lajton za szybko enter 06.03.07, 10:16 Czytałam prace maturalną jednego chłopaka z mojej rodziny, którą ma ustnie przedstawić przed szanowną komisją. Miałam ją sprawdzić, przekazać ewentualne uwagi i już. Przyznam, że byłam pod wrażeniem, bo takiej pracy się po chłopaku nie spodziewałam i zaczynałam sobie w brodę pluć, że nie doceniałam. Ale coś mnie tknęło (diabeł jakiś?) i skopiowałam sobie jedno zdanie, by wrzucić je do googli. Matko! Mowę mi odjęło! Słowo w słowo zerżnięte z jakiejś strony. Zrobiłam to z każdym akapitem i KAżDY znalazłam w sieci. Miałam juz kilka pomysłów na to co zrobić z tą praca i tym chłopakiem, ale skończyło sie na tym, że siedzę bezradnie i ręce mi po prostu opadają... Nigdy w zyciu niczego nie przepisałam. Bałabym sie odkrycia plagiatu, choc nie wiem, czy ten akurat powód był tutaj najważniejszy. Wiedziałam, że nie można, że nie uchodzi, że jak to? Cholera jasna, młodzież jest głupia, tępa i oszukuje na każdym kroku? Nie wierzę... Odpowiedz Link
mmagi Re: za szybko enter 06.03.07, 10:20 gorzej bedzie jak ktos z komisji wpadnie na ten sam pomysła leniwi sa i tyle Odpowiedz Link
lajton Re: za szybko enter 06.03.07, 10:37 ach, tak po prostu? no mmagi, nie osłabiaj mnie! Odpowiedz Link
mmagi Re: za szybko enter 06.03.07, 10:39 wg mnie tak,nie łatwiej cos spisac z netu,niz łazic za opracowaniami itp,sama wiesz jak to jest? Odpowiedz Link
raduch Re: za szybko enter 06.03.07, 10:40 Skandal to dopiero może być. Absolutnie nie wolno mu pozwolić tego przedstawić. Do-ro-bo-ty! Odpowiedz Link
lajton Re: za szybko enter 06.03.07, 10:53 Raduch, on już to wręczył nauczycielowi! Powinnam powiedzieć jego ojcu, ale powiem smarkaczowi, że albo poprawi ten plagiat albo rzeczywiście informacja - o tym co zrobił - do rodziców dojdzie. I mam nadzieję, że nauczyciel jest leniwy na tyle, by tego nie sprawdzać. Odpowiedz Link
raduch Re: za szybko enter 06.03.07, 11:11 Obawiam się, że nauczyciel sprawdzi. Jestem niemal pewien. Odpowiedz Link
grogreg Re: za szybko enter 06.03.07, 10:40 Normalka. Takie teraz gowniarze sa. Wyrzuc smarka razem z "jego" praca za drzwi. Odpowiedz Link
lajton Re: za szybko enter 06.03.07, 10:54 Cholera, odrobinę większe nadzieje w smarkaczu pokładałam. Zawiódł mnie, no. Odpowiedz Link
kookardka Re: za szybko enter 06.03.07, 11:00 W pewnym wieku idzie się na łatwizne, dopiero jak człowiek jest starszy to wie, że po pierwsze to kradzież, a po drugie wstyd nie umieć napisac kilku zdań od siebie. Ja rozumiem, że mona się posiłkować czyjąś pracą, przeczytać, aby wyciągnąć jakieś ciekawe wnisoki, ale w życiu by mi nie przyszło do głowy kopiować słowo w słowo. To tak jak ze ściąganie na egzaminach - pod ziemię bym się zapadał, gdyby mnie profesor złapał ze ściągawką w ręku... Odpowiedz Link
lajton Re: za szybko enter 06.03.07, 11:05 No własnie. Mógł poszukac weny w necie. Nie musi kupować książek, skoro tutaj jest tego pełno. Ale zrobić kopiuj/wklej i podpisac sie po tym swoim nazwiskiem? Wstydu smarkacz nie ma. Głupi, leniwy, kłamliwy chłop. Ech Odpowiedz Link
six_a Re: za szybko enter 06.03.07, 15:53 oj tam młodzież dobre wzory ma ostatnio jakąś publicystkę przyłapali na kopiowaniu skąd się da, a ona teraz jeszcze marudzi, że jej karierę zmarnowali internauci śledczy czytujący jej bloga. a młodzież jest przede wszystkim nieświadoma konsekwencji, hehe Odpowiedz Link
lajton Re: za szybko enter 06.03.07, 17:45 To o Elizę Michalik chodziło. Jej pokrętna logika powaliła mnie. Odpowiedz Link
lubart Re: za szybko enter 06.03.07, 18:38 lajton napisała: > To o Elizę Michalik chodziło. Jej pokrętna logika powaliła mnie. skąd macie te wiadomości? gdzie je mogę znaleźć? o plagiatach Elizy Michalik. Odpowiedz Link
lajton Re: za szybko enter 06.03.07, 18:42 wpisz w googlach: eliza michalik plagiat - wyjdzie trochę info Odpowiedz Link
lubart Re: za szybko enter 06.03.07, 18:43 lajton napisała: > wpisz w googlach: eliza michalik plagiat - wyjdzie trochę info ok. dzięki. Odpowiedz Link
raduch Re: za szybko enter 06.03.07, 19:04 Pisywała w salon24 i tu ją przydybali. amyniechcemy.salon24.pl/6213,index.html Odpowiedz Link
lubart Re: za szybko enter 06.03.07, 19:28 raduch napisał: > Pisywała w salon24 i tu ją przydybali. > amyniechcemy.salon24.pl/6213,index.html Poczytałem trochę idąc tropem podanym przez Lajton i linka, który Ty podałeś. Przykra historia. Kurczę, a lubiłem jej wypowiedzi posłuchać w programach TV. Były właśnie niepoprawne politycznie. Nie było w nich nowomowy( wersji którejś juz z rzędu). Nie uzywała eufemizmów. Nie zgadzam się z Lajton, że jej logika była pokrętna. Przynajmniej w tym co mówiła. Tekstów zbyt wielu nie czytałem. Ale to co mówiła było skonstruowane logicznie. Ja to tak odbierałem. Skoro potrafi w programie live składać zdania, to znaczy, że nie jest niemotą! Po jasną cholere jej było spisywać cudze teksty! Przykra sprawa. Trudno mi pojąć. Lenistwo? Brak wiary w siebie? Głupota? Odpowiedz Link
raduch Re: za szybko enter 06.03.07, 20:07 Ano. Elokwentna a jednak głupia. Na arogancję wobec czytelników to sobie nawet największe asy dziennikarstwa nie pozwalają. A może tym bardziej. Odpowiedz Link
lubart Re: za szybko enter 06.03.07, 20:31 raduch napisał: > Ano. Elokwentna a jednak głupia. Na arogancję wobec czytelników to sobie nawet > największe asy dziennikarstwa nie pozwalają. A może tym bardziej. Chyba brak wyobraźni = głupota. Pomijam nieprzyzwoitość zachowania. Pewnie chciała być omnibusem, bo to i o paliwach, i recenzje teatralne, i stricte polityka. I co tam jeszcze. Niecierpliwa Rybińskiego jakis czas temu ( ale konwenacjonalnymi metodami) zdemaskowali, że jako swój napisał tekst będący tłumaczeniem dokładnym artykułu z FAZ czy innego Spiegla. Ale az takiej burzy nie było. Facet działa. Może to był incydent? Bo z tego co czytam, to EM nagminnie. No nic, koniec tematu. Kac jakiś. Odpowiedz Link
lajton Re: za szybko enter 06.03.07, 20:30 Nie zgadzam się z Lajton, że jej logika > była pokrętna. Przynajmniej w tym co mówiła. Tekstów zbyt wielu nie czytałem. > Ale to co mówiła było skonstruowane logicznie. Logika jej pokrętna była, gdy mówiła, że nie zgadza się z zarzuceniem jej plagiatu, że to nie tak itd. Odpowiedz Link
lubart Re: za szybko enter 06.03.07, 20:33 lajton napisała: > Nie zgadzam się z Lajton, że jej logika > > była pokrętna. Przynajmniej w tym co mówiła. Tekstów zbyt wielu nie czyta > łem. > > Ale to co mówiła było skonstruowane logicznie. > > Logika jej pokrętna była, gdy mówiła, że nie zgadza się z zarzuceniem jej > plagiatu, że to nie tak itd. Mhm. Rozumiem. To znaczy teraz rozumiem. To znaczy rozumiemy się Odpowiedz Link
lubart Re: za szybko enter 06.03.07, 20:38 lajton napisała: > no, to teraz mogę iść spać )) ))...i ja... do roboty)) Odpowiedz Link
gres81 Re: skandal 06.03.07, 11:47 ludzie oszukuja piszac wazniejsze prace.kazdy robi jak uwaza. Odpowiedz Link
marta.uparta Re: skandal 06.03.07, 17:38 Domyslam się, że chodzi o prezentacje maturalna z języka polskiego. Nie przejmuj się , w tym przypadku kłamstwo może mieć krótkie nogi. Mianowicie to co on sobie napisał ma mniejsze znaczenie, większe to, jak to zaprezentuje. Tak czy siak, bedzie musiał zapoznac się z literaturą przedmiotu i podmiotu, aby odpowiedzieć na podchwytliwe pytania komisji, tzn. i tak przeczytać książki z bibliografii którą tam zamiescił. Bo jezeli będzie bazował na samym tekście z netu jego prezentacja będzie bardzo słabiutka. Pewnie zda, ale na marnych punktach. Odpowiedz Link
lajton Re: skandal 06.03.07, 17:44 Jest to pocieszenie. Ale drań dostanie się jeszcze na każde studia - ma orzeczenie o inwalidztwie. I to taki leń. Szkoda słów. Odpowiedz Link
marta.uparta Re: skandal 06.03.07, 18:32 Studia to nie wszystko. Życie zweryfikuje wiedzę, umiejętności i zaangażowanie zawodowe. Odpowiedz Link