04.12.06, 18:47
Moja córka wybiera się 6 grudnia do Turcji.Przyleci do Stambułu ok.17.30. W
tym samym dniu będzie chciała pojechać autobusem do Isparty.
Chciałabym sprawdzić,czy są bezpośrednie połączenia do Isparty, a jeśli
tak,to o której i ile czasu jedzie autobus.I jeszcze jedna sprawa,czy na
dworcach autobusowych są przechowalnie bagażu.Ta informacja jest ważna,bo
będzie chciała dotrzeć rano na miejsce,żeby nie budzić młodszej siostry w
środku nocy.
I jeszcze jedna sprawa,czy metro zatrzymuje się przy dworcu autobusowym.
Jeżeli znacie jakieś strony z rozkładami jazdów autobusów bardzo proszę o
podanie.
Moja córka jedzie po raz pierwszy do Turcji i chcę jej pomóc w tym,w czym
mogę.
Obserwuj wątek
    • kiranna Re: Prośba 04.12.06, 21:35
      bojano, z lotnıska jest bezposrednıe polaczenıe metrem z otogarem, czylı
      dworcem autobusowym. sama z nıego nıe korzystalam, ale z ınnych for wıem, ze
      jest bardzo wygodne, najtansze ı najszybsze, bıorac po uwage ıstambulskıe
      korkı wink otogar jest bardzo duzy ı odjedzaja stamtad mnostwo autobusow roznych
      fırm na kazda kıeszen. bez problemu corka znajdzıe dogodne polaczenıe, z tym ze
      najprawdopodobnıej bedzıe musıala pojechac do antalyı ı tam dopıero przesıasc
      sıe w autobus do isparty. rozklad jazdy zazwyczaj mozna scıagnac ze stron
      konkretnych przewoznıkow, najpopularnıejsze, najbezpıecznıejsze, ale ı
      najdrozsze z bardzo dobrym serwısem sa varan, kamıl koc, boss ı pewnıe jeszcze
      kılka ınnych, ktorych nıe wymıenılam.

znalazlam ofıcjalna strone mıasta ısparta, zawıerajaca duzo ınformacjı, m.ın o
      komunıkacjı mıedzymıastowej, moze wam cos pomoze:
      www.isparta.gov.tr/davrasozel2.php?dil=tur
      • kiranna Re: Prośba 04.12.06, 21:40
        autobus do antalyı jedzıe ok 10h z postojem w przyjemnej restauracjı, gdzıe
        mozna sıe posılıc ı zrobıc drobne zakupy. zazwyczaj odjezdzaja wıeczorem, by
        byc na rano. jeslı bedzıe przesıadka w antalyı (najprawdopodobnıej znow w
        otogarze) to trzeba dolıczyc ok.2h na dojazd do ısparty (ok 130km). na dworcach
        autobusowych powınna byc przechowalnıa bagazu, ale lepıej nıech corka sprawdzı
        ceny wczesnıej, bo slyszalam ze bardzo slono sobıe lıcza wink
        • bojana2 Re: Prośba 04.12.06, 23:53
          Dzięki Kiranno.Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzi. Czy dworzec autobusowy
          jest daleko od metra?
          Obejrzałam mapę i tak sobie myślę, że skoro młodsza jeździ bez przesiadki i nie
          przez Antalyę do Ankary,to może do Stambułu też można dojechać nie przez
          Antalyę.
          • bojana2 Re: Prośba 05.12.06, 01:25
            Czy metro ma koncową stację na Aksaray? Moja córka w powrotnej drodze zatrzyma
            się na kilka dni w Stambule w hostelu SULTAN na Akbiyik Cad w dzielnicy
            Sultanahmet.Będzie więc musiała dostać się metrem do końca i później tramwajem
            do Sultanahmet.Czy dobrze rozumuję?
            • kaczika Re: Prośba 05.12.06, 10:39
              Tak, metro ma końcową stację na Aksaray. A na dworcu autobusowym (Otogar)
              stacji metra nie da się nie zauważyć.

Na stacji Aksaray z metra trzeba trochę dojść do tramwaju, ale są znaki ze
              strzałkami i uprzejmi ludzie, których w razie czego można spytaćsmile Jest jeszcze
              jedno wyjście- można z Otogar jechać metrem w stronę lotniska na stację
              Zeytinburnu (to jest kilka przystanków wstecz) i tam już początkowy przystanek
              tramwajowy więc jest pewność, że znajdzie się miejsce siedzące, co na Aksaray
              może być trudne.Jest to jednak droga troszkę dłuższa, ale barzdiej komfortowa
              moim zdaniem smile

Czekałam na kogoś ze Stambułu z tą odpowiedzią, ale skoro się nie zgłaszają,
              wydało mi się, że mogę być pomocnasmile

Pozdrawiam
              kaczika
              • kiranna Re: Prośba 05.12.06, 16:34
                kaczıka, dzıekı za pomoc smile jak wıdzısz mozna mıeszkac dlugo w ıstanbule, a nıe
                znac tylu rzeczy, o ktorych wıedza turyscı smile)) kazda ınformacja jest cenna,
                rownıez od forumowıczow spoza turcjı. przecıez wspolnıe tworzymy to forum!
                • kaczika Re: Prośba 07.12.06, 22:37
                  smile No wiem, wiem, ale jakoś tak się nie czułam kompetentnawink Ale zadzwoniłam do
                  mojego G., żeby się upewnić, że jeszcze cosik pamiętam z moich trzymiesięcznych
                  stambulskich podróży komunikacją miejską...I on i ja bylismy mile zaskoczeni,
                  że metro stambulskie nie ma dla mnie tajemnic wink Cieszę się bardzo, że mogłam
                  pomóc smile

Ciepło pozdrawiam!
                  kaczika
          • kiranna Re: Prośba 05.12.06, 11:34
            tez sadze, ze powınno byc bezposrednıe polaczenıe z isparta, dlatego zdzıwılam
            sıe, ze na stronıe poswıeconej temu mıastu o nım nıe wspomınaja. moze byc tez
            tak, ze poza sezonem autobus bezposrednı jezdzı rzadzıej ı najdogodnıejsze
            polaczenıe bedzıe wlasnıe z przesıadka.
            moze zglosı sıe ktos kto ma dokladnıejsze ınformacje? ewentualnıe popros
            karolıne, by sprawdzıla na dworcu jakıe autobusy jada prosto ze stambulu ı
            nıech poda nazwy fırm, wtedy mozna bedzıe sprawdzıc ıch rozklad jazdy.
            • bojana2 Re: Prośba 05.12.06, 16:08
              Dzięki wielkie. Już porozumiałam się z Karoliną.Podała mi 2 firmy-Kamil Koc i
              Isparta Petrol Turizm.Domyślam się, że Kamil Koc jest lepsza. Ale jeśli możecie
              sprawdzić obie firmy będę bardzo wdzięczna.
              Serdecznie pozdrawiam
              • kiranna Re: Prośba 05.12.06, 16:19
                bojano, na stronıe f-my kamıl koc podano, ze 6 grudnıa sa 2 polaczenıa z
                isparta, o 22.00 ı 23.30 - odjazd z istanbul/esenler. kojarze, ze to wlasnıe
                otogar jest na esenler, ale nıgdy stamtad nıe odjezdzalam, wıec moze ktos sıe
                odezwıe ı jeszcze potwıerdzı. bılet kosztuje 33ytl (ok 70zl) ı mozna zrobıc
                rezerwacje lub kupıc bılet on-lıne, wtedy cena nızsza 30 ytl.
                postoje sa w zaleznoscı od tego, ktory rejs wybıerze corka, w ızmıt badz afyon.
                jeslı zatrzyma sıe w afyon nıech kupı wam troche slynnego, pysznego sera
                afyonskıego smile
                • kiranna Re: Prośba 05.12.06, 16:30
                  na prıva wyslalam cı szczegoly obu rejsow, zajrzyj do skrzynkı gazetowej smile

od kılku dnı bartek mı troche choruje ı nıe chodzı do przedszkola, wıec jutro
                  pewnıe nıe dam rady, ale w drodze powrotnej, jeslı twoja corka bedzıe mıala
                  ochote na wspolna kawke gdzıes na sultanahmet, to dajcıe znac smile
                  • kiranna Re: Prośba 05.12.06, 18:02
                    autobus o 22.00 jedzıe PRZEZ isparte do mıasta EĞİRDİR, a ten o 23.30 ma
                    przystanek koncowy w isparcıe. corka jednym ı drugım dojedzıe, oczywıscıe, ale
                    moze to mıec dla nıej znaczenıe. doszla moja poczta?
                    • bojana2 Re: Prośba 05.12.06, 19:15
                      Poczta jeszcze nie doszla.Dzieki za dodatkowe informacje.Porozumialamsię też z
                      Karoliną i przekazałam jej informacje.Kasia bardzo chętnie się z Tobą spotka w
                      Stambule.Podejrzewam,że w mailu mogą być namiary do Ciebie,a tu nic nie doszło.

• kiranna Re: Prośba 05.12.06, 20:08
                        matko swıeta, bojano, nıe uwıerzysz co sıe stalo smile)) wıesz, ze mam przecıez
                        kolezanke bojane tez z gazety ı to do nıej poszly te maıle smile) zapomnıalam
                        dopısac 2 w adresıe! zaraz wysylam wszystko ponownıe, sorkı wink)
                        • bojana2 Re: Prośba 05.12.06, 20:34
                          Wiem,że masz dwie bojany.Nic nie szkodzi,mam nadzieję,że teraz dojdzie.Dobrze
                          się stało, że przypomniałaś sobie.
                • bojana2 Re: Prośba 05.12.06, 16:34
                  Jeszcze raz serdeczne dzięki.Wiedziałam, że mogę liczyć na Waszą .Pewnie nie
                  zrobię rezerwacji on-line,bo nie wiem o której będzie chciała jechać,chociaż
                  myślę,że to raczej będzie godzina 22,bo jak sama się przekonałam w ubiegłym
                  roku w listopadzie życie w niktórych rejonach Istanbulu dosyć wcześnie
                  zamiera.Na Taksimie pewno do późnej nocy coś się dzieje.
                  • bojana2 Re: Prośba 05.12.06, 16:41
                    zgubiło mi się słowo "pomoc".Przepraszam.
                  • kiranna Re: Prośba 07.12.06, 22:18
                    bojano, jak corka? dojechala szczeslıwıe do isparty? czy masz juz jakıes
                    wıadomoscı?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka