Dodaj do ulubionych

Studia w Polsce

27.02.06, 15:43
Czy moze orientuje sie ktos jak to wyglada? Bratanek mojego meza,mieszkajacy
w Turcji,chcialby studiowac w Polsce informatyke....
Obserwuj wątek
    • xxxgosia Re: Studia w Polsce 27.02.06, 15:46
      Mam cicha nadzieje ze zagladaja tu studenci z Turcji sudjujacy w Polsce, wiec
      moze ktos moglby mnie nakierowac jak wyglada caly ten proces...Serdeczne dzieki
      z gory.Pozdrawiamy.
      • beatita Re: Studia w Polsce 28.02.06, 20:51
        xxxgosia napisała:

> Mam cicha nadzieje ze zagladaja tu studenci z Turcji sudjujacy w Polsce, wiec
        > moze ktos moglby mnie nakierowac jak wyglada caly ten proces...Serdeczne dzieki
        >
        > z gory.Pozdrawiamy.

Selam,
        Może uda mi się pomóc jako byłej studentce smilewydaje mi się że uczelnie powinny
        mieć podpisane umowy międzyuczelniane o wymianie studentów( nie jestem pewna czy
        w 100% musza one być czy też niekoniecznie) Mogę się zapytać u mnie na uczelni
        gdzie pracuje jak to funkcjonuje i dam znać.
        Pozdrawiam
        Beata
        • xxxgosia Re: Studia w Polsce 01.03.06, 09:07
          Super.Bylabym wdzieczna.
    • m_amira Re: Studia w Polsce 01.03.06, 16:27
      Jesli chodzi o studia krotkoterminowe to najlepiej skorzystac w programu wymiany
      studentow, uczelnie maja podpisane umowy o wymianie studentow, najczesciej jest
      to program Sokrates/Erasmus. Warto sie dowiedziec na uczelni jak to wyglada i
      czy dana placowka ma podpisana umowe o wymianie polska-turcja, na roznych
      wydzialach roznie to wyglada...
      "Studenci studiujący w systemie ECTS w ramach programu SOCRATES/Erasmus są
      przyjmowani na wybrane przez siebie kierunki w ramach porozumień
      międzyuczelnianych bądź międzywydziałowych."
      Jesli chodzi o studia magisterskie czy licencjackie to znalazlam cos takiego:
      "Cudzoziemcy — absolwenci zagranicznych szkół średnich — mogą ubiegać się o
      przyjęcie na studia w Polsce pisząc bezpośrednio do uczelni bądź — za
      pośrednictwem najbliższej polskiej placówki dyplomatycznej — do polskiego
      Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu w Warszawie, na adres Biura
      Uznawalności Wykształcenia i Wymiany Międzynarodowej. Kandydaci ci zwolnieni są
      z egzaminów wstępnych. Powinni jednak przedstawić świadectwo ukończenia szkoły
      średniej i wykazać się dobrą znajomością języka polskiego lub odbyć odpowiedni
      kurs językowy. Należy też przedłożyć świadectwo zdrowia i fotografię paszportową.
      Studenci zagraniczni (nie będący uczestnikami programu SOCRATES/Erasmus)
      starający się o przyjęcie do polskich uczelni mogą ubiegać się o stypendia Rządu
      Polskiego poprzez ambasadę polską lub konsulat polski w kraju zamieszkania i
      dalej przez Biuro Uznawalności Wykształcenia i Wymiany Międzynarodowej, ul.
      Smolna 13, PL-00-375 Warszawa, tel (+48 42) 826 7434, e-mail: bwm@menis.gov.pl
      lub biuro@buwiwm.edu.pl."
      (to znalazlam na stronie uniwersytetu łódzkiego) Mozesz tez poczytac na stronach:
      www.bwz.uw.edu.pl/info_dla_cudzoziemcow.htm
      bristol.us.edu.pl/studia2.html
      Pozdrawiam smile
      • beatita Re: Studia w Polsce 07.03.06, 17:46
        no dokladnie tak jak napisala m_amira, nic dodac nic ujac smile
        Zycze powodzenia przyszlemu studentowi smile
    • kiranna Re: Studia w Polsce 08.03.06, 10:50
      Spytalam znajomych z Polonii Stambulskiej o mozliwosc studiowania w Polsce dla
      obywateli TR i dostalam takie odpowiedzi na Twoje pytanie:

Tomek:
      Jestem obywatelem PL i studiuje w turcji informatyke. Jesli chodzi o
      informatyke w polsce to dobre uczelnie maja jezyk wykladowy polski wiec jesli
      osoba ta nie zna polskiego moze miec problem. I radzil bym sie zastanowic nad
      ta informatyka w polsce..

Dorota:
      Syn mojego meza, Turek, studiuje w Polsce pedagogike i animacje komputerowa (
      nowy wymysl) , ale na uczelni prywatnej. Dostal sie szczerze mowiac dzieki
      znajomosciom, a i tak formalnosci bylo ogromnie duzo -ciezko dla kogos bez
      plecow w srodowisku akademickim w Polsce i znajomosci w Milli Egitim w Turcji.
      Dokumenty wymagane przez MEN nie maja odpowiednikow w Turcji, nostryfikacja
      dyplomu liceum tureckiego trwa kilka miesiecy, potem jeszcze wszystkie
      dokumenty dla wojska (w przypadku mezczyzn) ... Naprawde sprawa dla wytrwalych,
      ale moze sie udac... Jezeli chodzi o jezyk to nadal obowiazuje polski a
      obcokrajowcy musza ukonczyc najpierw szkole jezykowa w Lodzi. Wydaje mi sie, ze
      lepiej dla Turka rozpoczac studia na dobrej uczelni tureckiej a potem starac
      sie o stypendium w ramach jakiegokolwiek programu wymiany studenckiej - tam
      przynajmniej wiedza czego chca. Pozdrawiam, Dorota

Witalina:
      trzeba sprawdzac z kazda uczelnia. wiem ze przy politechnice wroclawskiej jest
      kurs jezykowy www.pwr.wroc.pl/23249.xml i pozniej tez jest mozliwosc
      studiowania. jest informatyka. dla cudzoziemcow nie jest zle na tej uczelni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka