Dodaj do ulubionych

Wirus wyborczy.

12.10.18, 21:50
Drodzy mieszkańcy uwaga na wirusa wyborczego. Wybory to ważna sprawa. Musimy zdecydować czy chcemy prawdziwych zmian czy władzy po staremu : temu lampę, temu drogę, temu pracę i tak przebiedujemy kolejną kadencję. Możemy wybrać kogoś kulturalnego, zrównoważonego ukierunkowanego na współpracę z radnymi ,powiatem i sąsiednimi gminami albo kogoś apodyktycznego ,który wybije radnym z głowy koalicje i opozycje po raz kolejny zresztą ,który nie zrealizował dotychczas żadnego projektu we współpracy.

W demokracji większość ma rację i jakikolwiek będzie wynik trzeba go będzie uszanować bo to tylko wybory a nie wojna albo sprawa życia lub śmierci jak to traktują osoby dotknięte wyborczym szaleństwem bo pod pozornym spokojem te osoby toczą wojnę. Wojnę na anonimy , naciski z mniej lub bardziej zawoalowanymi groźbami a te najbardziej szalone posuwają się do otwartych ataków i gróźb karalnych.

Żyjemy w małej społeczności i po wyborach też będziemy tu żyć tylko czy da się naprawić szkody poczynione przez wyborczych szaleńców .

Jedynym antidotum na tego wirusa jest zdrowy rozsądek. Oby jak najwięcej z nas go zachowało.
Obserwuj wątek
    • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 14.10.18, 11:07
      P.s. Postanowiłam zrobić ten dopisek na wypadek gdyby ktoś pomyślał, że wypowiedź powyżej jest czysto teoretyczna. Otóż nie .Kilka dni temu złożyła mi ,, wizytę,, osoba z otoczenia obecnej władzy. Opluł ulotki kontrkandydata, groził, że nas wykończy i, że nie pozwoli żebyśmy wygrali. Takie zachowanie dziwi w kontekście gdy ta osoba powołuje się na wartości chrześcijańskie i często chowa za patriotycznymi hasłami a jednocześnie jest zawziętym i mściwym człowieczkiem. My ,,farbowani,, wybaczmy mu po chrześcijańsku i prosimy dla niego o wybaczenie bo jak napisano w świętej księdze pewnie nie wie co czyni bo gdyby wiedział to byłoby to zbyt straszne. Nasza mała i duża Ojczyzna potrzebuje zgody i budowania a nie zawiści i niszczenia. Weźcie to proszę pod rozwagę zanim pójdziecie do wyborów.
      • miauj Re: Wirus wyborczy. 15.10.18, 08:58
        Mi tu coś śmierdzi. Jeśli rzeczywiście jest taka osoba która się tak zachowuje to czemu nie napiszecie kto to, albo chociaż nie napiszecie inicjałów albo pseudonimu - niech się wstydzi, albo niech ma szansę się wybronić. W tym momencie nie wiemy kto to, nie wiemy czy to na prawdę ma miejsce, nie wiemy czy taka osoba w ogóle istnieje, nie mamy nawet jak tego postawić chociażby jako słowo przeciwko słowu.
        • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 15.10.18, 13:43
          Myślisz ,że coś takiego można sobie wymyślić. Ta osoba naszła mnie w pracy a świadkiem była moja koleżanka. Zostawił swoje dna na ulotce choć w swoim szaleństwie nie przyszło mu do głowy, że to może być dowód przeciwko niemu. Napisałam ,że jest to osoba bliska obecnej władzy .Z tego co się dowiedziałam to nie był jego pierwszy występ ale chyba najgorszy.Resztę sobie proszę doczytać między wierszami albo rozejrzeć się po Topólce bo ta osoba dosyć często się ,,udziela,,.
          • miauj Re: Wirus wyborczy. 15.10.18, 14:25
            Pewnie że można sobie coś takiego wymyślić, co za problem, jeśli chcesz byśmy Ci uwierzyli to podeślij nam zdjęcie tej ulotki. Skoro piszesz że jest kimś od władzy to jest też osobą publiczną i możesz napisać chociażby inicjały. Nie jestem mieszkańcem Topólki tylko innej miejscowości w gminie i nie wiem kto się tam u Was tak udziela, ale chętnie bym się dowiedział i z 70% mieszkańców też. Jeśli rzeczywiście tak robi to niech się wstydzi.
            • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 15.10.18, 16:46
              Gdyby ta osoba wiedziała co to jest wstyd to nie robiła by tego co robi. Proponuję czytać ze zrozumieniem .Osoba jest spokrewniona z obecnym wójtem i udziela się sam nie będąc osobą publiczną.
            • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 16.10.18, 02:41
              W tak małej społeczności poczta pantoflowa działa bardzo szybko i do wyborów większość ludzi się dowie szczegółów. Jeśli się nie dowiesz to możliwe że stoisz po drugiej stronie, to Ci nikt nie przekaże szczegółowych info. Podać dane osoby publicznie? Proszę trochę pomyśleć, tak nie wolno robić. Inicjały w tak małej społeczności też zbyt mądre nie jest. Więc zejdzmy na ziemię.
              • bonuxx Re: Wirus wyborczy. 16.10.18, 06:55
                Ręce opadają na to co się dzieje w naszej gminie. Całe szczęście, że wybory juz za kilka dni, bo aż strach pomyśleć co by mogło sie jeszcze wydarzyć. Pomyślmy, że zaraz ten szum wyborczy, zastraszanie, anonimy sie skończą, a niesmak po stoczonej bitwie pozostanie.
              • miauj Re: Wirus wyborczy. 16.10.18, 08:44
                Przypomnę że strony są cztery ;)
                • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 16.10.18, 11:06
                  Tak cztery, ale z tego co słyszę to te 3 potrafią ze sobą rozmawiać i konkurować uczciwie. Wypowiadają się wzajewzajemnie o sobie z szacunkiem aż miło. Szacunek dla nich, obojętnie który z nich wygra będzie lepsze dla gminy. Nie wierzę że ktoś kto pozwala na takie akty w swoim środowisku jest uczciwym i dobrym gospodarzem.
                  • kermi8 Re: Wirus wyborczy. 16.10.18, 12:07
                    Piszesz wyborco_1, że mściwy człowieczek opluł kontrkandydata i nie pozwoli abyście wygrali. On to sobie może w spodnie narobić w niedzielę. Być może przeczyta co o nim piszesz i przyjdzie do Ciebie jeszcze raz, aby tym razem opluć Ciebie a wtedy pogoń kurdupla.
                • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 16.10.18, 14:18
                  Nieważne ile jest stron. Ważna jest kultura. Każdy ma prawo wystartować i każdy ma prawo wybrać zgodnie z własnym sumieniem i trzeba umieć to prawo uszanować. Dopuszczalna jest krytyka a nawet spór ale nie można przekraczać granicy absurdu i dopuszczać się ataków czy gróźb karalnych . Każdy zasługuje na kredyt zaufania. Obecny wójt taki kredyt otrzymał 4 lata temu jak go wykorzystał niech każdy oceni sam. Moim zdaniem nie najlepiej. Oczekiwania były dużo większe i wydawało się , że potencjał jest ale okazało się , że zawiódł głownie charakter. Zbyt wysokie mniemanie i przerost ego ,lekceważący stosunek do obywateli delikatnie mówiąc bo w niektórych przypadkach trzeba by użyć mocniejszych słów itd. Ludzie mają prawo oczekiwać od wójta profesjonalizmu ale i kultury, chcą uwagi i szacunku. Czasy się zmieniły nie jesteśmy już ciemnym ludem chcemy władzy , która będzie nas szanować i działać dla wspólnego dobra a nie tylko zaspakajać własne ambicje i służyć wybranym. Chcemy kogoś kto spojrzy na gminę jako całość i będzie podejmować takie decyzje , które będą korzystne dla wszystkich a nie na zasadzie tu lampa ,tam kawałek drogi , temu pracę, temu awans i przetrwać tak kadencję.

Kiedy kandydaci na wójta szukali chętnych na swoje listy do rady gminy i powiatu pewna osoba powiedziała mi , że ludzie nie chcą bo się boją pewnych osób z otoczenia obecnego wójta, że boją się o swoje mienie i swoich bliskich. Wydawało mi się wtedy , że ta osoba przesadza ale po tym co się ostatnio działo okazuje się , że te obawy były uzasadnione. Do wszystkich tych , którzy się jednak odważyli i do tych ,którzy podejmować będą decyzję w sprawie głosowania w ten szczególny dzień powiem ,, nie lękajcie się,, nie pozwólmy by zwyciężyło szaleństwo i groźby. Życzę sobie i Wam by następna kadencja zaowocowała inwestycjami, współpracą z powiatem i sąsiednimi gminami dla dobra nas wszystkich.
                  • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 16.10.18, 14:31
                    Pięknie napisane. W pełni popieram powyższy tekst.
                  • loczekhhhc1322 Re: Wirus wyborczy. 16.10.18, 19:58
                    Proszę kto może niech idzie głosować wystarczy tylko by w polu kandydata zakreslic dwie przecinające się linie"kreski",nie musi być krzyżyk .Pokaźny w naszej gminie ze możemy decydować..
                  • 4asdfgh Re: Wirus wyborczy. 16.10.18, 20:10
                    Piszesz bzdury jak mało który
                    • 56lm56 Re: Wirus wyborczy. 17.10.18, 05:29
                      Ja w te wybory na pewno nie będę głosował na bezdomnych-bezrobotnych-bankrutów,złodziei i fantastów. Na pewno.
                      • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 17.10.18, 08:33
                        Dajesz do zrozumienia, że masz wielki dom ,pokaźne konto i wspaniałą pracę? To albo jesteś wójtem albo najlepszym kandydatem wg swoich kryteriów ale wiesz co brakuje ci czegoś ważnego : empatii. Co do reszty to też masz rację po co nam plaża , fontanna, bezpieczna ścieżka rowerowa, rewitalizacja parków czy zagospodarowanie pustostanów przecież to czysta fanaberia. Potrzebujemy haremu , fanklubów, zjazdów integracyjnych i wycieczek na których ubogacacie się kulturowo i przyczyniacie do tak potrzebnego przyrostu naturalnego. Na reelekcję proponuję przywrócić prawo pierwszej nocy...
                        • miauj Re: Wirus wyborczy. 17.10.18, 09:01
                          Zluzuj majty wyborca_1, widzę że udziela Ci się przedwyborcza gorączka, zaczynasz atakować. Gość 56lm56 nic takiego nie napisał. Empatia nie ma nic wspólnego z wyborami, nie wybiera się przecież ludzi z litości.
                          Ja się może tu jasno określę bo zaraz mnie zaatakujesz że też jestem samym wójtem albo kimś z jego otoczenia. Uważam że najlepszym kandydatem na ten moment z całej tej czwórki jest Pan Lewandowski i polecam wszystkim głosowanie na niego.
                          • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 17.10.18, 09:16
                            Empatia? Myślę że chodziło aby wójt posiadał empatię a nie ze wybiera się bo z litości; )
                            Po wypowiedziach wyborca_1 widać że jest to osoba inteligentna, wykształcona i doskonale
                            zna realia naszej gminy. Kazdy ma prawo głosować ma kogo chce. A 4asdfgh... jaki elektorat taki kandydat. Jedno mnie cieszy, po nastrojach w Topòlce jest pewne że władza się zmieni; )
                            • miauj Re: Wirus wyborczy. 17.10.18, 09:24
                              Zawsze potrzebny jest dopływ świeżego powietrza. Nie powiem, bardzo cieszyłem się gdy po poprzednich wyborach ktoś na forum napisał że skończyła się w gminie komuna. Coś się zmieniło, był ktoś nowy. Ok, zaczęliśmy zmiany, niech idą dalej! Zobaczmy co może zrobić jeszcze ktoś inny.
                          • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 17.10.18, 10:35
                            Uważasz ,że 56...uczynił grzeczny wpis i , że to ja go zaatakowałam. 56...z pogardą wyraził się o kandydacie ale nie tylko bo w podobnej sytuacji jest 3/4 naszego społeczeństwa szczególnie wiejskiego. Ktoś ma kredyt ,ktoś chwilowo nie ma pracy a ktoś inny mieszkania . Uważasz, że to dyskredytuje tych ludzi?
                            • miauj Re: Wirus wyborczy. 17.10.18, 11:19
                              Nie ma idealnych kandydatów, to właśnie wyborca ma sobie przeliczyć plusy i minusy każdego z nich i nie powinien kierować się przy tym wyborze empatią tylko zdrowym rozsądkiem.
                              • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 17.10.18, 16:33
                                Bambi Ci już wyjaśnił chodziło mi o to, że empatię i kulturę powinien mieć przyszły wójt. Gdybyś czytał moje wpisy to byś wiedział, że uważam, że każdy ma prawo podjąć decyzję zgodnie z własnymi preferencjami i sumieniem. Jednakże nie zgadzam się by włażono komuś z buciorami w życie prywatne. Szanuję ludzi którzy dorobili się ciężką pracą tylko że tacy ludzie nie zachowują się na ogół tak jak 56...Często są to ludzie , którzy zamiast chełpić się tym co posiadają pomagają tym którzy są w trudniejszej sytuacji. Ludzie dorabiają się również czyimś kosztem albo co gorsza na cudzej krzywdzie i ci najbardziej się puszą. Nie wiem czego się dorobił/ła 56... może etatu w urzędzie, może czegoś na co sam nie zapracował. Jeśli jednak jest kimś zdolnym i pracowitym to zamiast czepiać się innych powinien sam stanąć do wyborów .
                                • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 16:27
                                  To wszystko wygląda jak serial "dlaczego ja" albo inny niskiej klasy tasiemiec.
                                  " Kiedy zaproszono mnie do haremu, nie wiedziałam co mam zrobić " ;)
                                  • bonuxx Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 16:42
                                    O programie "Rolnik szuka żony" to słyszałam w naszej gminie ale o innych serialach paradokumentalnych nie 😁
                                    Ja tam bym posłuchała tej cudownej twórczości naszych ziomków.
    • nowyxxlka Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 11:30
      Uwaga ! Plotka też może być wirusem więc warto sprawdzać.
      • bonuxx Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 12:02
        Jaką plotkę masz na myśli??
      • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 13:36
        Plotka? Zobaczymy plotkę jak się zrywa plakaty cudze przy samych kamerach ;) ;) ha ha proszę się już nie pograzac; )
      • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 15:42
        A którą plotkę masz na myśli bo trudno zgadnąć tyle ich było a to , że ktoś zrezygnował z wyborów ,a to, że kogoś aresztowali, że nie wspomnę już o tej twórczości pseudo poetyckiej , która się szerzy w necie. Dziwnym trafem plotki omijają tylko jedno ugrupowanie. Jak widać szaleństwo wyborcze nadal się szerzy. Pseudo poeci i krzewiciele tej ,,twórczości, ,jesteście głupsi niż przewidywały kiedyś ruskie ustawy jeśli myślicie , że pozostaniecie anonimowi. Wszyscy jesteście znani od sprzątaczek po dyrektorów. Przyjdzie nowy wójt i będzie miał z wami problem weźmie miotłę i wyczyści powiecie, że mściwy nic nie zrobi powiecie , że głupi. Ot i problem.
        • miauj Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 15:48
          Napiszę jedno - to już się wszystko robi POPIERDOLONE.
          Co cztery lata to samo, wszyscy po wszystkich.
          Ale to standard w Polsce.
          Dziękuję, dobranoc.
          • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:13
            Nie masz racji jest coraz gorzej. I nie wszyscy po wszystkich . Jedno ugrupowanie jest bezkonkurencyjne. Po wsiach krążą ulotki z ich twórczością ,,literacką,, a po necie ,,poezja,, .Groźby , niszczenie plakatów i inne akty agresji nie dotykają tego ugrupowania. to chyba o czymś świadczy.
            • miauj Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:24
              A właśnie wszyscy po wszystkich. Czy to Ci z psl, sld czy kww wójta. Nie ma jak dla mnie różnicy. Mimo że mój kandydat jest z pisu to co niektórzy jego kandydaci na radnych są zdrowo puknięci i wygadują głupoty. Nie ma reguły.
              • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:28
                Na szczęście w gminie głosujemy na ludzi a nie partie. Ale fakt ten PiS trochę odstrasza ;)
                • miauj Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:39
                  Niby głosujesz na ludzi ale coś się zawsze kryje pod tym z jakiej partii jest wystawiony dany kandydat. Tego nie oszukasz czemu akurat wybrał dany komitet.
                  • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 18:05
                    Coś w tym jest. Szkoda że wybrał PiS. Oprócz tego nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.
          • loczekhhhc1322 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:16
            panu Dybujajo dziękujemy,Pan Jąkwara niech sam sobie odpowie gdzie jego.miejsce ,Kolejny Lewindoly hmm może dobry a PAN Hurnieckus takis słaby ale chyba MO parę w gaciach
            • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:25
              Boże co to było? Proszę pisz pod opieką dorosłych; ) a tak serio ciężko zrozumieć powyższą wypowiedź.
    • loczekhhhc1322 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:01
      Mam proste 3 pytania
      1 co potrzeba zrobić by naszej gminie rozwijała się przedsiębiorczość?
      2 co z turystyka co można zrobić?
      3 jak pomoc rodzinom potrzebującym i rolnikom?
      • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:04
        To pytania do kandydatów, a odpowiedzi na nie są częściowo zawarte w ich programach wyborczych.
        • loczekhhhc1322 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:23
          A czy prawda jest ze wczoraj była debata w stolicy gminy?
      • miauj Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:33
        1. Pójść ostro i obniżyć podatki oraz wszelkie opłaty. Zachęcać profitami własnych mieszkańców do zakładania firm.
        2. Mamy tylko jezioro. TYLKO. Takich gmin z jeziorem jest pełno wokół. Błąd popełniły w latatch 90 uwczesne władze że pozwoliły na tak ogromną sprzedaż ziemi i budowę domków letniskowych. Mogli wprowadzać plany ograniczające to. Teraz mamy syf, śmieci i hołotę, która nic nie wnosi do naszej gminy. Ta szansa jest juz dawno zaprzepaszczona.
        3. Patrz punkt nr. 1.
        • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 19:10
          Nie zgadzam się, że jest to tylko jezioro bo jak są pomysły to wystarczy mały lasek i staw i powstaje np. park dinozaurów. Tylko trzeba jakieś pomysły mieć i chęci do działania. Z resztą się zgadzam wyprzedanie ziemi i to bez zachowania dostępu do jeziora to było działanie krótkowzroczne i karygodne. Przez to teraz mamy ograniczone możliwości ale jeszcze można i trzeba zrobić coś by jezioro służyło mieszkańcom.
          • miauj Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 20:19
            Ok, może przesadziłem.
            Jeśli chcemy się na czymś wybić to polecam przyszłemu wójtowi (ktokolwiek by nim został) wytyczyć w gminie szlaki rowerowe. Krajobraz mamy piękny - jeziora, stawy, rzeczki, górki, doliny, znajdzie się też parę ciekawych miejsc typu jakieś ruiny, bunkry, lasy, zagajniki. Nie chodzi mi tu o budowę ścieżek rowerowych bo jak widać po jedynej ścieżce rowerowej - wychodzi to nam co najmniej chałowo (pozdro dla poprzedniej ekipy i ich fantazji budowlanej). Chodzi mi o wytyczenie traktów i wypromowanie ich w mediach - stworzenie mobilnej aplikacji-przewodnika na rower, wybudowanie przy nich np. drewnianych altan gdzie można by było schronić przed deszczem, tablic informacyjnych, śmietników, drogowskazów, kranów z wodą, może jakaś stacja naprawy w Topólce itp. Takie trasy rowerowe mogły by też być trasami pieszymi np. do nordic walking itp. Zorganizować, wybudować i wypromować. Nikt tu takich wokół nie ma. Utwardzonych dróg gminnych, na których prawie nie ma ruchu samochodowego już mamy sporo i całkiem przyjemnie się po nich rowerem jeździ - wypromujmy to.
            • wyborca_1 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 20:49
              To co piszesz jest zgodne z tym co ja myślę, potrzebne są pomysły i chęci do działania . Trzeba w końcu wyjść poza utarty schemat tu lampa tam kawałek drogi byle przetrwać jakoś kadencję. Trzeba umieć rozmawiać z ludźmi , wsłuchiwać się w potrzeby mieszkańców i w miarę możliwości je realizować. Wspomniana przez Ciebie ścieżka jest oczywiście fatalna ale nie tylko poprzednia władza jest za nią odpowiedzialna .Obecna też przy niej majstrowała. Ścieżka wymaga zabezpieczenia i było o to wnioskowane tylko, że obecna władza nie potrafi dogadać się w tej kwestii z powiatem. Trzeba będzie podjąć temat po wyborach. Można dużo zrobić potrzebujemy ludzi aktywnych, przebojowych gotowych do szeroko rozumianej współpracy.
    • loczekhhhc1322 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 17:12
      Bla bla
      • czarny232 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 20:40
        Najlepszym lekarstwem dla gminy będzie odsunięcie od władzy obecnego sułtana Gdybka i jego haremu nałożnic z lokalnej oświaty... banda miernot cofnęła w rozwoju gminę o 15 lat. Każda okoliczna gmina rozwija się lepiej niż ta pod rządami lokalnego sułtana. Obsadził na stanowiskach swoich szoszonów którzy tylko biorą kasę i nic nie robią. Żyją i bawią się za wysokie podatki od mieszkańców gminy.
        • bambi978 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 21:17
          Dawno się tak nie uśmiałem; ) dobry tekst ;)
        • kermi8 Re: Wirus wyborczy. 18.10.18, 22:32
          A w czym problem ? za 3 dni stanie to się faktem :)
          • czarny232 Re: Wirus wyborczy. 19.10.18, 06:51
            Za 3 dni sułtan zostanie zdetronizowany i wróci do Paniewa paść swoje owce...
            😀
            • 8mark2018 Re: Wirus wyborczy. 19.10.18, 08:45
              :)
            • nowyxxlka Re: Wirus wyborczy. 19.10.18, 10:31
              czarny232 napisał(a):

> Za 3 dni sułtan zostanie zdetronizowany i wróci do Paniewa paść swoje owce...
              > 😀
              I baranki:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka