Dodaj do ulubionych

www.turczynki.com

13.12.10, 13:52
Witajcie!
Wczoraj wpadłam na pomysł założenia strony, na której docelowo zebrałabym w jednym miejscu większość informacji dla dziewczyn mieszkających w Turcji albo często do niej podróżujących.

Co chwila tutaj pojawiają się pytania o ikamet, wizy i związki z Turkami, pytania się powtarzają i giną na stronach forum - chciałabym jakoś ten problem rozwiązać, tworząc np. stronę o ikamecie i zamieszczając tam przeróżne informacje, o tym jak go dostać, jak przedłużyć, co ze sobą zabrać, czego się spodziewać...

Poza tym myślałam o zebraniu tam wskazówek dotyczących codzienności w Turcji - zamienników produktów spożywczych, informacji o kupnie komórki lub karty do niej, wyrabiania kart komunikacji miejskiej i wielu innych rzeczy.

Ostatecznie chciałabym też zebrać na tej stronie linki to przydatnych stron - blogów dziewczyn mieszkających w Turcji, tego forum, może stron internetowych na których można znaleźć pracę w Turcji albo nauczyć się tureckiego. Czyli wszystko to, co może się przydać nam, Polkom w Turcji.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo sama nie będę w stanie wymyślić wszystkiego, co warto by zamieścić na stronie.

Tutaj jest link do trony: www.turczynki.com
Wszystko jest jeszcze bardzo surowe i na pewno będzie zmieniane miliony razy smile
Obserwuj wątek
    • amw77 Re: www.turczynki.com 13.12.10, 17:11
      a dlaczego turczynki???
      • o6rh Re: www.turczynki.com 13.12.10, 18:34
        z dwóch powodów smile po pierwsze dlatego, że chciałam znaleźć jakąś nazwę, która będzie się jednoznacznie kojarzyła z Turcją i z kobietami, a po drugie dlatego, że moi znajomi od czasu, kiedy jestem z Turkiem i spędzam większą część roku w Turcji tak właśnie na mnie mówią smile)) poza tym wzięłam nazwę w cudzysłów smile

nie miałam nic złego na myśli, obiecuję!
        • amw77 Re: www.turczynki.com 13.12.10, 22:34
          Pomysl niezly. Mnie nazwa kojarzy sie TYLKO i wylacznie z Turczynkami...(jestem Polka, ktora mieszka w Turcji...). A cudzyslow widac dopiero po wejsciu na str.wink
          • zawsze.suzan Re: www.turczynki.com 13.12.10, 23:13
            Jakaś prawda w tym jest ponieważ ja też wielokrotnie spotkałam się z tym nazewnictwem jak przyjeżdzam w swoje rodzinne strony i idę odwiedzić znajomych i słyszę "o witamy naszą turczynkę",albo przyjechała nasza turczynka",zawsze się z tego śmiejesmile))
    • tatavla Re: www.turczynki.com 13.12.10, 20:27
      Czesc,
      Mnie sie pomysl spodobal. Uwazam, ze wiele osob bedzie korzystac z nowej strony, podobnie jak to ma miejsce w przypadku tego forum, ktore jest prawdziwa skarbnica informacji - tu uklony w strone Kiranny.
      Na poczatek na pewno warto zamiescic wszystkie te podstawowe informacje, ktore wymienilas, typu ikamet, wiza, produkty spozywcze, poruszanie sie w miescie, itd. Pozniej chyba rozszerzysz info o inne miasta, gdzie mieszka sporo Polek? Tak zeby nie ograniczac sie jedynie do Stambulu. Stambul na poczatek, a potem reszta.
      Jak juz strona rozkreci sie w zakresie tematow zasadniczych, mozna dodac pozniej "elementy kulturalne":
      - Z zycia Polonii Stambulskiej / Tureckiej: aktualne informacje o spotkaniach, mszach po polsku, katechezy czy szkolki dla dzieci, kursy polskiego, itp.
      - Kontakt do tlumaczy przysieglych (jezeli sie zgodza), z ktorych uslug warto korzystac
      - Polonica z podzialem na: historyczne (informacja o miejscach zwiazanych z Polakami) oraz biezace (tu mozna by podawac informacje o aktualnych wydarzeniach, typu wystawy sztuki z Polski, polskich artystow, wydarzenia literackie(np.udzial Jacka Dehnela w tegorocznym jesiennym Festiwalu Literatury w Stambule) czy wydarzenia filmowe (projekcje polskich filmow w ramach festiwali, np. w tym roku mozna bylo obejrzec w Stambule "Wszystko co kocham" J.Borcucha), z serii diplomatica: np. ostatnia wizyta D. Tuska w Turcji. Nie kazdy codziennie oglada czy czyta wiadomosci i czasem cos umyka.
      - Kulturalia tureckie (dla osob mieszkajacych w TR na stale): ciekawe wystawy warte obejrzenia (np. ostatnio na forum dyskutowano o wystawie Body Worlds), filmy, sztuki teatralne (to raczej dla znajacych jezyk, wtedy mozna wybrac sie ze swoja turecka polowka np. do teatru na sztuke "Testosteron", itp.)
      W tym miejscu bylyby zamieszczane krotkie informacje, np. temat i termin trwania wystawy, bo wymiana pogladow i wrazen to juz na forum smile
      - W serii kulturalnej mozna jeszcze zalozyc watek o ksiazkach: wydanych w Polsce (np. ostatnie tlumaczenia prozy tureckiej) i wydane w Turcji na temat Polski czy tlumaczenia literatury.
      Moze za bardzo ta lista wyda sie komus "kulturalna", ale filmy, kino, wystawy czy ksiazki to tez czesc naszej codziennosci, prawda?
      Zycze wytrwalosci i wielu nowych pomyslow! Pozdrawiam!
      • o6rh Re: www.turczynki.com 13.12.10, 23:15
        świetne sugestie, dziękuję bardzo!

o tych kwestiach kulturalnych nie myślałam, a faktycznie by się przydały - ja siedzę tutaj od roku i poza tym, co było promowane z okazji Stambułu jako Europejskiej Stolicy Kultury nie wiedziałam o niczym.

zacznę od ogarnięcia kwestii ikametu i wizy Schengen i będę bardzo wdzięczna za poprawki smile

poza tym jeśli któraś z Was szczególnie interesuje się jakimś zagadnieniem i będzie miała chwilkę, żeby napisać parę zdań - będę bardzo wdzięczna. jeśli pomysł się przyjmie możemy potworzyć dodatkowe konta użytkowników, którzy regularnie by coś od siebie dokładali smile ja niestety mam tylko doświadczenie w zakresie Stambułu (a i tutaj na pewno mam duże braki), więc pomoc przyda się zwłaszcza od dziewczyn spoza tego miasta

tatavla, dziękuję bardzo za miłe słowa, bo bardzo się bałam, że pomysł jednak nie jest tak fajny, jak mnie się wydawało smile nieco mnie podbudowałaś smile

pozdrawiam serdecznie!
        • amw77 Re: www.turczynki.com 14.12.10, 14:37
          pomysl jak juz pisalam super, ale jesli ktos bedzie zainteresowany tematem stricto Polek w Turcji i wygoogla to niekoniecznie wyskoczy Twoja strona, ja bym zmienila nazwe na bardziej przejrzysta, reszta ok mimo jeszcze wielu niedociagniec np, misz masz z przepisami kulinarnymi (pomieszanie jezykow, ale to z zasem jak mniemam dopracujesz smile).

ps. osobiscie nie mialam dosw. z nazywaniem mnie turczynka ani przez znajomych czy rodzine w Polsce ani przez odzine czy znajomyc wTurcji wink
          • o6rh Re: www.turczynki.com 14.12.10, 18:03
            jasne, że jest mnóstwo niedociągnięć - stronka ma trzy dni i jest moją pierwszą w życiu, więc jeszcze długo będą się pojawiać jakieś błędy, niejasności czy pomieszanie języków smile ale powoli, powoli...

nie chcę z tego robić nie wiadomo jak popularnej strony, wiem po prostu jak ciężko czasem jest znaleźć tutaj na forum rzeczy, których się nie wie - jest milion wątków, zrozumiałe, że nie chce się dziewczynom po raz nie wiadomo który odpowiadać na to samo pytanie, ale rozumiem też, że komuś może się nie chce przedzierać przez setki wątków i wiele różnych stronek internetowych, często po turecku (a nie każda z nas przecież zna ten język na tyle dobrze, żeby sobie z tym poradzić); więc jeśli ktoś będzie zainteresowany tematem, jest szansa moim zdaniem, że na stronkę trafi i nie będzie się męczył z przeszukiwaniem forum (które oczywiście jest fantastyczną skarbnicą wiedzy i sama nad nim spędziłam godziny!)

i tak jak już mówiłam, jeśli któraś z Was chce dodać coś od siebie w zakresie materiałów, albo jeśli natknie się na jakiś fajny motyw dla strony - bardzo chętnie przyjmę wszystkie sugestie na klatę smile
            • malike-pl Re: www.turczynki.com 15.12.10, 08:30
              hej, właśnie zrobiłam wpis na twojej stronie Turczynki, nie wiem czy w dobrym miejscu, ale ogólnie jestem zachwycona tym pomysłemsmile właśnie nie wiedziałam gdzie sie dopisać, jak coś ci tam złe namąciłam to z góry przepraszamsmile pozdrawiam
              • semimentalsentimental Re: www.turczynki.com 15.12.10, 15:00
                Strona fajna zwlaszcza layout. Mysle ze dla Polek raczkujacych w Turcji, latwiej bedzie tam znalezc informacje dotyczace zezwolenia na pobyt, slubut etc., anizeli na forum, ktore ma juz ladnych kilka lat i zabalaganilo sie opiniamy setek.
                Co do nazwy, to indywidualna sprawa kazdego, ale przy piewrszej probie nazwania mnie prawie Turczynka, wyjasnilam sprawe, ze jestem Polka dumna ze swojej kultury i pochodzenia, i nie mam zamiaru zmieniac swej tozsamosci narodowo-kulturowej.
                Swietnym pomyslem jest promocja wydarzen kulturalnych i dzielenie sie z opiniami na ich temat .kazdy wie, ze İstanbul tetni zyciem, ale niestety nikt nie ma czasu brac udzialu we wszytskich, wiec pomoc w wybraniu fajnego wydarzenia napewno bedzie mile widziana. powodzenia!!!
    • tatavla Re: www.turczynki.com 16.12.10, 00:12
      Czesc 06rh, mozesz odezwac sie do mnie na maila gazetowego? Bo Twoj adres chyba jest inny. Pozdrawiam!
      • agewa28 Re: www.turczynki.com 17.12.10, 12:27
        Świetny pomysł!
    • o6rh Re: www.turczynki.com 29.12.10, 16:46
      zaczęłam właśnie powoli szperać w archiwum forum i ogarniać kwestie wszelkich ślubów i dokumentów z tym związanych, ale jako, że nie mam w ogóle doświadczenia w tej sprawie będę szczególnie wdzięczna za kontrolę - pewnie niektóre rzeczy się pozmieniały smile
    • kaszellek Re: www.turczynki.com 10.02.11, 20:48
      swietna strona, bardzo pomaga przygotowac mi sie psychicznie i realistycznie do przeprowadzki, ktora juz za 2 tygodnie przed nami!
      • emine2302 Re: www.turczynki.com 13.02.11, 19:31
        strona super we wrzesniu jak pojdzie dobrze przeprowadzka do turcji ( mialo byc we wrzesniu zeszlego roku tongue_out co rok to urok smile)
        • smiled_imp Re: www.turczynki.com 20.02.11, 15:00
          jak mozna skontaktowac sie z toba lub osoba ktora pisze na twojej stronie?
          • o6rh Re: www.turczynki.com 20.02.11, 16:10
            marchefka87 [at] hotmail.com (mail jest też podany na stronie "o mnie" smile )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka