Dodaj do ulubionych

Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(:(

11.01.11, 12:48
haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/alkollu-icki-stogunuzu-hazirlayin-haberi-37904
Uposledzony Erdoğan i koledzy znow narozrabiali. Z witryn zniknie alkohol, nie beda rowniez sprzedawane male butelki z alkoholami. Nie mozna bedzie rozniez alkoholu reklamowac tudziez serwowac na imprezach scisle zwiazanych ze sztuka.
Gratuluje tym wszystkim, ktore dla mezosiow zmieniaja religie, lub wychowuja dzieci w tej wierze i dzieki temu ze rozprzestrzeniaja islam, ograniczaja wolnosc wielu.
Obserwuj wątek
    • migda33 Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 11.01.11, 15:20
      no wiesz Erdogan narozrabial i to do rzadu tureckiego powinnas miec pretensje a nie do kobit ktore zmieniaja wiare ,,,, co ma piernik do wiatraka? a co z zakazem palenia w miejscach publicznych? z tego co wiem w katolickiej Polsce tez wprowadzono to "ograniczenie wolnosci" wiec nie ma sie co unoscic ,,, zarowno alkohol jak i papierosy to uzywki ,,, pozdrawiam - nie muzulmanka smile
      • semimentalsentimental Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 11.01.11, 15:44
        Palenie to inna sprawa, bo bierne palenie moze byc przyczyna wielu powaznych schorzen. Nie ma czegos takiego jednak jak bierne picie, i jesli ja spozywam piwo to ma to wplyw tylko na mnie.
        A piernik do wiatraka ma wiele, bo w islamie alkohol jest kategorycznie zabroniony, oczywiscie wiem, ze znaczna czesc Turkow i tak za kolnierz nie wylewa, a do meczetu chodza jedynie co bajram. Uwazam jednak, ze religia, ktora zamiast rozwijac ogranicza zasluguje jedynie na opor, a niestety liczba wyznawcow rosnie.....
        Co do chrzescijanstwa to oczywiscie ze i z jego zasadmi sie nie zgadzam, wiec nie mysl ze naleze do moherow broniacych krzyza.
    • izaerbas Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 11.01.11, 16:32
      No Semimentalsentimental jak zwykle dalas czadu...ale zgadzam sie z Twoim oburzeniem w kwesti tej idiotycznej ustawy i jestem pewna, ze nie ma ona za zadane walki z alkoholizmem. Ciekawe co nas czeka za pare lat jesli nadal rzadzic beda turbany...
      • semimentalsentimental Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 11.01.11, 17:25
        I tak sie musialam ograniczac zeby naprawde nie napisac co mysle. trudno o tolerancje skoro rzad, niestety odwolujac sie na islam, przygotowuje nam Iran 2. A jesli mysli ze lewica , zwlaszcza ta mloda, bedzie siedziec cicho to sie grubo myli. Rzad decydujac sie na tak radykalny krok wypowiada wojne wolnomyslicielom i inteligencji, nie zdajac sobie sprawy jaka krzywde wyrzadza ukochanemu spoleczenstwu, ktore dzieki takim ustawom pograzy sie w nienawisci, jej atakach i bombach......Dobrze, ze przynajmniej tu na Kadiköy udaje sie ratowac nowoczesna Turcje, turbanow yok a wlasciciele bakkali przyjazni mlodym pijacym.
        Wiesz dleczego sie tak czepiam Polek muzulmanek? Bo nie po to nasi dziadkowie i rodzice walczyli o wolnosc, zeby potem jedna z druga dala sie omotac idiocie co glosuje na Tak dla AKP, synowi obcinala napletek i zmieniala styl zycia na taki, z ktorym nasze prababki wlaczyly!
    • migda33 Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 11.01.11, 20:07
      semimentalsentimental a Twoj mąż z obcietym napletkiem czy z całym ? wink
      • sarlo51 Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 12.01.11, 03:31
        Nie popieram co on chce zrobic z alkoholem w Turcji.Jesli chodzi o reklamy alkoholowe lub tytoniu nie powino byc wcale.To dlatego ze to jest duzy wplyw na mlode ludzie.W USA nie wolno reklemowac papierosow zadnych.Ludzie tez nie chca zandnego alkoholu w swojej dzielnicy byly reklamowane.Te reklamy maja duzy wplyw na mlodziez.Czym biedniejsza dzielnica tym wiecej widac narkotykow,alkoholu. Wodka jest dla kazdego tylko trzeba wiedzic ile mozna sobie wypic i kiedy. Dla mnie wystarczy szklaneczka wina. Nie pale ,nie pije alkoholu. O wolnosc trzeba zawsze walczyc.
        Freedom is not FREE.
      • semimentalsentimental Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 12.01.11, 14:08
        A Twojemu tesciowie dali wyborwink?
        • sarlo51 Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 12.01.11, 20:50
          Moj tescio niech tam sobie spoczywa spokojnie.Ale musze cie napisac wodki nie brakowalo w domu. Bylo bardzo duzo butelek.Po smierci jego moja tesciowa duzo butelek odala dla jego brata..Mojego tescia rodzina nie byla religijna wcale.Sama nie dowiezalam zeby nie bylo zdjecia w rodzinie kobiety bez chusty.Nie znalazlam ani jednego zdjecia.Kobiety wiecej odkryte byly niz w polsce (warszawianki).Meza wszystkie koledzy pochodza z takich samych rodzin.Moja droga i ja mowie to byly czasy dla nich co napewno ty sie jeszcze nie urodzilas.Byl doktorem i znal 3jezyki (turecki,angielski,francuski) bardzo dobrze.Tylko po Grecku mowi slabo.Jakos tesciowa byla nie zadobrym nauczycielem.Obecnie maz rozmawia z mama tylko po grecku.
          Jego rodzina tylko pisala na dokumentach ze sa mazlumani.Ale dlatego zeby im sie zylo lzej i bez zadnych klopotow.W tym nie mialy za duzo wyborow. Obecnie tylko ma jednego kuzyna mazlumana. Reszta to katolicy i prawoslawni.Maz by chcial zmienic wiare bardzo na katolicka. Ale,Ale nadal nie dowieza tureckiemu rzadu ze jak jestes inego wyznania to mozna wszystko po gubic w kraju tam.Tam mozesz robic w domu co chcesz tylko dla nich jest wazne co pisze na papierku.
          do Seminentalsentimenatl
    • amw77 Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 12.01.11, 19:21
      Niedawno byla dyskusja o ewentualnym wejsciu Tr do Unii i niektore kobitki twierdzily (chyba bengusia), ze polityka Erdogana jest bezpieczna czyt. nie jest on ideologicznie skrzywiony w kierunku Islamu, a tym samym otwarty na Europe itp. itd. (pisalam, ze jest uczniem tych co to chca zislamizowac Europe i jego rzady nastawione na Europe sa pozorne, i ze "cos" sie za nimi kryje), no coz, czas pokaze kto sie myli wink...ustawe oczywiscie potepiam.
    • o6rh Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 14.01.11, 01:42
      wszyscy zawsze na takie argumenty odpowiadają, że "taka religia", "jak ci się nie podoba to po co tam jesteś?"
      a ja bardzo nie lubię takiego odgórnego zakazywania/nakazywania rzeczy, wydaje mi się, że te same osoby nie są w stanie odwrócić sytuacji i pomyśleć, że np. zakazanie sprzedaży prezerwatyw, w państwie, gdzie znaczna większość obywateli to katolicy, czyli teoretycznie nikt i tak nie powinien używać zabezpieczenia, bo to grzech; albo ustanowienie jakiejś "policji religijnej" sprawdzającej, czy aby przypadkiem w czasie Wielkiego Postu nie ma kogoś, kto nie zachowuje się tak, jak powinien.

nie znoszę bezsensownych ograniczeń wolności (debata o paleniu przewijała się chyba przez cały polski internet, ja osobiście nie palę i do palaczy dookoła siebie jestem przyzwyczajona, chociaż uważam, że mogą wyrządzić sporą krzywdę ludziom w swoim otoczeniu), a w Turcji wydają mi się one co najmniej dwa razy bardziej idiotyczne

i co gorsza nie ma tam chyba nikogo, kto by podważał decyzje rządu - wszyscy kochamy Ataturka, wszyscy chcemy iść do wojska...

faktycznie temat wzbudza emocje big_grin
      • agata.wielgolaska Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 14.01.11, 09:53
        oj wzbudza, tymbardziej, ze zmian jest sporo i niektore naprawde dziwaczne, skad na przyklad ta bariera wieku 24 lat na picie alkoholu na koncertach i festiwalach...?
        idziecie na demonstracje?smile
        • pitu-pitu Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 15.01.11, 23:42
          www.milliyet.com.tr/Default.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1339258&ref=facebookmypage
          tu jest pokazane stanowisko młodych. Wcześniej byłą grupa AKP'ye iciyoruz (pijemy za zdrowie AKP ) ,ale szukam tego na FB i nie widzę choć prawie każdy z moich znajomych to miał.
          Była to akcja aby w każdym mieście zebrać się w ustalonym miejscu 29 stycznia i wypić ich zdrowie.Zebrał się w ciągu krótkiego czasu 130 tysięcy ludzi. Jak zrozumiałam z artykułu ( a mój turecki jest słaby) trzeba było usunąć tę grupę,podobno nawet ktoś z AKP był w to zamieszany.
        • skylaar Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 16.01.11, 20:28
          Agatko przeryłam ustawę specjalnie pod kontem tego wieku 24 lat i nigdzie nie znalazłam. Tylko wiec poniżej 18, co uważam za sensowne. Nie wiem skąd oni te "24" wytrzasnęli, jeśli ktoś wie, proszę o link albo nr ustępu
    • skylaar Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 16.01.11, 14:42
      Ja jestem ciekawa czy któraś z Pań przeczytała może ustawę? Denerwuje mnie że w odniesieniu do Turcji sporo mieszkających tu osób bezrefleksyjnie powtarza opinie swoich chłopaków/mężów/kochanków i ich środowiska, zamiast solidnie się zastanowić i wyrobić własne zdanie. To na pewno nie jest takie łatwe, wiem, bo sama wciąż pracuję nad własnymi poglądami na temat Turcji. Już nie mówiąc o barierze językowej która utrudnia a wręcz uniemożliwia zrozumienie tego, co się w kraju dzieje z różnych stron, a nie tylko jednej "właściwej".
      Tak jak koleżanka powyżej psioczy na muzułmanów i dziewczyny które za nich wychodzą (jakby to była wszystko ich "wina" - skąd ta agresja?), tak ja nie rozumiem wielu innych osób, które przejmuję ataturkowskie, nacjonalistyczne myślenie, i jeszcze chwila, a też sobie wytatuują podpis Aty na piersi.
      Trochę krytycyzmu, Szanowni Państwo. Nie jesteśmy w Polsce. Jesteśmy tutaj goścmi i aby sobie wyrobić zdanie na jakiś temat, trzeba włożyć trochę wysiłku bo dzieli nas ogromna różnica, zaplecze kulturowe, inne otoczenie w którym wyrośliśmy, a chociażby JĘZYK!
      • o6rh Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 16.01.11, 17:37
        ale czemu od razu tak ostro? smile

wydaje mi się, że mimo wszystko nikt nie obarczał dziewczyn przechodzących na islam wyłączną winą za działalność AKP - normalne jest to, że "nowi" wyznawcy, muzułmanie czy ktokolwiek inny, są dziesięć razy bardziej gorliwi od tych, którzy w danej religii się wychowali, a że mnóstwo dziewczyn wiążąc się z Turkami zmienia religię, często za namową nowej rodziny czy ukochanego, a potem chcą być "świętsze od papieżą", to rozumiem, że w wypadkach takich jak ten, kiedy partia silnie związana z religią jest u władzy, może to burzyć krew. i chodzi nie o religię, ale właśnie o bezmyślność.

moim zdaniem wkurzające jest też to, że rozbieżne są trendy w Europie (w tym w Polsce) i w Turcji - "my" musimy tolerować "ich" zachowania i żądania, bo przecież tolerancja, ale już "oni" wycierając się religią mogą robić wszystko.

jasne, nikt mnie nie zmusza, żeby jeździć do Turcji. ten argument jest stary jak świat.

ale też myślę, że możemy się denerwować, widząc takie przypadki jak np. brytyjskie linie lotnicze (bodajże), gdzie stewardessy nie mogą nosić krzyżyków na szyjach, ale chusty nie są zabronione.

to ja chcę móc sobie kupić małą wódkę w Turcji. wkurza mnie ten brak równowagi i oczekiwania uznawania praw przez tych samych ludzi, którzy nie widzą problemu w ograniczaniu praw innych u siebie

chyba każda z dziewczyn, które decydują się związać na dłużej z Turcją zdają sobie sprawę, że to inna kultura i mentalność, większość z nas uczy się języka i próbuje się dostosować ( nie mówię tu o tatuowaniu sobie podpisów Wodza na ramieniu, mówię o czymś pomiędzy). ale niektóre rzeczy wkurzają za mocno. i jeśli tak dalej pójdzie, to korzystając z tego, że "nikt mi nie każe mieszkać w Turcji" faktycznie wyjadę, bo są pewne granice. a bardzo bym takiego scenariusza nie chciała!
        • skylaar Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 16.01.11, 20:23
          o6rh napisała:
          > moim zdaniem wkurzające jest też to, że rozbieżne są trendy w Europie (w tym w
          > Polsce) i w Turcji - "my" musimy tolerować "ich" zachowania i żądania, bo przec
          > ież tolerancja, ale już "oni" wycierając się religią mogą robić wszystko.

Nie dyskutujemy tutaj o trendach w Europie i w Turcji. To jest zupełnie inny temat. Tematem wątku jest zaostrzona ustawa o tytoniu i alkoholu, która nie odbiega treścią od tego co mamy w europejskich państwach, m.in. Polsce. Dlatego nie rozumiem tego oburzenia, i stąd mój komentarz. A może rozumiem... zawczasu przecież w Polsce też był wielki skandal kiedy ograniczano reklamowanie czy sponsorowanie alkoholu i co? Żyjemy dalej i pijemy dalej smile

Przeczytałam turecką ustawę dwukrotnie, mimo zawikłanego prawniczego języka jakoś przebrnęłam smile i naprawdę nie uważam, żeby się było czym martwić.

Jeśli chcesz kupić wódeczkę, jestem pewna, że będziesz ją mogła nadal kupić. A jeśli chcesz taniej, przywieziesz sobie z wolnocłówki, przecież tego nie zabroniono!

Pozdrowienia, więcej dystansu i mniej histerii
          • o6rh Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 16.01.11, 21:31
            a mogłabyś podać linka do tej ustawy albo jej pełną nazwę, to sobie sama poszperam? smile bo już poza dyskusjami z tym związanymi - przyda mi się do magisterki smile z góry bardzo dziękuję!
            • skylaar Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 16.01.11, 23:42
              nie pamietam pelnej nazwy, ale jest na resmi-gazete.org, czyli czyms w rodzaju Dziennika Ustaw
      • semimentalsentimental do skylaar 17.01.11, 13:26
        Moze i psiocze, ale mam do tego prawo i powody, ktore wymienilam wyzej. Jestem przeciwna islamowi, jak rowniez wszytskim innym religiom, ktore tylko mydla ludziom oczy, a spoleczenstwa zamiast skupic sie na nauce i technice prowadza swiete wojny o to kto ma lepszego boga. Spojrz na rozwiniete kraje i jaki procent ludzi tam mieszkajacych jest wierzaca...30%? moze 40%, a w niektorych krajach liczba ateistow i agnostykow dwukrotnie przewyzsza tych, dla ktorych religia odgrywa wazna role.

Jesli chodzi o ustawe, to skoro ja tak dokladnie przeczytalas, to chyba dobrze wiesz, ze male butelki alkoholu nie beda od tej pory dostepne. Czy to ma sens? Nawet jesli za ta ustawa nie kryje sie islam, to napewno kryje sie chec dorobienia sie przez idiote erdoğana, gdyz wieksza butelka oznacza wiekszy podatatek, a co za tym idzie.....samochody dla synkow w usa, albo kolejna skrobanka dla corci co sie szlaja w turbanie w usa i udaje swieta.

Zabranianie reklam to jedna sprawa, a znoszenie licencji dla nadmorskich restauracji to zupelnie inna bajka. Pozbawianie ludzi dochodow i tak w trudnej stuacji ekonomicznej jest po prostu debilizmem do potegi, a nikt mi nie wmowi ze wszyscy nagle zaczna raczyc sie fanta w upalne letnie wieczory. Poza tym, w Wielkiej Brytani przez dlugi czas , bo do roku 2005, puby i sklepy mialy zakaz sprzedazy alkoholu po godzinie 23. Wykreowalo to , naturalnie, czarny rynek spod lady, a w spoleczenstwie pojawilo sie zjawisko zwane binge-drinking (wypicie jak najwiekszej ilosci alkoholu w jak nakrotszym czasie). Rzad ze wzgledu na duzy koszty zwiazane z hospitalizowaniem pijanych zniosl zakaz.
        Teraz, pomyslmy logicznie: Jesli bede miala ochote napic sie 2 szkanki wina musze kupic duza butelke, a co zrobie z reszta ? wyleje? nie, wypije napewno. Nie rozumiem wiec jakie reakcje chmiczne w mozgu erdogana posunely go do wysoniecia propzycji takiej ustawy.

jesli chodzi o Ataturka itd, to nie wiem czemu uwazasz, ze skoro ktos jest przeciwny AKP to od razu jest nacjonalista. My nie mamy w domu ani biblii ani koranu ani zdjecia Ataturka, a moj maz i jego srodowiska nie glosuje ani na AKP ani na CHP. Ja nie czuje sie gosciem w tym kraju, mieszkam tu i pracuje od 2.5 roku, a jezyk znam na tyle dobrze, ze moge czytac gazety wysnowac wnioski i dzielic sie nimi, bo mam do tego prawo jako czlowiek. A skoro sama nie popierasz idei nacjonalstycznych to skad w ogole ta opinia, ze nie mam prawa sie wypowiadac i oceniac? Bo wiesz kto tak uwaza? Wlasnie Ci, z tatuazami Aty.
        • skylaar Re: do skylaar 17.01.11, 13:59
          Widzę, że jesteś przeciwna islamowi, ale widzę też agresję, która jest dla mnie kompletnie niezrozumiała. Sama jestem osobą niewierzącą ale staram się być tolerancyjna w stosunku do ludzi o innych poglądach. U mnie wciąż przeważa zdziwienie rozmaitymi rzeczami, co powoduje, że staram się więcej dowiedzieć o innych religiach czy poglądach, wyrobić sobie własną opinię, co jak wciąż podkreślam jest bardzo trudne, kiedy mieszka się w kraju o zupełnie odmiennej kulturze, takim jak Turcja. Jestem tu od 6 lat, mieszkam i pracuję podobnie jak Ty, i mimo, że posługuje się tureckim na co dzień wciąż mam problemy ze zrozumieniem wszystkiego i nie potrafiłabym wypowiadać się tak autorytatywnie jak Ty to robisz.
          Po prostu mnie to zaskakuje i zadziwia. Ja nie mam takiej śmiałości i stąd mój poprzedni post, zgadzam się, może trochę ostry - nie tylko do Ciebie, ale do pozostałych uczestniczek dyskusji. Nie od teraz zauważam że osoby, które trafiają do Turcji bardzo szybko robią się za specjalistów od Turcji od A do Z, i są wobec tego kraju bardziej krytyczne niż wobec Polski. Tego nie rozumiem i nie pochwalam.

Ja osobiście szanuję wszelkie religie, o ile nie popadają w skrajności. Mimo mojego agnostycyzmu uważam, że wyważone podejście do religii nikomu nic złego nie zrobi. Podobnie jak wyważony ateizm/agnostycyzm. Agresja jest zła w każdym przypadku.

Przeprowadziłam się do Turcji za rządzenia AKP, nie mając wtedy jeszcze żadnego pojęcia co to za partia, i jakie są alternatywy, i jak dotychczas nie ponoszę z tego tytułu żadnych strat - nie czuję, żebym była w jakikolwiek sposób ograniczana, i po wprowadzeniu tej ustawy też wątpię, żebym była. Wypowiadam się, zauważ, za siebie, a nie za sklepikarza czy właściciela baru, którym nie jestem. Poza tym nie jestem też obywatelką T.C. i nie mam prawa głosu. Jeśli coś przestanie mi się w tym kraju podobac, wyniosę się gdzie indziej, mimo że, podobnie jak Ty pewnie, bardzo lubię tu mieszkać.

To tyle ode mnie w temacie.
      • amw77 Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 20.01.11, 13:32
        skylaar napisała:

> Denerwuje mnie że w
        > odniesieniu do Turcji sporo mieszkających tu osób bezrefleksyjnie powtarza opi
        > nie swoich chłopaków/mężów/kochanków i ich środowiska, zamiast solidnie się zas
        > tanowić i wyrobić własne zdanie.

Dlaczego uogolniasz i sadzisz, ze powielamy zdanie mezow wink, otoz nie masz racji...ja mam SWOJE zdanie, nie poparte niczyja sugestia czy pogladami.
        • skylaar Re: Zmiany w ustawie o spozywaniu alkoholu:(:(:(: 20.01.11, 20:15
          Przecież napisałam specjalnie "sporo", a nie "wszyscy"... Nie lubię uogólniać i staram się tego nie robić wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka