jarcia6 08.05.06, 08:32 ...mam takie pytanko czy jest jakis inny klej ktorym mozna zagruntowac płótno(chodzi mi o płótno pod obrazy)...jakis taki ktory nie jest robiony ze zwierzatek??? ja uzywam vikolu...ale moze jest cos lepszego??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyberski Re: klej kostny 08.05.06, 08:44 Zagruntowac płótno, ale pod co? Odkopałem kilka dni temu u siebie w piwnicy stare roczniki "Zrób sam" i tam było kilka artykułów zaróno o impregnacji płótna jak i gruntowaniu pod malarstwo olejne... Być może było coś "bezzwierzęcego", ale napisz o co konkretnie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
jarcia6 Re: klej kostny 08.05.06, 10:23 wlasnie chodzi mi o malarstwo olejne:) jejku napisz prosze jak tam cos takiego jest bo ja jak na razie nie potrafilam znalezc jakis bezzwierzecych klejow...no oprocz vikolu...ale on jakosciowo jest chyba nie najlepszy(z punktu widzenie profesorow na uczelni:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: klej kostny 08.05.06, 10:50 Nie obiecuję, ze była tam jakaś bezzwierzęca receptura... Nie znam się zupełnie na tym, a sam artykuł przejrzałem dośc pobieżnie. Dziś wyjeżdzam i wracam w sobotę więc cierpliwości. Ewentualnie napisze Ci na mejla jeśli pozwolisz (zakładając, ze oczywiście coś takiego będzie) Odpowiedz Link Zgłoś
jarcia6 Re: klej kostny 08.05.06, 15:10 ok:) to ja cierpliwie czekam(moze byc na mejla) i z góry dziekuje za info jesli takowe znajdziesz a jesli nie to za checi pozdawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: klej kostny 09.05.06, 14:35 Dla uściślenia, bo ja naprawdę zupełnie się na tym nie znam... Znalazłem rzweczony artykuł i się pogubiłem... Chodzi Ci dokładnie o metody gruntowania płótna czy może o przepisy na tzw. podobrazie? Trochę tego jest musze przyznac :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarcia6 Re: klej kostny 11.05.06, 01:32 chyba o to i o to bo to jest tak moi znajomi gdy juz naciagna płótno na blejtram ...to je kleja klejem kostnym ...a potem juz tylko farba -akrylowa np...wiem ze mozna tam potem tez kombinowac i jakies specyfiki robic ...ale farba jest ok wiec tylko jakis zamiennik tego kleju poszukuje co do kupowania gotowych płócien to wychodzi duzo drozej niz takie ktore mozna samemu zrobic szczegolnie gdzy ma sie duzo starych poprababcinych serwet i obrusów... ale z drugiej strony czy te gotowe płótna nie sa gruntowane klejem kostnym??? eh same problemy z tym...nio trudno dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
buena.dzidzia Re: klej kostny 10.05.06, 09:01 Popytaj w sklepach dla plastyków, można kupić już zagruntowane płótno na metry a nie wiem czy i gotowej emulsji do gruntu nie kupisz.... Jeśli chcesz koniecznie sama gruntować, to musisz popróbować, wiem, ze kombinowali ludzie z klejami do tapet itp. Ale zamiennika kleju kostnego nie umiem ci podać, żeby był pewny do zrobienia gruntu samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś