aisog21 09.07.07, 14:09 aparat rozsunął zeby i okazalo sie,ze mam prochnice pomiedzy zebami na gorze ,wiec gorzej borowac.Czy stomatolog da radę?Czy musze zdjac łuk?u ortodonty mam ,,tylko" ortodoncje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olczissimo Re: borowanie a aparat? 09.07.07, 15:46 wszystko zależy od tego gdzie jest próchnica, w których zębach. Najlepiej idz do dentysty i zapytaj czy da radę bez zdejmowania łuku. U mnie też po rozsunięciu zebów okazało się że w miedzy niektórymi zębami jest próchnica. W przypadku dwóch zębów niestety trzeba było zdejmować łuk (a nawet odklejać jeden zamek), ale na przykład trójki były leczone bez zdejmowania łuku. Tak naprawdę dużo zależy też od zdolności i doświadczenia dentysty (z zadrutowanymi pacjentami). Odpowiedz Link
ewelinka_1986 Re: borowanie a aparat? 17.08.07, 21:13 kiedyś jak byłam na wizycie kontrolnej u swojego stomatologa to spytałam co jeśli pojawi się jakiś ubytek, czy trzeba ściągać zamki itp. na co Pani odpowiedziała, że wszystko zależy od tego gdzie jest ten ubytek i jak duży, przy niektórych "drobnych" ubytkach można pominąć interwencję ortodonty, chociaż tu pewnie zależy też od stomatologa, bo pewnie musi bardziej uważać. Swoją drogą ciekawe czy orto weźmie dodatkowe pieniądze za ściągnięcie zamka i ewentulanie po borowaniu przyklejenie nowego (nie zawsze da się użyć ponownie ten sam). Odpowiedz Link
lapwing123 Re: borowanie a aparat? 19.08.07, 12:04 hej, mi pojawil sie ubytek w gornej dwojce z boku, na szczęscie bylam na etapie rozsuwania zebow wiec stomatolog dala sobie radae bez zdejmowania zamkow. rozciela tylko drucik. ale orto zalozyl ponownie bez brania pieniedzy. dr fudalej. Odpowiedz Link