Dodaj do ulubionych

visa dla Turka-trudna sprawa

18.08.06, 23:09
Pozwolilam sobie zacytowac z forum dzis przeze mnie znalezionego pt."Faceci z
Turcji" o perypetiach dot. visy. Musze przyzznac, ze jestem w szoku.
Wiedzialam, ze staranie sie o vize to rzecz trudna ale nie sadzilam, ze jak
juz sie owa vize dostanie to tez mimo to sa problemy:

hugo43 19.05.06, 22:06 + odpowiedz

"z ta wiza to jest roznie!!!moj chlopak pochodzi ze wschodniej turcji,okolice
Elazig,nie ma stalej pracy,jest biedny,nie studiuje,a wize dostal. cyrki to
zaczely sie na lotnisku.sluzby graniczne wydzwanialy do mojego domu.mama
odebrala i mowi z usmiechem,ze wreszcie dotarl,a oni"to pani wie"?ja czekalam
na lotnisku i tez niezle mnie przemaglowali.mowie ci ZENADA ze strony polskiej
(...)"

Stad mam pytanie, czy wasi obecni mezowie starali sie o wize do Polski przed
Slubem i czy zawsze byly z tym takie problemy? Zastanawiam sie od czego to
zalezy, ze niektorym wize wydaja a innym nie... bylam pewna, ze sprawy
finansowe tu odgrywaja duza role ale jednak nie zawsze Turek musi miec
pokazna sume aby moc do Polski przyjechac.
I drugie pytanko- czy Turek, maz Polki ma latwiej aby zaprosic do polski
jakiegos swojego olege czy kogos z rodziny?
Pozdraiwam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • aleksandra805 Re: visa dla Turka-trudna sprawa 24.08.06, 21:52
      Miss_e,
      ja niestety mam przykre wspomnienia dot. ubiegłorocznej wizyty mojego
      narzeczonego w Ambasadzie... Pomimo że przyniósł wszystkie niezbędne dokumenty
      visy nie dostał.. Rzekomo chodziło o ubezpiecznie (a przeciez w zaproszeniu
      zobowiazalam sie do pokrycia wszelkich kosztow ewentualnego leczenia i
      deportacji).. Z tego co czytalam o visi turystycznej nie wymagane jest do niej
      ubezpiecznie... A jednak! Do czegos sie musieli przyczepic..
      Dlatego tez zdecydowalam sie na slub w Turcji. Mam nadzieje ze po slubie moj
      maz dostanie vise bez problemu.
      Pozdrawiam,
      Ola
      • miss_e Re: visa dla Turka-trudna sprawa 25.08.06, 11:53
        Czesc Olu, na to wyglada, ze jest to niestety loteria komu przydziela wize a
        komu nie sad
        Moj narzeczony 3 lata temu staral sie o wize-powodem jej nieotrzymania byla za
        mala kwota posiadanych pieniedzy w banku. nie pomoglo to, ze to ja go przeciez
        chcialam zaprosic i to ja musze miec srodki na utrzymanie goscia w moim
        kraju...trzeba chyba probowac, az za ktoryms razem sie uda. Szkoda tylko bo to
        wszystko kosztuje!
        Z kolei chlopak kolezanki, o ktorej wyzej wspominalam nie dostal wizy chyba za
        sam fakt pracowania w turystyce- bo o to glownie go pytano(praca niestala, a
        moze by chcial na stale do Polski wyjechac itd)-a wcale go do naszego kraju nie
        rwie tylko po paru latach wypadalo by poznac rodzine swojej dziewczyny.
        Pozdrawiam
        • sarlo51 Re: visa dla Turka-trudna sprawa 25.08.06, 19:23
          Dziewczynki nie myslijcie sobie ze tylko Polska nie daje vis dla Turkow.
          Obecnie z Turcji chce pare mojego meza kolegow przyjechac ze synami.Gdyz dla
          nich zdazyla sie dobra okazja na slub mojej corki.Koledzy dostaly visy ale ani
          jeden syn.Sa to chlopcy od 25lat do 30.Jest ich pieciu.Nawet nie wolalay na
          przesluchanie.My tutaj rozumiemy i sie wcale nie dzwimy.Wiek gra duza role w
          tym.Chyba oni przyjada same.Mojego meza kuzyna (ma tylko jednego 27lat)nie dali
          tez visy.Wiem bardzo ze dostaja dziewczyny i starsi ludzie lub ci co maja duze
          majatki.
          • kiranna Re: visa dla Turka-trudna sprawa 25.08.06, 20:18
            dostaja tez ci co pracuja dla amerykanskich firm. my pracowalismy dla turecko-
            amerykanskiego jv w turkmenii i troche za pozno sie zorientowalismy w temacie,
            gdy juz wymienili dyplomatow. dostalismy z mezem wizy tylko na rok, a nasi
            koledzy, ktorzy wczesniej zlozyli podania - na 10 lat i nawet sami nie
            pofatygowali sie do ambasady, tylko paszporty wyslali przez sekretarke.
            ja mam urodziny 4 lipca, wiec jako powod wizyty podalam, ze chcialabym zobaczyc
            independence day w las vegas w dzien moich urodzin wink
            to bylo prawie 10 lat temu, teraz nie wiem czy tak latwo dostalibysmy te wizy,
            pewnie nie.
            • sarlo51 Re: visa dla Turka-trudna sprawa 26.08.06, 02:41
              Kiranna po 9-11-01 duzo sie zmienilo i nadal bardzo duzo sie zmienia.Nawet jak
              dostaniesz wize na 10 to moga ci zabrac w kazdej chwili.Zdazylo sie pare osobom
              na lotnisku.Wisz moja tesciowa miala wize do zywocie .To znaczy ze kiedy
              chciala i ile razy na rok to mogla jechac do USA.Dostala ona w 1950roku. Ale
              jak byla ostatnio jej zabraly bo nowe prawo jest ze takich jusz nie daja.Ale
              bylo duzo smiechu na lotnisku bo przy odprawie ci nie widzialy.Wiza z pieczadka
              byla starsza niz pracowniki.Daly jej na 10lat obecnie.W ambasadzie Pan spojrzal
              sie na nia i pozyczyl jej szczesliwej podruzy.
              • kiranna Re: visa dla Turka-trudna sprawa 27.08.06, 00:20
                o ciekawe, nie wiedzialam, ze sa dozywotnie wizy smile) my juz raczej do USA sie
                nie wybierzemy, lot byl dlugi i potwornie meczacy i szczerze powiem, Ameryka
                nie rzucila mnie na kolana, choc pewne miejsca wspominam bardzo, bardzo cieplo.
                ja naprawde lubie wschodnie klimaty, od dziecka zreszta fascynowal mnie wschod,
                Chiny, Japonia, skonczylo sie na Turcji wink mam nadzieje, ze Cie nie urazilam,
                Sarlo. chcielismy zobaczyc Ameryke, zobaczylismy i dobrze moj maz to potem
                skomentowal: ale nas oszukuja w tych amerykanskich filmach smile)))))

jesli chodzi o Turkow po 11 wrzesnia to niedawno w prasie tureckiej pisali o
                facecie, ktorego wydalono z USA. chyba o cos go podejrzewali, ale czytalam po
                lebkach to nie znam szczegolow. moze Basia bedzie wiedziec o co dokladnie
                poszlo? facet sie odwolywal, Amerykanie przyznali sie do pomylki i teraz go
                rzad USA oficjalnie przeprasza i zaprasza. to mile, za zachowali sie jak
                ludzie, szczegolnie, ze teraz na muzulmanow na swiecie jest straszna nagonka.
                • sarlo51 Re: visa dla Turka-trudna sprawa 27.08.06, 02:00
                  Kiranna ty mnie nie urazias.Gdyz dobrze wiedzic jak ludzie widza USA.Kazdemu
                  wolno powiedzic co myslisz o kraju gdyz #1 FREEDOM TO SPEACH.Dlatego tutaj
                  ludzie znosza krytyke kraju.Ja mieszkam dlugo tutaj to dla mnie wygodnie i
                  dobrze.Choc bylam w duzo krajach.Lubie Kanade.
                  • sarlo51 Re: visa dla Turka-trudna sprawa 27.08.06, 03:50
                    Kanade dlatego ze jest troche Europy i USA.
                • basiaistanbul Re: visa dla Turka-trudna sprawa 28.08.06, 22:44
                  Aniu,chyba chodzi tobie o wydalonego imama z Ameryki,uwazano go za terroryste,i
                  bez zadnych dowodow po prostu wsadzono go do wiezienia,a pozniej wydalono ,mimo
                  ze byl niewinny.Teraz bedzie rozprawa,na jego obrone zglosilo sie 10 adwokatow.
                  wiecej mozesz znalezc tutaj

www.aktifhaber.com/read_news.php?nID=79194
                  pozdrawiam
                  Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka