Dodaj do ulubionych

Podziwiamy Was ; o

22.01.13, 17:41
Cześć , siedze właśnie z koleżanką u mnie i się zastanawiamy jak Wy wegetarianie możecie wytrzymywać bez mięsa. Przykładowo Ja nie przepadam za mięsem. Ale , i tak je jem, aby nie chorować. Odmawiacie sobie z smacznych rzeczy. Jestem pełna podziwu, że tak w ogóle można :).
Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: Podziwiamy Was ; o 23.01.13, 15:33
      Ja jem bardzo smacznie i roznorodnie. Nie moge zniesc zapachu i widoku miesa ale nikogo nie namawiam na bycie wege.
    • replika78 Re: Podziwiamy Was ; o 15.02.13, 11:24
      A ja nie jem, żeby nie chorować. Nie wiem czy wiesz, może w Twoim wieku na to nie zwraca się uwagi, ale tylko tłuszcze zwierzęce zawierają cholesterol. A są one w smalcu, śmietanie, jajkach, maśle, mleku, jogurtach, mięsie... Poza tym kto naopowiadał Ci o tym, że kuchnia bezmięsna MUSI być niesmaczna? Kup sobie kostkę tofu (Polsoja produkuje z soi niemodyfikowanej genetycznie), najlepiej naturalnego. Pokombinuj ze smakami- zanurz w sosie sojowym albo dla odmiany w miodzie. Skrop cytryną... Zauważ jak można dodać termu neutralnemu źródłu białka dodać smaki, które nam odpowiadają... Może sama przestaniesz jeść (dla zdrowia?) mięso.
      • feel_good_inc Re: Podziwiamy Was ; o 15.02.13, 14:24
        replika78 napisała:
        > A ja nie jem, żeby nie chorować. Nie wiem czy wiesz, może w Twoim wieku na to n
        > ie zwraca się uwagi, ale tylko tłuszcze zwierzęce zawierają cholesterol. A są o
        > ne w smalcu, śmietanie, jajkach, maśle, mleku, jogurtach, mięsie...

Większość cholesterolu syntetyzowana jest w organizmie.

Hipercholesterolemia jako czynnik chorób serca związany jest głównie z dużym spożyciem cukrów prostych, a nie tłuszczów zwierzęcych. Ba, ponieważ wchłanianie cholesterolu w jelitach konkuruje z wchłanianiem innych tłuszczów, spożycie dużej ilości tłuszczu zwierzęcego może spowodować obniżenie poziomu wchłaniania cholesterolu z pożywienia.

Ba, zostało naukowo dowiedzione, że smalec (w prawie 60% składający się z nienasyconych kwasów tłuszczowych) aktywnie ogranicza poziom cholesterolu LDL we krwi, ze względu na dużą zawartość kwasu stearynowego.

Na przyszłość polecam zapoznać się z większą ilością danych niż tylko wegańskie wklejki.
        • yuka66 Re: Podziwiamy Was ; o 17.02.13, 10:01
          Tekst linka

• feel_good_inc Re: Podziwiamy Was ; o 17.02.13, 11:56
            yuka66 napisała:
            > Tekst link
            > a

Sigh, powtarzam: na przyszłość polecam zapoznać się z większą ilością danych niż tylko wegańskie wklejki.
            Zwróć uwagę na pierwsze słowa Clintona - przeszedł na dietę roślinną ZŁOŻONĄ GŁÓWNIE Z WARZYW I ROŚLIN STRĄCZKOWYCH. To znaczy, że oprócz mięsa odłożył także na bok mąkę i cukier. Zgadnij, co dzieje się u ludzi, którzy przechodzą na dietę niskowęglowodanową, opartą na produktach zwierzęcych? Dramatycznie obniża się poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, stabilizuje waga ciała i ciśnienie krwi.
            Więc tak, przejście na dietę wegetariańską/wegańską złożoną głównie z warzyw i roślin strączkowych może poprawić kondycję naczyń wieńcowych, ale NIE JEST TO SPOWODOWANE ODSTAWIENIEM PRODUKTÓW ODZWIERZĘCYCH TYLKO ZMNIEJSZENIEM ŁADUNKU I INDEKSU GLIKEMICZNEGO PRZYJMOWANYCH POKARMÓW.
            • yuka66 Re: Podziwiamy Was ; o 18.02.13, 13:00
              Jak byś przeczytała więcej niz tylko pierwsze zdanie, to byś wiedziała, że to nie wegańska wklejka (cokolwiek to znaczy)
      • misiu-1 Re: Podziwiamy Was ; o 21.02.13, 08:33
        replika78 napisała:

> tylko tłuszcze zwierzęce zawierają cholesterol.

To doskonale. Bo cholesterol w organizmie jest bardzo potrzebny. Budowa ścian komórkowych, działanie układu nerwowego, produkcja hormonów, kwasów żółciowych - do tego wszystkiego niezbędny jest cholesterol. To życiodajna substancja.

> A są one w smalcu, śmietanie, jajkach, maśle, mleku, jogurtach, mięsie...

A najwięcej w tłuszczu ryb. Rybi tłuszcz to najlepszy tłuszcz, jaki wynalazła natura. Dużo tracisz, nie jedząc.
    • dagis.1 Re: Podziwiamy Was ; o 20.02.13, 08:21
      :)))) o raju, ze aż tak? Na ziemi jest tyle dobrych rzeczy do Zjedzenia poza mięsem, ze chyba nie ma co podziwiać. Z reszta percepcja sie zmienia. Ja mięsa nie postrzegam juz jak jedzenia... Prawdę mówiąc Zastanawiałam sie ostatnio czy zjadlabym kurczaka hahahah w normalnych warunkach (kiedy życie mnie do tego nie zmusza) to dla mnie czysta abstrakcja! W mojej głowie przestał on byc jadalny. Nie tęsknię. Jem różnorodne i smacznie :)

Ale jak kran nikogo nineprzekonuje. To jest kwestia osobistych wyborów :)

Ja sie dziwie ze tylu ludzi nie je avocado ;)
    • kuczkaka Re: Podziwiamy Was ; o 06.03.13, 08:13
      ja też podziwiam, chociaż jak tak patrzę na to, co jem, to niedługo będę wegetarianką i ja;)
    • misiu.jeden Tak trzymać 26.03.13, 12:30
      Tak trzymajcie. Podziwiajcie nas, że nie jemy mięsa i żadnych produktów odzwierzęcych.
      Podziwiajcie nas :)
      • marslo55 Re: Tak trzymać 02.04.13, 16:47
        misiu.jeden napisał:
        "Tak trzymajcie. Podziwiajcie nas, że nie jemy mięsa i żadnych produktów odzwierzęcych."
        Mnie ten podziw autorki wątku niezmiernie dziwi. Rozumiem, że można podziwiać kogoś, kto wyrzekł się tego, co wydaje się nam smaczne. Ale autorka najpierw pisze, że mięsa nie lubi i ma ją ono tylko chronić przed jakimiś chorobami, a potem - że podziwia wegetarian, bo "odmawiają sobie smacznych rzeczy". Rozdwojenie jaźni?
    • kleha Re: Cuda na kiju - fanaberie 04.04.13, 15:18
      Są różne dziwactwa i fanaberie, jedni nie jedzą mięsa inni nie mają w domu cyfrowego polsatu, są i tacy co chodzą do kościoła i jeszcze za to płacą. Można zapoczątkować jakąś nową modę/fanaberię i dorobić do tego ideologię i już. Można by np nie jeść agrestu z musztardą w czwartki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka