inga_ka30 01.08.09, 15:51 przechodzac dzis przy budce ochroniarzy zauwazylam wiadomosc, ze z dniem 31 sierpnia koncza wspolprace z rajska... czy ktos wie, co bedzie dalej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grabsztyn Re: koniec ochrony?? 01.08.09, 20:33 No niestety 3 malkontentów stwierdziło, że ochrona jest do bani, kto się na to zgodził? Ja nie... Co będzie dalej ? Pewnie wezmą zaprzyjaźnioną firmę szwagra która będzie gorsza a my będziemy więcej jej płacić... Ochrona była fajna dziękuje z tego m-sca każdemu Panu z osobna. Ktoś narzekał? W ciągu ostatnich kilku miesięcy było wielu nowych Panów - wszyscy do bani?? Nic zobaczymy nową ochronę, będę zwracał baczną uwagę na jej pracę ) Odpowiedz Link
herkiszmerki Re: koniec ochrony?? 02.08.09, 08:31 Brawo !!! Czas najwyższy aby zmienić naszą "psełdo" ochronę. Ciekawe jaka nowa firma będzie miała pilnować naszego osiedla. Oby tylko pilnowali a nie siedzieli na dupskach w budzie. Wszyscy mieszkańcy od samego początku powinni patrzeć na prace nowej ochrony. Zwracać również uwagę jeśli nie będą wykonywać swoich obowiązków lub będą źle wykonywane. Jeśli chodzi o mnie to mam nadzieję, że na początek zostaną zmienione zasady wjazdu i wyjazdu na osiedle oraz skończy się łażenie pomiędzy szlabanami. Oby zmiana była na lepsze. Pozdrawaim serdecznie. Odpowiedz Link
grabsztyn Re: koniec ochrony?? 02.08.09, 10:12 NO TO ŁAZENIE MIEDZY SZLABANAMI TO WIELKI PROBLEM, i tak bede tak łaził, ochrona mnie nie wpuści? do mojego własnego lokum? zobaczymy... Odpowiedz Link
agus256 Re: koniec ochrony?? 04.08.09, 15:59 Sąsiedzie, najpierw zastanów się co piszesz... Ochrona nie zna (i nie ma takiego obowiązku)każdego "jaśnie pana/jaśnie pani" który chce wejść na osiedle i nie wie czy to mieszkaniec czy ktoś powiedzmy z nieuczciwymi zamiarami. Więc ma prawo zawrócić kogoś kto przechodzi między szlabanami.Każdy mieszkaniec zna kod wejściowy i dla naszego wspolnego bezpieczeństwa powinien z niego korzystać. To samo tyczy się wjazdu samochodem, Należy okazać przepustkę, użyć pilota a nie machać łapą z wyrazem twarzy "otwórz pan jedzie". pozdrawiam Odpowiedz Link
fretka24 Re: koniec ochrony?? 02.08.09, 20:40 Podzielam pogląd. Jeśli będzie na starej zasadzie z płatnościami to mogę się zgodzić ,ale nie zamierzam płacić więcej .Na zebraniu nie było zgody na wymianę za wyższą cenę firmy ochroniarskiej.Po co w takim razie chodzić na zebrania i tracić czas skoro Rajska Jabłoń staje się prywatnym folwarkiem niektórych osób.Jeśli Zarząd podjął taką decyzję to należałoby zapytać o zgodę mieszkańców .To my płacimy i ponosimy koszta.Dopiero była podwyżka dla firmy zarządzającej naszym osiedlem .Mnie się ta sytuacja nie podoba .Jeśli jesteśmy wspólnotą to mamy prawo wiedzieć co się tu dzieje .Administratorów przybywa a nawet nie ma kto się zająć uszkodzonymi płytkami na schodach ,,już nie wspomnę ,że szlaban cały miesiąc był uszkodzony .Panie przewodniczący naszej Wspólnoty ,czy pan daje przyzwolenie na taki bałagan na naszym osiedlu ? Odpowiedz Link
saphira30 Re: koniec ochrony?? 02.08.09, 21:53 NO cóż po osiedlu chodzą słuchy ze ktoś z zarządu miał zamiar wprowadzic "zaprzyjaźnioną" firme i całe parcie na szkło pod tytulem inne firmy chca wiecej kasy mialo tylko to na celu zeby zmienic cd-bis na zaprzyjaznioną firmę. Czy to prawda nie wiem Natomiast ciekawa jestem czy zarzad raczy nas poinformowac po pierwsze czy przesła uchwała o podwyżce składki na ochrone (jesli to nie przeszlo nie zamierzam płacić więcej) a po drugie z ilu firm wybierali nową firmę ochroniarską. Odpowiedz Link
grabsztyn Re: koniec ochrony?? 02.08.09, 10:19 najlepiej to było kupić goofniany szlaban który sie ciagle psuje i mieć pretensje nie wiadomo do kogo... 9 cyfrowe kody wejścia na osiedle też są b wygodne i króciutkie... Odpowiedz Link
grabsztyn Re: koniec ochrony?? 02.08.09, 10:20 Kiedy administracja odda mi kase za pilota do wjazdu na osiedle? On albo nie działa albo szlaban niedziała! Brawo! Odpowiedz Link
mac.greg Re: koniec ochrony?? 02.08.09, 10:24 Zatrudnią ochroniarzy od Zubrzyckiego i nikt nie wejdzie... My też Odpowiedz Link
herkiszmerki Re: koniec ochrony?? 03.08.09, 18:45 Musze napisać wprost: Jak czytam co niektórych wypowiedzi to żal dupę ściska a nóż to sam w kieszeni się otwiera. Pierdolicie jak potłuczeni. Co niektórzy zachowują się gorzej niż dzieci. (np: ja i tak będę tak wchodził/wychodził/wjeżdżał/wyjeźdźał; oddajcie mi pieniążki za mój malutki pilocik; kod jest za długi/za krótki; nikt mi nic nie powiedział/a mi nagadał) - tylko siąść, płakać i marudzić. Czas może zacząć od siebie coś wymagać. Zamiast być za zmianami to co niektórzy z góry na wszystko anty nastawieni. Zmiany nie zawsze idą ku lepszemu, ale chyba warto spróbować. A tak na marginesie to żadna ochrona, żaden monitoring, lepszy szlaban (bo ten to jakaś lipa) tu nie pomoże jeśli sami się nie zmienimy i nie przyzwyczaimy do zmian, a są na naszym osiedlu przecież potrzebne. Odpowiedz Link
komentator_osiedlowy Re: koniec ochrony?? 04.08.09, 08:40 No tak jak nie pomoże żadna ochrona czy monitoring to właściwe po co nam nowa firma ochroniarska ? W to że cokolwiek się zmieni ciężko uwierzyć. Jak znam życie będzie jak było tylko drożej będziemy płacić. Obym się mylił. Odpowiedz Link
water_bong Re: koniec ochrony?? 04.08.09, 14:36 Szkoda, że bedzie nowa ochrona....Znowu bedzie trzeba ich urabiać, żeby wpuszczali bez przepustki Odpowiedz Link
mf06 Re: koniec ochrony?? 04.08.09, 18:55 Mam nadzieję, że nie mówisz (piszesz) poważnie. Bo jeżeli tak to po cholerę przeprowadzałeś się na osiedle strzeżone. Odpowiedz Link
angella_80 Re: koniec ochrony?? 04.08.09, 22:49 błagam, nie piszcie, że to osiedle jest strzeżone. Panowie ochroniarze są od podnoszenia szlabanu i nic więcej. Mieszkam tu już trochę i jak dotąd żadnego z moich znajomych nie zapytano o przepustkę i do kogo wjeżdżają!!! Odpowiedz Link
water_bong Re: koniec ochrony?? 05.08.09, 08:28 To czy strzeżone, czy niestrzeżone miałem głęboko w poważaniu, zasugerowałem sie lokalizacja, ceną metra kwadratowego i uroczym (na pierwszy rzut oka - niestety) klimatem panującym na osiedlu. Ochroniarze nie pytaja o przepustke - i cale szczescie Odpowiedz Link
rajski.pl Re: koniec ochrony?? 05.08.09, 08:34 Witam, Nawet najlepsza ochrona nie ochroni państwa przd wami samymi. Zawsze ktoś z was znajdzie uchybienie i chętnie podzieli się tą wiadomością na forum które jest napewno najlepszym narzedziem do komunikacji z administracją osiedla. Pozdrawiam Odpowiedz Link
17aga Re: koniec ochrony?? 05.08.09, 15:59 Ja nie oczekuje od ochrony inwigilacji wszystkiego i wszystkich. Nie zamierzam przy wejściu na osiedle podawać numeru dowodu (ewentualnie buta) jak się zepsuje domofon. Jak jest zamknięty szlaban używam kodu, jak jest otwarty - przechodzę pod nim. Nie będę sobie na siłę utrudniała życia. Nasza ochrona mi nie przeszkadzała. Nawet szkoda mi, że odchodzą, bo byli w większości sympatyczni. Także uważam, że zdecydowanie powinniśmy bardziej się chronić sami przed sobą, na co skuteczny byłby jedynie monitoring. Wtedy może jedna z drugim zastanowiliby się gdzie parkują samochód, a świnia, która wysypała ze swojego koryta śmieci przy S14 dostałaby rachunek za wezwanie firmy sprzątającej. Odpowiedz Link
mycloud Re: koniec ochrony?? 05.08.09, 16:26 No to faktycznie świnia!!!ja też uważam,że najlepiej będzie jak sami zaczniemy pilnować porządku.Domofon nie pamiętam kiedy był zepsuty,poza tym nie przesadzajmy kod nie jest ani długi ani trudny do zapamiętania,a jak dla kogoś jest to zawsze sam może sobie zmienić.Jak to dla kogoś kłopot to nie wiem jak wchodzi do klatki(chyba ,że zawsze ma kluczyk) skoro i tam trzeba wbić kod ,a przy furtce wystarczy dodać kierunkowy.Gdy jest szlaban zepsuty to już nie nasza wina i wtedy logiczne ,ze każdy wchodzi pod szlabanem. Odpowiedz Link
marey1 Re: koniec ochrony?? 05.08.09, 17:29 Cena ochrony od lokalu się nie zmienia! Pozostaje 20 zł/lokal. Jeszcze nie zostały zebrane wszystkie glosy pod uchwala na podniesienie ceny za ochronę (31 zł/lokal), jesteśmy w trakcie zbierania głosów. O wynikach poinformujemy Państwa. Jeśli chodzi o zmianę ochrony, to Zarządy Wspólnot (musi to być decyzja Zarządu RJ1-4(wspólny zarząd) i RJ5) spotkały się z kilkoma firmami ochroniarskimi. Jest kilka ciekawych ofert np jedni proponują niższa stawkę (ale nie niższą od istniejącego CD-BIS), inni dodatkową postawienie budki czy kamer. Ale nadal przy tych samych funduszach pozostaje nam 2 agentów. Już niedługo zostanie otworzony wjazd (szlaban) na osiedle od strony boiska. Wtedy jeden agent będzie przy Kauflandzie a drugi przy posterunku przy boisku (docelowo trzech). Na spotkania z potencjalnymi firmami, stawiamy wymogi efektywnej i sprawnej ochrony m.in. skuteczną kontrole ruchu pojazdów. Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) Odpowiedz Link
rrybick Re: koniec ochrony?? 05.08.09, 17:58 marey1 napisał: > Na spotkania z potencjalnymi firmami, stawiamy wymogi efektywnej i sprawnej och > rony m.in. skuteczną kontrole ruchu pojazdów. > > Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) Brawo dla tego Pana Mam nadzieję, że w związku z tym osoby nie posiadające przepustek nie zaparkują na skrzyżowaniu utrudniając ruch pieszym i widoczność kierowcom. Odpowiedz Link
don.pedrowa Re: koniec ochrony?? 05.08.09, 21:30 Witam, Panie Marku, czy to oznacza że nie macie Państwo nowej firmy a zwalniacie starą? Pozdrawiam, Odpowiedz Link
katechana1 Re: koniec ochrony?? 07.08.09, 16:21 Czemu podwyżka do 31 zł??? Czy wówczas ochrona będzie skrupulatnie sprawdzać każdego, kto wjeżdża/wchodzi na osiedle? Czy tak jak ma to miejsce obecnie - nawet nie raczą głowy podnieść zza gazety, tylko automatycznie szlaban otwierają. Nikt z moich znajomych nie miał nigdy problemu z wjechaniem na osiedle, bo ochrona zawsze ich wpuszczała. Przepraszam Panie Marey, ale 31 zł za podnoszenie szlabanu, to chyba zbyt wiele... Odpowiedz Link
marey1 Re: koniec ochrony?? 05.08.09, 22:20 Do konkursu stanęło kilka firm, jednak na dzień dzisiejszy do drugiego etapu przeszły dwie firmy z oferta usług o których pisałem we wcześniejszym poście. Obydwie firmy są gotowe rozpocząć współpracę od 1 września 2009 za kwoty już wynegocjowane i przedstawione w pisemnej ofercie. Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) Odpowiedz Link
robb80 Re: koniec ochrony?? 05.08.09, 23:16 a co jeżeli firma zostanie zmieniona a pracownicy pozostaną ci sami? mało możliwa opcja,ale zawsze realna... Odpowiedz Link
komentator_osiedlowy Re: koniec ochrony?? 06.08.09, 06:00 marey1 napisał: > Na spotkania z potencjalnymi firmami, stawiamy wymogi efektywnej i sprawnej och > rony m.in. skuteczną kontrole ruchu pojazdów. > > Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) A czy wymogi te będą też do wglądu dla mieszkańców ?? Odpowiedz Link
marey1 Re: koniec ochrony?? 06.08.09, 08:44 O szczegółach nie będę tu pisał (względy handlowe i bezpieczeństwa). Zapraszam na każdy dyżur administracyjny, gdzie można spotkać się z Zarządami Wspólnot oraz Administratorem i dowiedzieć się wszelkich informacji w tej sprawie. Ps. Jest taka możliwość, ze jeden z agentów z firmy CD-BIS, będzie dalej pracował dla naszego Osiedla Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) Odpowiedz Link
robb80 Re: koniec ochrony?? 06.08.09, 13:17 > Ps. Jest taka możliwość, ze jeden z agentów z firmy CD-BIS, będzie dalej pracow > ał dla naszego Osiedla > > Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) domyślam się że to będzie ten blondyn. z tego co wiem to od paru lat on tu jest,ale nie mam nic przeciwko niemu. Odpowiedz Link
fretka24 Re: koniec ochrony?? 06.08.09, 21:07 Popieram jeśli to będzie ten pan który na naszym osiedlu pracuje od początku.Moim zdaniem jest to bardzo porządny człowiek ..jeśli takowe są jeszcze to trzeba ich szanować i nie ma co szukać lepszych Odpowiedz Link
miszek23 Re: koniec ochrony?? 07.08.09, 18:15 Jakby tak było to ja również jestem za!!!!! Porządnych zatrzymać Odpowiedz Link
agnieszkaksew Re: koniec ochrony?? 20.08.09, 09:33 Witam Pan administrator wspomniał że Administracja bierze pod uwagę 2 oferty firm ochroniarskich. Oby to nie były te same firmy tylko pod inną nazwą. Ponieważ właściciele obecnej firmy ochronirskiej CD-BIS na ul.Witkiewicza 14 sa właścicielami jeszcze 2 firm ochroniarskich tylko o innych nazwach. Więc mogę tylko przypuszczać, że one też złożyły ofertę. Odpowiedz Link
robb80 Re: koniec ochrony?? 20.08.09, 14:30 agnieszkaksew napisała: > Witam > > Pan administrator wspomniał że Administracja bierze pod uwagę 2 > oferty firm ochroniarskich. Oby to nie były te same firmy tylko pod > inną nazwą. Ponieważ właściciele obecnej firmy ochronirskiej CD- BIS > na ul.Witkiewicza 14 sa właścicielami jeszcze 2 firm ochroniarskich > tylko o innych nazwach. Więc mogę tylko przypuszczać, że one też > złożyły ofertę. podaj nazwę tych firm,a pan administrator niech także to zrobi. Odpowiedz Link
agnieszkaksew Re: koniec ochrony?? 21.08.09, 07:17 Witam Nazw pozostałych firm nie pamiętam. Pracowałem 3 lata temu w firmie, która znajduje się właśnie na ul.Witkiewicza 14 (ale to nie była praca w rzadnej z tych firm ochroniarskich). I właśnie w tym czasie jak ja pracowałem wprowadziły się do tego budynku te firmy ochroniarkie (one kiedyś miały siedzibę przy ul.Jagiellońskiej pomiędzy stacją benzynową Neste a budynkami Instytutów naukowo - badawczych). Odpowiedz Link
26dawid Re: koniec ochrony?? 27.08.09, 12:35 z tego co pamietam na spotkaniu mieszkancow w domu ogrodnika podczas glosowania, nie przeszedl pomysl na drozsza ochrone. Pozatym czy nowa ochrona inaczej bedzie otwierac szlabany, Odpowiedz Link
robb80 Re: koniec ochrony?? 27.08.09, 19:26 26dawid napisał: Pozatym czy > nowa ochrona inaczej bedzie otwierac szlabany, nowa ochrona będzie otwierać szlaban w przód i w tył . a prawdę mówiąc to pan administrator powinien powiedzieć z jakimi firmami rozmawiał, wtedy mieszkańcy mogli by coś podpowiedzieć i podzielić się opiniami na ich temat. chyba że ma w dupie nasze zdanie? Odpowiedz Link
marey1 Re: koniec ochrony?? 01.09.09, 05:25 Rozmowy prowadziły Zarządy wszystkich wspólnot (decyzji w tej sprawie nie podejmuje administrator!!) Były to firmy AKODO, OMEGA, PATRON SERVICE, Solid Security, Defensor Najlepsza ofertę złożyła firma Omega i tą ofertę przyjęły Zarządy Wspólnot Od 1 września 2009 firma Omega obejmuje swoje obowiązki na naszym osiedlu. Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) Odpowiedz Link
robb80 Re: koniec ochrony?? 01.09.09, 14:32 a czy zmienia się ich zakres obowiązków,czy tak jak poprzednia firma będzie tylko od podnoszenia szlabanu? (pod warunkiem że sprawny). Odpowiedz Link
aga.rajskajablon Re: koniec ochrony?? 01.09.09, 22:06 Widac jak podjeła prace!!! Pozal sie Boze!!!!!!!!!!! Jak jest zepsuty szlaban przez tydzien lub wiecej to Pan "OCHRONIARZ" powinnien stac i sprawdzac przepustki a nie siedzi z nosem w gazecie!!!!!!!!!!!!!! Kto znowu zatrudnił ta firme??????????? Odpowiedz Link
draganek11 Re: koniec ochrony?? 01.09.09, 22:13 Nowa firma pracuje od dnia dzisiejszego a nie od tygodnia-właśnie wróciliśmy z mężem i poza zamkniętym szlabanem mieliśmy drogę zastawioną słupkiem-ochroniarz nie chciał nas wpuścic bez przepustki.Dajmy im się wykazac i wstrzymajmy się z oceną od razu w pierwszym dniu ich pracy Odpowiedz Link
aga.rajskajablon Re: koniec ochrony?? 01.09.09, 22:20 Własnie trzeba od pierwsego dnia ich rozliczac bo pozniej to bedzie jak z poprzednia Odpowiedz Link
aga.rajskajablon Re: koniec ochrony?? 01.09.09, 22:20 Oni powinni o kazdej porze tak robic anie po 22 Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: koniec ochrony?? 01.09.09, 22:21 to jak may wjeżdżac na teren mając jedną przepustke a dwa samochody Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: koniec ochrony?? 01.09.09, 22:35 a co z ruchem osobowym jak ktoś nie jest zamelydowany to ma akt notarjaly przy sobie nosić jako przepustkę? Odpowiedz Link
lokatorka_18 Re: koniec ochrony?? 02.09.09, 08:15 kaszmir121 napisał: > a co z ruchem osobowym jak ktoś nie jest zamelydowany to ma akt > notarjaly przy sobie nosić jako przepustkę? A ruch osobowy to jeszcze prościej. Przecież każdy chyba zna kod do swojej klatki, a przy bramie obowiązuje taki sam. O ile wchodzi przez furtkę a nie między szlabanami to nie powinien mieć problemu Odpowiedz Link
rrybick Re: koniec ochrony?? 02.09.09, 08:49 Wiesz wprowadzenie kodu może przerastać możliwości tych którzy wchodzą między szlabanami Odpowiedz Link
rrybick Re: koniec ochrony?? 02.09.09, 08:47 Proste kupujesz (wynajmujesz) drugie miejsce załatwiasz przepustkę w ADM i wjeżdżasz na osiedle. Czy tak trudno pojąć, że koszty użytkowania samochodu to nie tylko paliwo oraz ubezpieczenie, ale również koszt utrzymania miejsca parkingowego. Miejsca wykupionego brak parkujemy poza terenem osiedla - w ten sposób szybko skończyłby się problem z zastawionymi chodnikami oraz ulicami. Odpowiedz Link
rrybick Re: koniec ochrony?? 02.09.09, 08:44 I bardzo dobrze wjazd na osiedle powinien być uwarunkowany pokazaniem przepustki. Odpowiedz Link
herkiszmerki Re: koniec ochrony?? 03.09.09, 12:14 Proste rozwiązania są: *masz przepustkę - wjedziesz na osiedle, nie masz przepustki to nie wiedziesz ! *znasz kod lub masz klucz do furtki - wejdziesz na osiedle chyba, ktoś Ci otworzy, jeśli jest to dla Ciebie problem, to nie wejdziesz ! Oby nowa ochrona ostro sprawdzała i pilnowała wejścia/wyjścia oraz wjazdu/wyjazdu na nasze osiedle RJ. Odpowiedz Link
katechana1 Re: koniec ochrony?? 03.09.09, 13:57 Póki co nowa firma nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Ci panowie nie wyglądają najestetyczniej. Krótko mówiąc - gdyby nie służbowy strój, to bym myślała, że to jakieś lumpy spod Kaulandu... No nic, zobaczymy, jak będą pracować. Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: koniec ochrony?? 03.09.09, 17:41 Jeden z tych panów pracował już cd-bis ale nie długo bo wyleciał za picie w pracy . Dziś go mamy znowu pod inną flagą . Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: koniec ochrony?? 03.09.09, 17:43 A co z naszymi gośćmi mają zakaz wjazdu? Odpowiedz Link
rajski.pl Re: koniec ochrony?? 03.09.09, 19:26 Witam, W Państwa skrzynkach pojawiła się pewnie karta do głosowania w sprawie zaliczki na pokrycie kosztów otrzymania ochrony. Każdy wie jak wygląda ochrona i jak sprawnie będzie otwierana brama, proszę o wypełnienie karty - chyba podwyżka w tym przypadku jest niekonieczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link
zoot Re: koniec ochrony?? 03.09.09, 20:30 popieram i uważam, że lepiej założyć pożadną bramę/y bez konieczności "ochrony". Szkoda tych 20-30 zł skoro "ochrona" i tak nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wyrządzone straty materialne na osiedlu. Tak każdy by miał pilota i sobie otwierał lub taniej klawiatura domofonu dla kierowców (sprawdza sie przy furtkach), automatycznie rozwiazany byłby problem wjazdu gości. Zastanówmy się co może zrobić JEDEN ochroniarz przy obchodzie osiedla co godzinę? Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: koniec ochrony?? 03.09.09, 20:34 A jak wiedzie karetka ,policja czy inne służby ratunkowe będą prosić o otwarcie bramy Odpowiedz Link
robb80 Re: koniec ochrony?? 03.09.09, 23:11 a co będzie w przypadku awari szlabanu/bramy? przecież u nas to się często zdaża. ma ktoś może informację czy piloty które były sprzedawane w administracji czy działają na te nowsze szlabany? jak tak to niech mieszkańcy z nich korzystają i nie patrzą na oddźwiernych... Odpowiedz Link
herkiszmerki Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 08:30 Ludziska jak czytam niektóre wypowiedzi to jakby się wypowiadały jakieś głąby ! Czy nasze osiedle tak dużo się rożni od innych osiedli zamkniętych z pseudo ochroną ? - NIE Tu nikt nie odkrywa ameryki, są jakieś proste zasady dotyczące takich osiedli. * po pierwsze sami musimy się przyzwyczaić do nowych zasad, które powinny być wprowadzone i ostro przestrzegane ! * zamykać za sobą wszelkie furtki, a nie zostawiać podparte snopkiem ! * wszystkie głąby i pacany przestają chodzić między szlabanami, najlepiej jakby nie było takiej możliwości, ale to już sprawa dla administracji * masz przepustkę - wjedziesz na osiedle, nie masz przepustki to nie wiedziesz ! nikogo nie interesuje że masz 2,3,4, samochody. Stać Cię na tyle aut to i stać na dodatkowe miejsce. * znasz kod lub masz klucz do furtki - wejdziesz na osiedle chyba, że ktoś Ci otworzy. Jeśli jest dla Ciebie problemem, to nie wejdziesz ! * goście mogą wjechać na teren jedynie gdy zostanie przez ochronę potwierdzona wizyta i tożsamość gościa u właściciela mieszkania, od tego mamy przecież domofony ! * goście mogą wejść na osiedle, poprzez zadzwonienie domofonem do osoby do której się udają, właściciel furtkę otwiera lub nie * dodatkowo moim zdaniem ochrona nie powinna zajmować się otwieraniem szlabanu dla wszystkich mieszkańców, to jest kpina. Mamy przecież piloty (kto nie ma to niech śmiga do administracji) i sami otwieramy szlaban. Odpowiedz Link
zoot Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 08:34 a ja radzę zastanowic sie po co nam ta "ochrona". Czy mieszkańcy czuja się bezpieczniej? A może zbudować mur i ogrodzić drutem kolczastym to nawet kot nie wejdzie. Zróbmy getto z osiedla i będzie spokój. Odpowiedz Link
herkiszmerki Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 08:33 Jeszcze szybkie pytanie: Czy, a może KIEDY, wszyscy mieszkańcy otrzymają "ZAKRES OBOWIĄZKÓW NOWEJ OCHRONY NASZEGO OSIEDLA RJ" ? Odpowiedz Link
koszteli2 Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 09:34 A może warto pomysleć nad calkowitą likwidacją ochrony?? Może warto przeznaczyć te 20 zl miesięcznie na bramę z prawdziwego zdarzenia otwieraną pilotem i furtkę z domofonem nowszej generacji? Przecież nasze osiedle może być zamkniete, nie musi być jeszcze do tego "strzeżone". Sami dbając o własne "podwórko" bardziej dopilnujemy porządku niż pseudo ochrona. Odpowiedz Link
agnieszkaksew Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 09:58 Zgadzam się z koszteli2. Tylko jest małe ale. Szlabany czasami nie są ciągle podnoszone to i tak sie psują. A jak by każdy z nas po każdym wjeżdzie czy wyjeżdzie je z pilota zamykał - otwierał, otwierał - zamykał to raczej nie mam pewności, że one to wszystko by wytrzymały. Poza tym to nasze osiedle zrobiło się za duże. I tak naprawdę 2 ochroniarzy nie da sobie rady, bo jak złodziej będzie chciał wejść to i tak wejdzie. Nie ma sensu wyrzucać w błoto co miesiąc 20zł. Odpowiedz Link
rajski.pl Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 10:42 Witam, Porozmawiam z administracją, a przynajmniej zasygnalizuje im swoje zdanie. Jestem za profesjonalną bramą przepuszczającą jeden samochód i jednego strażnika przy każdej bramie. Uważam, że ochrona powinna otwierać bramę, wpuszczać inne służby, monitorować wjeżdzające osoby - znajomych oraz nie wpuszczać pijaczków i bezdomnych. Proszę mi uwierzyć, że o bezpieczeństwo możemy zadbać we własnym zakresie. Czy uważanie Państwo, że Panowie z ochrony wystawią dzielnie swoje zasuszone klateczki i zaprowadzą porządek - NIE - zadzownią na Policję tak jak każdy z nas. Pozdrawiam Odpowiedz Link
koszteli2 Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 11:03 Rajski.pl, to nie tylko Pana zdanie! Jeśli sami nie zadbamy o własne bezpieczeństwo i porządek to żadna ochrona nam tego nie zagwarantuje. Na naszym osiedlu potrzebujemy kogoś TYLKO do otwierania i zamykania bramy (nie szlabanów i to w dodatku takich jak teraz). O bezpieczeństwo naszych domów dbajmy sami! Odpowiedz Link
kursk8 Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 11:38 A co zrobimy z ta okazala brama na piloty ktora prowadzi do nikad (tzn do dzungli za ekranami)? Wydaje sie bardziej solidna od 2 szlabanikow, ktore czly czas sie zacinaja: przejezdzajac nigdy nie wiem, czy nie spadnie mi cos na glowe... Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 15:10 Dziś wjechałem dwa razy i nikt o nic się nie zapytał czyli wszysyko po staremu. Odpowiedz Link
lokatorka_18 Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 15:32 drodzy Państwo bardzo mnie dziwią Państwa komentarze na temat ceny za ochronę i samej ochrony. Przecież na każdej ze wspólnot było głosowanie na zebraniu. Rozwiązanie by nie przeszło gdyby większość mieszkańców nie wyraziła swojej zgody. Więc zgłaszanie pretensji do Administracji że nie chcemy ochrony trochę teraz mija się z celem. To trochę jak narzekanie na Prezydenta po tym jak większość go wybrała. Sam się chyba nie wybrał nie? Odpowiedz Link
koszteli2 Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 15:50 Ale ja nie wyraziłam zgody i co z tego? Oddałam swój głos a i tak zmienili ochronę. Mam chyba teraz prawo wyrazić swoje zdanie. Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 16:05 Szanowni Mieszkańcy Skoro ta ochrona jest to nie będzie niech wykonuje swoją robotę z zgodnie z podpisaną umową. Nasz problem jest taki że nie wiemy co i jakie obowiązki są na ochronę nałożone. Nad taką ochroną powinien być stosowany nadzór z ramienia administratora jak również zarządu wspólnot. To oni są naszymi reprezentantami podczas podpisywania jakich kol wiek umów jak również oni powini konyrolować jak dana umowa jest wykonywana. Piszecie żeby zamknąć osiedle i stosować piloty do bram . A ja się pytam jak wtedy wjadą służby ratunkowe w razie jakiej kol wiek potrzeby. Ktoś musi być przy szlabanie i ktoś powinien lepiej się przypatrzeć się pracy ochrony i wyciągać daleko idące wnioski Odpowiedz Link
zoot Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 16:43 należy zauważyć, że niby ochrona zarabia miesięcznie na naszym osiedlu około 20000 zł, a gdybyśmy zatrudnili 3 cieci do otwierania szlabanu byłoby to około 5000 zł więc po co przepłacać jesli odpowiedzialność i zakres obowiązków taki sam Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 17:26 Zoot pomyśl troszkę włściciel tyle może i zarabia bo ci ochroniarze to zarabiają grosze ,ale skoro sie zgodzili na takie stawki to nic nie zwalnia od robienia dorej roboty Odpowiedz Link
zoot Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 21:31 to Ty pomyśl kaszmir121 czy warto płacić właścicielowi firmy tyle kasy za 3 pracowników (ok. 20000 zł), jeśli te same obowiązki i odpowiedzialność mieliby zatrudnieni przez nas ciecie z ogłoszenia (za ok. 5000zł łącznie).Za taką kasę jaką w tej chwili płacimy możnaby zatrudnić nie 3 a około 9-10 i też nie zwalniałoby ich to od wykonywania dobrze swoich obowiązków. Odpowiedz Link
robb80 Re: koniec ochrony?? 04.09.09, 23:33 obowiązkiem ochrony powinno być także pilnowanie by nikt obcy nie wchodził na osiedle. ale jak mają to robić skoro jakiś durny mieszkaniec opiepszył ich wczoraj za to że zwrócili mu uwagę gdy między szlabanami przechodził? Odpowiedz Link
marayek Re: koniec ochrony?? 05.09.09, 08:31 Czytając wszystkie posty i rozwijający się temat mogę stwierdzić, że jakakolwiek ochrona by nie była na osiedlu to i tak tu się nic nie zmieni. Mentalność niektórych mieszkańców niestety jest taka: kupiłem mieszkanie i ja tu rządzę a nie jakiś cieć z ochrony (nie obrażając panów z ochrony). Ktoś ich nauczył (czyt. poprzednia ochrona) przechodzenia między szlabanami i będzie to teraz ciężko zmienić. Tu konieczna jest zmiana szlabanów na takie, między którymi nie da się przejść lub zamontowanie bramy. Brama może nie zdać egzaminu jeśli nie będzie szybko się otwierać i zamykać. Pozostają szlabany: najlepszym rozwiązaniem z którego już korzystałem są moim zdaniem otwierane za pomocą kart zbliżeniowych. Mamy już dobry system domofonowy, przydałyby się kamery (obniżyłyby koszty ubezpieczeń). Dopóki MY sami się nie zmienimy to żadna zmiana ochrony nic nie zmieni. Odpowiedz Link