Dodaj do ulubionych

Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy?

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.10.12, 17:52
Witam, zastanawiam sie nad wyborem szkoly dla mojego syna. W sumie do przyszlego roku jeszcze sporo czasu ale chyba nowych szkol nie powstanie raczej zbyt wiele, wiec wybor miedzy tymi dwiema szkolami uwazam za najbardziej celowy. Macie jakies pomysly, ktora wybrac? Raczej wolalabym cos, czego nie mozna wyczytac ze stron internetowych obu szkol, bo to juz wiem. Cenniejsze bylyby opinie rodzicow, nauczycieli tych szkol, moze tych, co juz skonczyli Dziatwy (bo Inspiracji jeszcze nie...).
Obserwuj wątek
    • brydka26 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 23.10.12, 08:52
      to widzialas? forum.gazeta.pl/forum/w,541,116008567,,Szkola_podstawowa_STO_ul_Dziatwy.html?v=2
      Ale za duzo to tutaj nie ma na temat tej szkoly.
      • Gość: Gosc Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.centertel.pl 23.10.12, 18:06
        No wlasnie to mnie zastanawia, ze o renomie szkoly na Dziatwy wcale nie musi swiadczyc doskonaly program nauczania, tylko to, ze uczniowie sa mozliwie mocno wyselekcjonowani pod wzgledem predyspozycji do nauki.
        Trudno zatem oczekiwac, ze grupa jednorodna jakosciowo bedzie dawala rozne wyniki w nauce.
        A mi zalezy, zeby moje dziecko koglo sie uczyc w grupie statystycznie roznorodnej, gdzie rozne zachowania moga rozwinac spolecznie moje dziecko, nauczyc wspolzyc z roznymi zachowaniami a nie tymi, ktore w zyciu codziennym sa zupelnie inne.
        Czy jednak Inspiracja jako alternatywa dla Dziatwy jest inna?
        • Gość: rodzic Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: 145.248.195.* 24.10.12, 11:34
          Na pewno w każdej szkole niepublicznej dzieci są i tak wyselekcjonowane, poprzez chociażby kryterium dochodów rodziców i to trzeba sobie jasno powiedzieć. Natomiast selekcja wstępna dzieci i rodziców przed przyjeciem do szkoły juz mi zupełnie nie pasuje, i jeśli miałabym wybierać wśród placówek niepublicznych to bardziej bym postawiła na tą, która przyjmuje wszystkie zgłaszające się dzieci lub, jeśli jest wiecej kandydatów, wg kolejności zapisów (tak jest np. w STO na Toruńskiej). To daje jednak choć trochę większy przekrój umiejętności i zdolności dzieci.
          • brydka26 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 24.10.12, 12:36
            Poza wszystkim mysle, ze obie szkoly sa tak blisko siebie, ze warto po prostu je obejrzec i porozmawiac z dyrekcja na temat podejscia, planow, obejrzec infrastrukture... Wszystkiego sie w ten sposob trudno dowiedziec, ale wizyta troche informacji zawsze przynosi, chociazby jesli chodzi o subiektywne odczucia.
            • Gość: Kinga1 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.centertel.pl 24.10.12, 14:51
              @Brydka= wlasnie od wizytacji Inspiracji i Dziatwy zaczelam. Oto refleksje:

1. Inspiracja

Infrastruktura: Szkola nowa, ciekawie zrobiona, przestronna, dajaca mozliwosci organizowania zajec dodatkowych; sale lekcyjne dosc duze, nowoczesnie urzadzone, ogladalam sale gimnastyczna, prace sa na etapie wylewania podlogi wiec do konca grudnia pewnie powstanie. Teren wokolo bardzo dobrze zaaranzowany, jest zielen, plac zabaw, ponoc jest nawet ogrodek warzywny uprawiany przez dzieci. Na dole jest przedszkole a na gorze szkola.
              Z tego co widzialam to dzieci w szkole duzo nie ma (to chyba dlatego, ze szkola dziala pierwszy rok dopiero), w przedszkolu dzieci jest wiecej.

2. STO Dziatwy

Infrastruktura. Budynek troche starszy ale w miare utrzymany, wewnatrz niestety wszystko wydaje sie klaustrofobiczne, po prostu zbyt duzo na zbyt malej powierzchni. Teren zielony przy szkole - raczej brak. Jest Park Henrykowski ale to teren miejski wiec nie wiem czy tak dowolnie moga go eksploatowac bez ograniczen. Brak parkingu z prawdziwego znaczenia, fatalny dojazd od strony polnocnej do szkoly. Wyjazd na Modlinska tez nieciekawy bo trzeba kluczyc po osiedlowych uliczkach. W szkole ruch i gwar - widac, ze nauka wre... Nie zauwazylam sali gimnastycznej ale moze cos przeoczylam. Mocna strona jest duza liczba dzieci ale z drugiej strony za duzo na zbyt malej powierzchni to tez nie jest fajnie... Robi sie "duszno".

PODSUMOWANIE

Jesli chodzi o infrastrukture, to STO na ul. Dziatwy przegrywa z Inspiracja zdecydowanie. Dziwi mnie fakt, ze dyrekcja z Dziatwy przez tyle lat nie zechciala stwozyc parkingu dla rodzicow. Rodzice tez mnie zaskakuja, ze przez tyle lat nie wplyneli na dyrekcje, zeby taki parking powstal. To zle swiadczy i o jednych i o drugich.
              Jesli jednak porownac pozainfrastrukturalne kwestie, to biorac pod uwage, ze Dziatwy ma wiecej uczniow, to uwazam za ich plus. Trudnonjednak powiedziec, co bedzie za rok i czy w Inspiracji nie bedzie tez oblozenia wiec tu daje zwyciestwo dla Dziatwy ale zaraz za nimi jest Inspiracja.
              W sumie wybralabym Inspiracje.

Ale szkola to nie tylko infrastruktura. Liczy sie tez jakosc ksztalcenia. Czytalam w ktoryms z watkow na tym forum, ze rodzice z Inspiracji sa nawet zadowoleni, z Dziatwy tez
              mowia, ze jest OK wiec nadal sama nie wiem. Dobrze, ze jest jeszcze sporo czasu :-))))
              • dorek3 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 24.10.12, 15:04
                Obserwuję ten wątek choc samam mam dzieci w innej szkole, ale chciałam się podzielić z Wami własnym doświadczeniem: fajnie jeak wszystko jest ładne, nowe, kolorowe i przestronne. To cieszy oko, ale NICZEGO nie gwarantuje jeśli chodzi o jakość szkoły. Przez jakość mam na mysli naukę zarówno tego co programie jak i zachowań społecznych. Nie ma tez wpływu na jakość kadry. To, co wiadać łatwo sie porównuje, ale to nie jest to co świadczy o jakości szkoły. Aczkolwiek na pewno przyjemniej jest sie uczyć w ładnym miejscu.
                Szkoła na Dziatwy jest szkołą społeczna a więc z definicji non-profit. Wszytko jest finansowane z czesnego wiec to nie dyrekcja nie chciała zrobic parkingu tylko zapewne zarząd koła terenowego STO (w którym są przedstawiciele rodziców) uznał że ma pilniejsze wydatki w innych obszarach
                • Gość: Gosc Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.centertel.pl 24.10.12, 17:44
                  STO na Dziatwy jest szkola spoleczna czyli non-profit...

Czyli dyrekcja pracuje zavearmo. Kadra za darmo. Zwierzchnicy za darmo. Wszyscy za darmo?

Czy moze jednak jest tak, ze ww. osoby biora pensje na tyle wysoka aby po uwzglednieniu ich wysokiej pensji w kosztach wynik wyszedl na zero?

Innymi slowy wydaje mi sie, ze w szkole prywatnej zysk wlasciciela jest tym co zostanie po odjeciu kosztow od przychodow a w szkole spolecznej trzeba koszty na tyle wysokie wykreowac aby wynik wyszedl na aero.

Mniej wiecej tak to dziala, tak?
                  • dorek3 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 25.10.12, 08:51
                    Nie, tak to nie działa. Ale Ty chyba wcale nie jesteś zainteresowany/a aby sie dowiedzieć.
              • brydka26 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 24.10.12, 19:38
                Kingo, kawal dobrej roboty :) Dzieki za refleksje. Inspiracje widzialam. Mimo ze zawsze mozna sie do czegos przyczepic to infrastruktura raczej lepsza niz gorsza. Ale to tylko infrastruktura... w STO na Dziatwy jest rekrutacja, w inspiracji kolejnosc zgloszen. Kleska urodzaju bedzie jak Twoj syn dostanie sie i tu i tu :).
                Najgorzej z ta inspiracja, ze nie wiadomo jak bedzie wygladac za 5 lat... a jak wlasciciel uzna, ze projekt sie nie oplaca i go zamyka?
                Jesli chodzi i roznice miedzy spoleczna i prywatna: spoleczna jest zarzadzana przez terenowy zarzad STO, a wiec rodzicow i nauczycieli. W prywatnej zarzadza wlasciciel. Powoluje dyrektora, nauczycieli, kadre i zwalnia tez.
                • Gość: zainteresowana Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 22:32
                  Dobrze, że ten wątek się pojawił :) mam te same pytania i wątpliwości :) ale jednego jestem pewna - Dziatwy czuje oddech konkurencji , Inspiracja ma do czego się odnieść :) to da obu placówkom wiele dobrego. Wiadomo, ze Inspiracja się tworzy ale i Dziatwy kiedyś zaczynała... teraz jest czas na tworzenie własnej historii, a Dziatwy wg mnie jedzie na wieloletniej opinii i chyba najlepszym świadectwem pozostania na laurach jest odchodzenie kadry z tej placówki a to do Mentisa, a to do niepublicznych przedszkoli a to i do Inspiracji. Poza tym konkurencja jest dobra - my rodzice wreszcie mamy wybór!
          • Gość: tamtaramta Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: 188.116.35.* 21.03.13, 09:01
            Proponuję ominąć temat STO na Toruńskiej jako opcji "gdzie posłać dziecko", gimnazjum jest OK ( tzn bez szaleństw ale trzyma poziom), niestety to co dzieje sie w szkole podstawowej to już zaczyna byc parodia. Nie bez powodu w rankingach szkół niepublicznych ta szkoła spadła na 51 pozycję z 55 w Warszawie. Po odejściu poprzedniego dyrektora, który dość mocno trzymał całość - jest chaos organizacyjny, brak pomysłu i brak zainteresowania rozwojem dzieci. System ocen i ich przejrzystości ( wpisywania ocen do e-dziennika) niby przejrzysty a jest tylko niewielu nauczycieli, któży opanowali tę trudną sztukę - i bardzo często zamiast systematycznego wpisywania ocen jest ich nagły wysyp tuż przed zebraniem lub końcem semestru. Wtedy na reakcję rodziców jest już za późno. Mimo że nasze dziecko ma bardzo dobrą średnią postanowiliśmy że zakończy edukację podstawówkową w innej szkole, szkoda pieniędzy,czasu dziecka i naszego. Od rodziców dzieci w gimnazjum wiem że bez dodatkowych korepetycji ( szczególnie z matematyki i chemii) ciężko oczekiwać wysokich wyników na testach gimnazjalnych. Smutna prawda jest taka, że wszystko zależy od ludzi jacy pracują/rządzą w takiej szkole - obecny zestaw jest po prostu słaby, a kilka rodzynków nie zmnienia całości obrazu. My jestesmy zawiedzeni szkołą podstawową STO, a tym co słyszymy od rodziców dzieci z gimnazjum tez nie jesteśmy zachwyceni.

• dorek3 STO Toruńska 21.06.13, 10:08
              Skoro "jesteś" z Toruńskiej to pewnie wiesz że szkoła już ma dyrekcję min pod postacią poprzedniego dyrektora. Po spotkaniu widzę, że jest nowy duch, energia i plany aby stworzyć klarowny system motywacyjny na nauczycieli. Ponadto tegoroczne wyniki po 6 klasie są b.dobre (średni wynik 32 punkty).
              Mam dwójkę dzieci w tej szkole więc jej funkcjonowanie bardzo mnie interesuję. Moim zdaniem tegoroczny chaos na pewno szkole nie pomógł ale wpadanie w histerią uważam za przesadę. I choć na fali tej histerii sama zaczęłam się zastanawiać nad zmianą to po przeanalizowania oferty na Targówku, Białołęce i Bielanach nie znalazłam szkoły, która swoją ofertą wyraźnie przebiłaby Toruńską tak aby zrekompensować stres jaki wiąże się ze zmianą szkoły w trakcie nauki.
              • Gość: wodnik010 Re: STO Toruńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.13, 11:22
                Witam.
                Ja również mam dziecko w Szkole na Toruńskiej (trzecia klasa). Jestem bardzo zadowolona z tej placówki. Szkoła jest kameralna (ok.240 osób) i wszyscy się znają. Zajęcia w ramach czesnego są bardzo fajne i odbywają się w różnych salach, tak więc dzieci nie siedzą tylko na świetlicy, która również oferuje ciekawe pomysły. Moje dziecko ze szkoły nie chce wychodzić!!!! Nauka też wygląda inaczej niż w szkołach państwowych. Nacisk kładzie się na kreatywność i pracę w grupach. Nie obserwuję tak zwanego ,,wyścigu szczurów" mimo to wyniki szkoły są coraz lepsze.
                • brydka26 Re: STO Toruńska 25.09.13, 15:13
                  Moj syn jest na Torunskiej od tego roku. Podjelismy decyzje o wyborze tej szkoly mimo zamieszania, ktore w ubieglym roku bylo (bo nie da sie ukryc, ze bylo). Teraz jednak szkola ma nowego/starego dyrektora merytorycznego i zostal odciazony od obowiazkow administracyjnych przez dyrektora administarcyjnego, ktory jak na krotki czas pracy wydaje sie przytomny i panujacy nad sytuacja. Nowy Zarzad ma bardzo ambitne plany i dokonuje naprawde duzych (i efektywnych) wysilkow wyprowadzajac na prosta uprzednie niedociagniecia administracyjne. Zarowno ja (jak i syn, co wazniejsze!) jestesmy poki co bardzo ze szkoly zadowoleni. Tam jest fajna atmosfera, male klasy, duzo godzin jezyka...
                  Jezeli komus bardzo zalezy na ocenach po 6 klasie, to w tym roku 31,9, przy czym oslawiona Dziatwy 32,4 (a na Torunskiej nie ma zadnej wstepnej selekcji dzieci, wiec startuja z bardziej roznorodnym materialem dzieciecym :)).
                  Rankingi szkol podstawych sa na portalu dobraulica. Trzeba wybrac dzielnice i bedzie link do ocen szkol.
                  Wracajac do Torunskiej: uwazam, ze to bardzo sensowna alternatywa dla szkol na Bialolece.
    • Gość: mazelka Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.gtc.com.pl 13.11.12, 15:14
      Witam,

jestem mamą 2 dziewczynek które chodzą na Dziatwy. W dni 24 listopada jest organizowany dzień otwarty w szkole, który jest dobrą okazją żeby ze szkołą się zapoznać. Oto szczegóły spotkania:

24 listopada (sobota) w godz. 10.30 – 13.30 zapraszamy Państwa razem z dziećmi na Dzień Otwarty naszych szkół. W programie:

• Spotkanie z Zarządem oraz Dyrekcją Szkoły
      • Gry i zabawy dla dzieci
      • Wspólne malowanie
      • Zajęcia dla gimnazjalistów
      • Rozmowy z nauczycielami

Pozdrawiam

mazelka
      • Gość: Majka Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.12, 20:11
        Super tylko ja nie bede mogla byc.
        Moze ktos z was moglby po spotkaniu napisac uczciwa recenzje ze spotkania, co? tylko nie bojcie sie zadawac odwaznych i trudnych pytan, bo oni wola opowiadac ogolnikami bez wdawania sie w szczegoly...
        mam na mysli kwestie finansowe: za co sie placi, zajecia dodatkowe, wyzywienie, wycieczki, ubezpieczenie itp., co z pierwszakami: czy znowu wypadnie im ta nieszczesna gora? ile maja zamiar przyjac na rok 2013/14? zeby znowu nie bylo ciasnoty?
        mam nadzieje, ze jeszcze przed swietami bedzie 1 spotkanie wiec wtedy sie pewnie pojawie...
    • saba-111 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 25.11.12, 16:37
      Chętnie podzielę się opinia na temat szkoły STO na Dziatwy. Byłem na wczorajszym dniu otwartym i najlepsze wrażenie zrobili na mnie uczniowie oprowadzający gości po szkole. Szkoła klaustrofobiczna, mało miejsca, brak sali gimnastycznej i mało kompetentna Dyrekcja, która nie potrafiła konkretnie odpowiedzieć na zadawane pytania np: odniosłem wrażenie, że tak naprawdę nie wiedzieli, jaka będzie organizacja przyszłego roku, dotycząca zerówek i pierwszych klas. Strasznie się gubili w wypowiedziach na ten temat.Pan Prezes zwracał uwagę swoim kiepskim dowcipem typu " mój syn chodzi do tej szkoły i jest bardzo zadowolony, ponieważ ma w klasie dziecko do bicia". Ogólnie zachwalali się tym, co w większości szkół publicznych jest standardem typu dziennik internetowy, obecność pedagoga i psychologa w szkole itp. Ludzie zarządzajacy zrobili na mnie bardzo złe wrażenie.
      • zosia.1982 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 25.11.12, 19:48
        Mam synka, który od września rozpocznie naukę. Razem z mężem skłanialiśmy się w kierunku Dziatwy. Dzień otwarty okazał się dla szkoły totalną klapą. Osoby reprezentujące szkołę źle znosiły trudne pytania. Dyrektor wdał się w polemikę ilu nauczycieli odeszło ze szkoły - no - było to żenujące, zwłaszcza, że wyszło, że rodzic zadający pytanie miał rację, a nie dyrektor (kłamał, czy zapomniał ?). Nie powiedziano nic, co zachęciłoby nas jako rodziców. Podobnie jak przedmówca, wyszliśmy ze szkoły zawiedzeni i z jednym wnioskiem - musimy znaleźć inną szkołę. Okazuje się, że Dziatwy dobrze umie selekcjonować dzieci, to dlatego te sukcesy. Nawet zdany egzamin nie zagwarantuje, że nasz syn podoła poziomowi. Pytanie, co jeśli będzie miał trudności? Niestety nikt z kadry dyrektorskiej ani pan z zarządu nie umiał odpowiedzieć na to pytanie. Może się więc stać, że to nasz syn będzie chłopcem do bicia dla innego dziecka kogoś z zarządu (o losie, kogo oni wybrali na prezesa!!) albo, że będziemy musieli znaleźć inną szkołę.
        Reasumując - po dniu otwartym - JESTEŚMY NA NIE.

• Gość: UczestnikSpotkania Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.theexpgroup.ro 26.11.12, 16:46
          Dziękujemy za wypowiedzi pracownikom szkoły Inspiracja
        • Gość: Marcin Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 22:20
          Jako, że szkołę na Dziatwy skończyłem, czuję się w obowiązku napisać cokolwiek. Dziatwy selekcjonujące uczniów? Z całym szacunkiem, ale włożenie trójkąta w foremkę czy ułożenie puzzli z pięciu kawałków jest według mnie niezbyt rozwiniętą formą selekcji, raczej typową dla edukacji wczesnoszkolnej. Pomijam nawet fakt, że ja puzzle rzuciłem w kąt i stwierdziłem, że nie układam, a do szkoły się dostałem.

Poziomowi na Dziatwy nie podołać w zasadzie się nie da. Nauczyciele są skłonni poświęcić nieprawdopodobną ilość swojego wolnego czasu na douczenie ucznia, jeżeli ten czegokolwiek nie rozumie, tudzież nie było go na lekcjach. Zwykle sami nawet wychodzą z tą propozycją.
          Sukcesy uczniów wynikają głównie z wysiłku włożonego w naukę zarówno samych uczniów, jak i nauczycieli. Po podstawówce i gimnazjum na Dziatwy mało który uczeń nie dostaje się do wymarzonego liceum, jednak o opisywanym wcześniej "wyścigu szczurów" z całą pewnością nie ma mowy.

Co do budynku, to faktycznie szkoła nie jest duża, ale klaustrofobiczna to nieadekwatne określenie. Jakkolwiek "przytulna" infantylnie by nie brzmiało, to szkoła taka właśnie jest. Udekorowana pracami uczniów, czasem nauczycieli, każdy wie gdzie kogo znaleźć, pokój nauczycielski nie jest obszarem zamkniętym a uczniowie przychodzą tam z każdym możliwym problemem, każdy nauczyciel zna każdego ucznia i odwrotnie. Pomijam fakt, że ułatwia to nauczycielom dbanie o bezpieczeństwo uczniów, szczególnie młodszych którzy niezwykle lubią biegać po schodach i korytarzach. Być może to tylko kwestia mojego przyzwyczajenia, ale taka atmosfera nauczaniu naprawdę sprzyja. Szkoła nie straszy uczniów, pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że staje się "drugim domem". Na tyle na ile to możliwe oczywiście.

Niezbyt dobrze orientuję się w kwestiach zarządu, ale nie wierzę, aby ktokolwiek mówił o "dziecku do bicia". Nawet jeżeli tak było, to jest to bzdura. Spędziłem w szkole dziewięć lat, miałem znajomych w klasach starszych, mam w młodszych. Nikt nie słyszał nigdy o jakimkolwiek przypadku bicia kogokolwiek w szkole.

Mam nadzieję, że to cokolwiek wyjaśniło.

Pozdrawiam
          Absolwent Marcin
        • Gość: Absolwent123 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 22:20
          Witam
          Jestem absolwentem szkoły na ul. Dziatwy 6. Niestety uważam, że ta wypowiedź jest absurdalna. 9 lat jakie spędziłem w tej placówce świetnie przygotowało mnie do nauki w liceum. Nigdy nie byłem w żaden sposób szykanowany. Mimo problemów z nauką w szkole czułem się świetnie. Nauczyciele byli bardzo pomocni i zawsze zaliczałem wszystkie przedmioty. Lekcje prowadzone w sposób interesujący, wyjazdy integracyjne. Problemy z nauczycielami były kwestią mojego trudnego charakteru. Spory nauczyciel kontra uczeń zawsze były rozstrzygane bezstronnie, często na korzyść ucznia, czego niestety w liceum nie można doświadczyć. Niepodołanie poziomowi jest po prostu niemożliwe. Wysokie wyniki są zasługą systemu nauczania. Mogę stwierdzić, że chodziłem do tej szkoły z przyjemnością. Ciągle utrzymuje kontakt z większością znajomych poznanych podczas nauki. Nie rozumiem czemu tak negatywne opinie wygłaszają ludzie nie znający szkoły od środka? Dziecko do bicia? Podczas mojej nauki w tej szkole nigdy nie doszło do takiego incydentu.

Pozdrawiam.
        • rbuda Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 22.12.12, 06:01
          Szanowni Państwo
          Mam poczucie że wpisy dwóch osób które recenzują dzień otwarty w szkole na Dziatwy, to wpisy konkurencji a nie rodziców:) Ja również uczestniczyłam w tym spotkaniu ale jako matka która chce wysłać swojego sześciolatka do szkoły w której będzie šwietnie się czuł i dostanie bagaż najlepszych rzeczy na starcie edukacji. Nie bardzo wiem czego Panie nie zrozumiały jeśli chodzi o organizację szkoły w przyszłym roku. Moim zdaniem wszystko wytłumaczone było jasno i klarownie. Dla mnie efekt dnia otwartego jest taki że od dwóch tygodni mój syn jest uczniem tej szkoły. To że ja jestem zadowolona może nie być obiektywne, ale to że mój sześciolatek jest zachwycony ( pomimo że było to dla niego duże przeżycie) jest najlepszą oceną tej szkoły. Nasz syn zazwyczaj długo adaptuje się do nowych warunków ale pomoc nauczyciela, psychologa i atmosfera jako tworzą dzieci i rodzice sprawiły że weszliśmy w nową szkołę bez najmniejszych problemów. Jest to moje drugie doświadczenie z STO. Mam 15-latkę która również skończyła STO. Mogę uczciwie powiedzieć że kochała swoją szkołę i dzięki niej kończy teraz jedne z najlepszych gimnazjów w Warszawie. Pomimo że było to STO na Powstańców to zasady funkcjonowania są bardzo podobne. Tam też jest tzw. selekcja:)
          Dziwi mnie oburzenie wielu osób że dzieci są selekcjonowane. Cóż w szkołach publicznych nie ma nic takiego, czemu więc szukanie Państwo szkoły niepublicznej?
          Ponoć opłaty już selekcjonują- cóż zależy jaką selekcję mamy na myśli...
          Jeśli ktoś chce żeby jego dziecko uczyło się w szkole gdzie będzie szanowane przez dorosłych i kolegów, będzie uczone szacunku i kultury, będzie się świetnie czuć i przy okazji osiągnie wiedzę na dobrym poziomie, to polecam STO. Zarówno na Powstańców śląskich jak i na Dziatwy
          • Gość: Gosc Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.12, 05:31
            I to jest dobry glos w calej tej dyskusji. Aczkolwiek caly czas mam obiekcje do osob decydujacych w STO na Dziatwy, ze infrastruktura i inwestycje w poprawe bytu dzieci w szkole sa marginalne. Obawiam sie, ze srodki sa topione w pensje, sztucznie tworzone koszty a nie w to, co jest dla naszych pociech. Co do reszty to mozesz miec racje. Jesli twoje starsze dziecko chodzilo, przetarlo juz tzw. szlaki to i mlodszemu bedzie latwiej zapewne.
            My takiego komfortu niestety nie mamy i stad moje rozterki.
            Tak czy owak Wesolych Swiat!
          • Gość: aga Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: 145.248.195.* 27.12.12, 11:28
            rbuda napisała: "Dziwi mnie oburzenie wielu osób że dzieci są selekcjonowane. Cóż w szkołach publicznych nie ma nic takiego, czemu więc szukanie Państwo szkoły niepublicznej?"
            W przypadku Tarchomina/Białołęki, w większości znanych mi przypadków, powód jest dość prozaiczny - chęć zapewnienia dziecku w miarę normalnych warunków edukacji, w tym nauki na jedną zmianę i komfortu/bezpieczeństwa opieki po lekcjach na świetlicy i zajęciach dodatkowych. Niepubliczne szkoły na Białołęce - STO Dziatwy, STO Toruńska, Nasza Szkoła, Inspiracja, Mentis - to nie jest jakaś stołeczna extraklasa i prestiż, a raczej przyzwoite, lokalne szkoły niepubliczne będące alternatywą do państwowych, 3-zmianowych kombinatów z przepełnionymi świetlicami i tyle. Nie jest prawdą, że każda STO działa tak samo; np. w STO na Toruńskiej decyduje TYLKO kolejność zgłoszeń i nie ma żadnych konkursów/systemu klasyfikacji dla dzieci i rodziców, a szkoła cieszy się równie dobra opinią i wynikami jak STO na Dziatwy; dla mnie ten aspekt braku selekcji jest bardzo istotny i czyni szkołę bardziej otwartą i przyjazną.
            A propos STO na Dziatwy to słyszałam opinie pozytywne i negatywne; pozytywne od rodziców, których dzieci są zdolne, nie mają problemów z nauką, nie sprawiają większych problemów wychowawczych - chwala szkołe za poziom, za rozbudzanie zainteresowań, za atmosferę. Ale znam też opinie rodziców, których dzieci gorzej radziły sobie z nauką, nie nadążały za takim tempem i tu niestety większego zainteresowania i wsparcia ze szkoły nie było, a gdy do tego dziecko coraz bardziej się stresowało i dochodziły jakies problemy wychowawcze, to szkoła raczej nie była już zainteresowana dalszą współpracą... Więc może jest to być fajna szkoła, ale nie dla wszystkich; ja mam dziecko bardzo wrażliwe, przeciętne i tą szkołę od razu skreśliłam na wstępie.
      • k717 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 28.11.12, 20:09

Przygladam się od kilku dni tym wypowiedziom na forum i zastanawiam się , o co tu chodzi??? Dodam, ze mieszkam od niedawna na Bialolece.
        Nie rozumiem tytulu forum: „Szkola Inspiracja, czy Szkola STO”?
        Chodzi o konkurencje? Pokazanie, że jedna jest rewelacyjna, a druga do bani? Z wypowiedzi na forum zrozumialem, ze STO do bani!

Mieszkam od niedawna niedaleko ulicy Dziatwy.
        Moje dziecko chce od nowego roku szkolnego pojsc do gimnazjum STO, przy ul. Dziatwy.
        Ma na podworku kilka koleżanek i kolegow, którzy uczęszczają do tej wlasnie szkoly. Dzieciaki i ich rodzice sa zachwyceni.
        Mowia o kochanych nauczycielach i cieplej atmosferze.
        Wybralem się z nimi na Dzien Otwarty.
        Nie byłem zachwycony budynkiem z zewnatrz i wchodząc do srodka już nastawiłem się na NIE.
        A tu niespodzianka. Czysto, pachnąco i kolorowo.
        Na korytarzach dzieciaki uwijaly się, by każdemu z nas opowiedziec o szkole i pokazac, co najlepsze. Korytarze rzeczywiście ciasne.
        Dzieci byly dumne, ze w każdej klasie maja tablice multimedialne.
        Nie miałem pojecia, ze takie wynalazki sa teraz w szkolach.
        Nauczyciele, z którymi rozmawiałem wydaja mi się kompetentni i na miejscu. Ja nie miałem takiego szczescia. Moja szkola przy tej… szkoda gadac.
        Dyrekcja, jak dyrekcja. Normalni i mili ludzie. Tez zamienilem z nimi pare zdan. Nie wydali mi się niekompetentni.
        Nie przywiązywałem wagi do tego, ze w listopadzie nie maja jeszcze skonkretyzowanych planow. A kto je ma? Która szkola???
        Po tej wizycie mogę powiedziec jedno. Zapisze tam moje dziecko. Wybralem ten klimat, chociaż nie byłem w Inspiracji.
        Wystarcza mi rekomendacje dzieci i ich rodzicow.
        Nie przekonaly mnie publikacje na forum,że wszystko na Dziatwy jest do bani.
        Swoja drogą to dziwne, że nikt nie skrytykowal INSPIRACJI, prawda???
        Pozostane obiektywny.
        Pozdrawiam
      • Gość: Uczeń 6 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 22:40
        Skończyłem tą szkołę i jestem z niej bardzo zadowolony. Szkoły absolutnie nie można nazwać klaustrofobiczną. Może dziennik elektroniczny, pedagog, psycholog jest standardem jednak tą szkołę wyróżnia atmosfera jaka w niej panuje. Uczęszczając do liceum nie znam nawet wszystkich nauczycieli, nie wspominając o uczniach, natomiast na Dziatwy znałem wszystkich, a wszyscy znali mnie. Świetny kontakt z nauczycielami jest tam podstawą. Dziatwy jest małą szkoła. Nie można jej porównywać ze szkołami publicznymi. Wszyscy się znają. Nigdy nie było żadnej dyskryminacji. Wszechobecna opieka i poczucie bezpieczeństwa.

Pzdr.
        • Gość: to chyba żarty Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: 145.248.195.* 29.11.12, 10:20
          Wow, I'm impressed ! Takie 4 wypowiedzi pochwalne nt. szkoły STO jednego popołudnia na tym samym forum, podczas gdy przez kilka ostatnich lat w necie trudno znaleźć jakiekolwiek rzeczowe opinie nt. tej szkoły, to co najmniej zadziwiające. Taka promocja szyta grubymi nićmi to naprawdę żenada...
          • Gość: Marcin Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 18:03
            Faktycznie, wygląda to dosyć dziwnie, ale są to wypowiedzi nas, to jest absolwentów i pisaliśmy to w tym samym czasie, bo w tym samym czasie to przeczytaliśmy i się zirytowaliśmy. Mam podać numer legitymacji?

(Czy jakakolwiek szkoła pisałaby coś takiego o tej samej godzinie? Ja osobiście szczerze wątpię.)
            • Gość: zainteresowana Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.12, 18:38
              wow, I'm impressed too :) cały czas ten wątek śledzę i potwierdzam swoją wcześniejszą wypowiedź- przynajmniej konkurencja narzuca działanie, dążenie do czegoś lepszego, próbę wyciągania wniosków - to wszystko będzie z korzyścią dla naszych dzieci. Przecież ostatnie Dni Otwarte na Dziatwy wydarzyły się właśnie dzięki konkurencji :) myślę, że jako odpowiedz na drzwi otwarte Inspiracji, które już były kilkakrotnie i pewnie jeszcze będą. Byłam na jednych i na drugich i moim zdaniem to wszystko jest suuuper ! Będzie można wreszcie w czymś wybrać, a ja osobiście kibicuję Dziatwy i liczę na obniżkę kosmicznych cen czesnego :) jako przyszły klient :) albo jakiś indywidualny rabat do np 800 zł ? też byłoby super - podobno i takie są :)
              • Gość: Gość Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 22:22
                Ja byłam w jednej i drugiej szkole robiac maly rekonesans.

Budynek - wygrywa Inspiracja bez dwóch zdan
                Kadra - wygrywa Dziatwy
                Ilosc uczniow w klasie - Wygrywa Dziatwy
                Pomysl na szkole - wygrywa Inspiracja, ale tez zaczynaja schody bo co innego pomysl a co innego jego realizacja. Pani Dyrektor miala pomysl na cos a jak sie z nim nie zgodzilam to powiedziala ze bedzie jak ja chce. Skoro prowadzi szkole to chyba powinna byc troche bardziej asertywna bo jak kazdy rodzic bedzie mial swoje zyczenia to nie zdazy ze zmainami decyzji...

No ale egzaminy na Dziatwy tez nie wplywaja pozytywnie na moja koncowa decyzje....
    • Gość: Kinga1 dni otwarte w Inspiracji 14.12 o 17:00 albo 18:00 IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.12, 07:01
      Hej, w piatek sa dni otwarte w Inspiracji... Czy wartos isc? Bo po dniach otwartych na Dziatwy zdania rodzicow nie byly jakos pochlebne...
      • brydka26 Re: dni otwarte w Inspiracji 14.12 o 17:00 albo 1 13.12.12, 09:29
        Ależ oczywiście, że warto, skoro rozwazasz te szkole. Zawsze można się czegos nowego dowiedzieć, poobserwować... Moj syn dostał się na szczeście do szkoły, na której mi bardzo zależało, więc odpuszczam temat szkoły, aczkolwiek mi ta inspiracja wydała się z różnych względów obiecująca.
    • katie.miklasz Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 05.01.13, 22:03
      W 2014 r. na Białołęce powinny zostać otwarte wszystkie trzy nowe podstawówki. Ale to będą molochy na 500 dzieci. Na stronie dobraulica.pl jest mapka, tam można zobaczyć wszystkie szkoły w okolicy: publicznie i prywatne i porównać. Tam zebrali wyniki z testu sześcioklasisty i podają aktualne czesne. Ale o Inspiracji nic nie piszą.
      • Gość: Gosc Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.13, 15:21
        Co to moze oznaczac? Ze Inspiracja nie robi naboru? Ze portal dobraulica.pl nie zaktualizowal listy szkol? Co robic?
        • brydka26 Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 08.01.13, 06:33
          Na dobrej ulicy nie ma nic odkrywczego, sa przepisane wyniki testu dla 6klasistow dostepne na stronie OKE www.oke.waw.pl/new/download/files/File/raporty/2012/sp_srednie_szkol_2012_dzieinice_warszawy.pdf
          Inspiracji w ubieglym roku nie bylo w ogole, stad nie jest ujeta na liscie. Na liscie sa tez szkoly bez punktacji, np. Mentis, ktory istnieje kilka lat, ale nie doprowadzil jeszcze dzieci do 6 klasy, wiec nie ma zadnych wynikow.
      • Gość: Gosc Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.01.13, 10:26
        A ja ide o zaklad, ze w 2014 nie beda otwarte 3 nowe podstawowki na Bialolece. W tym burdelu i oszczedzaniu na oslep nie ma szans. Skoro smieci nie byli i nie sa w stanie rozwiazac tyle lat, to co tu mowic o szkolach... Dla mnie raczej liczy sie to co jest a nie to, co Gronkiewicz obiecuje... Zreszta metro na Tarchomin tez obiecala i co? Tramwaju nadal nie ma...
    • Gość: mazelka Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.gtc.com.pl 11.01.13, 12:45
      Witam,

STO postanowiło zorganizować kolejny dzień otwarty który odbędzie się w najbliższą sobotę:

AKTUALNOŚCI
      Dzień Otwarty
      Data dodania:
      wtorek, 8 styczeń 2013

12 stycznia (sobota) w godz. 11.00 – 14.00 zapraszamy wszystkich zainteresowanych naszą szkołą na Dzień Otwarty.

W programie:
      • Spotkanie z Zarządem i Dyrekcją szkoły
      • Spotkania z nauczycielami
      • Zabawy dla dzieci
      • Zajęcia dla gimnazjalistów
      • Zwiedzanie budynku szkoły

szczegółowy program na stronie szkoły www.sto2.pl/
    • Gość: mazelka Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.gtc.com.pl 11.01.13, 12:56
      A wszystkim zainteresowanym tematem i stojącym przed trudnym wyborem szkoły polecam jeszcze ten dokument www.sto2.pl/files/ewaluacja%20ssp%202.pdf - jest to zewnętrzna ocena szkoły.

pozdrawiam

mazelka
      • lilka.wi Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? 18.03.13, 19:33
        Mój syn ma straszną chęć na tę szkołę- mówię o gimnazjum. Niestety chodził do publicznej podstawówki , na semestr miał czwórki , na szczęście egzamin napisał dość dobrze i prezentacja też chyba dobrze poszła. Ciekawe ,czy ma szansę się dostać?Mam poważne wątpliwości.
        Szkola preferuje własnych absolwentów,trochę szkoda,dzieci czułyby konkurencję ,ale może to na zasadzie " lepszy swój wróg za płotem" ?
        Zobaczymy.
        W każdym razie mają tam przemiłą sekretrkę:)
        • Gość: Newone Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 22:55
          A my sie distalismy do zerowki i jestem zadowolona. Oczywiscie martwie sie, jsk kazdy rodzic, czy nie zabieram dxiecku dxiecinstwa wysylajac do zerowki szkolnej zamiast xodtawic w prEdszkolu... Ale na pewno plus jest taki, ze bedzie dziecku latwiej i przyjemniej w klasie pierwszej bo bedzie znac i szkole i kolegow. Czy ktos z was ma doswisdczenia w tenacie zerowki w sto ns dziatwy?
          • Gość: gość Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.13, 20:25
            Dziatwy? Wyścig szczurów - najważniejsze wyniki! Inspiracja? Dopiero raczkuje, nie ryzykowałabym, tym bardziej, że właściciele nie mają zielonego pojęcia o edukacji, prowadzą hotel i restaurację. Żeby dobrze prowadzić szkołę, trzeba czuć szkołę, mieć doświadczenie w tej dziedzinie, bo dzieci to nie jednorazowy klient, to człowiek, który chłonie jak gąbka i przez niewiedzę można wyrzadzić krzywdę i spustoszenie w jego psychice. Nie wystarczy zatrudnić dyrektora! Uczę w szkole i wiem, że w wielu sytuacjach podejmuje się decyzje natychmiast. Nie można odwlekać w celu konsultacji z właścicielem !!! Innowacja w postaci projektu filozoficznego - dla mnie chwyt marketingowy. Są w okolicy inne prywatne dobre szkoły. znajomi mają dziecko w "Naszej Szkole" ( to chyba Tarchomin). Słyszałam też wiele dobrego o szkole prywatnej w Jabłonnie od pani prowadzącej zajęcia "Mały Edison"
            • Gość: rodzic Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.11.13, 23:20
              a w Inspiracji będą jakieś dni otwarte niedługo? bo na dziatwy dziś były:-)
            • Gość: Mama M Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.scansafe.net 25.03.15, 13:03
              niestety Dziatwy to szkoła która rządzi się swoimi prawami. rekrutacja jest ładnie omawiana i wszystko wygląda super. Dopiero jak się omawia wyniki rekrutacji wychodzi, że dzieci któe miały się bawić dostają zadania bynajmniej nie dla ich wieku. Potem jest "dywianik" u Pani Dyretkor. Wyjaśnienia gorszego dnia dziecka (nowe otoczenie, choroba itp) niby zostały przyjęte. Jest jedno ale. Dziecko dostało się na listę rezerwową więc poprosiłam o wyjaśnienie jakimi kryteriami kierowali się wsadzając je na listę rezerwową. Obietnica rozmowy, poprosiłam o maila z uzasadnieniem. Zero odpowiedzi. Ponowny telefon. Prośba o uzasadnienie. Znów zero kontaktu. Zapewne Pani Dyrektor uznała, że jesteśmy zbyt problemowymi rodzicami bo chcemy wiedzieć więcej. Co ciekawe aby mieć obraz dziecka przed rekrutacją zrobiliśmy badanie psychologiczne, dostaliśmy opinię z przedszkola i dodatkowych zajęć - same pozytywy. Zapewne w naszym przypadku znów potwierdziła się obiegowa opinia że mają wyniki bo wybierają dzieci pod linijkę - żeby się nie wychylały. Żadnych oryginałów :-(. Nawet mi nie jest żal bo lepiej żeby mojego dziecka nie było w takiej szkole. Szkoda tylko że mydlą oczy.
              • Gość: Bledel Re: Szkola Inspiracja czy szkola STO na Dziatwy? IP: *.pocztowy.pl 06.05.15, 14:22
                Po dwóch latach pobytu w Inspiracji mogę ją polecić w 100%. Nie żałuję ani dnia w tej Szkole. Od roku Grono Pedagogiczne jest rewelacyjne. Moja Córka robi ogromne postępy i nie okupuje tego bólem brzucha i nocnym stresem. Dzieci nie wkuwają, żeby dobrze wypaść w konkursach, ale są rzetelnie edukowane. Moja Córa chodzi uśmiechnięta i z ogromnym zapałem. Dla mnie to jest miarę wyboru Szkoły. Inspiracja mądrze i skutecznie edukuje, stawia poprzeczki umiarkowanie wysoko, nie wartościuje i nie selekcjonuje dzieci! I ma bardzo dobrą szkolną kuchnię. Ponadto model filozoficzny to strzał w 10. Dzieci przygotowują fajne referaty i dyskutuję o życiu. Ja Szkołę polecam, a właściwie to moja Córka Ją poleca, bo to jest najistotniejsze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka