niedzwiedzica_sousie 18.12.06, 08:27 umieściłam wątek na forum dom, więc wklejam poniżej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=54125365 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
khaki3 Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 08:29 kup sobie scierkem z mikrofibra czy jakos takos, ktoras mi polecila,zakupilam i zawodolona jezdem. a jakis czas temu czytalam w jakims babskim magazynie,ze panele najlepiej fornirem potraktowac, a jak nie chcesz fornirem to ta szmatka z mikrofibry i letnia woda z jakims dobrym plynem do mycia. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 08:31 a jakiej wielkości jest ta szmatka? bo wiesz, ja mam naprawdę hektar tej podłogi... może jakieś supermopy - takie z tvmarketu? Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 08:31 a co to jest ten fornir?? Odpowiedz Link
khaki3 Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 08:34 szmatki sa roznej wielkosci, jak masz hektary paneli to kup sobie mop z mikrofibra. a fornir to taki srodek do pielegnacji rzeczy drzewnianych. fajnie sie blyskaja i do tego maja taki fajny kolor. kupisz w kazdym chemicznym sklepie. a mopa kup sobie z jana jakiegostam wiem,ze maja z mikrofibra bo jak bylam na zakupach to widzialam cholerstwo. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 08:35 dobra, mop z jana - zapamiętam ale ten fornir to podejrzany - ja nie chcę ani połysku na moich panelach a już na pewno nie zmiany koloru!!!!!!! Odpowiedz Link
khaki3 Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 08:38 no to olej fornir, kup mop z jana jakiegostam, szoruj panele elegancko i po klopocie :d Odpowiedz Link
maretina Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 08:36 trzeba myc w jedna strone, nie machac mopem na wszystkie strony, mop musi byc wilghotny, trzeba sie niezle napracowac, zeby go cholernie mocno wygniesc z wody. zawsze myje pronto zielonym. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 08:37 nie wszędzie da się myć w jedną stronę, ale te mazy pojawiają sie nawet jak myję w jedną. wygniatam też z całych sił też masz ciemne? bóg mnie pokarał he he Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 09:09 ja też mam dąb jakiśtam. też nie są najciemniejsze, ale na górze mam słoneczną sosnę i na niej w ogóle nie widać brudu! Odpowiedz Link
kryzysowa_narzeczona75 Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 09:08 sprawdzone, ale sie narobisz jak durna. Stary recznik frotte i jechanka. Najpierw mopem, zeby zetrzec brud,a pozniej polerowac lekko wilgotnym recznikiem. Dla ulatwienia mozna sobie owinac ten recznik na szczocie. No i polecam pronto do paneli. A w ogole to polecam olac te smugi Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 09:10 znaczy się ten ręcznik w wodzie zwilgocony czystej jedynie? a mop normalnie w wodzie z pronto? Odpowiedz Link
kryzysowa_narzeczona75 Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 09:20 ja chyba polerowalam recznikiem w wodzie z pronto i to kuzwa na kolanach, ale bylo wtedy idealnie Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: no i mop tez w pronto 18.12.06, 09:22 znaczy się w wodzie z pronto, tak? Odpowiedz Link
kryzysowa_narzeczona75 tak 18.12.06, 09:24 i khaki dobrze mowi. Sa takie super hiper mopy (dosc drogie), ale nie sa az tak rewelacyjne i mi mazy troche pozostawia (ale nie az takie, jak pozwyklym mopie). Odpowiedz Link
kryzysowa_narzeczona75 i jeszcze wazne 18.12.06, 09:22 recznik naprawde lekko, bardzo lekko wilgotny. No, chyba juz wszystko Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 09:22 wiesz, ja ostatnio umyłam całą podłogę szmatką maczaną w wodzie z płynem (henkla), wykręcaną na maksa też na kolanach i dalej były mazy ((( Odpowiedz Link
kryzysowa_narzeczona75 Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 09:23 no to jeszcze inaczej, bo tak tez mylam. Najpierw mopem, a pozniej recznikiem suchutkim, zaraz po mopowaniu, jak jeszcze podloga jest wilgotna od mopowania Odpowiedz Link
six_a Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 11:05 cześć niedźwiadka, kup sobie specjalny płyn do konserwacji paneli, ja mam do laminowanych i w przeciwieństwie do różnych tam ajaksów nie zostawia żadnych smug. a poza tym jest super wydajny, mały koreczek na wiadro wody. kupisz tam, gdzie sprzedają panele, nie w drogerii. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 11:15 no właśnie ten co mam kupiłam w leroy marlain, jest produkcji henkla, a ty jakiego używasz, możesz podać nazwę? Odpowiedz Link
six_a Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 12:19 niee tam henkel, może batony czekoladowe też produkuje i stąd te smugi? )) płyn nazywa się Pergo, a producentem jest Perstorp Flooring, mejdinswiden Odpowiedz Link
maretina moja niania 18.12.06, 11:08 jest szalona i kupuje do mycia paneli pronto w spreju, psika na podloge i sucha szmatka pucuje. mowi, ze efekt ekstra ale na jedno mycie idzie cala butelka pronto! o maj godt! ja myje podlogi co drugi dzien, to bym finansowo padla Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: moja niania 18.12.06, 11:15 ale na ile metrów to jedno opakowanie? może chociaż na święta tak wypucuję? Odpowiedz Link
maretina Re: moja niania 18.12.06, 11:25 niania mowi, ze wyczysci tym salon, pokoj corki i korytarz. to bedzie jakies 30 metrow. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: moja niania 18.12.06, 11:27 jasna dupa to ja muszę kupić ze dwa. ale co tam, na święta czysto musi być Odpowiedz Link
juleczka4 Re: moja niania 18.12.06, 11:40 niedzwiedzica_sousie napisała: > jasna dupa to ja muszę kupić ze dwa. ale co tam, na święta czysto musi być pewnie raz do roku trzeba mieć czysto Odpowiedz Link
vandikia Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 19:57 po umyciu mopem - ciepła woda plus pronto, jak minimalnie podłoga przesycha zakładam na stopy 2 stare tisherty - szmaty i uskuteczniam jeżdżenie. nie widać smug, podłoga jest czyściutka. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:04 a wy co tak razem pojawiliście się na forum?? Odpowiedz Link
babka.kiepska Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:07 babka i kiepska? przypadek Odpowiedz Link
vandikia Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:13 babka.kiepska napisała: > a stopy? idź na @ Odpowiedz Link
vandikia Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:16 teraz Ci cos wyslalam dodatkowego, przed sekunda Odpowiedz Link
babka.kiepska Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:35 to raczej dyskusja nie na f Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:00 + kalorie się spalają Odpowiedz Link
babka.kiepska Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:02 przemaluj panele na jasno Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:05 a jak zostaną smugi po pędzlu? Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:06 daje Osobistemu Małzowi do wymycia. nie wiem jak on to robi, ale po tym jak to zrobi to nie ma zadnych smug i zaciekow... Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:07 to podpytaj go, dla mnie! Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:13 ci moge opowiedziec- wyciska mopa dokladnie tak zeby byl wiesz niecieknacy ale wilgotny i myje, myje, myje. jak wymyje to jest tam absolutny zakaz wchodzenia az do wyschniecia. i kurde nie ma!! daje tam taki pronto do paneli, a mamy ciemna podloge w pokoju i nie ma zadnych smug. a ja cholera jak robie tak samo to są;-/ nie jestem idealna..ale mam inne zalety;-D Odpowiedz Link
lajton Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:15 pszczolaasia napisała: nie jestem idealna..ale mam inne zalety;-D znaczy się makaron razowy polubiłaś w końcu? ;-DDDD Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:18 uwierzysz jak powiem, ze bylam w sobote w żan polska i nie moglam go znaleźć na polce? DDD Odpowiedz Link
lajton Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:20 a bo on jest tylko w tesko i oszą (VIENOX, innych nie znam) a swoja drogą- brawo, brawo!! Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:23 tesko i oszą nie ma kolo mnie...znaczy.. o matko, zeby mnie sumienie ruszalo po drobnej probie oszustwa!! tesko jest ,ale do żan mam blizej..sama rozumiesz) venox..? nie widzialam venoxa razowego..inne venoxy lubie, np. łazanki do łazanek są genialne! lubie tez te takie w kłebach.. nitki takie grubsze..wstażki!!! tzy dobre) Odpowiedz Link
lajton Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:30 vIenox! o zarciu Ci pisze, a ostatnio cos mi apetyt nie dopisuje obiady robie, ale zeby z chęcią je jeść to już nie bałdzo może takie wstrętne robię? hm Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:33 no pacz..vlenox. przeziebiona jestes? ja mam ochote na placki ziemniaczane po zbojnicku...tyle, ze czasu nie mam coby robic, bo na forumie przesiaduje a w wolenj chwili ksiazki sobie czytam, wiec rozmrazam porobione ruskie pierogi i odmszamy je sobie i z surowa i z kielbaska jemy..;-/ niepieknie, ale nie chce nam sie..;-/ Odpowiedz Link
lajton Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:37 ostatnio nawet na slodycze nie mam ochoty, co jest raczej zaskakujace, bo zawsze musialam na sile sobie ich odmawiac, a teraz niemalze odrzuca mnie moze to chorobsko? heh, mogloby, ominelaby mnie przedswiateczna goraczka i stresss ja przed chwila zzarlam oliwki, same, prosto ze sloja, nawet nie chcialo mi sie ich jakos specjalnie wykladac tez niepieknie, ale olewam Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 20:39 nie no...oliwki to bardzo pieknie!!! czarne czy zielone? mniam... Odpowiedz Link
lajton Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 22:09 zielone ale czarnymi tez nie pogardzę, mmm miedzy innymi dla nich żyję Odpowiedz Link
grubaska20 Re: mycie ciemnych paneli-help 18.12.06, 22:26 ej no, nie wiem jak z ciemnymi, ale zasadniczo chyba nie ma różnicy..? mamy dębowe parkiety. traktuję je ajaxem i takim prostokątnym mopem viledy (nogą zwalniasz taka blokadęi prostokąt składa się na pół, wyciskacz jest taki dopasowany do tego, szmata na tym prostokącie jest odpinana na napy i mozna ją wyprać). w kuchni mamy duże płyty błyszczącego gresu, nie ma żadnych smug, zacieków, cudów wianków. tak samo pędzluję płytki w przedpokoju i łazience Odpowiedz Link