Gość: kamila IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.06.03, 12:16 o jakie produkty nalezy wzbogacic diete przechodzac na wegetarianizm? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LR Re: wegetarianizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.03, 14:50 Gość portalu: kamila napisał(a): > o jakie produkty nalezy wzbogacic diete przechodzac na wegetarianizm? Przechodząc na wegetarianizm ścisły (weganizm) w istocie zubożysz swoją dietę. Nie wykluczaj z jadłospisu produktów zawierających przetwory nleczno - jajeczne. Tak też można rozumieć i praktykować wegetarianizm. Nie ma sensu szaleć z weganizmem i pakować się w niebezpieczne skrajności, które mogą powodować nieszczęścia jak opisane tu: strony.wp.pl/wp/sec25/farma.htm i tu: strony.wp.pl/wp/sec25/relacje.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: wegetarianizm IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.06.03, 16:03 wlasciwie to mialam na mysli diete bezmiesna :) mleka, jajek, itp, nie mam zamiaru odrzucac. Odpowiedz Link Zgłoś
marchewunia Re: wegetarianizm 17.06.03, 17:04 Tak na swoim przykładzie to jem 5 razy dziennie i zawsze jest to nierpzetworzone jedzonko, staram się wszystko gotować sama albo z mamą, jest w mojej diecie dużo warzyw i owoców (mam działeczkę przy domu)...kasze, ryż...zboża...pełnoziarniste chlebki...soczewica, szpinak, soja a z nich kotlety, pasty itp...no i soczki, amciu i zielona herbatka i czerwona:-) i mięta, też świeża:-)...staraj się tak gotować, żeby Twój żołądek był szczęśliwy:-)...często gotuję też wegańskie dania, tak dla odmiany smaku...pozdrawiam Marczef Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: wegetarianizm IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.06.03, 17:19 DEBILU KTOŚ PYTA O WEGETARIANIZ A NIE O WEGANIZM MANIAKU CHORY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LR Re: wegetarianizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.03, 17:49 Gość portalu: roman napisał(a): > DEBILU KTOŚ PYTA O WEGETARIANIZ A NIE O WEGANIZM MANIAKU CHORY Po tej gwałtownej, wybuchowej reakcji można jedynie sądzić, że coś u delikwenta z dietą nie tak. Czyżby wpływ niedoboru w pożywieniu pewnych składników na ukształtowanie się tak niezrównoważonej psychicznie osobowości? Zaiście wspaniale siebie reklamujesz. Takie agresywne typy tylko szkodzą wizerunkowi wegetarian... Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: wegetarianizm jest super 17.06.03, 20:11 Gość portalu: LR napisał(a): > Gość portalu: kamila napisał(a): > > > o jakie produkty nalezy wzbogacic diete przechodzac na wegetarianizm? > > Przechodząc na wegetarianizm ścisły (weganizm) w istocie zubożysz swoją dietę. > Nie wykluczaj z jadłospisu produktów zawierających przetwory nleczno - > jajeczne. Tak też można rozumieć i praktykować wegetarianizm. Nie ma sensu > szaleć z weganizmem i pakować się w niebezpieczne skrajności, które mogą > powodować nieszczęścia jak opisane tu: > strony.wp.pl/wp/sec25/farma.htm > i tu: > strony.wp.pl/wp/sec25/relacje.htm _ nie słuchaj LR - to ignorant i nie zna sie w ogóle na zasadach zdrowego odzywiania >> konfabuluje i straszy >> nawet dieta wegańska jest bardzo zdrowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LR Re: wegetarianizm jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.03, 23:33 brumbak napisał: > Gość portalu: LR napisał(a): > >> nawet dieta wegańska jest bardzo zdrowa Masz prawo w to wierzyć. Masz prawo nawet uznac za swojego boga gwozdz w scianie, modlic sie do tego gwozdzia w nadziei, ze cie zbawi. Co do weganizmu to nawet encyklopedia wyraznie ostrzega, ze ten sposob zywienia niesie z soba niebezpieczenstwa dla zdrowia. Weganizm jako ortodoksyjna i skrajnie fanatyczna dieta jest szczgolnie niebezpieczna dla dzieci czego dowiodly tragiczne przypadki doprowadzenia dzieci przez rodzicow - wegan - do powaznych chrob a nawet smierci i wysokie wyroki sadowe jakie otrzymali za zwoja slepa wiare w takie same glupoty, jakie propnuje tu dyskutant o nicku "brumbak". Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: wegetarianizm 18.06.03, 08:46 Zwróć szczególną uwagę na żelazo. Radziłabym robienie regularnych badań na jego poziom w organizmie. Czytałam wypowiedź matki, której córka przeszła na wegetarianizm i dostała anemii, gdyż jak się okazało, jej organizm nie przyswajał żelaza z roślin ani sztucznego. Wegetarianizm, wbrew pozorom, nie jest dobry dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: wegetarianizm IP: *.biuro.net.pl 18.06.03, 09:58 LUDZIE!! poszaleliscie! wegetarianizm jest szkodliwy dla organizmu! jedyny produkt o ktory nalezy uzupelnic diete przchodzac na wegetarianizm to bialko zwierzece, ktorego NIC nie zastapi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diana Re: wegetarianizm IP: 213.25.91.* 18.06.03, 11:19 Taaak. Najlepiej wchłania się białko..... ludzkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: wegetarianizm IP: *.gen.twtelecom.net 19.06.03, 00:36 dobry przyklad dalas Diano. Tak pewnie bylo, ze moi przodkowie wpieprzali twoich przodkow bo juz nam sie wtedy nie podobaliscie. Mniam, teraz uwazaj bo i ciebie zjem. Czy ty sie dobrze przyswajasz czy jestes za stara i nadajesz sie na skory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: wegetarianizm IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.06.03, 15:58 Nie jem mięsa już ósmy dzień. Raczej dopiero ósmy :). Zastanawia mnie reakcja rodziny, jeszcze nic nie wiedzą. Ale mam nadzieję, że dam sobie radę. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diana Re: wegetarianizm IP: 213.25.91.* 18.06.03, 16:18 To co było powyżej, to oczywiście nie do Ciebie Kamilo Czy zaglądałaś do wcześniejszych wątków - tam ludzie pisali, ja też ; to były m.in. wątki "żelazo i hemoglobina"; "5 dzień bez mięsa"; "wchodzę w wegetarianizm" itp. Warto poczytać Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś