Dodaj do ulubionych

pytanie retoryczne

22.03.15, 10:16
dlaczego Prezesowi w ostatnich latach tak kolosalnie wrosło wynagrodzenie a szeregowi pracownicy za pensję ledwo przeżywają miesiąc (comiesięczne ekscytacje na HP kiedy wpłynie pensja)? dlaczego pracownicy nie dostają podwyżek (a Prezes i jego świta tak) a jeżeli już to mogą liczyć na zawrotną kwotę 100zł brutto
Obserwuj wątek
    • mimi1818 Re: pytanie retoryczne 22.03.15, 13:40
      ja rozliczając PIT dowiedziałam się, ze mniej zarobiłam niż w roku poprzednim.. no cóż, na premię - przy takich "wyzwaniach" - coraz trudnij zapracować.. Hm..młodzi być może na początku myślą, ze jesteśmy taaakim fajnym pracodawcą a po 3 miesiącach uciekają. Ale tego już później nikt nie pisze na pierwszych stronach gazet.. Szkoda, ze "góra" nie rozumie, nie chce [niepotrzebne skreślić] dbać o tych co zostają.. Tak sie zastanawiam - co na to główny akcjonariusz? Pewnie też ma to gdzieś, że źle się dzieje w"państwie duńskim".. A przecież nasz Bank to dobro narodowe a lojalni jego pracownicy, zaprawieni w bojach to skarb.. Bo gdzie jak gdzie, ale kadra (ta na samym dole..)w PKO BP jest mocna:-) No, ale pogadałyśmy i to by było na tyle:-) Pozdrawiam
      • pkoaleksia Re: pytanie retoryczne 23.03.15, 23:01
        mój PIT od kilku lat traci na wartości, w przeciwieństwie do Prezesa, ale ja się związałam z Bankiem na długie lata, a kariera Zarządu nie jest pewna więc muszą zarabiać. Zresztą wszyscy pożal się Boże menagerowie, też muszą dużo zarabiać bo ich byt jest niepewny. Czasem oglądam w Tv działalność dużych firm na tzw. zachodzie i zazdroszczę im szefów, którzy potrafią docenić pracownika na najniższym stołku. Dlaczego w PKOBP nie ceni się pracowników. Dyrektorom płaci się dużą kase, za podliczanie punktów, a można zatrudnić kogoś za 1500 zł i też policzy punkty. Czy ktoś na górze sprawdził ile razy dyrektor oddziału wybrał się do Firmy, aby zdobyć klientów. Przecież wiadomo ,że z szarym doradcą nikt nie chce rozmawiać. W moim oddziale dyrekcja najchętniej by się zamknęła na klucz przed Klientami.
    • ukryty_wafel Odpowiedz retoryczna 29.03.15, 21:48
      Odpowiedz jest prosta - Pracodawca (rada nadzorcza reprezentująca większościowych wlascicieli) Prezesa był zadowolony z celow i zadań jakie wykonał i dlatego dali mu podwyżkę.

Twoi przelozeni nie uważają, że zrealizowalaś zlecone ci cele i Twoj przełożony nie uznał, by dać Ci podwyżkę. Tak to działa.
      • fig-a75 Re: Odpowiedz retoryczna 29.03.15, 22:52
        ależ oczywiście, że realizuję założone cele i plany. mam dobre/bardzo dobre wyniki. jak również coroczne oceny soop mam bardzo dobre. jak wielu moich współpracowników.
        ale mnie i innych szarych wyrobników pracodawca nie uznaje za współtwórców sukcesu.
        a dzieje się tak dlatego, że dla przełożonych, dyrekcji i jeszcze wyżej w hierarchii jesteśmy plebsem.
        taki dziewiętnastowieczny kapitalizm. "cieszta się, że mata robotę"
        tak to działa. poczytaj sobie to będziesz wiedział.
        • pokolenie-y Re: Odpowiedz retoryczna 30.03.15, 14:51
          Jesteś niezadowlona?
          Zmnień pracę.
          Uwierz, że poza PKO jest jeszcze parę fajnych firm.
          Sam tak zrobiłem.
          Nie to żebym w PKO był niezadowolony.
          Brakowało mi tylko elastycznego podejścia do moich zadań.
          Zmieniłem pracę.
          Jestem zadowolony bardziej.
          Takie tak ciągłe pitolenie i narzekanie niczego Ci nie poprawi.
          Zamiast wiecznie narzekać zrób coś konkretnego.
          • fig-a75 Re: Odpowiedz retoryczna 31.03.15, 00:01
            ależ ja wiem, że są fajne firmy. nawet wiem jakie. ale aby się tam dostać, trzeba mieć znajomości.
            jest wiele czynników niezależnych ode mnie, które sprawiają, że jestem tu gdzie jestem. są sprawy, których sama "nie przeskoczę". co nie oznacza, że zamknęłam się na inne opcje.

piszę tu, ponieważ jest we mnie ciągły sprzeciw wobec niesprawiedliwości, która spotyka szeregowych pracowników i nie lubię praktykowanej tu dulszczyzny i propagandy.
            • tu_cezary Re: Odpowiedz retoryczna 01.04.15, 09:55
              Znajomości? Jak będziesz lepsza od innych to cię przyjmą i bez znajomości. Po co to podwójna moralność. Na firmę narzekasz, ale pieniędzmi, które ci na konto przelewa nie gardzisz. To jest dopiero dulszczyzna.
              • fig-a75 Re: Odpowiedz retoryczna 01.04.15, 10:09
                firma nie przelewa mi pieniędzy w ramach dobroczynności tylko za moją pracę, nieprawdaż?
                znajomości - nie podwójna moralność tylko wieloletnie doświadczenie i obserwacje otoczenia.
      • pkoaleksia Re: Odpowiedz retoryczna 31.03.15, 23:14
        z odpowiedzi ukrytego wafla można domniemać że nigdy nie pracował w oddziale i nie spotkał na swojej drodze kariery "maluczkich" przełożonych z fałszywym blaskiem w oku. Twierdzenie, że wynagradza się pracownika za osiągnięte cele jest nieprawdziwe. Jeżeli masz 50 lat i mieszkasz w małym mieście to nie jesteś atrakcyjny dla swojego "pracodawcy". U nas stawia się na młodych, którzy po krótkim czasie uciekają do innego pracodawcy.
        • fig-a75 Re: Odpowiedz retoryczna 01.04.15, 10:22
          ależ oczywiście, że nie ma pojęcia, jak są traktowani szeregowi pracownicy, jakie tutaj są realia - a ma najwięcej na ten temat do powiedzenia w dodatku wykazując przekonanie o swojej nieomylności.

ja od bossa kilka miesięcy temu dowiedziałam się, że podwyżki nie dostanę ponieważ w banku nie ma pieniędzy z powodu przejmowania nordei. i co z tego, że mam dobre wyniki, spełniam wszelkie oczekiwania pracodawcy, co potwierdzają coroczne oceny soop
          • hansk Re: Odpowiedz retoryczna 02.04.15, 20:54
            Ukryty Wafel "Odpowiedz jest prosta - Pracodawca (rada nadzorcza reprezentująca większościowych wlascicieli) Prezesa był zadowolony z celow i zadań jakie wykonał i dlatego dali mu podwyżkę." Wiesz dlaczego to wykonał - bo wykonali to wszyscy szarzy pracownicy, ci z kasy , ci z analiz, ci z CRW . Sam Prezes tego wykonał , bo nawet nie ma pojęcia o pracy na dole i pracy w SJO , więc takimi stwierdzeniami nas nie obrażaj , bo jak zajmujesz się durnymi reklamami typu WYCIECZKA ZE ŚLEPEJ KISZKI , to nic nie wiesz o pracy operacyjnej, analitycznej i strukturyzacjach transakcji, a dyrektor komórki operacyjnej tłumaczy się, że nie może pracowników na wielkanoc poczęstować symbolicznym ciastkiem bo nie ma pieniędzy bo obcięli poraz kolejny budżet i z tego powodu jest mu przykro. Może zamiast pisać takie wypracownia zajmij się lekturą procedur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka