hajota 02.03.05, 00:20 Co sądzicie o tłumaczeniu słowa "bratwa" (w serialu "Brygada") jako "bracia"? Mnie się nie podoba. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Bratwa 02.03.05, 00:28 hajota: > Co sądzicie o tłumaczeniu słowa "bratwa" (w serialu "Brygada") jako "bracia"? A nie ,,brać''? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
hajota Re: Bratwa 02.03.05, 00:42 stefan4 napisał: > > A nie ,,brać''? > Oczywiście, że "brać" lepsza, a nawet - zależnie od kontekstu - bandycka brać. W filmie była scena, w której bohater zwraca się do swoich przyjaciół-gangsterów per "bratwa" (chodźcie za mną, itd). W tym akurat kontekście przetłumaczyłabym to po prostu jako "chłopaki", a nie "bracia". Odpowiedz Link
stefan4 Re: Bratwa 02.03.05, 10:33 hajota: > Oczywiście, że "brać" lepsza, a nawet - zależnie od kontekstu - bandycka brać. Zależnie od kontekstu. Cytuję z pamięci inny kontekst: Szumit okopnaja bratwa: ,, Odpowiedz Link
hajota Re: Bratwa 02.03.05, 10:59 stefan4 napisał: > > Zależnie od kontekstu. Cytuję z pamięci inny kontekst: > > Szumit okopnaja bratwa: > ,, Odpowiedz Link
stefan4 Re: Bratwa 02.03.05, 11:26 hajota: > Znowu telepatia! Najwidoczniej. Ale czy myśmy już ustalili kto jest hypnotyzerem a kto medium? hajota: > Ale w tym kontekście też na pewno nie "bracia". Przyznam, że nie mam pomysłu. Czyżbyś zabierała się do tłumaczenia Wysockiego na polski? To byłby ciężki kawałek chleba, nie? W kontekście wojskowym ,,bratwa'' to może ,,wiara''? Odpowiedz Link
hajota Re: Bratwa 02.03.05, 12:09 stefan4 napisał: > hajota: > > Znowu telepatia! > > Najwidoczniej. Ale czy myśmy już ustalili kto jest hypnotyzerem a kto medium? Przecież wiadomo, że wszystkim steruje wiadomy tow. lejtnant. > > Czyżbyś zabierała się do tłumaczenia Wysockiego na polski? anienie, to tylko takie wprawki. > > W kontekście wojskowym ,,bratwa'' to może ,,wiara''? Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Bratwa 02.03.05, 11:13 mi tez bratwa nie pasi zupelnie. brac brzmi niezle, ale ja nie wiem czy jezyk ulicy zna takie trudno slowo Chlopaki mysle jest opcja optymalna. Pomyslalam tez o ziomach/ziomalach/ panach/ brygadzie/ bratach/składzie (squad)ale te wersje sa moga wydac udziewnione. Chlopaki podobnie jak bratwa nikogo nie razą. Odpowiedz Link