Dodaj do ulubionych

Budowa Mostu Północnego

02.06.09, 14:07
Jak pewnie wszyscy już zauważyli prace nad budową Trasy Mostu Północnego ruszyły około dwóch tygodni temu, jutro Pani Prezydent wbije pierwszą łopatę w okolicach ronda przy Obrazkowej.
Z obserwacji tego co dzieje się na pasku terenu od ul. Modlińskiej wzdłuż Obrazkowej aż do Wisły. Nasunęło mi się kilka pytań:
1. Pol-Aqua zapowiadała że rozpocznie prace od budowy dwóch węzłów z Modlińską oraz z Wisłostradą. Na Bielanach dopiero zwożony jest sprzęt, u nas na razie zerwano humus na odcinku od Myśliborskiej do Świderskiej oraz od poniedziałku spychacze zrywają ziemię na odcinku od Świderskiej do Wisły, a jak na razie przy Modlińskiej cisza, opuszczone domki nadal stoją, robotnicy jedynie postawili kontenery na śmieci. Może jest to spowodowane nie wykupionymi działkami, jak podała wczoraj TVN Warszawa do wykupienia zostało 5 działek w tym jeden właściciel nie zgadza się na sprzedaż.
2. Czy nie wykupione działki mogą spowodować opóźnienie i jakie są szanse na szybkie ich przejęcie? (pytanie do Pana Tumasza)
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc11 Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.aster.pl 02.06.09, 18:04
      A ja się zastanawiam, czy oddanie Mostu Północnego rzeczywiście coś pomoże
      kierowcom. Dzisiaj największe korki tworzą się na Wisłostradzie. Oddanie mostu
      tylko przeniesie korek z Modlińskiej na Wisłostradę, gdzie będzie się stało od
      Mostu Północnego do centrum w takim samym korku jak dziś na Modlińskiej. Jak
      myślicie co można zrobić z systemem dróg, żeby naprawdę lepiej się dojeżdżało?
      • programistajava Re: Budowa Mostu Północnego 02.06.09, 18:52
        Będąc po drugiej stronie Wisły zawsze masz większe szanse ucieczki autem w bok.
      • salasz Re: Budowa Mostu Północnego 03.06.09, 12:50
        samochody niech sobie stoja na wisłostradzie, najwazniejsze jest, żeby tramwajem
        (ewentualnie na poczatku autobusem) dojechac do metra w kilkanaście (zawsze!) minut.
        • sibeliuss Re: Budowa Mostu Północnego 03.06.09, 16:09
          Dokładnie tak.
          • Gość: Bułgar_Warneńczyk Mostu jeszcze nie ma, ale papież w nazwie już jest IP: *.acn.waw.pl 03.06.09, 21:45

Taką
            propozycję złożyła dzisiaj HGW

Ale to jest słaba propozycja! Uważam że względu na dzieci uczące się w
            pobliskiej szkole most musi nosić nazwę
            Straszliwej Męki Pańskiej

A tak na serio: minęło tyle lat od tego skeczu a HGW widać robi ze swojego
            urzędu program satyryczny.

• Gość: Jacek Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 15:56
        Generalnie system dróg w mieście musi być niewydolny. Nawet jakbyś wybudował
        dwie kolejne Wisłostrady i trzy mosty bardzo szybko wszystko się zakorkuje.
        Jedyne rozwiązanie to stawianie na komunikację zbiorową, zwłaszcza szynową.
        Dla mnie absurdem jest, że z Białołęki nie da się w 25 minut dojechać koleją na
        Okęcie. Nie wiem dlaczego nie można u nas zbudować sieci kolei miejskiej, coś na
        kształt berlińskiej S-Bahn.
        • Gość: stef Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.fadingerstrasse.xdsl-line.inode.at 04.06.09, 11:11
          radni wawy wola budowac stadiony niz ulatwiac komunikacje mieszkancom
        • mlopaci Re: Budowa Mostu Północnego 05.06.09, 10:39
          Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Dla mnie absurdem jest, że z Białołęki nie da się w 25 minut dojechać koleją na
          > Okęcie. Nie wiem dlaczego nie można u nas zbudować sieci kolei miejskiej, coś n
          > a
          > kształt berlińskiej S-Bahn.
          Jest to głównie problem w mentalności i świadomości decydentów.
          - Po pierwsze: kolej kojarzy się z transportem na wsi, a Warszawa to przecież
          stolyca - tutaj tylko metro, stada czerwonych autobusów i tramwaje.
          - Po drugie: nasi urbaniści i urzędnicy, tkwią jeszcze urbanistyce z lat
          70tych. Nie zauważyli, że coraz mniej ludzi pracuje w centrum, a coraz więcej na
          obrzeżach i że pojawiły się wokół Warszawy ogromne suburbia. Struktura
          komunikacji jest dostosowywana do struktury ruchu jaki był w latach 70tych - do
          przewożenia ludzi z osiedli takich jak Ursynów i Tarchomin do Śródmieścia. Dla
          osób które z przedmieść takich jak Legionowo, Pułtusk, Radzymin, muszą dojechać
          do dzielnicy biznesowej na Służewcu, algomeracja Warszawska nie ma żadnych
          propozycji transportowych.

Przed wojną zupełnie inaczej myślano o rozwoju miasta. Planowano wokół Warszawy
          wianuszek miast-ogrodów połączonych z centrum liniami kolejowymi. Istniały linie
          kolejowe do Jabłonnej i do Marek. Planowano budowę linii z dw. Gdańskiego do
          Łomianek i dalej do Nowego Dworu. Niestety to wszystko zniszczono i zastąpiono
          komunikacją autobusową. Teraz, gdy powstaje ten wianuszek
          miast-niezupełnie-ogrodów, jedyną formą dojazdu z nich do pracy jest własny
          samochód.
    • jot.be Re: Budowa Mostu Północnego 04.06.09, 16:37
      tar-cho napisał:

> Jak pewnie wszyscy już zauważyli prace nad budową Trasy Mostu Północnego ruszył
      > y około dwóch tygodni temu,

Można by rzec "ruszyły z kopyta".
      Dziś przed południem stał jeden spychacz, a obok dwóch robotników jadło bułkę....

Pozdr
      • Gość: Dyrektor z zawodu Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.acn.waw.pl 05.06.09, 09:26
        A to chamy!! I jeszcze śmieli bułkę jeść!

Na szczęście mamydobrych manager'ow (jak jot.be) którzy
        migusiem
        poprawią wydajność nierobów
      • programistajava Re: Budowa Mostu Północnego 05.06.09, 09:30
        Przecież tam sie prawie nic nie dzieje an tej budowie...
        • tar-cho Re: Budowa Mostu Północnego 05.06.09, 14:44
          www.tvnwarszawa.pl/-1,1603758,0,,prezydent_odjechala__koparki_zniknely,wiadomosc.html
          • Gość: scottie72 Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.acn.waw.pl 05.06.09, 17:14
            dzisiaj przejeżdzałem ok. 10.30. Stały 2 koparki, ale żadnego ruchu. Żywej duszy
            poza spacerującymi z psami nie było. Zastanawia mnie, że przez dobre 3 tygodnie
            cała działalność to zerwanie warstwy gruntu na odcinku za komisariatem i
            oficjalne wbijanie łopaty "dla prasy". Ech... :/
            • Gość: ooii Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.aster.pl 05.06.09, 18:17
              A ja przejeżdżałem tamtędy o 13.15.
              Na skrzyżowaniu Obrazkowej ze Świderską stały koparki, jakieś barakowozy, ToiToi
              i ani żywej duszy.
              Przy Rondzie 'Obrazkowa' obok komisariatu też ani żywej duszy.
              Pani HGW pojechała i praca stanęła? Kiepsko to wróży budowie.

Mówią, że pańskie oko konia tuczy, więc...sami przypilnujmy tej budowy:))
              • Gość: Tomo Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.merinet.pl 05.06.09, 18:28
                Gość portalu: ooii napisał(a):

> A ja przejeżdżałem tamtędy o 13.15.
                > Na skrzyżowaniu Obrazkowej ze Świderską stały koparki, jakieś
                barakowozy, ToiTo
                > i
                > i ani żywej duszy.
                > Przy Rondzie 'Obrazkowa' obok komisariatu też ani żywej duszy.
                > Pani HGW pojechała i praca stanęła? Kiepsko to wróży budowie.

Czy Wy aby już nie popadacie w paranoję?
                • Gość: gościu Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.aster.pl 05.06.09, 19:19
                  nie przesadzajmy, dzisiaj przechodziłem Świderską aż do Obrazkowej jeden pan pracował dźwigiem który zagęszcza dynamicznie podłoże. Gdy przechodziłem przy dawnym bloku komunalnym rzeczywiście nic się nie działo, za to w okolicach obrazkowej dalej pracuje garstka ludzi przy wyburzaniu domków.
    • tarantula01 Re: Budowa Mostu Północnego 06.06.09, 00:20
      Podobno wszystko jest cacy:
      radny.com.pl/pisma/zdm-tmp/zdm-tmp20090304_bgn.jpg
      Grunt jest w posiadaniu inwestora. Na tej podstawie wydano
      pozwolenie na budowę. Pozostaje za niego zapłacić. Chyba, że
      pozwolenie na budowę wydano na łapu-capu. Zobaczymy.

Pozdrawiam
      www.radny.com.pl
      • Gość: emes Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 19:45
        Być może w myśl starej dewizy budowlańców: "gdzie koparek sześć tam nie ma co
        wznieść!", Wykonawca nie chce paraliżować budowy zbytnim natężeniem sprzętu i
        ludzi w jednym miejscu?
        • Gość: bzyk Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 17:45
          Pol Aqua nigdy nie budowała mostu dlatego teraz szuka firmy, którą wynajmie do tej budowy.
          • lkan Re: Budowa Mostu Północnego 09.06.09, 23:46
            Obserwacja tempa robót to potwierdza. Byłem w sobotę po drugiej
            stronie Wisły i tam jeszcze gorzej. Jeden spychacz usypuje niewielką
            górkę ziemi. Nic poza tym. Dzisiejszy Kurier Warszawski przekazał
            informację o karach za ewentualne opóźnienie budowy stadionu w
            kwocie 1 mln zł dziennie. Analogicznej informacji dotyczącej naszego
            mostu nie słychać.
            • tar-cho Re: Budowa Mostu Północnego 10.06.09, 08:13
              miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6702565,Po_wyborach_budowa_mostu_Polnocnego_stoi.html
              • Gość: gościuer Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.aster.pl 15.06.09, 18:56
                Byłem dzisiaj na Bielanach i widziałem, robota idzie pełną parą, na dniach ruszą pracę przy kolumnach żwirowych pod węzeł Pułkowa. Tylko u nas cisza...
                • Gość: Gość Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.jmdi.pl 15.06.09, 22:31
                  Nie mogą zacząć z dwóch stron jednocześnie, bo jeszcze by się nie
                  spasowali i co wtedy? :)
                  • Gość: wisełka Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.ip.netia.com.pl 18.06.09, 13:53
                    wczoraj po południu tj 17.06 spotkałam na Jagiellońskiej przed rondem
                    Starzyńskiego kawalkadę ciężarówek zmierzającą w stronę Centrum lub gdziekolwiek
                    dalej od Białołęki.
                    Ciężarówki wypełnione były sprzetem budowlanym i oblepione napisami pol-aqua i
                    "BUDUJEMY MOST PÓŁNOCNY". Zupełnie jak za Gierka.
                    Ciekaw, pzrywiźli sprzęt, zrobili zdjęcia i odwieźli na inna budowę??
                    • tar-cho Re: Budowa Mostu Północnego 18.06.09, 13:56
                      teraz więcej dzieje się pod drugiej stronie rzeki;

mostpolnocny.warszawa.pl/tecza-nad-placem-budowy/
                      • sassybrown Re: Budowa Mostu Północnego 03.07.09, 13:55
                        od strony tarchomina cisza i może potrwac jeszcze długo. oby nie
                        było powtórki z wilanowskiej lub powstańców śląskich!

www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/B-2009-07_03-2
                  • Gość: Fidel Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.09, 15:48
                    Mielibyśmy szerszy most;)
    • Gość: Pan Jozef Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.ibdim.edu.pl 03.07.09, 10:37
      Proszę Państwa. Proszę nie narzekać tylko przyjrzeć się jak pięknie i po cichu
      buduje się stadion Legii. Powinniśmy być z tego dumni. W końcu ten stadion jest
      bardzo potrzebny ludziom, którzy są "kibicami" a większości mieszkają w
      odległości 50 km od miasta, no przede wszystkim kol. Piotrowi W. Natomiast Most
      Północny to nudny temat i tak naprawdę potrzebny jedynie dojeżdżającym
      mieszkańcom Tarchomina (w tym mnie), czyli nie trzeba się tym zagadnieniem
      przejmować. Twierdzę, że otwarcie prowizorycznej przeprawy (bez dojazdu z
      Modlińskiej) nastąpi w listopadzie 2015 roku.
      • Gość: goscina Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 14:35
        Po co siać farmazony z tego szmatławca echo białołęckie. Akurat pracuje na Bielanach i codziennie jestem w rejonie ulicy Farysa. Na Bielanach pracują 3 palownice a i na Tarchomnie trwa wzmacnianie podłoża przy Świderskiej. A i obskurmne domki przy Modlińskiej wyburzone:)
        Kto nie wierzy to niech wejdzie na mostpolnocny.warszawa.pl
        P.S Z pewnych źródeł wiem że most zostanie ukończony w terminie jeżeli do końca roku ZMID wywłaszczy ostatnie działki przy Modlińskiej i nie wydarzy sie żaden kataklizm...
        • jolanta.f Re: Budowa Mostu Północnego 05.08.09, 14:01
          Pewnie bedzie jakiś problem z wywłaszczeniem, bo to widac gołym
          okiem przy Obrazkowej. Niedaleko Modlińskiej, w ciągu juz równanego
          po wyburzeniach pasa ziemi, został jeden "domek". Mało że został, to
          pojawiła sie na nim tabliczka: Teren prywatny. Wstęp wzbroniony.
          Właściciel walczy o większe odszkodowanie?
          Chyba są jakieś przepisy o przymusowych wywłaszczeniach pod
          inwestycje? Bo inaczej przez te jedną budę będą problemy.
          • Gość: Regina Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.aster.pl 06.08.09, 15:11
            Jolanta jeżeli masz na myśli małą hale z budynkiem gospodarczym przy ul. Obrazkowej, (obok wszystkie zabudowania wyburzone, trwa równanie terenu) to mogę Was uspokoić, ta posesja do niczego nie jest potrzebna ZMIDowi i zostaje (trasa przebiegnie obok). Z informacji jakie posiadam działki blokujące inwestycję to:
            - skup złomu przy Obrazkowej (w pobliżu ronda)
            - drewniany domek z kurami na rogu Modlińskiej i Obrazkowej
            - po drugiej stronie Modlińskiej komisy

A tu taka ciekawostka z budowy:
            mostpolnocny.warszawa.pl/wywrotka/
            • tarantula01 Re: Budowa Mostu Północnego 19.08.09, 14:22
              Gość portalu: Regina napisał(a):

> Z informacji jakie posiadam działki blokujące inwestycję to:
              > - skup złomu przy Obrazkowej (w pobliżu ronda)
              > - drewniany domek z kurami na rogu Modlińskiej i Obrazkowej
              > - po drugiej stronie Modlińskiej komisy
              >
              > A tu taka ciekawostka z budowy:
              > mostpolnocny.warszawa.pl/wywrotka/

Oraz wypożyczalnia cykliniarek wraz z warsztatem samochodowym. Chyba, że właściciele tych ostatnich działek są już po porozumieniu z miastem i prowadzą działalność na tych działkach, póki nie są one potrzebne pod budowę przyczółków:
              www.radny.com.pl/pisma/zdm-tmp/zdm-tmp20080512_zdm-proj_03-mysliborska_tn.pdf
              Pozdrawiam
          • Gość: np Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.aster.pl 09.09.09, 22:03
            jolanta.f napisała:
            > Niedaleko Modlińskiej, w ciągu juz równanego
            > po wyburzeniach pasa ziemi, został jeden "domek". Mało że został, to
            > pojawiła sie na nim tabliczka: Teren prywatny. Wstęp wzbroniony.

Czy to jest ta posesja po lewej stronie Obrazkowej, jadąc w stronę Modlińskiej?
            Aż mi się wierzyć nie chce, że nie będzie przeszkadzała w budowie.
            Po prawej stronie - skup złomu, a za nim jest rzeczywiście mała blaszana hala -
            serwis opon, czy coś takiego. Może to ta hala nie będzie przeszkadzała?
            • Gość: p Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 14:34
              Bardzo mi się to podoba....

www.tvnwarszawa.pl/-1,1621776,0,,bedzie_przestoj_na_budowie_mostu_polnocnego,wiadomosc.ht
              ml
              • Gość: p Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 14:36
                poprawka adresu
                Tekst linka
                • Gość: asia Re: Budowa Mostu Północnego IP: *.aster.pl 30.09.09, 23:18
                  Jeśli nie wybudują tej rury razem z mostem, to najwyżej miasto straci unijną
                  dotację na nią,
                  most wybudują w normalnym = zbliżonym terminie,
                  a rura będzie budowana później, w innym trochę miejscu.
                  Taki jest plan awaryjny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka