Dodaj do ulubionych

ciecierzyca na szybko

07.12.13, 15:52
Witam!

nie jestem wegetarianką ale od Was mogę liczyć na najlepsze rady. Kupiłam ciecierzycĘ w zalewie, pyszna, mięciutka, dałam do zupy - ok. Ale zostało mi 3/4 słoja.. jakie polecacie szybkie i proste danie z ciecierzycą? Aha i czy wiecie może jak długo może stać otwarty taki słoik w lodówce?

Pozdrawiam!

• jan.kran Re: ciecierzyca na szybko 07.12.13, 20:22
      ### Curry z ciecierzycą:

Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienic:)
      Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba
      kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy.
      Proste ale trzeba troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniaki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczami:)

###Baklazan:

Dwa bakłażany przekroić wzdłuż , naciąć , posolić , podlać oliwą z oliwy i
      wlożyć na pół godziny do piekarnika nacięciam do góry.
      W garnku z grubym dnem rozgrzać ghi , może być ewentualnie masło.
      Wrzucić garść drobno pokrojonego świeżego imbiru , curry , kolendrę i garam
      massala.
      Dodać bakłażany pokrojone w grubą kostkę, szpinak < ja dodaję
      mrożony , około osiemset gram > i puszkę pelati oraz łyżeczkę cukru.
      Dodaję dwie puszki ciecierzycy , trochę śmietany , sól , pieprz i gotuję
      kilkanaście minut.

###Curry z bakłażanem.
      Białą lub czerwoną cebulę i trzy / cztery ząbki czosnku podsmażyć , pokrojone.
      Pokroić bakłażan lub dwa w sporą kostkę i podsmażyć również.
      Dodać szpinak , może byc mrożony, joghurt i sól , peiprz , curry.
      Puszka ciecierycy do tego i smacznego :)

• hyp_ene Re: ciecierzyca na szybko 11.12.13, 10:28
        Dziękuję!!! pierwszy przepis dzisiaj u mnie na obiad:)))

Pozdrawiam!

____________________________________________________________________________
        WWW.ZRODLAURODY.PL
        • marslo55 Re: ciecierzyca na szybko 12.12.13, 12:41
          hyp_ene napisał(a):
          "Dziękuję!!! pierwszy przepis dzisiaj u mnie na obiad:)))"
          U mnie bardzo podobne danie było wczoraj na kolację: cieciorka, ziemniaki, kalafior, czerwona cebula, curry, mała papryczka chili. Z cieciorki można też zrobić humus (w wersji na szybko: zmieszać w blenderze z sezamem, czosnkiem, natką pietruszki, ulubionymi przyprawami, sokiem z cytryny, oliwą i odrobiną wody).
    • rrradzio Re: ciecierzyca na szybko 07.01.15, 12:26
      Ja polecam humus. Wprawdzie to przekąska raczej niż danie ale na szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka