balcerek04 24.07.13, 08:42 Jest pomysł żeby płace w firmach były jawne. Można o nim przeczytać [url=http://biznes.onet.pl/praca/chca-ujawnic-place,18493,5565996,5451429,462,1,news-detal]TUTAJ[/url] Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skuter44 Re: Jawność płac 24.07.13, 12:12 Bez czytania. Jestem przeciw. Byłby to powrót czasów dawno minionych. [i]{ Choc sam kiedyś, z własnej inicjatywy wywieszałem listy nagród (bez zgody nagrodzonych), by mieć spokój i "dupochron", żeby uniknąć podejrzeń , że kogoś faworyzyję.}[/i] Ale teraz ? Jako pracownik nie chciałbym by moja umowa z bankiem była analizowana a wyniki mojej pracy oceniane przez przełozonego/ych kwestionowane. To noie jest sprawa moich koleżanek. Mnie też by nie obchodziło ile kto zarabia. Proponując jawność płac zz mają swoje cele , w tym utworzenie pola działania w ich "walce o sprawiedliwe wynagrodzenia". Chyba - gdyby zrobić referendum w firmach - nie było by wiekszości , na zgodę na jawnośc płac. Odpowiedz Link
skuter44 Re: Jawność płac 24.07.13, 12:19 [u]korekta tekstu z błędami.[/u] Bez czytania. Jestem przeciw. Byłby to powrót [u]do [/u]czasów dawno minionych. { Choc sam kiedyś, z własnej inicjatywy wywieszałem listy nagród (bez zgody nagr[u]a[/u]dzonych), by mieć spokój i "dupochron" ; żeby uniknąć podejrzeń , że kogoś faworyzyję.} Ale teraz ? Jako pracownik, nie chciałbym by moja umowa z bankiem była analizowana a wyniki mojej pracy oceniane [u]przecież[/u] i wynagradzane wg umowy o pracę przez przełozonego/ych - by były kwestionowane i korygowane przez współpracowników. To nie jest sprawa moich koleżanek. Mnie też by nie obchodziło ile kto zarabia. Póki co jest ochrona danych osobowych. Proponując jawność płac zz mają swoje cele , w tym zamiar utworzenia pola działania w ich "walce o sprawiedliwe wynagrodzenia". Chyba - gdyby zrobić referendum w firmach - nie było by wiekszości na zgodę dla jawności płac. Odpowiedz Link
pkoaleksia Re: Jawność płac 24.07.13, 21:40 Gdyby nasz Bank ujawnił płace pracowników, to musiałby sie wstydzić że zarabiamy taką jałmużnę, oczywiscie średnia jest wysoka,tylko nie można się nią najeść Niedługo spora część pracowników będzie klientami Opieki Społecznej. Odpowiedz Link
elka302 Re: Jawność płac 24.07.13, 21:52 W PKO na pewno nie będzie nigdy jawności wynagrodzeń. Musieliby ujawnić wynagrodzenia Dyrektorów, Kierowników i wówczas wiedzielibyśmy kto tą wysoką średnią wyrabia w naszym banku. Różnice wynagrodzeń są duże nawet wśród kasjerów. Mam przykład z własnego podwórka, że dwie osoby na jednakowych stanowiskach, jednakowy staż pracy, porównywalne wykonywanie planów itd...różnią się wynagrodzeniem rzędu 250 zł. Gdyby była jawność płac nie puściłabym tego płazem a tak? Skąd wiem ile zarabia koleżanka? Odpowiedz Link