Dodaj do ulubionych

*posrane polskie prawo*

23.01.06, 19:24
wiadomosci.onet.pl/1,15,11,17112851,48163243,1995134,0,forum.html
a co wy o tym sadzicie?? czy uwazacie ze kazdy powinien byc tak samo
traktowany w obliczu prawa - czy to osoba publiczna czy przecietny szary
czlowiek, czy to znany aktor czy pan Mietek z II pietra...itp...

wg mnie ten facet co zabil na trasie torunskiej w wawie, i tak dostal
najwysza kare jaka mozna dostac bo bedzie zyc (juz zyje) z tym faktem ze
zabil 5 niewinnych osob na drodze, za to Otylia: zyje ze swiadomoscia ze
zabila kochanego brata - ale do aresztu 3 mies nie poszla mimo ze zabila tak
jak ten facet...dlatego uwazam ze to bardzo nie fair ze on poszedl siedziec a
ona ma szanse "normalnie" egzystowac, wsrod przyjaciol , bliskich, znajomych,
rodziny ktorzy w kazdej chwili sa blisko by pomoc przytulic i porozmawiac , a
ten facet w areszcie...bez rodziny ktora moze go wesprzec w trudnych
chwilach...a tak samo on jak i ona sa zwyklymi ludzmi...a jednak...

Bron Boze nie bronie go , wrecz mam nadzieje ze dostanie adekwatna kare za
swoj czyn bo moze to bedzie przestroga dla innych piratow drogowych ktorzy
nie przestrzegaja przepisów drogowych...ale chodzi mi o jedno: o
faworyzowanie i podzial ludzi na znanych i nie -znanych ktorzy mimo wszystko
powinni tak samo przestrzegac prawa i byc podległym mu bo tak zostalo to
prawo skonstruowane - takie samo dla kazdego czlowieka , a niestety jest
inaczej...to tyle, jakos mi to lezalo na sercu i musialam sie "wygadac".
Obserwuj wątek
    • tina122 Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 19:28
      Od poczatku nie podobało mi się kiedy mówiono o Olylii"Ona będzie musiała żyć z
      tą swiadomoscią,ona już została ukarana"...Kazdy musi z nia zyć,ale dostaje też
      wyrok...
      Prawo powinno być jednakowe dla wszystkich....
      • monalisa.pl Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 19:32
        ten koles tez bedzie musial z tym zyc ze zabil - ale w pierdlu z innymi
        degeneratami a ona bedzie plywala i zdobywala kolejne szybkie chraislery -
        " ten nasz motylek"...ehhhh

jestem pewna ze nawet kary w zawieszeniu nie dostanie bo wtedy nie bedzie mogla
        plywac...
        • tina122 Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 19:35
          Bo to Polska i polskie prawo...Ja przywykłam...
    • aasiula1 Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 19:30
      słuchaj, ja nie znam szczegółow obu spraw, ale wyrok zależy od wielu czynników.
      Np o ile została przekroczona prędkość, jakie przepisy zostały złamane w
      konkretnym przypadku. Już nie wspomnę o ilości zabitych osób.
      Jednak zgadzam się z toba, prawo powinno dotyczyć jednakowo i tych na
      świeczniku i tych przeciętnych zjadaczy chleba. Mi od początku nie podobało się
      podejście polskich mediów do sprawy Otylii. Jedynie w uwadze jednoznacznie
      potępiono jej zachwanie.
      • tina122 Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 19:34
        Ja tej "Uwagi" nie ogladałam....Dla mnie jesli ktos swiadomie(bo przekraczając
        prędkośc)naraża inną osobe nie zasługuje na żadna taryfę ulgową...Powinien
        ponieśc konsekwencje...
        • monalisa.pl Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 19:37
          dokladnie, kazdy powinien byc rowny w obliczu prawa..ale w tym kraju to
          niemozliwe...nawet jak rzadzi nami "prawo i sprawiedliwosc" ktora pewnie tylko
          ładnie brzmi na papierku...ale w rzeczywistosci nie ma odzwierciedlenia zadnego.
      • monalisa.pl Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 19:35
        masz racje, to zalezy od okolicznosci - jak wspomnialam nie bronie go bo zabil
        jadacp onad 100 km/h (podobno) przy ograniczniu do 40 km/h ale tez nie wiemy w
        100% jak bylo w jej przypadku - wiemy tylko tyle ile nam tv i prasa podala a to
        mogla byc propaganda kompletna! jedno jest pewne - szkoda mi jej bo to wielka
        tragedia ale tez mi zal tego faceta - i oboje powinni byc ukarani bez wzgledu
        na status spoleczny, a nie on w areszcie a ona u psychologa!
        • aasiula1 Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 19:44
          Racja, święta racja. Uważam wręcz, że na niej, jako na osobie publicznej
          spoczywa większy obowiązek poprawnego zachowywania się, rówiez na drodze. W
          końcu patrzy na nią wiele osób i dla wielu jest wzorem. Tym bardziej, że sama
          przyjęła na siebie taką rolę, pokazując się jako taka szlachetna i prawa. Mam
          na myśli np to oddanie madalu na chore dzieci. Jak już się przyjęło na siebie
          taka role, to trzeba się z niej wywiązywać.
          • monalisa.pl Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 19:57
            no i wg mnie kazdy powinien odpowiadac za swoje czyny rownorzednie...moze to by
            byla przestrga dla innych ludzi i przed zrobieniem czegos glupiego i
            nieodpowiedzialnego zastanowili by sie zanim TO zrobia bo beda miec swiadomosc
            ze moga za to slono odpwiadac bez wzgledu na status spoleczny i pozycje -
            dotyczy to przecietnego kowalskiego jak i znanego piosenkarza czy polityka!
            zero taryf ulgowych!!!
    • six_a Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 20:12
      facet poszedł do aresztu, bo spowodował katastrofę i pięć osób poszło do nieba,
      otylia zabiła swojego brata, był to jej pierwszy wypadek, zabitym był brat,
      rodzina raczej nie będzie jej ścigać, więc nie ma co porównywać.
      a ten facet? nie wiem, czy powinien siedzieć w więźniu? wg mnie to kompletnie
      bez sensu. niech lepiej odsiedzi do procesu, a potem do roboty, bo z
      odszkodowań się pewnie do końca życia nie wypłaci, jak mu każda rodzina sprawę
      założy.
      • monalisa.pl Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 20:17
        gdyby Otylia zabila nie brata ale kolezanke ktora miala z nia jechac tym
        samochodem w tym samym czasie - tez by nie poszla do aresztu!!! tego jestem
        pewna patrzca na nasze prawo!
        • six_a Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 20:36
          być może, tak samo jak cała masa innych, niesłynnych ludzi, którzy doprowadzili
          do wypadku drogowego ze skutkiem śmiertelnym. Baaardzo rzadko lądują w
          aresztach, chyba że recydywa lub po pijaku.
          nie szukaj dziury w całym.
          • monalisa.pl nie szukam 23.01.06, 20:53
            • six_a Re: nie szukam 23.01.06, 21:07
              to i dobrze smile mimo że to wypadek i tamto wypadek, okoliczności każdego wypadku
              są różne, więc trudno oczekiwać czy domagać się, by każdy sprawca był
              traktowany tak samo.
              • monalisa.pl Re: nie szukam 24.01.06, 10:13
                ale uwazasz ze to OK takie postepowanie ????
                • six_a Re: nie szukam 24.01.06, 11:15
                  które postępowanie?
                  • monalisa.pl Re: nie szukam 24.01.06, 11:18
                    takie ze sa rowni i rowniejsi w obliczu prawa...ja wiem ze gadaniem sie nic nie
                    zmieni ale po to ten post napisalam zeby poznac opinie innych na ten temat a
                    nie po to zeby ulepszac swiat...
                    • six_a Re: nie szukam 24.01.06, 11:25
                      uważasz, że jak posadzą otylię do paki, to będzie wyraz większej równości?
                      Twoja teza jest od początku wydumana i nie ma się co upierać.
                      W każdej sprawie najważniejsze są okoliczności, postawa sprawcy i cała masa
                      różnych czynników. Tak samo ukarzesz pielęgniarki z wcześniakami w kieszeniach
                      fartucha, jak lekarza, który dajmy na to podał zły lek i nieumyślnie spowodował
                      śmierć pacjenta?

a propos wypadków drogowych, powinno być po prostu więcej kontroli i wyższe
                      mandaty, jakby mandat porządnie bił po kieszeni, jazda po pijaku skutkowała
                      odebraniem prawa jazdy do końca życia, to by się ludziom nie chciało szaleć.
                      nie ma jak prewencja smile
                      • monalisa.pl Re: nie szukam 24.01.06, 11:46
                        OK mnie to wkurzylo ze nad Otylia sie uzalaja a kary nie poniosla a mogla zabic
                        nie tylko brata ale kogos obcego i tez by do wiezienia nie poszla...ale nie
                        wazne juz...

co do 2 czesco twojej wypowiedzi to sie zgodze ze prawko powinni zabierac
                        dozywotnie i karac wiekszymi mandatami...moze ludzie by sie 2 razy zastanowili
                        jakby wsiedli po kieliszku za kołko.
    • widokzmarsa Re: *posrane polskie prawo* 23.01.06, 21:31
      jedyne co może mu pomóc to szybkie pływanie i dobre skoki narciarskie na raz
      • widokzmarsa dodam to co mi wycieli??? na FK?? 24.01.06, 00:30
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=35511216
        co tam jest do wycięcia? Urzednicy państwowi przejęli moderowanie ?
    • dzikoozka Re: *posrane polskie prawo* 24.01.06, 08:35
      bez sensu jest zamykanie osób w takich przypadkach. Raczej w takim przypadku
      nie istnieje ryzyko, że ktoś ucieknie czy zamataczy...
    • alpepe Re: *posrane polskie prawo* 24.01.06, 09:21
      święte słowa, ja nie moge patrzeć na wywiady z Otylią. A tamten chłop był bardzo
      głupi ale też miał pecha. Strasznego pecha.
      • monalisa.pl Re: *posrane polskie prawo* 24.01.06, 10:14
        ale kare ponosza tylko "nieuprzywilejowani" - przykre i dla ofiar i dla
        sprawców.
        • six_a Re: *posrane polskie prawo* 24.01.06, 11:19
          to nie jest prawda, co piszesz, po prostu na tamte sprawy nikt nie zwraca
          uwagi, bo nie są spektakularne, a jak ktoś znany, to budzi się w ludziach żądza
          krwi.
          no i co to za kara dla sprawcy wypadku drogowego - takie więzienie? ma go
          skorygować? kurde, prawo jazdy wystarczy odebrać dożywotnio i kazać płacić
          poszkodowanym lub rodzinom ofiar.
        • alpepe Re: *posrane polskie prawo* 24.01.06, 11:21
          sama jestem ofiarą wypadku drogowego, ja, moje dziecko, wówczas 10 miesięczne i
          mój ojciec. O obrażeniach i wypadku już mi się nie chce wspominać. Policjanci
          ukręcili łeb sprawie tak, że formalnie nie ma jak tego ponownie uruchomić.
          Wzięli łapówę i po sprawie. A sprawca pewnie dalej będzie się rozbijać po
          pijanemu w okolicy.
          • six_a Re: *posrane polskie prawo* 24.01.06, 11:27
            ale co ma do tego policja? przestępstwa drogowe są zdaje się ścigane z urzędu,
            więc policja ma tylko opisać zdarzenie?
            no różne przypadki niby są, ale jakoś sobie nie wyobrażam, prominent jakiś Was
            walnął?
          • monalisa.pl Re: *posrane polskie prawo* 24.01.06, 11:48
            i to jest najgorsze! wspolczuje...
    • margie Re: *posrane polskie prawo* 24.01.06, 13:18
      Jest pare zasadniczych roznic w obu wypadkach, ktore sad zapewne wezmie pod
      uwage: wiek , doswiadczenie w prowadzeniu samochodu, warunki drogowe, no i co
      najwazniejsze, ilosc zabitych. Otylia zabila swojego brata, nie miala zadnego
      doswiadczenia i za szybki samochod. Prawdopodobnie, gdyby kierowal tym autem
      ktos z przynajmniej 5-letnim doswiadczeniem, do wypadku by nie doszlo. Zapewne
      dostanie wyrok w zawieszeniu. I zawiasy nie uniemozliwia jej plywania, to
      bzdura. Natomiat koles z focusa po piewsze, zakwalifikowal sie na katastrofe w
      ruchu ladowym ( wyzsza kara), mial prawo jazdy od 10 lat, w tym miejscu jest
      ograniczenie do 40, byly fatalne warunki drogowe no i zabil 5 osob.... Na pewno
      pojdzie siedziec. A areszt.. no nie wiem, mamy teraz ostrego ministra, zapewne
      z tego powodu zastosowano srodek zapobiegawczy niekoniecznie adekwatny....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka