlasnie. To jest tak niestety, jak ktos najpierw nie sprawdzi, ale za to zawsze szybko ponarzeka...
          • stokrotka898 Re: socjalne 03.12.12, 20:44
            Przez 15 lat pracy w tej firmie tylko 2 razy udał mi się dostać wczasy pod gruszą , jakies marne 200,00 zł. Dodam że tylko 1 raz dostałam paczkę na dziecko to ma być sprawiedliwość. Socjalne ma być dla każdego a tym którzy mają gorszą sytuacje finansową niech pomagaja dodatkowo. Takie dobre wyniki finansowe osiąga nasza firma a my co z tego mamy? Wszystko nam zabieraja kiedys człowie z utęsknieniem czekał na grudzień i 13 pensję. Podwyżki czy ktoś wie co to takiego.
            • skuter44 Re: socjalne 03.12.12, 21:14
              Stokrotka trwa przy swoim.
              • skuter44 Re: socjalne 03.12.12, 21:57
                Może [b]stokrotka[/b] pracuje w innym banku ? Nie zna swoich uprawnień socjalnych i z nich nie korzysta. Co nie przeszkadza jej oceniać politykę banku w sprawach socjalnych.
                • szar_amysz Re: socjalne 03.12.12, 22:05
                  skuter44 napisał:

> Może [b]stokrotka[/b] pracuje w innym banku ?

... Czasami jak czytam wpisy to [b]ja[/b] wlasnie sie tak czuje - jakbym pracowala w innym PKO BP...
            • szar_amysz Re: socjalne 03.12.12, 21:47
              A ja sie z tym wpisem mojej Przedmowczyni nie zgadzam. W ciagu tych ladnych kilku lat pracy w Banku co roku dostawalam wczasy pod grusza i 2 razy (bedac w ciezkiej sytuacji rodzinnej) otrzymalam zapomoge - nie prosilam o nia - propozycja padla od mojej owczesnej Pani Naczelnik. Co roku otrzymywalam paczki na swieta. Nie moge tu nic zarzucic Bankowi PKO:)
              • fig-a75 Re: socjalne 03.12.12, 22:03
                to mnie zadziwiłaś. szczerze - nie wiedziałam, że w banku dawali paczki na święta.
                i postawą Naczelniczki też jestem zdziwiona - pozazdrościć.
                • szar_amysz Re: socjalne 03.12.12, 22:12
                  fig-a75 napisała:

> to mnie zadziwiłaś. szczerze - nie wiedziałam, że w banku dawali paczki na świę
                  > ta.
                  U nas dawali skromne, ale byly :)

> i postawą Naczelniczki te, ż jestem zdziwiona - pozazdrościć
                  No.. Przezylam ich kilka - ta byla naprawde w porzadku :)
            • ukryty_wafel Re: socjalne 03.12.12, 22:03
              stokrotka898 napisała:

> Przez 15 lat pracy w tej firmie tylko 2 razy udał mi się dostać wczasy pod grus
              > zą , jakies marne 200,00 zł.

Współczuje. A ile razy sie starałaś?

>Dodam że tylko 1 raz dostałam paczkę na dziecko

Ja ani razu.

>to
              > ma być sprawiedliwość.

A nauczyć powinna polegać sprawiedliwość?

>Socjalne ma być dla każdego

Nigdy i nigdzie socjalne jest dla kazdego.

>Takie dobre wyniki finansowe osiąga
              > nasza firma a my co z tego mamy?

Prace i płace.

>Wszystko nam zabieraja kiedys człowie z utęskn
              > ieniem czekał na grudzień i 13 pensję. Podwyżki czy ktoś wie co to takiego.

Niektorzy wiedza czym sa podwyżki. Czasy sie zmieniły. Socjalizm odszedł w przeszłość i chwała Bogu. Zabiera sie to, co powoduje, ze koszta rosną i przychody maleją. Oszczędzać trzeba. Oszczędzać.
              • dragomir6 Re: socjalne 03.12.12, 22:55
                Tu nie chodzi o socjalizm, ani żaden inny "alizm". Popieram stokrotkę, gdyż mając jedno dziecko, czy w ogóle go nie mając, czy mając ich dziesięcioro - nie powinnam być gorzej traktowana. Nie pracuję w pko jako członek rodziny, ale jako pracownik, który równo, jak wszyscy inni wypracowuje fundusz socjalny. Jeśli rzeczywiście ktoś ma liczniejszą rodzinę, czy trudną sytuację materialną wtedy powinno być to dodatkowo rozpatrywane. Albo niech pko w ogóle nikomu nic nie daje i będzie spokój. A tak - wszystko rozbija się o nierówne traktowanie moim zdaniem i jest to niekonstytucyjne.
                • ukryty_wafel Re: socjalne 04.12.12, 00:40
                  dragomir6 napisała:

> Tu nie chodzi o socjalizm, ani żaden inny "alizm".

A o co? Jak nie chodzi to o co chodzi? Jesli jest fundusz socjalny, to mozna z niego korzystać, ale firma płaci ludziom za konkretna płace, a nie od ilości dzieci, tak samo nie daje "po równo" wszystkim.

>Popieram stokrotkę, gdyż maj
                  > ąc jedno dziecko, czy w ogóle go nie mając, czy mając ich dziesięcioro - nie po
                  > winnam być gorzej traktowana.

Nikt nie jest dyskryminowany z powodu ilości posiadanych dzieci, ale i nikt nie jest preferowany z powodu ich posiadania. Tak wiec i.osc dzieci to decyzja rodziców a nie Pracodawcy.
                  Ja sie odnosilem do tekstu ze sie wszystko nalezy wszystkim po równo.
                  Bo to nieprawda. Sa rzeczy, ktore przysługują wszystkim i sa takie, ktore przysługują niektórym, jesli spełniają określone kryteria.

>Nie pracuję w pko jako członek rodziny, ale jako
                  > pracownik, który równo, jak wszyscy inni wypracowuje fundusz socjalny.

G.... prawda! Świadczenia urlopowe są obligatoryjne dla pracowników, którzy wykorzystali co najmniej czternastodniowy urlop wypoczynkowy. Wynoszą one 37,5% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce w poprzednim roku, lub w II półroczu poprzedniego roku (jeżeli okaże się, że to wynagrodzenie było wyższe). Wiec jak widac wyzej, nie sa dla wszystkich!

>Jeśli rz
                  > eczywiście ktoś ma liczniejszą rodzinę, czy trudną sytuację materialną wtedy po
                  > winno być to dodatkowo rozpatrywane.

Jesli tak decyduje regułami świadczeń socjalnych.

>Albo niech pko w ogóle nikomu nic nie daje
                  > i będzie spokój.

Nie ma takiego albo... Albo, dlatego m.in. Mam dosyc takich pitolen jak to źle jest w naszym Banku! I wkurza mnie juz to bajdurzenie o Szopenie! Nasz Bank jest zmobilizowany do tworzenia funduszu świadczeń socjalnych i z tego tytułu, ze go tworzy ma nawet przywileje - Odpisy na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu. Kazdy fundusz ma swoj regulamin. Tylko trzeba go znac i trzeba wiedziec jakmz niego korzystać. A nie pitolic o tym jakichś po równo wszyscy maja miec.

>A tak - wszystko rozbija się o nierówne traktowanie moim zdan
                  > iem i jest to niekonstytucyjne.

A gdzie w konstytucji jest napisane w czym i jak po równo ma byc ktos traktowany w świadczeniach socjalnych w zakresie tychże świadczeń? Napisz mi np. Czy Ty i Twoja przedmowczynia go znasz? Ten regulamin? Bo z tego co napisała go juz jedna osoba,
                  To widac, ze fundusz jest, sa świadczenia i mozna z nich korzystać na określonych zasadach?
                  Paczki tez sa, tylko trzeba pamiętać, ze trzeba czytać Intre i akcja imprez mikolajkowych dla dzieci Pracownikow trwa juz od początku grudnia, ze trzeba było dzieci zapisać i na imprezach dzieci pracownikow dostają paczki. Po równo! Tym dzieciom, ktorych rodzice swoje pociechy zgłosili. I to mnie wlasnie wkurzyło. Nie przeczyta jedno z drugim, ale by oskarżać i pojawiać to jest pierwsze.
                  • pkoaleksia Re: socjalne 04.12.12, 19:58
                    Gdyby nasz pensje były normalne, to nikt nie dyskutowałby o f. socjalnym. Niestety wielu pracowników "klepie biedę" i stąd te żale i uwagi. Rynek pracy jest beznadziejny i dlatego najlepszy pracodwca w kraju nie jest zainteresowany aby wynagradzać stosownie. Większość i tak zostanie bo nie ma dokąd pójść. Jest to bardzo smutne. Świeta nie napawaja optymizmem, w moim oddziale 30-go każdego miesiaca ktoś dostaje wypowiedzenie. Przychodzą nowi,młodzi i po 3 miesiacach uciekają. Szkoda że pracodawca pozbywa się wyszkolonęj kadry.
                    • ukryty_wafel Re: socjalne 04.12.12, 23:06
                      Mi tez szkoda, ze Twoj dyrektor zwalnia ludzi, przeszkolonych, doświadczonych i dla mnie jest to totalna głupota. Bo tak naprawde nic tym nie zyskuje. To decyzja Twojego szefa. Taka praktyka skończy sie dla niego źle. Jak nie za chwile to wkrótce.
                  • dragomir6 Re: socjalne 04.12.12, 20:10
                    Każdy ma się prawo wypowiedzieć, ale jak widzę tylko niektórzy mogą rzucać inwektywy i nie kasuje się ich postów. Słowo g....o to sobie możesz - waflu - używać w domu, albo do kogoś kto sobie na to pozwala, bo ja nie. I nie jestem "jedno z drugim" tylko pełnoprawny członek tego forum, pracownik PKO BP S.A.
                    • stokrotka898 Re: socjalne 04.12.12, 20:41
                      Popieram dragomir6, każdy ma prawo napisać co mu leży na duszy ale wafel chyba uważa że tylko jego zdnie jest tu najważniejsze. W normalnych przedsiębiorstwach nie jest ważne ile kto zarabia każdemu należą sie wczasy pod gruszą bony na święta , pieniadze na książki dla dzieci we wrześniu a u nas wielkie wypasione zero. Dodam, że starałam sie o wczasy pod gruszą ale niestety mój dochód był zawsze za wysoki.
                      • dragomir6 Re: socjalne 04.12.12, 20:45
                        Ja to samo, a na dziecko też mi się nie należało, bo mam jedno, więc zawsze wychodziło że jestem "za bogata"
                    • ukryty_wafel Re: socjalne 04.12.12, 23:09
                      dragomir6 napisała:

> Każdy ma się prawo wypowiedzieć, ale jak widzę tylko niektórzy mogą rzucać inwe
                      > ktywy i nie kasuje się ich postów.

Nie uzylem inwektyw.

> Słowo g....o to sobie możesz - waflu - używa
                      > ć w domu,

Uzylem je tutaj, wykropkowawszy je i nie pod Twoim adresem.

>albo do kogoś kto sobie na to pozwala, bo ja nie. I nie jestem "jedno
                      > z drugim" tylko pełnoprawny członek tego forum, pracownik PKO BP S.A.

Ja tez jestem jednym z wielu pracownikow PKO i pełnoprawnym członkiem tego forum.
                      I wyrazilem swoja opinie, ktora moze sie nie podobać, ale jest prawdziwa.
                      Nim sie atakuje innych i oskarża sie bóg wie kogo, trzeba sie najpierw dowiedzieć.

• fig-a75 Re: socjalne 04.12.12, 22:49
                    no to waflu wprowadziłeś mnie w pewną dezorientację.
                    może się mylę.... może źle przeczytałam w intrze.... ale jeżeli pracownik wykorzysta urlop wypoczynkowy w odpowiednim wymiarze to może dostać świadczenie urlopowe [b]jedynie[/b] jeżeli posiada dziecko. bezdzietni nie mają na co liczyć.

a co do mikołajek... twierdzisz, że każde dziecko ma możliwość uzyskania paczki? ja uważam, że się mylisz. z tego co wiem, to w latach wcześniejszych były limity w ilości zapisywanych dzieci . no i nie każdy mógł sobie pozwolić na kilkudziesięciokilometrowy dojazd do miasta, w którym robiona była impreza. były nawet w poprzednim roku proponowane inne miejscowości z wolnymi miejscami, w których można było dziecko zapisać, ale to oczywiście wiązało się z jeszcze dłuższym dojazdem.
                    (w tym roku już nie interesowałam się tematem, więc faktycznie mogę nie mieć pełnych danych)
                    choć ogólnie - to dobrze, że od pewnego czasu są robione takie imprezy, bo wcześniej o paczkach świątecznych w ogóle nie było mowy.

moja koleżanka pracuje na uczelni i tam każdy pracownik dostaje "gruszkowe" - bo... jest pracownikiem - i to wystarczy. niezależnie od tego czy ma dzieci czy nie i czy ma dobrze zarabiającego małżonka. jest podział na 3 grupy zarobkowe i to jest jedyne kryterium wysokości świadczenia - i to jest wg mnie uczciwe.
                    • ukryty_wafel Re: socjalne 04.12.12, 23:13
                      Cytowane, Figo przepisy prawa, obowiązujące w naszym Banku. A paczki trudno byłoby dysttrybowac do kazdego w przypadku, gdy kilkadziesiąt tysięcy ludzi jest porozrzucanych po całej Polsce. Dlatego połączono to z zabawa dla dzieci, ja ze swoim najmłodszym jadę na taka imprezę w weekend. To takze jest dobre rozwiazanie. Trudno jest porównywać dystrybucję paczek na uczelni zatrudniającej moze 100 pracownikow chociazby z regionem w Banku.
                      • fig-a75 Re: socjalne 04.12.12, 23:30
                        znam ogólnopolską hurtownię spożywczą (potężna firma) i tam [b]wszystkie[/b] dzieci dostają paczki (i to takie "wypasione", widziałam i ciężko było mi taką unieść). i nikt nigdzie nie musi jeździć, wystarczy przekazać oświadczenie do odpowiednich osób z danymi dziecka i paczki są dostarczane do oddziałów i tam rozdawane pracownikom.
                        jak firma chce - to może.

jeżeli chodzi o uczelnię - poruszałam temat świadczeń urlopowych a nie paczek - tam osoby w grupie najmniej zarabiających dostają najwyższe świadczenia.

to jak jest? wszyscy pracownicy z odpowiednią ilością dni urlopowych mogą mieć w banku świadczenia urlopowe, czy nie?
                        czy bezdzietni w moim wydziale źle zrozumieli przepisy, zgodnie z którymi brak dziecka eliminuje ich z tych świadczeń? - nie sądzę, aby takie "wieloosobowe" niezrozumienie informacji mogło mieć miejsce.
                        ... aż normalnie sobie jeszcze poczytam. :/
                        • ukryty_wafel Re: socjalne 05.12.12, 00:01
                          Regulamin świadczeń socjalnych jest na Intrze :) nie znam go na pamięć. To co Zacytowałem pochodzi z przepisów prawa, ktore w Banku musza byc egzekwowane. Pozdrawiam
                          • zuzka616 Re: socjalne 05.12.12, 12:18
                            Pracuję nie w pierwszym zakładzie pracy i w każdym powtarzam W KAŻDYM zakładzie dofinansowanie dla każdego pracownika uzależnione jest od dochodów. Regulują to zapisy prawa odnośnie tworzenia funduszu socjalnego. Przestancie do jasnej anielki narzekać tylko poczytajcie informacje na intrze.Zapoznajcie się z nią i z zasadami przydzielania dofinansowaniaz ZFŚP a potem narzekajcie. Myślę, że po zapoznaniu przynajmniej część z Was przestanie narzekać. Paczki dla dzieci mikołajowe to dodatkowe oprócz funduszu socjalnego świadczenie dla dzieci. Poza tym jak komuś na prawdę się źle powodzi ma trudną sytuację finansową to są zapomogi. Zarówno socjalne jak i losowe. Informacje BARDZO szczegółowe macie również na intrze. Czyżby znajomość naszej intry była trudnością?? I nie mówcie, że nie macie czasu.. ja też go nie mam.. Ale warto zapoznać się z tym co widnieje w informacjach dla pracowników. Pozdrawiam cieplutko. i zapraszam do lektury intry.
                            • racjonalny0880 Re: socjalne 05.12.12, 13:51
                              zuzka616 napisała:

> Pracuję nie w pierwszym zakładzie pracy i w każdym powtarzam W KAŻDYM zakładzie
                              > dofinansowanie dla każdego pracownika uzależnione jest od dochodów. Regulują
                              > to zapisy prawa odnośnie tworzenia funduszu socjalnego. Przestancie do jasnej a
                              > nielki narzekać tylko poczytajcie informacje na intrze.Zapoznajcie się z nią i
                              > z zasadami przydzielania dofinansowaniaz ZFŚP a potem narzekajcie. Myślę, że p
                              > o zapoznaniu przynajmniej część z Was przestanie narzekać.

Nie przestanie. Bo tutaj nie chodzi o to by złapać króliczka, tylko by go gonić.

Ustawa o zakładowym funduszu świadcze soclalnych (Dz. U. 1994 r. Nr 43 poz. 163, tekst jednolity: Dz. U. 1996 r. Nr 70 poz. 335) jasno mówi, że "Art. 8. 1. Przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z Funduszu uzależnia się od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej do korzystania z Funduszu."
                            • miecia14 Re: socjalne 05.12.12, 17:54
                              zuzka616napisała:

"Pracuję nie w pierwszym zakładzie pracy i w każdym powtarzam W KAŻDYM zakładzie
                              > dofinansowanie dla każdego pracownika uzależnione jest od dochodów"

No patrz, jak Ty wszystko wiesz co dzieje się w każdym zakładzie w Polsce!
                              Otż powiem Ci, że jest wyjątek! Firma mojego męża, bardzo duża sieć w całej Polsce daje wszystkim pracownikom " gruszkę" w wysokości połowy pensji , nikt nie pyta sie czy masz żonę , męża itd.A na święta są bony w jednej wysokości dla każdego.
                              W PKO paczki w tym roku były dla dzieci od lat 4 i te mogły iśc na impreze mikołajkową.
                              Czy mniejsze dostały? Nie wiem, rodzice mieli się kontaktować z regionalnymi przedstawicielami marketingu.
                              • katiusza14 Re: socjalne 05.12.12, 21:18
                                Dla uściślenia informacji:nie tylko kryterium wiekowe było ważne,ale także ograniczona ilośc miejsc. Moje dzieci się nie załapały
    • max.q Re: socjalne 29.12.12, 21:53
      stokrotka898 napisała:

Uważam, że każdy pracownik bez względu na dochód powinnien dostać wczasy pod
      > gruszą. Co wy na to?

Ja na to że to powinno zależeć od zarobków. Ktoś kto dużo zarabia nawet takiego dodatku nie odczuje. Dla kogoś kto zarabia mało to bèdzie duża pomoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka