Dodaj do ulubionych

ogrzewanie

13.04.10, 10:10
Witam
Moje pytanie skierowane jest głównie do lokatorów mieszkań usytuowanych na
trzecich (ostatnich) piętrach budynków Osiedla Rajska Jabłoń. Mieszkam tu już
trzy lata i co roku walczymy z mężem o poprawę stanu ciepła w naszym
mieszkaniu. Każdej zimy u nas w mieszkaniu jest zimno. Nie wiem, z czego to
wynika: czy jest to kwestia za małych kaloryferów, czy nastaw w kotłowni, czy
może nieszczelności w dachu, a może źle obliczonego zapotrzebowania na ciepło
dla mieszkań z dodatkową przegrodą zewnętrzną, jaką jest dach. Z tego, co wiem
przepisy określają, iż w łazience temperatura nie powinna spadać poniżej
25st.C, a w pozostałych pomieszczeniach poniżej 20st.C. U nas po wielu
wizytach z administracji i od developera, po kilkukrotnym odpowietrzaniu
grzejników i różnych innych kombinacjach, udało się osiągnąć temperaturę
20st.C w pokojach pod warunkiem, że przykręcony jest kaloryfer w łazience. Gdy
natomiast w łazience podniesiemy temperaturę do przepisowych 25st.C w pokojach
temperatura się obniża.

Teoretycznie wszystko jest na granicy z przepisami, ale w mieszkaniu jest
wiecznie zimno mimo rozkręconych na full kaloryferów. Za to wiosną przychodzą
nam gigantyczne RACHUNKI za ogrzewanie. Jakie ogrzewanie do ciężkiej ... skoro
całą zimę marzniemy?! U sąsiadów na niższych piętrach jest ciepło. Oni wręcz
przykręcają kaloryfery.

Czy ktoś z Państwa ma podobne problemy?
Obserwuj wątek
    • rajski.pl Re: ogrzewanie 13.04.10, 10:36
      Witam,

Z tego co się orientuję to budynki z ostaniego etapu były budowane
      bardzo niedbale.

Podczas jakieś kontroli dachu stwierdzono iż jest tam tylko blacha
      i brak izolacji. - niepotwierdzone informacje

Może być to przyczyną. Proponuje pisemko do administracji z prośbą
      o przeprowadzenie kontroli czy może nad Państwem włąsnie nie ma tej
      izolacji.

Pozdrawiam
      • kamila_80 Re: ogrzewanie 13.04.10, 11:01
        dzięki za podpowiedź. My już pism w administracji i u developera złożyliśmy
        wiele, ale w obliczu takich pogłosek napiszę kolejne i chcę na własne oczy
        zobaczyć tę izolację dachu.
        A nie wiesz może przypadkiem, w którym bloku/blokach stwierdzono ten brak izolacji?
        • rajski.pl Re: ogrzewanie 13.04.10, 12:20
          Przykro mi ale niestety na chwile obecną nie posiadam takiej
          informacji. O braku izolacji dowiedziałem się z rozmowy z jednym z
          mieszkańców spotkanym przypadkowo.

Dokładnie była mowa o jakims przecieku w mieszkaniu po którym
          okazało się, że pod poszyciem dachy zebrała się woda no i przy
          okazji odkryto brak izolacji.

Tak jak napisałem, nie jestem w stanie sprawdzić tej informacji ale
          może bedzie to jakas wskazówka do rozwiązania Twojego problemu.

Prawda jest taka, że mieszkania w naszym osiedlu różnią się w
          zależnosci od budynku w którym są. Ja nigdy nie miałem problemów z
          ogrzewaniem, takich jak np ma mój sąsiad obok z budynku na tym
          samym piętrze, ale juz z innego etapu.

Do zastanowienia
          • kamila_80 Re: ogrzewanie 13.04.10, 12:48
            rozumiem. Dziękuje bardzo smile
            • maksik-80 Re: ogrzewanie 14.04.10, 10:53
              Jeśli chodzi o dokonane "odkrycie" to prawdopodobnie chodzi o Grabsztyny 1 - takie info przyniósł mój mąż po rozmowie bodajże z ochroniarzem.
              Jeśli chodzi o to że na ostatnim piętrze jest dużo zimniej niż w pozostałych mieszkaniach to się zgodzę. My mieszkamy na ostatnim piętrze i za rok 2008 dostałam dopłaty ponad 800,- zł + dogrzewanie farelką bo niemowlę bardzo ciepłolubne w domu. Za rok 2009 dopłata "tylko" 600,- zł no i bez dogrzewania elektrycznego bo dzieć starszy i oswajany z niższymi temperaturami.
              Niestety muszę stwierdzić że z izolacją może być coś nie tak bo w zimie jest koszmarnie zimno - osiągnięcie temp. 25 st.C graniczy z cudem i jest możliwe tylko przy dodatkowym źródle ogrzewania lub chociaż po dłuższej pracy piecyka, a latem jest niesamowita duchota w mieszkaniu i tylko przeciąg ratuje sytuację.
              • kamila_80 Re: ogrzewanie 14.04.10, 11:46
                No właśnie. My też mamy dopłaty za ogrzewanie w podobnych kwotach, a przecież
                można powiedzieć, że ogrzewania u nas nie ma, bo 19-20st.C trudno nazwać
                ogrzewaniam... Trzeba coś z tym zrobić. Gwarancja na budynki i lokale mieszkalne
                z tego co pamiętam jest na 5 lat. Jak nie zawalczymy z nimi do tego czasu to
                potem będziemy kłaść izolację na własny koszt.
                Dodam jeszcze, że sąsiedzi z niższych pięter mają ciepło i nie muszą nic
                dopłacać, a my mamy zimno i wymaga się od nas bardzo wysokich dopłat. Ja w tym
                roku jeszcze nie zapłaciłam i nie zamierzam tego płacić póki ktoś upoważniony mi
                nie wyjaśni ZA CO?
                Składaliśmy z mężem już kilka razy reklamację tego pożal się Boże "ogrzewania" i
                nic nie zrobili. Przychodzą tylko w kółko regulować grzejniki co NIC nie daje.
                • hosearmando Re: ogrzewanie 14.04.10, 14:44
                  U mnie na parterze niestety podobnie (zresztą pisałem już o tym
                  wcześniej prosząc o porównanie zużycia).
                  Dopłata 800 PLN, a max temp z wspomaganiem się termowentylatorem
                  22st.
                  W tym roku wykorzystane zużycie wynosi juz 15GJ więc będzie jeszcze
                  lepiej.
    • katechana1 Re: ogrzewanie 14.04.10, 12:51
      Też mieszkamy na 3 piętrze, mieszkanie szczytowe. Problem od 3 lat
      mamy ten sam. Pierwszy rachunek za CO będę pamiętać do końca życia -
      1400 zł niedopłaty! Też mieliśmy kaloryfery na maksa, bo jak było na
      5, to były zimne i nie dało się mieszkać w takich warunkach. Przez
      to mamy na ścianie grzyba.
      Minęły dwa lata. W tym roku - taka sama sytuacja, ale
      zdecydowaliśmy, że wolimy niedogrzane mieszkanie niż niebotyczny
      rachunek, tym bardziej,że administracja zdziera z nas b. dużą
      zaliczkę na CO co miesiąc w czynszu. W tym roku mamy "tylko" 700 zł
      niedopłaty...
      Mamy prawdopodobnie źle ocieplone budynki i dlatego ten problem. Na
      moją prośbę, żeby coś z tym zrobić, administracja zaproponowała
      badanie eksperta - oczywiście na mój koszt. Koszt analizy, czy
      budynek jest prawidłowo oceiplony to kilka tysięcy. Dopiero mając w
      ręku taką ekspertyzę potwierdzającą winę developera, można iść
      wnosić o usunięcie usterki.
      • kamila_80 Re: ogrzewanie 14.04.10, 14:41
        No ale chwileczkę. Przecież jest gwarancja. W ciągu 5 lat (jeśli się nie mylę)
        developer musi usuwać zgłaszane usterki. Dlaczego mielibyśmy płacić za
        ekspertyzę? Powinni to naprawić, a jak to zrobią i skąd wezmą na to pieniądze to
        już nie my powinniśmy się o to martwić. Mało tego - uważam, że jeśli budynki są
        źle zaizolowane i docieplone to powinni nam zwrócić koszty za ogrzewanie z
        poprzednich lat. Może powinniśmy się jakoś zorganizować ???
        • maksik-80 Re: ogrzewanie 14.04.10, 15:02
          Gwarancja jest ale ja w umowie mam wpisane 3 lata (i zaznaczone że jest to gwarancja i rękojmia).
          Można by się zorganizować, ale żeby to miało jakikolwiek sens to musieliby wszyscy mieszkańcy z ostatniego piętra danego bloku (a to już gorzej widzę sad).
          • kamila_80 Re: ogrzewanie 14.04.10, 18:52
            Faktycznie sad Sprawdziłam. U nas w umowie jest taki zapis:

1. Sprzedawca ponosi odpowiedzialność za wady fizyczne Lokalu i Piwnicy, ktore
            ujawnią się w terminie 3 lat od dnia Odbioru (okres Gwarancji i Rękojmi).
            2. Jeżeli wady, o których mowa w ust.1, UJAWNIĄ SIĘ w Okresie Gwarancji i
            Rękojmi, Kupujący zawiadomi o powyższym Sprzedawcę na piśmie, zgodnie z
            postanowieniami artykułu 563 par.1 Kodeksu cywilnego.
            3. Sprzedawca jest zobowiązany, do usunięcia takich wad, o których został
            powiadomiony na piśmie zgodnie z ust.2, w terminie nie później niż 30 dni od
            dnia, w którym uznaje się zawiadominie za doręczone zgodnie z par.18 Części II
            niniejszej Umowy.

W naszym przypadku minęło już więcej niż trzy lata, ale na pewno w okresie tych
            3 lat gwarancji zarówno administracja jak i developer byli przez nas pisemnie
            powiadamiani, że w mieszkaniu jest zimno i nie podjęli żadnych SKUTECZNYCH
            działań prowadzących do usunięcia usterki!
            • donpedr Re: ogrzewanie 15.04.10, 08:04
              > W naszym przypadku minęło już więcej niż trzy lata, ale na pewno w okresie tych
              > 3 lat gwarancji zarówno administracja jak i developer byli przez nas pisemnie
              > powiadamiani, że w mieszkaniu jest zimno i nie podjęli żadnych SKUTECZNYCH
              > działań prowadzących do usunięcia usterki!

Jeśli pierwsze zgłoszenie pisemne miało miejsce w okresie obowiązywania
              gwarancji, a usterka do dziś nie została usunięta to nadal możesz dochodzić
              swoich praw z tytułu gwarancji.

pozdrawiam,
              Krysztof
              • kamila_80 Re: ogrzewanie 15.04.10, 10:12
                donpedr napisał:
                >
                > Jeśli pierwsze zgłoszenie pisemne miało miejsce w okresie obowiązywania
                > gwarancji, a usterka do dziś nie została usunięta to nadal możesz dochodzić
                > swoich praw z tytułu gwarancji.
                >
                > pozdrawiam,
                > Krysztof

No właśnie. Zastanawiam się tylko jak to zrobić, by w końcu było skutecznie? Za
                każdym razem jak ponawiamy pismo, zarówno administracja jak i developer,
                wysyłają nam speca od regulowania grzejników, co nic nie daje i na tym się
                kończy, a mnie już szlak trafia. Ci spece są u nas po dwa trzy razy każdej zimy,
                ale mimo braku poprawy, nic dalej w tym temacie się nie dzieje. Już kilka razy
                sugerowaliśmy by sprawdzili czy dach jest dobrze zaizolowany i nic sad Nie wiem
                jak ich do tego zmusić sad a podejrzewam, że problem leży właśnie w braku
                odpowiedniej izolacji dachu.
          • kamila_80 Re: ogrzewanie 14.04.10, 18:59
            maksik-80 napisała:

> Można by się zorganizować, ale żeby to miało jakikolwiek sens to musieliby wszy
            > scy mieszkańcy z ostatniego piętra danego bloku (a to już gorzej widzę sad).

Myślę, że to się da zrobić jeśli by przygotować stosowne pismo i po prostu
            przejść się z nim po sąsiadach z bloku smile Tylko trzeba nasmarować to pismo uncertain
            Jeszcze nie wiem jak się za to zabrać, ale mam zamiar nad tym pomyśleć smile Nie
            ustąpię tak łatwo.
            Moi sąsiedzi z piętra niżej nie dopłacają do ogrzewania praktycznie nic a u nich
            chodziło się całą zimę w krótkim rękawku. Ja marzłam siedząc w dwóch swetrach i
            muszę dopłacać 700zł. I tak już trzy zimy! Mam tego wyżej dziurek w nosie.
            Trzeba coś z tym zrobić.
    • donpedr Re: ogrzewanie 15.04.10, 08:00
      Witam,
      mieszkanie na K2, ostatnie piętro, 37m2. W zasadzie tylko w największe mrozy
      ustawialiśmy grzejniki na 5. Poza tym chodziły na ~4. W łazience nieco więcej,
      ale to kwestia rozwieszonego prania, itp. Przy tych nastawach w domu cały czas
      20-22 st.C. Na koniec sezonu niewielka nadpłata, więc u mnie wszystko OK.

pozdr
      Krzysztof
      • maksik-80 Re: ogrzewanie 15.04.10, 09:36
        To tylko pozazdrościć. U mnie grzejniki ustawione na 5 są po prostu zimne. W łazience cały czas 7 i przy rozwieszonym praniu czuć wilgoć (a czasem nawet stęchliznę), ale u mnie to w ogóle specyficzna sytuacja bo w trakcie budowy budynek nie był przykryty dachem, więc woda lała się po ścianach i kapała z sufitu - pierwszy rok w ogóle nie mogliśmy nagrzać mieszkania bo wilgoć wyłaziła.
      • kamila_80 Re: ogrzewanie 15.04.10, 10:04
        donpedr napisał:

> Witam,
        > mieszkanie na K2, ostatnie piętro, 37m2. W zasadzie tylko w największe mrozy
        > ustawialiśmy grzejniki na 5. Poza tym chodziły na ~4. W łazience nieco więcej,
        > ale to kwestia rozwieszonego prania, itp. Przy tych nastawach w domu cały czas
        > 20-22 st.C. Na koniec sezonu niewielka nadpłata, więc u mnie wszystko OK.
        >
        > pozdr
        > Krzysztof

Czyli jednak się da! Dzięki! Cenny meldunek smile
        • kamila_80 Re: ogrzewanie 16.04.10, 08:33
          Na forum pojawił się wątek o usterkach napisany przez naszego administratora
          zatytułowany "WAŻNA INFORMACJA!". Mamy zgłaszać usterki części wspólnej budynków
          tam wymienionych.

BRAK/NIEDOSTATECZNA IZOLACJA DACHU to jest USTERKA CZĘŚCI WSPÓLNEJ!
          Proszę byście Państwo zwrócili na to uwagę. Może pojawiła się szansa, by
          wreszcie zrobić porządek z tym zimnem i zawyżonymi rachunkami za ogrzewanie?!
          • katechana1 Re: ogrzewanie 16.04.10, 13:38
            Rozmawiałam z administratorem i problem w tym, że tego nie można
            zgłosić jako usterki częsci wspólnej - chyba że poprzemy to
            odpowiednim badaniem, np.kaamerą termowizyjną.
            • kamila_80 Re: ogrzewanie 22.04.10, 10:46
              takie badanie to ja mogę zrobić jak już będę szła z pozwem do sądu o zwrot
              kosztów za "ogrzewanie". Póki co to jako właściciel mieszkania mam prawo domagać
              się by developer usunął usterki zgodnie z umową i to jest ich problem jak oni to
              zrobią i ile badań wcześniej wykonają.
              Zamierzam zgłosić usterkę części wspólnej (izolacja dachu)- przejdę się po
              sąsiadach z trzeciego piętra w bloku i zbiorę podpisy. A swoją drogą będę nadal
              ponawiać pisma do administratora i developera.
              • lazior25 Re: ogrzewanie 07.09.10, 16:47
                takie pytanko kiedy zaczną grzać w mieszkaniach?? to chyba nie problem przestawić coś w kotłowniach
                • nowatu_2 Re: ogrzewanie 07.09.10, 19:35
                  Dołączam się do pytanie..... strasznie zimno już uncertain
                  • blueberry_beauty Zima zaskakuje drogowców, zimno zaskakuje naszą ad 07.09.10, 21:06
                    Zima zaskakuje drogowców, zimno zaskakuje naszą administrację. I tak jest co roku. Podobne osiedla na ursynowie i tarchominie juz grzeją od kilku dni. My marźniemy bo 8 stopni w nocy i 12 w dzień to jeszcze nie powód by włączać kotłownię.
                    • pogromca_debilizmu Re: Zima zaskakuje drogowców, zimno zaskakuje nas 07.09.10, 21:50
                      prawdopodobnie mają ciepło ze SPECu.. wiec mogą nawet w lato mieć ciepło.. u nas kotłownie gazowe. Rozruch, nagrzanie instalacji etc trwa.. a koszty są. Ja dopiero wróciłem ale zimno nie doskwiera. W Danii normalne jest że w sypialniach jest 18 stopni. i śpi się super. Tu są dzieci (neostrady głownie) więc musza mieć cieplej bo się zasmarczą i rodzice zapłączą. Fakt faktem może niektórzy chcieliby mieć cieplej.
                      • pawelek_k2 Re: Zima zaskakuje drogowców, zimno zaskakuje nas 13.09.10, 16:13
                        pogromca_debilizmu napisał:
                        >...Tu są dzieci (neostrady głownie) więc musza mi
                        > eć cieplej bo się zasmarczą i rodzice zapłączą. Fakt faktem może niektórzy chci
                        > eliby mieć cieplej.

Dzieci - neostrady ?? czegoś nie rozumiem chyba, uzywasz jakiegoś translatora czy coś podobnego ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka