Dodaj do ulubionych

polska wiza

21.02.12, 20:33
dziewczyny mam ogromny problem mój partner nie może dostać wizy do mojego pięknego kraju, powód obawa że nie powróci do Turcji.... spełnia wszystkie wymogi formalne, ma ubezpieczenie, własne mieszkanie, własną firmę, odpowiednią ilość gotówki na koncie w banku, pomóżcie co powinniśmy dalej zrobić ??? bilety lotnicze kupione na 10 marca ..... wcześniej nie miał problemu z wizą do innych krajów europy a tu co mój osobisty nie chce mu dać wizy.... jak myślicie co powinniśmy zrobić ?????
Obserwuj wątek
    • catsi Re: polska wiza 21.02.12, 22:58
      jedzie na Twoje zaproszenie?
      • kyla_226 Re: polska wiza 22.02.12, 08:03
        zaproszenia nie ma, wcześniej żadne zaproszenie nie było mu potrzebne fakt faktem jest to pierwszy przyjazd do Polski ale nie mogę pojąć jednego skoro dostał wizy do innych krajów europy i nie były mu potrzebne żadne zaproszenia a teraz nie wiem o co chodzi ....
        • malike-pl Re: polska wiza 22.02.12, 08:24
          ja zapraszałam 3 razy swojego narzeczonego, i warunek to musisz wystąpić do urzędu do spraw cudzoziemców ze zapraszasz jego do polski, to nie jest unia europejska niestety i nasze prawo wymaga tego, tym bardziej ze jedzie pierwszy raz musisz mieć zaproszenie dla niego potem on z tym zaproszeniem musi jechać do Ankary lub Stambułu i tam otrzymuje tzw wizę Schengen. niestety u nas to trwa, ja już sie przyzwyczaiłam do tegosmile
          pozdrawiam
      • kyla_226 Re: polska wiza 22.02.12, 08:54
        zadzwoniłam dziś do konsulatu w stambule i udzielono mi informacji że przysługuje nam 7 dni na napisane odwołania od decyzji konsula + moje zaproszenie i nie musi być ono wystawione przez urząd wojewódzki, mogę to zrobić osobiście dołączając kserokopie dowodu osobistego. czy któraś z was już pisała takie zaproszenie ???
    • 5katia Re: polska wiza 22.02.12, 09:51
      Hej!
      Z tego co pamiętam to w zaproszeniu musisz napisac że zapraszesz tego i tego Pana...., będzie on mieszkał u Ciebie ( masz mieszkanie ) lub w Hotelu ( adresy), utrzymanie jego bieżesz na siebie lub on wskazuje srodki na każdy dzień -tam musiałabyć podana jakas kwota ( nie pamietam ie ) wiec lepiej napisac , że na Twój koszt. Ponadto musi być informacja na jaki okres od do. Z jakiego powodu ta osoba chce przyjechac do Pl ( odwiedziny, turystycznie, ślub itp) i o jaki rodzaj wizy sie staracie (np schengen). Moze beda chcieli jeszcze tak jak w UW zaswiadczenie że Ty pracujesz lub oswiadczenie.To chyba tyle , może któras z dziewczyn cos dopowie.
      Pozdrawiam i powodzenia smile
      Katia
      • malike-pl Re: polska wiza 22.02.12, 10:31
        zgadzam sie, ja pisałam o dochodach, i w jakim celu, i bilet powrotny tez, ze na turystycznie i będzie mieszkał u mnie ze ja mam tez dochody w razie problemów szpital mogę opłacić,
        mi pan w Turcji w Ankarze powiedział ze z zaproszeniem wystawionym przez UW to jest na bank ze twój gość ma wizę bez problemu, jeśli nie masz jest gorzej bo zaczynają wszyscy a czemu itp czy wróci i dlatego może tu odrzucali a tym bardziej ze pierwszy raz przyjeżdża to juz woglle, ja musiałam napisać UW zaproszenie za pierwszym razem powiedzieli mi ze nie ma innej opcjismile ale wiadomo co urząd to inny zasadysmile
        • kyla_226 Re: polska wiza 22.02.12, 10:52
          zgadzam się, na dodatek w tym samym urzędzie mówią co innego smile mój partner zadzwonił do tego samego konsulatu i pani powiedziała mu że wystarczy tylko zaproszenie + kolejny raz opłata i to wszytko, natomiast mi powiedziała że musi mieć kolejny raz komplet dokumentów + kolejna opłata + moje zaproszenie + odwołanie od wcześniejszej decyzji napisane odręcznie, wszędzie jest tak samo biurokracja goni biurokrację
          • magdalenaa_b Re: polska wiza 22.02.12, 18:48
            Kilka miesięcy temu pisałam takie odręczne zaproszenie, przy czym ja ani nie mam mieszkania w Polsce, ani w Polsce nie pracuję. Podałam daty w jakich mój mąż będzie przebywał w Polsce, u kogo i pod jakim adresem i na tym się skończyło. Sądzę, że w moim przypadku kluczową sprawą była wiza dla męża, a nie dla chłopaka, czy nawet narzeczonego.
            • kirstenh Re: polska wiza 24.04.12, 18:38
              Dzewczynysmile

A czy wypełniając formularz w przypadku aplikowania o wizę dla męża wypeniałyście pola "z *"? Tam jest napisane, że nie trzeba - a podaje się tam właśnie informacje o zatrudnieniu, pokryciu kosztów itp - a pani w konsulacie powiedziała mi że lepiej wypełnić bo i tak potrzebują tych informacji.
              Czy wniosek z tego, że jedyną różnicą w wizie dla męża (niż po prostu "znajomego") jest brak opłaty?
          • seymag Re: polska wiza 22.02.12, 18:52
            nie trzeba zaproszenia z UW, jeśli Twój luby w ciągu ostatnich chyba 2 lat był w Europie na wizie Schengen to wystarczy odręcznie napisane (tak mnie poinformowali w konsulacie). Ja w zaproszeniu napisałam, że ja...legitymująca się paszportem... zapraszam mojego narzeczonego ...legitymującego się paszportem... na okres od...do...w celu uczestnictwa np uczestnictwa w ceremonii zaślubin mojego kuzyna smile do tego dołożyłam zaproszenie na ślub z naszymi nazwiskami i dodatkowo (ale nie trzeba tego) poszłam z tym odręcznym zaproszeniem do notariusza, który potwierdził, że ja go napisałam. To wystarczyło do otrzymania wizysmile
            Do tego musisz podać wszystkie dane Twoje i chłopaka, nr paszportów, adresy, nawet zawód.

pozdrawiam
            seymag
            • kyla_226 Re: polska wiza 22.02.12, 19:06
              ohh dziękuję ci bardzo seymag na prawdę mnie pocieszyła, napisałam dziś to zaproszenie, że oficjalnie chcielibyśmy się zaręczyć w obecności moich rodziców, że będziemy omawiać szczegóły ceremonii ślubnej, podałam konkretną datę przyjazdu i wyjazdu, napisałam że jestem w stanie pokryć jego całkowity koszt pobytu w polsce jak i ewentualne koszty leczenia, załączyłam kserokopię dowodu osobistego + legitymacji służbowej, szef podbił mi pieczęcią z orzełkiem i za zgodność z oryginałem oczywiście również swoją smile podłam swoje dane jak i dane mego lubego z dokładnym adresem domowym adresem firmy, nr rejestracyjnym firmy, telefonami podałam nawet nr rachunków bankowych, przesłałam skany z oryginalnymi podpisami mailem do niego, mam nadzieję że to wystarczy i piątkowa wizyta w konsulacie zakończy się posiadaniem wizy smile
              dziękuję wam bardzo że udzieliłyście mi pomocy i wsparcia smile
    • migda33 Re: polska wiza 22.02.12, 20:38
      byłam świadkiem jak młody Turek na lotnisku w warszawie przy odprawie paszportowej pani poprosiła o zaproszenie a on mówi że nie ma no i ona zaczęła go wypytywać do kogo przyjechał itd. ale nie wiem czy go przepuściła, bo ja już granicę przekroczyłam więc nie wiem jak to się skończyło ,,, ale widocznie ludzie tak przekraczają granicę ,,, a nóż się uda ,,,w Twojej sytuacji jak napiszesz odręczne zaproszenie jak tu dziewczyny sugerują to nie powinien miec większych kłopotów ,,, powodzenia
      • hugo43 Re: polska wiza 22.02.12, 21:18
        moj maz,wtedy jeszcze chlopak, pare lat temu mial problem na okeciu.mial zaproszenie z urzedu,wize a i tak go nie chcieli puscic.dzwonili do moich rodzicow do domu,do mnie na komorke,bo bylam na lotnisku i wciaz wszystko potwierdzali.istny cyrk i kupa gnoju.jakby tu raj na ziemi byl,zwlaszcza ze to sporo przed shengen bylo.
        • kyla_226 Re: polska wiza 22.02.12, 21:42
          wiecie co ja na prawdę czegoś nie rozumiem skoro bez problemu dostał wizy do angli włoch bez najmniejszych problemów a nasz kraj ojczysty nie daje mu wizy bo się im po prostu nie spodobał?? no nie wiem czy to w ogóle ma sens chyba lepiej żeby wydawał pieniądze w polsce a nie w jakimś innym państwie europy, to jest jakieś chore, z resztą to co opisujecie nie mieści mi się w głowie
          • catsi Re: polska wiza 23.02.12, 23:56
            Mój facet jechał do Polski i dostał wizę bez zaproszenia jakiegokolwiek (była to jego pierwsza podróż zagraniczna). Ostatnio dostał do Austrii, również bez zaproszenia mimo, że wiadomo, że tam jest mnóstwo Turków i mogliby ich bardziej "przesiewać". Także nie piszcie, że do Polski bez zaproszenia ani rusz.
            • kyla_226 Re: polska wiza 10.03.12, 20:54
              mamy już 10 marca, mój luby siedzi na przeciwko mnie ale on u siebie w turcji ja u siebie w polsce smile mimo naszego odwołania się od decyzji konsula w stambule, do dnia dzisiejszego nie dostaliśmy odpowiedzi, zastanawiam się czy to zrządzenie losu czy może bezlitosna machina biurokracji i opieszałość urzędników, jak by na to nie patrzył nie przyleciał i nic już nie da się więcej zrobić sad
              • ingalill23 Re: polska wiza 11.03.12, 09:54
                A kim ejst z zawodu? bo może to jest rpzeszkoda? Moj maz jest policjantem, ma stala prace rzadowa i jego bez zaproszenia puscili. Razem lecielismy, z tym ze on na wizie turystycznej.
                bylo troche czepiania sie celnika w Warszawie, ale rozmawialam ja i wytlumaczylam, ze nikt go zaprosic nie mogl, bo ja mieszkam z Nim na Cyprze na stale i nie pracuje, bo moja mama nie rpacuje (byla wtedy ebzrobotna), a moj tata na stale mieszka za granica, a dalsza rodzina odmowila zaproszenia (tak bylo). Wiec celnik podzwonil, spisal mnie z dowodu osobistego i puscil Nas. Jeszcze wtedy malzenstwem nie bylismy. Moj wtedy narzeczony dostal wize turystyczna schengen, ale mial papier z pracy - dokument policyjny z pieczatkami itd itp wiec moze to chodzi o zawód?
                • kyla_226 Re: polska wiza 11.03.12, 13:27
                  no nie wiem, on ma własną firmę i 60 pracowników więc chyba ma powód do powrotu ....
                  • margaretka_84 Re: polska wiza 11.03.12, 18:59
                    Trudno mi się wypowiadać za konsulat dlaczego nie dostał wizy, przykra sprawa. Zawsze jednak najważniejsze jest, aby w danym momencie złożyć komplet wymaganych dokumentów na dany typ wizy i nie ukrywać powodu czyjeś wizyty. W przypadku osoby, która w ciągu ostatnich 3 lat była w Schengen dopuszczalne jest wystawienie zaproszenia odręcznego z Twoim podpisem i z kserem dowodu osobistego (taką informację dostałam kiedyś z konsulatu), ale w takiej sytuacji aplikujesz na wizę na zaproszenie, a nie na wizę turystyczną. Kolejno piszesz na nim, że ponosisz wszelkie ewentualne koszty podróży i pobytu osobnika zaproszonego oraz wykazujesz na to posiadane środki w postaci: biletów na podróż, ubezpieczenia tej osoby do wartości 30 000euro, wyciągu z twojego banku z posiadanymi środkami lub zaświadczenia z pracy o posiadanym wynagrodzeniu. Twój partner jako właściciel firmy powinien wykazać dokumenty o tym, że firma istnieje, że nie zalega ze składkami (wszystkie te dokumenty są podane na stronie konsulatu i mają być oryginałami). Na święta byliśmy w Polsce i to ja wystawiłam swojemu chłopakowi odręcznie napisane zaproszenie, wizę dostaliśmy bez problemu, jeszcze na okres dłuższy niż aplikowaliśmy. Na lotnisku pytano tylko o moje dane, bo w systemie widniałam jako zapraszający i nikt nikogo nie maglował. A do konsulatu dzwonić dzwonić i pytać, jak sprawa odwołania. Powodzenia =)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka