01.06.13, 02:22
ok. 2 w nocy czasu tureckiego obudzil mnie dzwiek klaksonow, ktory nieprzerwanie od ponad godziny trwa. na moim osiedlu ludzie wyszli na ulice, w oknach zapalaja sie i gasna na przemian swiatla. przypomna to nasze lata 80-te i protesty przeciwko jedynej slusznej "waadzy". wtedy palilismy tez swieczki w oknach w gescie poparcia dla solidarnosci. teraz turcja sie buntuje, zaczelo sie od wydarzen na taksimie. super dzieciaki! to co sie teraz dzieje, bylo tylko kwestia czasu. ludzie chca ustapienia premiera. a jak jest u was?
ciekawe czy rano bedziemy miec internet, w tr wszystko jest mozliwe wink

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14017421,Zamieszki_w_Turcji__Protestanci_okupuja_park_w_centrum.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt
www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/protest-przeciw-centrum-handlowemu-to-poczatek-lata-niezadowolenia,329661.html
Obserwuj wątek
    • riverina Re: Co dalej? 01.06.13, 08:43
      Turcja od kilku lat jest w moim sercu i głowie, ale mieszkam w Polsce i niewiele wiem tak naprawdę o konfliktach wewnątrz waszego kraju. Patrząc z zewnątrz ten rząd wydaje się być silny,nie dopuszcza do chaosu, jaki dzieje się w okolicznych państwach, panuje nad agresywnym terroryzmem.To jednak wymaga dyscypliny i silnej ręki, której tak bardzo brakuje np w Polsce. To prawda, że "demokracja" w Turcji to raczej szyld, ale w tak zróżnicowanym kraju, islamskim przecież , graniczącym ze strefami silnych konfliktów prawdziwa demokracja nie moze mieć miejsca, po prostu ani sytuacja, ani ludzie nie dojrzeli do tego. Rozumiem Turków, którzy w drobnych niby sprawach widzą ograniczanie swoich praw i słusznie protestują, ale rozumiem też posunięcia rządu, który chce uniknąc "arabskich rewolucji" , które , co chyba jasne poza destrukcją dotychczasowych systemów i olbrzymimi ofiarami- żadnej wolnosci ani demokracji, ani też poprawy losu narodom arabskim nie przyniosły. Zyczę Turcji jak najlepiej, żeby zwycieżyła mądrość i dojrzałośc i prawdziwa , choć może nawet trochę kulawa demokracja. Trzymam za Was kciuki.
    • migda33 Re: Co dalej? 01.06.13, 19:56
      wreszcie Turcy ruszyli cztery litery i wyszli na ulice, bo obecnej władzy rządzącej do Iranu naprawdę niewiele brakuje,,,, jestem całym sercem z demonstrantami !!!!
      • hanimbenim Re: Co dalej? 03.06.13, 06:38
        no wlasnie, co dalej? Wladza Erdogana jest silna, troche, w mniejszym stopniu przypomina Putina. Mamm nadzieje, ze tureccy mlodzi wezma sprawy w swoje rece i nie dadza sie zastraszyc. W koncu T. musiisc do przpdo a nie cofac sie do czasow osmanskich.
        U nas na demonstracji ne bylo zadnej zakrytej kobiety, pewnie wszedzie tak samo. Im religia rzadzaca jest przeciez na reke.
        Dodam, ze i ja chwile bralam udzial w demonstracji. Chodzi rowniez o nasza wolnosc.
        • ingalill23 Re: Co dalej? 04.06.13, 11:09
          Erdogan to mi przypomina taki mix: Kaczyński, Tusk, Putin, Lukaszenko w jednej osobie....
          Ludzie protestuja, chca jego ustapienia, ALE przeciez to ludzie go wybrali i to 2 razy, wiec "halo"?
          Inna sprawa, ze podobno uciekal sie do dziwnych forteli zeby tylko ludzie na niego zaglosowali - cos jak Kaczynski kiedy uzyl do tego radia Maryja - nie sadzilam tylko, że Turcy tak sie dadza zrobic w przyslowiowego "konia" caly czas jest ta idea Ataturka, a z drugiej strony na kazdym kroku sa lamane jego "zasady". Mam wrazenie, ze Turcy teraz potrzebowaliby jakiegos dobrego przywodcy, ktory naprawi chaos jaki stworzyl Erdogan.
          • migda33 Re: Co dalej? 04.06.13, 16:36
            to samo mówiłam mężowi, że dobrze by było gdyby w tych demonstracjach wyłonił się jakiś nowy lider bo inaczej marnie widzę sensowne zakończenie tych protestów.
            • sarlo51 Re: Co dalej? 17.06.13, 02:50
              Wlasnie co dalej. Przynaniejj nie zapowiada sie na lepsze.To jest czlowiek chory.Za dlugo jest tam jusz. Przed wyboram namawial ludzie aby mialy przynajmniej po 3 dzieci.Oni przedtem duzo rzeczy nie lubialy co robi ale ze ekonomia jest dobra w turcji to wiec duzo ludzi glosowalo na niego. Duzo ludzi podczas glosowania byly na wakacjach lub domach letnich. Nie chcialy jechac do domu aby glosowac.bo bylo nie wygodnie dla nich.Nie lubi jak gazety lub telewizja jego krytykuje.Wtedy widac w nim djabla i jest osoba dwulycowa.
              Freedom is not FREE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka