Dodaj do ulubionych

Wegetariańska wigilia

01.12.05, 11:05
No, to skoro (skąd inąd słusznie) Brmbak "uporządkował" wątek o dietetykach wspierających wegetarian, pozwalam sobie zamieścić pytanie o wegetariańską wigilię...
Jakieś pomysły?
Najlepiej w dwóch wersjach: ortodoksyjnej i nieortodoksyjnej, czyli skupionej na potrawach klasycznych (ew. przeróbki pod kątem wege) i na potrawach "nieklasycznych" (dajmy na to ryż z warzywami...)
Obserwuj wątek
    • chihiro2 Re: Wegetariańska wigilia 01.12.05, 11:16
      Proponuje nastepujace potrawy (nie wiem dokladnie, ktore sa bardziej i mniej
      ortodoksyjne):

- barszcz (wiadomo, bez miesa), mozna dodac uszka z grzybami
      - salatka jarzynowa
      - kompot z suszonych owocow (gruszki, sliwki, morele, jablka, czeresnie)
      - kutia i wszelakie ciasta bakaliowe
      - golabki wegetarianskie czyli kasza z grzybami i orzechami wloskimi zawinieta
      w liscie kapusty

Duzo przepisow na Wigilie i Boze Narodzenie jest tutaj:
      puszkkka.spinacz.pl/szukaj_o.php3
      Pozdrawiam :)
      • emka_waw Re: Wegetariańska wigilia 01.12.05, 11:19
        Ja dorzuciłabym jeszcze kapustę wigilijną, z grzybami i olejem lnianym, oraz
        pierogi z farszem z tejże kapusty, tylko zmielonej. O te dania zawsze jest
        bitwa w Wigilię, mój brat wcina pierogi jak maszyna :)
        • cyberski Re: Wegetariańska wigilia 01.12.05, 11:24

Jak kapusta to może do tego ciućka z grochem czyli kapusta z grochem?
          Szczerze mówiąc, to mi w Wigilie wystarczyłoby tylko to...
          • emka_waw Re: Wegetariańska wigilia 01.12.05, 11:36
            Odmianą tego jest podanie razem z kapustą na stół gotowanej fasoli okraszonej
            podsmażaną cebulką. Te dwa składniki miesza się na talerzu (niebo w gębie), a
            następnego dnia na śniadanie moja mama serwuje właśnie kapustę wymieszaną z
            fasolą, i na to danie wstają nawet najgorsze śpiochy :) Nie wiem dlaczego, ale
            odgrzewane jest jeszcze lepsze.
            • chihiro2 Re: Wegetariańska wigilia 01.12.05, 11:39
              To tak jak z bigosem czy fasolka po bretonsku, ktore moja mam zawsze gotuje w
              dwoch wersjach (miesnej dla miesozernej czesci rodziny i bezmiesnej dla mnie i
              siostry). Te potrawy takze smakuja lepiej gdy sa odgrzewane (ale obawiam sie,
              ze traca wowczas czesc witamin i mineralow...).
              • emka_waw Re: Wegetariańska wigilia 01.12.05, 11:42
                Raz w roku można sobie pozwolić, kapustę wigilijną moja mama przygotowuje tylko
                na Wigilię, i bynajmniej nie jest to wersja bigosu bez mięsa, ale osobne danie,
                i to tradycyjne w rejonie jej pochodzenia. Składniki ma bardzo proste, kiszona
                kapusta, grzyby, przyprawy i KONIECZNIE olej lniany.
            • misiu-1 Re: Wegetariańska wigilia 01.12.05, 11:53
              emka_waw napisała:

> Nie wiem dlaczego, ale odgrzewane jest jeszcze lepsze.

Tak już jest z kapustą/bigosem, że im więcej razy odgrzewana, tym lepsza.
              Dodałbym jeszcze kluski z makiem. Oczywiście osobno, nie do kapusty. :-)

• heidiklum Re: Wegetariańska wigilia 01.12.05, 12:10
      Niedawno byl taki watek na FK.
      Polecam kapuste z przecierem, grzybami suszonymi i wedzonymi sliwkami -
      ostatnio zrobilam dwie kapusty osobno, ale dopiero po wymieszaniu osiagnelam
      TEN smak.
      Do barszczu mozna podac pierogi z( i tu juz nie jest "ortodoksyjnie") serem
      plesniowym i gruszka.
      Albo male pierogi calzone nadziewane roznymi antipasti - podawane do barszczu
      Ktos kiedys proponowal na wigilijny stol, zamiast smazonego karpia - smazone
      boczniaki, chyba fajny pomysl.
      I tak, jak mozna znalezc erzac dla wielu miesnych dan, to dla sledzi - jakos
      nie mam pomyslu. I sensu to tez nie ma, bo i po co:) Na przystawke mozna
      zaserwowac galaretke lub musy warzywne, podawane z winegretem, np.
      Pysznym daniem, nietradycyjnym, ale moze przyjeloby sie na wigilii jest tatar z
      baklazana( z miodem i octem balsamicznym), podawany na cieplo z chlebem.
      Postnie i nietypowo. I baardzo smacznie.
      Kasza gryczana z orzechami nerkowymi.

U nas daniem bez ktorego nie moze byc wigilii jest "wereszczaka" - placki
      racuchowe, tylko z wody i maki, podawane z soem grzybowym.
      No i kisiel z makiem ( do miseczki nalewa sie kisiel zurawinowy, na to kladzie
      sie kupke slodkiego maku z bakaliami).
      Do tego obowiazkowo kompot z suszu.

A jak reaguja Wasi najblizsi na wieksze, czy mniejsze korekty tradycyjnego menu?
      Przyznaje, ze mi nie zalezy na wprowadzanie jakiejs porazajacej tajskiej
      egozotyki, czy chinszczyzny na wigilijny stol,ale moze chociaz karpia udalo by
      sie ocalic:)......Chyba musze poczekac, az zaczne urzadzac wigilie w swoim
      domu:)
      • chihiro2 Re: Wegetariańska wigilia 01.12.05, 12:21
        Ja tez nie urzadzam wigilii, jade do rodzicow, ktorzy jedza mieso i ryby. Mam
        przygotowuje z mysla o mnie potrawy, ktore lubie, czyli salatke jarzynowa,
        kapuste z grzybami, fasolke po bretonsku i rozne inne potrawy, ktore miesozerni
        takze jedza. generalnie u moich rodzicow nie jada sie bardzo duzo miesa, wiec
        przygotowanie menu bezmiesnego nie stanowi problemu. Poza karpiem, ktorego moi
        rodzice uwielbiaja, zas ja i moja siostra nie znosimy i nie jadamy od lat.
    • gonia303 [...] 21.04.06, 08:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ilekobietamalat Re: Wegetariańska wigilia 21.04.06, 08:17
      wlasnie to chcialam napisac:) w wigilie sa wlasciwie same wege potrawy.. no nie
      liczac karpia,ale u mnie rodzina z tatusiem na czele pochlania go w takim
      tempie ze nawet tej biednej ryby nie zauwazam;)
      • kontraktowiec Re: Wegetariańska wigilia 03.05.06, 18:33
        Przeciez Wigilia to jest swieto jaroszy !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka