06.06.06, 01:57
Dzisiaj sie dowiedzialam od meza ze bedziemy na weselu w Istanbul.My bedziemy
tam 4tygodnie.Ja nigdy nie bylam na weselu w Turcji.Ja bym chciala wiedzic
czy maja jakas tradycje tam.Naprzyklad tutaj sypia ryz jak wychodza mlodzi z
kosciola.Nikt nie przynosi kwiatow.Bylam na weselu Tureckich ale w USA
tylko.Moj maz nic nie wie o Tureckich slubach.Ale bardzo lubi polskie wesela
w Polsce.Wesele bedzie 1lipca.My sobie liczymy 30lat razem 1lipca
tez.Dziekuje bardzo.
Obserwuj wątek
    • kiranna Re: Wesele 06.06.06, 06:08
      Tutaj nie spotkalam sie z sypaniem ryzu czy monet na szczescie na slubie, nie
      wrecza sie rowniez bukietow kwiatow. Kwiaty zamawia sie w kwiaciarniach i
      pewnie sie zdziwisz, tak jak ja, gdy zobaczylam je po raz pierwszy smile)
      Wygladaja jak nasze wience nagrobne z szarfa, tylko na dlugim kiju wink

Panstwa mlodych zwyczajowo obdarowuje sie specjalnymi monetami albo
      bransoletkami z czystego zlota, ktore kupisz niemal u kazdego jubilera. Jest to
      fajny zwyczaj, bo odpadaja nietrafione prezenty, a zloto mozesz w kazdej chwili
      spieniezyc, gdy zajdzie potrzeba. Zwyczajowo tez mlodym przypina sie pieniadze
      do sukni (do specjalnej na ten cel czerwonej szarfy) lub do garnituru. Od
      jakiegos czasu jest moda na liste prezentow slubnych, ale jeszcze niezbyt
      powszechna.
      Reszta chyba bez zmian, przynajmniej nic wiecej nie przychodzi mi do glowy.
      Suknie slubne takie same jak u nas, garnitury tez. Co najwyzej jesli rodzina
      jest tradycyjna, to panna mloda zamiast welonu bedzie miala specjalny rodzaj
      czepca zakrywajacego wlosy.

My tez mamy w to lato dwa sluby smile)
      • sarlo51 Re: Wesele 07.06.06, 01:45
        Dzieki za uprzedzenie tych kwiatow .Napewno bym byla zaskoczona ale obecnie
        chce zobaczyc jak one wygladaja.Jesli one sa podobne do tych wiencow.Wiec czy
        jakas dziewczyna zobaczyla ich poraz pierwszy na swojm slubie.Jakie ona miala
        wrazenie.Wiem bardzo dobrze jak cos zobaczysz a to jest dla ciebie bardzo
        dziwne.My bylismy chyba w kazdej wiaze na slubie.Ale mnie sie podoba katolico-
        zydowskie.Jest bardzo ladna seremonia.Sa wesela co nie maja muzykanow bo nie
        tancza ludzie tam. Bylismy na 4 weselach takich.Nie rozpisuje sie bo nie da sie
        opisac kazde wesele i kazde mialo swoja tradycje.Ale nalepiej spominam mojego
        kuzyna Polsko-Irlandzkie.Tam bylo ksiac i zakonice tez.Ale ci powiem bardzo
        ladnie spiewaly i tanczyly.Ludzie mialy wspanialy czas.O zlocie co daja dla
        mlodej to wiedzialam,to tez robi pare krajow oprucz Turcji.
        • sarlo51 Re: Wesele 03.07.06, 22:02
          Kiranna wesele bylo bardzo fajne.Szkoda ze na drugi dzien jusz musialam wracac
          do domu.Prawie tak samo bywa tureckie wesele jak unas tylko daja koperty a nie
          zloto. Zloto daja przewaznie tylko rodzice.Na drugi rok w maju moja corka
          wychodzi za maz.Jusz powoli sie szykujemy maja zamowiona sale,kosciol,sukienke
          i orszak slubny tez ma 6 dziewczynek,fotografa,kwiaty,muzykanty.Ale jeszcze
          duzo spraw mamy do zalatwienia.Napewno moj maz bedzie plakal jak ja bedzie
          prowadzil w kosciele do oltaza i bedzie tancowal ten specjalny tanic co jest
          dla taty i corki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka