Dodaj do ulubionych

ikamet tezkeresi

11.04.07, 21:16
witam serdecznie
wybieram sie kolejny raz do Turcji do pracy na okres okolo 6 miesiecy. w zeszlym roku firma w ktorej pracowalam wyrobila mi ikamet na 2,5 miesiaca (jak wlasnie czytam w tym dokumencie), takze nie jest juz wazny.
I teraz wlasnie moje pytanie: jak teraz postepowac? Czy ten ikamet po prostu po przyjezdzie do Turcji nalezy przedluzyc na policji w ciagu 30 dni? Czy mozna od razu wpisac pobyt 6-miesieczny? Jak wyglada procedura, czy nie ma z tym zadnych problemow i jakie dane sa potrzebne do wystawienia?
I jeszcze ostatnia sprawa - czy ktos orientuje sie ile to kosztuje? smile

Z gory dziekuje za pomoc,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • evamalgorzata Re: ikamet tezkeresi 12.04.07, 09:47
      witaj skylaarsmile
      nie wiem czy dobrze zrozumialam, ale raczej nie mozna ikametu
      przedluzyc.Przylatujesz do Turcji jako obywatel Polski i dostajesz wize na
      miesiac.I bedac na tej miesiecznej wizie idziesz do Emniyet Mudurlugu i wtedy
      sobie zalatwiasz nowy ikamet.(chyba,ze firma dla ktorej pracujesz juz wczesniej
      ci zalatwi wize ktora wykupisz w Polskiej Ambasadzie).
      Ja w moim ikamecie(tez juz niewaznym) mam wpisane do kiedy jest on wazny i
      potem trzeba sie starac o nowy.jesli ciebie zle zrozumialam-to przepraszam wink
      pozdrawiam
      • skylaar Re: ikamet tezkeresi 12.04.07, 10:22
        hej
        dzięki za odpowiedź, teraz sama już zwątpiłam...
        bo tak: przed wyjazdem do Turcji trzeba załatwić sobie wizę na więcej niż miesiąc w Ambasadzie w Warszawie (w moim przypadku na 6 miesięcy) - i jest to wiza turystyczna i tak dotychczas zawsze robiłam (albo pomagał mi pracodawca, ale zawsze taką wizę miałam wystawioną).

Natomiast po przyjeździe do Turcji w ciągu miesiąca należy się zgłosić właśnie na Emniyet i tam przy pomocy pracodawcy uzyskać pozwolenie na pobyt czyli ikamet na cały ten okres.

Dobrze rozumiem? smile I teraz z tego co piszesz wynika, że mój ikamet jest nieważny, czyli i tak muszę sobie wyrobić nowy na miejscu, tak? Orientujesz się ile on kosztuje na 6 miesięcy?

Dzięki wink
        • dokus2 Re: ikamet tezkeresi 12.04.07, 15:34
          yabancilar.iem.gov.tr/english.htm
          powinnaś tam znaleźć wszystkie niezbędne informacje łącznie z najnowszymi
          cenami. nie zapomnij zabrać swojego starego ikametu, wstęplują Ci tam nową
          pieczątkę, inaczej będziesz musiała dopłacić jeszcze za nowy defter czyli ten
          zeszycik.
          • seftali Re: ikamet tezkeresi 13.04.07, 15:54
            witajcie,
            przylatujesz do turcji na wizie z ambasady lub ormalnej wjazdowej ( wszytko
            jedno )
            z ikaetem idziesz na policje plus oczywiscie inne dokumenty ktorych wymagaja (
            np zdjecia, paszport - kopia itd )i oni wpisuja nowy terin waznosci do ikametu
            ktory juz masz ( taki na ktory skaldasz podanie traz to nowe po pprzylocie do
            turcji )
            nieplacisz za defter czyli ta ksiazeczke a za wize - ikamt - wedlug cennika
            uiszczasz oplate
            pozdrawiam
            seftali
            • evamalgorzata do skylaar 13.04.07, 17:39
              mam do ciebie ogromna prosbe- jak juz to wszystko zalatwisz napisz na forum
              dokladnie jak bylo, ok? bo sie zastanawiam po co np zdjecia nowe robic jesli w
              ikamecie juz one sa a jak napisaly poprzedniczki nie trzeba nowej ksiazeczki
              wyrabiac i wogole ile i za co dokladnie pobieraja oplaty itd pozdrawiam
              • skylaar Re: do skylaar 14.04.07, 17:05
                dzięki za info.
                napiszę jak już się sprawa wyjaśni.
                nie wiedziałam, że wyjeżdżając na pół roku nie muszę wizy załatwiać w ambasadzie tylko mogę wjechać na zwykłą 30-dniową, to mi dużo ułatwia, bo wylatuję już za 1,5 tygodnia i po prostu mam kłopoty z wyrobieniem się w czasie wink

pozdrawiam
                • skylaar Re: do skylaar 23.04.07, 20:07
                  mam pilne pytanie powiazane z tym watkiem, prosze o pomoc jesli ktos z was wie...

widzialam ze ktos juz o tym wczesniej wspominal ale nie jestem pewna, potrzebuje potwierdzenia:

jesli wyjezdza sie na pol roku do pracy to czy mozna zrobic tak, ze kupuje sie w Turcji na lotnisku wize turystyczna na 30 dni i potem wyrabia sie na policji pozwolenie na prace tj. w moim przypadku pieczatke na ikamet tezkeresi ktory juz posiadam? nie ma zadnego problemu? czy moze trzeba przed wyrobieniem pozwolenia przedluzyc wize na pobyt w Turcji?? jak to wyglada???

chodzi mi o to, zeby uniknac wizyty w Ambasadzie - bylam tam dzisiaj, ale niestety bylo zamkniete z powodu swieta - mimo ze dzwonilam w zeszlym tygodniu pytac, czy w poniedzialek maja otwarte - i powiedzieli, ze maja uncertain do Turcji wylatuje w srode wiec mam juz naprawde malo czasu. Wiec jesli da sie uniknac wizyty w Ambasadzie i zalatwic wize + pozwolenie na miejscu w Turcji, to prosze o info, bede bardzo wdzieczna!!!! smile

ps. aha i slyszalam ze cos w przepisach dot. pozwolenia sie zmienilo w tym roku, ale nie wiem dokladnie co, jesli ktos wie, prosze, napiszcie
                  • kiranna Re: do skylaar 23.04.07, 21:12
                    duzo w tym temacie nie pomoge, ale gdzies czytalam, ze od zeszlego roku
                    cudzoziemcy nie moga stanowic wiecej niz 10% personelu w firmie. chodzi o
                    ochrone tureckiego rynku pracy. byc moze jednak przepis ten sie zmieni,
                    poniewaz sa "zawody", ktore turczynki wykonuja mniej chetnie niz np. panie z
                    bylego zsrr i z tym maja teraz problem niektorzy pracodawcy. podobno wystapili
                    o zmiane niezyciowego wg nich przepisu, gdyz maja straty z tego tytulu. glownie
                    chodzilo o tancerki i dziewczyny zatrudnione klubach nocnych.
                    nie czytalam dokladnie tego artykulu, tylko pobieznie, wiec najlepiej sprawdz
                    to jeszcze gdzies smile
                  • ktea Re: do skylaar 09.05.07, 16:04
                    tak a propos - wizyty w ambasadzie odradzam,bo oni nie sa do konca
                    poinformowani - dali mi na przyklad polroczna wize wielokrotnego wjazdu i
                    napisali,ze moge byc max tez pol roku a okazalo sie potem,ze jest rzeczywiscie
                    wazna pol roku ale moge byc na niej za kazdym razem max miesiac... po prostu
                    najlepiej kupic wize na lotnisku a potem isc ja przedluzyc,choc ja nie lubie w
                    Stambule tego miejsca...
                    • skylaar Re: do skylaar 29.09.07, 13:13
                      hej
                      po długiej przerwie podnoszę wątek dot. ikametu bo mam kolejną wątpliwośc, dlatego bardzo proszę zorientowanych o informacje:

co ma większą "wagę" - ikamet czy paszport? a dokladnie co jest ważniejsze:
                      1. data ważności wizy wpisana w paszporcie (to była ta wiza wyrabiana w Ambasadzie w Wawie na 6 miesiecy czyli do 24.10),
                      2. a może ikametka? na ikamecie mam wpisany termin do 17.11.

Nie wiem wobec tego jak długo mogę zostać w Turcji bez ryzyka i bez płacenia kar na lotnisku smile chciałabym wrócić 31.10 więc po terminie wizy z paszportu, stąd pytanie.

Będę wdzięczna za pomoc!
                      • dokus2 Re: do skylaar 30.09.07, 11:57
                        moim zdaniem ikamet (doświadczenia odwrotne)
                        tzn. nawet jeśli była ważna wiza w paszporcie, a ikamet nie=kłopot

wydaje mi się że najważniejszy jest humor pana/pani w okienku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka