Gość: smokdiplodok IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.04.13, 20:57 gdzie są na nowodworach pojemniki pck? najbliższy miałam przy przystanku 516 vis a vis pepco, ale zabrano... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emdikej Re: pojemniki pck 29.04.13, 22:18 Kontenerów PCK już nie ma. Gdzie trafia niepotrzebna odzież? Wiele osób przed nadchodząca zimą bierze się za porządkowanie szaf. Niepotrzebne już - ale w dobrym stanie - ubrania często wrzucamy do stojących niemal na każdym osiedlu charakterystycznych kontenerów. Co się dzieje z zebraną tam odzieżą i czy faktycznie komuś w ten sposób pomagamy? Kanciaste, piaskowożólte pojemniki “zdobią” miasta w całej Polsce od wielu lat. Idea była prosta - zbieramy niepotrzebną odzież, wrzucamy do kontenerów i w ten sposób pomagamy osobom ubogim i bezdomnym. Wiarygodność akcji zapewnić miało olbrzymie logo Polskiego Czerwonego Krzyża zamieszczone na każdym koszu. To tylko biznes Dzięki renomie PCK uwierzyliśmy w “słuszność sprawy”. Polacy masowo pozbywali się niepotrzebnej odzieży właśnie wrzucając ją do ustawionych na niemal wszystkich osiedlach pojemników. Mało kto wiedział jednak, jakie są prawdziwe losy zebranych w ten sposób ubrań. Przede wszystkim - nigdy nie trafiały one do Polskiego Czerwonego Krzyża. Kontenery w całym kraju obsługuje prywatna firma: mieszczący się w Skarżysku-Kamiennej “Wtórpol”. To tam zespół kierowców zwozi systematycznie zawartość charakterystycznych pojemników. Na miejscu - w wielkiej hali - kilkusetosobowa załoga nieustannie sortuje dostarczoną odzież na “jako tako” nadającą się jeszcze do użytku oraz przeznaczoną do dalszego przetworzenia. Faktyczne kryteria sortowania są oczywiście nieco bardziej skomplikowane, ale to już odrębna sprawa. Rzeczy, które nie nadają się do użytku są potem przerabiane między innymi na czyściwo fabryczne (czyli - mówiąc potocznie - szmaty) oraz na paliwa alternatywne. Ubrania z grubsza nadające się do noszenia trafiają do sieci second-handów w Afryce, Azji i Europie Wschodniej. Dziś Wtórpol chwali się posiadaniem jednej z największych sortowni używanej odzieży na świecie. Do hali o powierzchni 14 000 metrów kwadratowych trafiają rocznie ponad 34 miliony ton niepotrzebnych ubrań! Większość tylko dlatego, że ktoś w odruchu serca chciał pomóc komuś innemu. A to przecież tylko biznes. Serca drgnienie Logo Polskiego Czerwonego Krzyża na kontenerach Wtórpolu (a jest ich w Polsce 28 000) widniało przez długi czas. Firma ze Skarżyska płaciła organizacji określony abonament za jego wykorzystanie. W 2008 roku PCK wypowiedziało jednak umowę, zobligowalo Wtórpol do usunięcia logo ze wszystkich pojemników oraz przeprowadziło kampanię PR w największych mediach informując społeczeństwo o tym, że nie ma już żadnego związku z akcją. Choć od tej chwili minęły już 4 lata wiele osób wciąż jest przekonanych, że wrzucając do kontenterów niepotrzebną odzież faktycznie pomoże osobom potrzebującym. Co więcej - większość z nas nawet nie zauważa, że PCK’owskie logo już nie widnieje na pojemnikach! Wrzucając zużyte ubrania do “wtórpolowskich” koszy nie zmieniamy jednak losu ani ubogich, ani bezdomnych. Za to bilans zysków skarżyskiej firmy z pewnością. Z drugiej jednak strony - obniżamy koszty wywozu śmieci, a przede wszystkim chronimy środowisko. Bo przecież recykling, czyli powtórne wykorzystanie odpadów, jest dziś jednym z najbardziej efektywnych sposobów utylizacji śmieci w zgodzie z duchem ekologii. (jc) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smokdiplodok Re: pojemniki pck IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.04.13, 09:17 o procederze przerabiania ubrań na szmaty wiem, ponieważ sama w stołecznym pck pracowałam, powiem więcej - za mojej bytności urządzono kiermasz, na którym za niewielkie pieniądze sprzedawano najlepsze z zebranych ubrań. z drugiej strony, przynajmniej część środków ze sprzedaży szmat trafiała jednak do ubogich. PS chciałabym się tych ubrań pozbyć i miło byłoby wiedzieć, że na coś si? jeszcze przydadzą - choćby nawet na szmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: pojemniki pck IP: *.jmdi.pl 30.04.13, 21:05 Też mam przygotowaną paczkę z niepotrzebnymi ciuchami (wyrosłem ;-) ) Kombinowałem oddać do markotu, albo zanieść/zostawić/oddać w okolice siedliska "przy rurach" nad kanałkiem (o ile tam ktoś jeszcze przebywa) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: pojemniki pck 01.05.13, 19:37 Ja ciuchy w dobrym stanie zawiozłam do stowarzyszenia "Wspólnymi Siłami" na Skierdowską - są tam też duzi chłopcy, więc męskie ubrania się przydadzą. Odpowiedz Link Zgłoś