balbinka88 04.03.08, 15:11 Co serwujecie na swoich stolach na wielkanoc??? U nas brak mias zastepujemy wielka iloscia ciast, wiec mamy wielkanoc na slodko. A jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pata92 Re: Wegetarianska wielkanoc 04.03.08, 17:59 to będzie moja pierwsza wegetariańska Wielkanoc :) przydałyby sie jakieś przepisy oprócz słodyczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Wegetarianska wielkanoc 04.03.08, 23:29 upiecz pasztety. fasolowy, selerowy, cukiniowy... Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Wegetarianska wielkanoc 04.03.08, 23:48 No, weganie jajkiem sie nie podziela. A wegetarianie pewnie maja jakies biale kielbasy sojowe, szynke sojowa, a chrzan, jaki jest, kazdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Wegetarianska wielkanoc 05.03.08, 09:03 balbinka88 napisała: > U nas brak mias zastepujemy wielka iloscia ciast, wiec mamy > wielkanoc na slodko. Taaaak, wegetarianizm to zaiste bardzo zdrowa dieta. :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
vegol Re: Wegetarianska wielkanoc 05.03.08, 10:08 Misiu (i inni), nie zrzędź, nie nabijaj się, tylko podejdź poważnie do pytania, bo jest ważne i ciekawe. Pasztet z warzyw? OK. Biały barszcz? Też da się zrobić. Jakieś ciasto? Sałatkę? W Puszce znajdą się jakieś wegańskie przepisy. A co proponujecie na danie główne? Tu kompletnie nie mam pomysłu. Ślijcie pomysły i przepisy:) Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka88 Re: Wegetarianska wielkanoc 05.03.08, 12:53 Ja nie jestem weganka, dlatego na swieta beda dla mnie i jajka i tradycyjne ciasta, ale moj partner tak dlatego bedziemy kombinowac tez cos dla niego. Na danie glowne zrobimy chyba jakas potrawke z soczewicy. Jesli chodzi o slodycze to on lubi cos takiego: Miłosne filo pierożki - ciasto filo (prosto z cieplutkiej Grecji) - pół świeżego ananasa - 4 łyżki miódu - 1/2 mąki - 4 łyżki oleju - 1/3 szklanki białego słodkiego wina - kilka truskawek 1/2 kg mąki, 4 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 1 szklanka wody, Kasia do foremek. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mięszamy z solą, olejem i wodą, zagniatamy twarde ciasto jak na makaron. Wyrabiamy bardzo starannie, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto filo szybko wysycha i staje się łamliwe, należy więc kroić tylko potrzebną ilość, pozostałą część przykryć wilgotną ściereczką.Dla bardziej wygodnych polecam kupienie gotowego ciasta w supermarkecie. Ananasa wrzucić na gorącą patelnię (bez tłuszczu) i chwilę podgrzać. Dodać cieniutkie plasterki imbiru, miód i wszystko polać winem. Gotować przez kilka sekund, do wymieszania się smaków. Odcedzić sos, w którym później będzie można maczać truskawki. Zawinąć ananasowe nadzienie w ciasto filo i włożyć do gorącego pieca na chwilkę, aż do zarumienienia. Przepis znalazlam kiedys na stronie mojeciasto.pl i bardzo mu przypadl do gustu :) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Twoj partner nie jest prawdziwym wegankiem! 05.03.08, 14:45 Spozywa miod, efekt niewolniczej pracy pszczoly, pozyskany dla potrzeb czlowieka metoda wirowkowa, w trakcie stosowania ktorej gina pszczoly! Odpowiedz Link Zgłoś
asiabed Re: Wegetarianska wielkanoc 05.03.08, 18:42 W wykoaniu neiktorych - pewnie i nie jest zdrowa. Ale nie uogolniaj Misiu. Ja na wielkanoc zaserwuje salatke fasolowo-warzywna, pasztet warzywny, zur - czemu nie. Troche surowek z warzyw korzeniowych. Sosy do pasztetu. Moze jakies ciasto - szarlotke lub jakis malo slodki mazurek. I co to wiecej szalec. Obzarstwo nie jest wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
datura333 Re: Wegetarianska wielkanoc 06.03.08, 14:45 Ja robie Wielkanocny Jablecznik: 1i 1/2 szklanki maki 1/2 Kasi sól 1 zółtko 5 łyzek cukru 1 cytryna 75 dag jabłek 2 łyzki rumu 1 łyzeczka cynamonu 1 łyzeczka maki ziemniaczanej Na stolnicy ugniesc ciasto z kasi szczypty soli zółtka 2 łyzkicukru .Ugniecione ciasto dac do lodówki na 30 min. Zetrzec skórke z cytryny . jabłka obrac pokroic skropic cytryna dodac rum cynamon reszte cukru i skórke cytrynowa i make ziemniaczana wymieszac . Ciasto rozwałkowac na okragłowłozyc do formy . Włozyc nadzienie reszte ciasta rozwałkowac nakryc jabłka. Z resztek ciasta zrobic wielkanocne ozdóbki i przykleic za pomoca zimnej wody . Wyciac 3 otworki i posmarowac mokrym pedzlem.(aby jabłka oddychały) Przepis znalazlam na mojeciasto.pl i bardzo mi przypadl do gustu :) Odpowiedz Link Zgłoś
polishbellydancer Re: Wegetarianska wielkanoc 07.03.08, 00:16 Witam Czy moglabym prosic o przepis na pasztet warzywny. Z gory bardzo dziekuje. Pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
paniena Re: Wegetarianska wielkanoc / galaretka 26.03.08, 13:57 polecam galaretke z warzyw: agar-agar - wg przepisu na opakowaniu - zagescic warzywny bulion albo uzyc instant, warzywa ugotowac w skorce - marchew, pietruszka (w UK -pasternak), seler korzeniowy, obrac, pokroic, ewentualnie mrozone - groszek, kukurydze z puszki, szparagi etc. orzechy wloskie - najlepiej polowki albo cwiartki ulozyc w pojemiku, zalac zimnym wywarem z agar/agar. do lodowki, do zestalenia. Pychota z cytryna albo chrzanem Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_z_drzewa Re: Wegetarianska wielkanoc 26.03.08, 21:25 u mnie był żurek na wywarze grzybowym, tartaletki ze szpinakiem, sałatka z pieczarek, guacamole no i chałka z dżemem figowym i dużo owoców same pychoty :) Odpowiedz Link Zgłoś
mii.krogulska Re: Wegetarianska wielkanoc 08.04.08, 00:00 Cześć, wracam na to Forum po przerwie i się ponownie witam :) cóż to robić za cyrk z Wielkanocy? że co, niby ma być tyle na stole, aby stół pod ciężarem swoim upadł? ;) Ja nie jem mięsa, ale nabiał i ryby raz w tygodniu tak, więc jestem ćwierć wegatarianką :) na wielkanocnym stole były sałatka jarzynowa, grzybki i papryczki marynowane, śledź, papryka pieczona, barszcz biały wegetariański z czosnkiem i ziemniaczkiem produkcji mojej mamy, rybka pieczona z ziemniaczkiem i składem surówkowym, zalane od rana w kieliszkach dobrym winkiem białym, po czym zobaczyłyśmy z Mamą śnieg za oknem i z rozpędu zrobiłyśmy jeszcze bigos wegetariański z grzybami oraz grzybową z grzybów mrożonych i domowym makaronem ;) w więc się nam święta zapachowo pomyliły :) po czym na deser wjechały mufinki czekoladowe oraz brzoskwinie z puchy, na bitą śmietanę zabrakło nam siły. I czy można więcej zjeść? Nie można. Pozdrawiam, Mii Odpowiedz Link Zgłoś
domitrax Re: Wegetarianska wielkanoc 27.09.17, 18:57 Wszystko to co klasyczne dla naszego kraju ale z dodatkiem masy różnych słodyczy :D. Jak już mamy tyć to nie ma lepsze pory na to niż wielkanoc :P. ____________ www.horoskop360.pl/horoskop-roczny Odpowiedz Link Zgłoś
holenka70 Re: Wegetarianska wielkanoc 10.10.17, 08:11 Wolę konkret więc może jakieś kotleciki, ciasto z warzyw, inne zamienniki, ale nie na słodko :) Odpowiedz Link Zgłoś
t_winski Re: Wegetarianska wielkanoc 28.10.17, 19:16 Co do słodyczy, to znam książkę o wegańskich słodyczach bez cukru: issuu.com/ekomotywa/docs/slodki_podrecznik_ebook Odpowiedz Link Zgłoś
qukuqoco Re: Wegetarianska wielkanoc 20.07.20, 17:19 "Ooh, that tickles." Bloke snickers as he feels the ink parker push and curve on his flesh. He feels the bed shift and weigh down before a pair of hands grasp onto his manly hips. "Ooh yeah, plow right in, baby. Ya gotta-" Without much prompting, Bloke feels his hole spread open and the built male behind him pushes in his lubed cock. "OOOooo yeah, get in there, yeeeaah nude celebs !" "Mmmm, ohhh fuuuuuck" The jock moans as his member slides on in and mounts Bloke fully, "You feel amaaaaazing." He moans pleasantly as he starts to hump Bloke in a smooth rhythm. Odpowiedz Link Zgłoś