ketyy 09.11.07, 16:56 Witam Chcialam zapytać czy ktoś wie może o jakichś publikacjach zwiazanych właśnie z gramatyka języka tureckiego...księgarnie językowe twierdzą ze takowe nie istnieją ale przeciez ludzie z czegos sie uczaBede wdzieczna za info pzdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akasya Re: turecka gramatyka 09.11.07, 19:38 Księgarnie językowe mają racje - w Polsce nie ma książek do nauki j. tureckiego, po polsku oczywiscie. Ja na przykład ucze się ze stron internetowych, słownika, rozmówek polsko-tureckich i rozmów z Turkami. Odpowiedz Link
mycha9920 Re: turecka gramatyka 09.11.07, 19:46 a szkoda,jest przeciez napewno zapotrzebowanie na tego typu ksiazki,bo lektorow tureckiego jest jak na lekarstwo.Sama mam problem ze znalezieniem nauczyciela w duzym miescie.Ucze sie takze ze stronek z tlumaczeniami,slownikow,rozmowek,ale gramatyka jest u mnie kiepska i nie wiem czy kiedys ja zrozumiem,jak narazie to dla mnie magia. slm) Odpowiedz Link
karcia.akuku Re: turecka gramatyka 09.11.07, 20:32 Jeśli chodzi o gramatykę to nie jest to j.turecki nie jest tak popularny w naszym kraju jak np. arabski, ale powody są zupełnie odmienne. Ja jednak znalazłam na wydziale filologii orientalnej w zakładzie j.tureckiego fachowców w tej dziedzinie. Jeśli mieszkasz w mieście akademickim to sprawa nie jest trudna, albo przez kontakt emailowy z uczelnią. Wszystko dla ludzi www2.uj.edu.pl/ects/pl/wydzialy/filologia/orientalna.html SALAMLAR Karolina Odpowiedz Link
mrockata Re: turecka gramatyka 13.11.07, 10:38 a znasz niemiecki albo angielski? po niemiecku grammatyka Jansky´ego albo "Güle güle" ale to raczej podrecznik na kurs niz gramatyka turecko-angielska "Türkce" Sumru Özsoy dla bardziej zaawansowanych lub 'Türkçe yabancılar için" nie pamietam autora ale jest 1 i 2 wydawnictwa Boğazici Üniversitesi tak samo jak ta Sumru özsoy`owa Odpowiedz Link
kiranna Re: turecka gramatyka 13.11.07, 23:13 Jesli ktos zna niezle rosyjski, polecam samouczek rosyjsko-turecki, obustronny, czyli rosyjski dla Turkow, turecki dla Rosjan, autorstwa prof. Olega Kabardina. Rosyjska gramatyka jest podobna do polskiej i latwiej mozna zalapac niuanse. Ksiazka nie zawiera teorii, glownie sa to tabelki i cwiczenia na przykladach, z podanymi nizej poprawnymi odpowiedziami. Kupilam ja kiedys w TR, ale widzialam tez w PL w Empiku wiele lat temu. Odpowiedz Link
mrockata Re: turecka gramatyka 13.11.07, 10:42 Ktos kiedys wspominal ze Gramatyka Majdy jest napisana nie dla laikow. nie moge potwierdzic bo nie widialam..te co podalam sa przystepnie pisane bez zawiklanych terminow jezykoznawczych Odpowiedz Link
dondurma "Jezyk turecki" - T. Majda, wyd. Dialog 14.11.07, 19:16 Profesor Majda to wytrawny turkolog starej szkoly, dlatego jezyk, jakim ksiazka jest napisana obfituje w fachowe slownictwo z zakresu jezykoznawstwa. Jednakze, poki co, jest to jedyna pozycja dot. gramatyki tureckiej napisana po polsku. TURKOLODZY DO DZIELA! Odpowiedz Link
alter303 Re: turecka gramatyka 17.11.07, 16:45 Ja kupiłam książkę Marka Stachowskiego "Gramatyka języka tureckiego w zarysie", wyd. Księgarnia Akademicka. Trochę skomplikowana, ale nic innego nie znalazłam. Pozdrawiam Odpowiedz Link
alfija Re: turecka gramatyka 17.11.07, 23:36 Faktycznie, podręczników jak na lekarstwo. Uczę się z książek T. Majdy oraz M. Stachowskiego i daje radę . Szczególnie polecam rozmówki języka tureckigo wydawnictwa Nowela + płyta. Warto także zainwestować w słownik Wiedzy Powszechnej. Podobno jednak największe efekty daje oglądanie telewizji w danym języku. Powodzenia! Odpowiedz Link