xxxgosia 27.02.06, 15:43 Czy moze orientuje sie ktos jak to wyglada? Bratanek mojego meza,mieszkajacy w Turcji,chcialby studiowac w Polsce informatyke.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxgosia Re: Studia w Polsce 27.02.06, 15:46 Mam cicha nadzieje ze zagladaja tu studenci z Turcji sudjujacy w Polsce, wiec moze ktos moglby mnie nakierowac jak wyglada caly ten proces...Serdeczne dzieki z gory.Pozdrawiamy. Odpowiedz Link
beatita Re: Studia w Polsce 28.02.06, 20:51 xxxgosia napisała: > Mam cicha nadzieje ze zagladaja tu studenci z Turcji sudjujacy w Polsce, wiec > moze ktos moglby mnie nakierowac jak wyglada caly ten proces...Serdeczne dzieki > > z gory.Pozdrawiamy. Selam, Może uda mi się pomóc jako byłej studentce wydaje mi się że uczelnie powinny mieć podpisane umowy międzyuczelniane o wymianie studentów( nie jestem pewna czy w 100% musza one być czy też niekoniecznie) Mogę się zapytać u mnie na uczelni gdzie pracuje jak to funkcjonuje i dam znać. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
m_amira Re: Studia w Polsce 01.03.06, 16:27 Jesli chodzi o studia krotkoterminowe to najlepiej skorzystac w programu wymiany studentow, uczelnie maja podpisane umowy o wymianie studentow, najczesciej jest to program Sokrates/Erasmus. Warto sie dowiedziec na uczelni jak to wyglada i czy dana placowka ma podpisana umowe o wymianie polska-turcja, na roznych wydzialach roznie to wyglada... "Studenci studiujący w systemie ECTS w ramach programu SOCRATES/Erasmus są przyjmowani na wybrane przez siebie kierunki w ramach porozumień międzyuczelnianych bądź międzywydziałowych." Jesli chodzi o studia magisterskie czy licencjackie to znalazlam cos takiego: "Cudzoziemcy — absolwenci zagranicznych szkół średnich — mogą ubiegać się o przyjęcie na studia w Polsce pisząc bezpośrednio do uczelni bądź — za pośrednictwem najbliższej polskiej placówki dyplomatycznej — do polskiego Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu w Warszawie, na adres Biura Uznawalności Wykształcenia i Wymiany Międzynarodowej. Kandydaci ci zwolnieni są z egzaminów wstępnych. Powinni jednak przedstawić świadectwo ukończenia szkoły średniej i wykazać się dobrą znajomością języka polskiego lub odbyć odpowiedni kurs językowy. Należy też przedłożyć świadectwo zdrowia i fotografię paszportową. Studenci zagraniczni (nie będący uczestnikami programu SOCRATES/Erasmus) starający się o przyjęcie do polskich uczelni mogą ubiegać się o stypendia Rządu Polskiego poprzez ambasadę polską lub konsulat polski w kraju zamieszkania i dalej przez Biuro Uznawalności Wykształcenia i Wymiany Międzynarodowej, ul. Smolna 13, PL-00-375 Warszawa, tel (+48 42) 826 7434, e-mail: bwm@menis.gov.pl lub biuro@buwiwm.edu.pl." (to znalazlam na stronie uniwersytetu łódzkiego) Mozesz tez poczytac na stronach: www.bwz.uw.edu.pl/info_dla_cudzoziemcow.htm bristol.us.edu.pl/studia2.html Pozdrawiam Odpowiedz Link
beatita Re: Studia w Polsce 07.03.06, 17:46 no dokladnie tak jak napisala m_amira, nic dodac nic ujac Zycze powodzenia przyszlemu studentowi Odpowiedz Link
kiranna Re: Studia w Polsce 08.03.06, 10:50 Spytalam znajomych z Polonii Stambulskiej o mozliwosc studiowania w Polsce dla obywateli TR i dostalam takie odpowiedzi na Twoje pytanie: Tomek: Jestem obywatelem PL i studiuje w turcji informatyke. Jesli chodzi o informatyke w polsce to dobre uczelnie maja jezyk wykladowy polski wiec jesli osoba ta nie zna polskiego moze miec problem. I radzil bym sie zastanowic nad ta informatyka w polsce.. Dorota: Syn mojego meza, Turek, studiuje w Polsce pedagogike i animacje komputerowa ( nowy wymysl) , ale na uczelni prywatnej. Dostal sie szczerze mowiac dzieki znajomosciom, a i tak formalnosci bylo ogromnie duzo -ciezko dla kogos bez plecow w srodowisku akademickim w Polsce i znajomosci w Milli Egitim w Turcji. Dokumenty wymagane przez MEN nie maja odpowiednikow w Turcji, nostryfikacja dyplomu liceum tureckiego trwa kilka miesiecy, potem jeszcze wszystkie dokumenty dla wojska (w przypadku mezczyzn) ... Naprawde sprawa dla wytrwalych, ale moze sie udac... Jezeli chodzi o jezyk to nadal obowiazuje polski a obcokrajowcy musza ukonczyc najpierw szkole jezykowa w Lodzi. Wydaje mi sie, ze lepiej dla Turka rozpoczac studia na dobrej uczelni tureckiej a potem starac sie o stypendium w ramach jakiegokolwiek programu wymiany studenckiej - tam przynajmniej wiedza czego chca. Pozdrawiam, Dorota Witalina: trzeba sprawdzac z kazda uczelnia. wiem ze przy politechnice wroclawskiej jest kurs jezykowy www.pwr.wroc.pl/23249.xml i pozniej tez jest mozliwosc studiowania. jest informatyka. dla cudzoziemcow nie jest zle na tej uczelni. Odpowiedz Link