Dodaj do ulubionych

tak było 4 lata temu

03.10.06, 23:38
Komitet Wyborczy Boguś Bogusław Kaliszewski 249 głosów 39,65 %.
Komitet Wyborczy Jedni z nas Olgierd Sieliło 156 głosów 24,84 %.

Tak wybraliśmy 4 lata temu. Pamiętacie naszych radnych? Czy wiecie co zrobili
dla nas przez ostatnie 4 lata? Czy pamiętacie co obiecywali że dla nas zrobią.

Czy pamiętacie innych kandydatów?
Ciekawostka że z partyjnych startowali tylko z SLD i wynik był bardzo słaby.

Zdrówka
Obserwuj wątek
    • kasia2824 Re: tak było 4 lata temu 19.10.06, 23:58
      4 lata temu jeszcze tu nie mieszkala wiec jestem bardzo ciekawa odpowiedzi na
      te pytania.
    • olekk4 Re: tak było 4 lata temu 09.11.06, 09:44
      proponuję się rozejrzeć dookoła to wtedy można zobaczyć co zrobili przez 4
      lata, zakup terenów dla szkoły + nowe boiska = ok 3, 5 mln,zakup terenu pod
      parking = ok. 800,000 zł, walka o tereny nowej szkoły aby była w mysiadle a nie
      w Zgorzale ( 3,5 ha ) = ok 3,0 mln + tereny w zamieniu, zakup gruntu pod
      połączenie ulic wiosennej i zimowej + plac zabaw = ok. 230,000 zł, zakup terenu
      wraz z budynkiem do adaptacji na sołecki dom kultury ok. 800,000 zł,
      zagwarantowanie pomieszczeń pod nauczanie początkowe - dzierżawa terenów wraz z
      budynkiem od syndyka EkoMysiadło, niesczęsna "Myszka " ( decyzja o budowie
      zapadła w III kadencji ) ok. 1000 m kw. dla potrzeb mieszkańców ( poczta,
      biblioteka + kafejka internetowa, dom kultury itd. ) modernizacja szeregu ulic
      wraz z ich oświetleniem wtym modernizacja Krasickiego i budowa Mleczarskiej,
      nowe plany przestrzenne według których min. działka to 800 mkw. oraz zabudowa
      tylko domem jednorodzinnym nie ma nawet szeregówki a i popstawienie bliżniaka
      jest wątpliwe.

Wszystkim , którzy piszą, że działali dla dobra mieszkańców proponuję aby
      wreszcie zaczeli działać ( można zostać radnym, sołtysem, działać w radzie
      sołeckiej )i w złym stylu jest niedostrzeganie i nie docenianie dobrych
      rzeczy , które na naszym terenie się zdarzyły. Na marginesie poza P. Justyną
      oraz byłymi radnymi nie zauważyłem aby jakikolwiek inny kandydat specjalnie się
      angażował we wspólną pracę na rzecz Nowej Iwicznej. MOżna kogoś nie lubić ale
      trzeba być uczciwym i obiektywnym.

• ordyl Re: tak było 4 lata temu 09.11.06, 10:26
        olekk4 napisał:

> proponuję się rozejrzeć dookoła to wtedy można zobaczyć co zrobili przez 4
        > lata, zakup terenów dla szkoły + nowe boiska = ok 3, 5 mln,zakup terenu pod
        > parking = ok. 800,000 zł, walka o tereny nowej szkoły aby była w mysiadle a
        nie
        Szkoła jest przeładowana wiadomo było o tym znacznie wcześniej. Po co gmina
        wywaliła kupę kasy na szkołe w Łazach? Zakup terenów i całe szczęście że
        gmina kupiła. Czy to jest sukces? Nowe boiska czekamy już od dwóch lat może w
        tym roku wreszcie skończymy modernizajcje. Ale czy ktoś widział plany
        modernizacji ? Czy z kimś było to konsultowane? Dlaczego nie ma oświetlenia
        boisk? Dlaczego mamy plac zabaw obok boiska piłkarskiego? Parking? Od
        czterech lat mamy tu koszmar pod szkołą ale parkingu nie ma.

>
        > w Zgorzale ( 3,5 ha ) = ok 3,0 mln + tereny w zamieniu,
        Kto z kim walczył o te tereny? Kiedy zostały zakupione tereny pod nową
        szkołę. Mieszkańcy zawsze mówili że szkoła musi być w Mysiadle z tej strony
        torów. Koncepcja tunelów pod torami czy jakieś inne chore rozwiązania zawsze
        były przez nas krytykowane.

zakup gruntu pod
        > połączenie ulic wiosennej i zimowej + plac zabaw = ok. 230,000 zł, zakup
        terenu

Kiedy zostało to ustalone ? i z kim konsultowane ? Czy chodzi o to że za
        chwilę mamy wybory?
        >
        > wraz z budynkiem do adaptacji na sołecki dom kultury ok. 800,000 zł,
        > zagwarantowanie pomieszczeń pod nauczanie początkowe - dzierżawa terenów wraz
        z
        Czyj to był pomysł ? Kto za tym chodził? W szokle za chwile będziemy mieli 3
        zmiany więc każde rozwiązanie jest dobre by ten problem rozładować.

>
        > budynkiem od syndyka EkoMysiadło, niesczęsna "Myszka " ( decyzja o budowie
        > zapadła w III kadencji ) ok. 1000 m kw. dla potrzeb mieszkańców ( poczta,
        > biblioteka + kafejka internetowa, dom kultury itd. )

Nieszczęsna Myszka trafnie ujętę, EkoMysiadło ? nie widzę żadnych postępów mam
        nadzieje że zobaczymy

modernizacja szeregu ulic
        > wraz z ich oświetleniem wtym modernizacja Krasickiego i budowa Mleczarskiej,
        Modernizacja ulic może dopiero nastąpi która ulica u nas jest dobrze zrobiona?

> nowe plany przestrzenne według których min. działka to 800 mkw. oraz zabudowa
        > tylko domem jednorodzinnym nie ma nawet szeregówki a i popstawienie bliżniaka
        > jest wątpliwe.
        Plany przestrzenne były już wcześniej jakos nie przeszkadzały wcześniej
        budować berz głowy

>
        > Wszystkim , którzy piszą, że działali dla dobra mieszkańców proponuję aby
        > wreszcie zaczeli działać ( można zostać radnym, sołtysem, działać w radzie
        > sołeckiej )i w złym stylu jest niedostrzeganie i nie docenianie dobrych
        > rzeczy , które na naszym terenie się zdarzyły.
        Na pewno nie zostawimy tych spraw. Zresztą już wcześniej my mieszkańcy
        mówiliśmy co nam się nie podoba.

Na marginesie poza P. Justyną
        > oraz byłymi radnymi nie zauważyłem aby jakikolwiek inny kandydat specjalnie
        się
        >
        > angażował we wspólną pracę na rzecz Nowej Iwicznej. MOżna kogoś nie lubić ale
        > trzeba być uczciwym i obiektywnym.
        Nie zauważyłem a byli radni jakoś specjalnie się angażowali w życie naszej
        społeczności. Zauważyłem co innego. Prowadziłem zajęcia z siatkówki dla
        młodzieży w szkole w Iwicznej. Jeździliśmy na zawody (nawet do Czech). Radny
        Kaliszewski obiecał mi pomoc w realizacji tych zadań. Jakie było moje
        zdziwienie kiedy przyszliśmy na halę sportową na trening a hala była zastawiona
        stołami krzesłami. Nawet chciałem zadzwonić do radnego ale ręcę mi opadły bo
        wesele urządzał sobie właśnie p. Kaliszewski. Na moje pisma monity prośby
        odpowiadała mi cisza. Aktywnym radnym trzeba być przez 4 lata a nie ostatnie
        dwa miesiące.

I na koniec proszę się przedstawić bo nie wiem kto był taki aktywny więc może
        niesłusznie oceniam.

Zdrówka

• 66rog66 Re: tak było 4 lata temu 09.11.06, 20:47
        Olekk4 myślę że wiem kim jesteś.Ale nie przypisuj Sobie zbyt wielu zasług.Sam
        obcy nie wilele mogłeś zrobić.Ale przez 4 lata miałeś potencjał w swoich
        wyborcach.I nie skorzystałeś z niego.Rozumiem że teraz masz większe
        doświadczenie i świadomość w tym względzie.Nowej Iwicznej nie zamieszkują
        bezmyślni anonimowi ludzi , ktOrzy tu tylko śpią.Są tacy którzy Cię
        obserwowali,ale Ty nie szukałeś kontaktu ze swoimi wyborcami, a to był błąd.Więc
        nie dziw się że jest jak jest.Swoją drogą fakt,że jest tylu kandydatów na
        radnych z NI i Mysiadła według mnie świadczy tylko o tym, że radni z tych okolic
        rozminęli sie z oczekiwaniami wyborców.Chciałam napisać niech wygra leprzy, ale
        wcale tak nie musi być.Natomiast mam nadzieję że od poniedziałku zaczniemy
        współpracować,aby NI i Mysiadło było przykładem dla reszty....
      • jaktdp Re: tak było 4 lata temu 09.11.06, 21:03
        cytat z OLEKK4...MOżna kogoś nie lubić ale trzeba być uczciwym i obiektywnym.
        Właśnie trochę obiektywizmu
        Myslę ,że autor listu - OLEKK4 kompletnie , nie zna historii Nowej Iwicznej i
        działalność zasiadających w Radzie Gminy Lesznowola Radnych Nowej Iwicznej.
        Wielkie żdziwienie powstało by na twarzy piszącego, zapoznanie się z przekrojem
        działalnośsi Radnych naszej miejscowości. Wymienionych zostało wiele
        inicjatyw , które przyklojono w ramach 'zasług'do osób - Radnych , tej i
        poprzednich kadencji.Ale czy osoba tak barwnie opisująca zasługi Radnych zadała
        sobie pytanie , dlaczego należało obecnie wydać 'chore' pieniądze na zakup
        kawałeczka terenu pod ograniczoną rozbudowę boiska, a tereny gdzie stoją
        wybudowane wille , tuż obok placu szkolnego stoją na terenie który w pierwotnym
        planie przestrzennego zagospodarowania przestrzennego był przeznaczony właśnie
        na cele służace oświacie, usługom i terenom zielonym. Czy kreatorzy wizji
        rozbudowy Nowej Iwicznej założyli że zafundują przyszłym mieszkańcom pustynię
        zieleni, kultry i rozrywki? Czy może założyli że trzeba będzie po latach
        rozbudowy wydawać duże pieniądze , ale nie swoje, ażeby powiedzieć: ja
        chciałem; ale ONI byli przeciwko mnie.W Gminie są przecież dokumenty mówiące o
        zmianach planu przestrzennego zagospodarowania dla każdego kawałka ziemi w
        Nowej Iwicznej. W czasie kiedy powstawała szkoła i pierwsze zabudowania
        wielorodzinne, był czas na , a teraz za braki wyobrażni 'kreatorów'planów
        przestrzennego zagospodarowania wszyscy płacimy i płaczemy.Czy OLEKK4 jest
        pewny że Nasz Radny B.K. głosował za szkołą w Mysiadle?
        Kolega , OLEKK4 pisząc o zasługach obenych i poprzednich (obecnym)radnych
        deprecjionuje ciężką pracę wielu , wielu osób , które przyczyniały się i
        przyczyniają do rozwoju Nowej Iwicznej. Czy Szanowny kolega OLEKK4 wie,że
        wszystkie inicjatywy które zostały przez Gminę zrealizowane, były dziełem
        społeczności lokalnych i Rad Sołeckich. Pisząc tylko o Radnych i P. Justynie ,
        którzy jako jedyni z kandydatów na Radnych angażują się w działalność na rzecz
        Nowej Iwicznej,deprecjonuje Pan działalność innych.
        Więcej obiektywizmu kolego i szerszego spojrzenia na to co się dzieje w Nowej
        Iwicznej od kilkunastu już lat.

Pozdrawiam
        TDP
        • 66rog66 Re: tak było 4 lata temu 09.11.06, 21:25
          Brawooooooo.jaktdp.To jest to co starałam się delikatnie ująć.Cieszę się że jest
          choć jedna osoba która widzi to i myśli jak ja.Czyli jest nas więcej,dlatego
          tylu kandydatów mamy z NI
          • jaktdp Re: tak było 4 lata temu 09.11.06, 22:28
            Moj zapis nie należy do kategorii 'dokopać innym', lecz skierowaniem uwagi
            czyteknikom forum na rzeczywistość która Nas otacza i której My wszyscy
            doświadczamy dzięki takiej a nie innej działalności 'społeczników'
            zasiadających w Radzie Gminy.
            Może poprzez tę dyskusję więcej osób otworzy oczy i zastanowi się w dniu
            wyborów , przy którym nazwisku postawić krzyżyk, akceptując go i przekazując w
            ten sposób mandat zaufania jako reprezentata interesów Naszej społeczności i
            Naszego terenu w przyszłej Radzie Gminy.

Pozdrawiam
            TDP
            • agata_sowinska Re: tak było 4 lata temu 11.11.06, 18:10

chcecie wiedzieć ile radni zrobili, to zobaczcie ile interpelacji kazdy z nich
              zgłosił.. To jest przełożenie pracy radnego... a co do tego co się dzieje na
              zamieniu to porozmawiajcie z osobami z zamienia to się dowiecie kto działa i
              dlaczego...
              • olekk4 Re: tak było 4 lata temu 11.11.06, 23:20
                W naszej Gminie praca Radnego nie polega na składaniu interpelacji - to nie
                Sejm. A kto głośniej krzyczy, ten mniej dostaje.
                Wszystkie spory i pomysły były rozstrzygane na poszczególnych komisjach Rady
                Gminy i tam też trzeba czasami zawierać trudne kompromisy. Raz dla nas dobre,
                raz nie po naszej myśli. Głównym zadaniem Radnego jest doprowadzenie do
                wprowadzenia do budżetu Gminy zadań inwestycyjnych zgłaszanych przez siebie ,
                Zebranie Wiejskie, Radę Sołecką, Sołtysa i mieszkańców oraz doprowadzenie do
                realizacji tych zadań przez Urząd. Jeżeli się to udaje, to jest to niewątpliwie
                również sukces i Radnego, ale przede wszystkim korzyść mieszkańców. Nie jest
                przy tym istotne kto był protoplastą pomysłu. Tylko Radny może je skutecznie
                przeforsować i przekonać do tego innych radnych, aby za tym zagłosowali i
                przeznaczyli na to pieniądze. Pieniądze dla nas, a nie dla siebie (radnego). To
                jest bardzo trudne, ale to świadczy o dojrzałości osoby piastujące funkcję
                radnego Gminy - Gminy nie Sołectwa. Trzeba o tym pamiętać.
                Radny musi rozwiązywać przede wszystkim różne problemy Gminy. Nasza Gmina
                obejmuje 21 sołectw, które w mijającej kadencji reprezentowało 15 radych. Każdy
                z nich ma na względzie dobro swoich współmieszkańców, a nie tylko dobro
                Mysiadła i Nowej Iwicznej. Proszę, aby wszyscy kandydaci na nowych Radnych
                pamiętali o tym. W Radzie gminy Lesznowola nie ma partii, stowarzyszeń, klubów.
                Są zwykli ludzie, w większości rolnicy, którzy nie lubią krzykactwa,
                przypierania do muru, szantażu. Na Radzie (tak jak powiatu, sejmiku, czy Sejmu)
                liczy się TYLKO ARYTMETYKA - ilu radnych podniesie rękę za. Ci rzucający się
                zobaczą tylko swoją rękę w górze - a to nie jest większość.
                Każde sołectwo ma swoje potrzeby, każdy ma swoje problemy, które chciały żeby
                były rozwiązane. I rola Radnego polega właśnie na tym, żeby uwzględniać
                potrzeby całej Gminy i w pierwszej kolejności realizować zadania najważniejsze
                dla mieszkańców tej Gminy, a w drugiej kolejności forsować jak najwięcej zadań
                dla społeczności, którą dany radny reprezentuje. Co jest ważniejsze -
                zapewnienie części mieszkańcom Gminy instalacji kanalizacyjnej i wodociągowej,
                czy teren zielony? Co jest ważniejsze - budowa oczyszczalni ścieków, czy plac
                zabaw dla dzieci, których na terenie (wprawdzie prywatnym, ale korzystają z
                nich osoby również z zewnątrz) danego sołectwa jest kilka? Co jest ważniejsze -
                zapewnienie ludziom biednym mieszkającym w budynkach komunalnych (barakach bez
                ogrzewania i sanitariatów, oblepionych grzybem), lokali zapewniających im
                przeżycie w zimie, czy ścieżka rowerowa?
                Choć, jak można to odczytać z opinii forumowiczów, dla Nowej Iwicznej i
                Mysiadła nie zostało zrobione nic przez ostatnie cztery lata, to pragnę Państwa
                poinformować, że wobec środków, którymi w minionej kadencji dysponowała Gmina
                Lesznowola, zostało zrobione dużo, a w opinii radnych zachodniej części Gminy
                Lesznowola stanowczo za wiele.
                O wszystko co dla nas ważne, o wszystko co chcielibyśmy mieć należy walczyć,
                należy o tym pamiętać i to forsować, gdy pojawi się ku temu możliwość, ale
                trzeba pamiętać, że Rada Gminy decyduje o sprawach całej Gminy, trzeba umieć
                wyważyć co jest priorytetem i umiejętnie wykorzystać możliwość załatwienia jak
                najwięcej dla ludzi, których jest się reprezentantem.
                Dlatego jak czytam wypowiedzi niektórych z Państwa, to stwierdzić mogę tylko
                tyle:
                - niewiele wiecie o tym, co się dzieje już nie mówię w Gminie, ale w
                sołectwach, w których mieszkacie,
                - nie rozumiecie różnicy między Radą Gminy a sołectwem tj. gdzie, które sprawy
                się rozwiązuje (wiele z wygłoszonych postulatów realizuje się na poziomie
                sołectwa- sołtysa i Rady Sołeckiej),
                - chyba tylko jedna lub dwie osoby z forumowiczów faktycznie podczas ostatniej
                kadencji Rady Gminy, cokolwiek zrobiła dla sołectw, w których mieszkają. Reszta
                tylko snuje swoje dywagacje oparte na tym "co mi się wydaje" a nie na tym "co
                wiem i jaka jest rzeczywistość i fakty".
                To smutne. To jest POPULIZM, tak często uprawiany przez partie mniejszościowe w
                koalicji rządzącej.
                A na koniec wszystkim kandydatom na radnych udzielających się na tym forum,
                jeżeli zostaną wybrani, współczuję szoku, który przeżyją prezentując wygłaszane
                na tym forum postulaty, a za cztery lata "ciepłych" słów od swoich wyborców,
                przy zachowaniu obecnej postawy. Myślę, że to będzie veni, vidi ale nie vici.

Proszę o nie odczytywanie mojego postu jako atak na przyszłych radnych tylko
                jako jako dobrą radę osoby, która doświadczyła realiów bycia Radnym.
                Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego dla wszystkich forumowiczów

Olgierd Sieliło ( olekk4 )
                Sołectwo Nowa Iwiczna
                Radny Gminy Lesznowola IV kadencji
                tel. 601 20 74 68
                email olgierdsielilo@wp.pl

• iwona.rozynska Sieliło złamał ciszę wyborczą PROTEST !!!!! 12.11.06, 15:30
                  Panie już były radny proszę nie pisać bzdur bo nic nie zrobił Pan dla gminy ,
                  zero interpelacji.. wstyd panie już nie radny..

U komisarza wyborczego zostało już złozone zawiadomienie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka