Dodaj do ulubionych

Ubranko uciskowe

16.11.10, 19:59
Witam, chcialam zapytac czy ubrano uciskowe stosuje sie tylko u dziecim ktore mialy przeszczep skory, czy u takich ktore nie mialy rowniez?? pytam bo lekarka nic nie mowila mi na ten temat i nie wiem..corka miala oparzenia II i III stopnia..chcialabym za wszelka cene zniwelowac u niej blizne i szukam skutecznego srodka
Obserwuj wątek
    • broskin Re: Ubranko uciskowe 16.11.10, 22:12
      Ubranko uciskowe stosuje się w celu zapobiegania tworzeniu się blizn przerostowych czy też keloidów (bliznowców) bez względu na to czy był wykonany przeszczep skóry czy też nie. Rany do 10 dnia goją się przez regenerację nie pozostawiając blizn. Często także te gojące się do 15 dnia też nie pozostawiają blizn. Jednak te gojące się dłużej wymagają ucisku właśnie w celu zapobiegania tworzeniu się przerosłych, twardych i uniesionych blizn, mogących nawet powodować przykurcze bliznowate (oczywiście jest to uzależnione od ich lokalizacji). Naprawdę radzę Pani na udanie się jak najszybciej do chirurga zajmującego się leczeniem blizn po oparzeniach (wielokrotnie nazwiska specjalistów były tutaj wymieniane). W leczeniu blizn bardzo ważny jest czas, szczególnie pierwsze dni, tygodnie od wygojenia rany. Tylko szybka profilaktyka uciskiem w tym czasie może zapobiec tworzeniu się blizn przerosłych! Leczenie na własną rękę może okazać się błędną drogą. Często leczenie ukierunkowane przez specjalistę jest zindywidualizowane i wielopłaszczyznowe, a takiego nie jest Pani sama w stanie zapewnić. Pozdrawiam serdecznie
      • malygadzet Re: Ubranko uciskowe 16.11.10, 23:04
        bardzo Pani dziekuje za odpowiedz... niektore miejsca na klatce piersiowej wygoily jej sie po 16nast dniach..jednak szyja i podbrodek (najgorszy) goily sie dluzej - bo do miesiaca sad u chirurga od leczenia blizn juz bylam, lecz ten poradzil mi granuflex - ktory wg niego jest lepszy niz ubranka uciskowe, a do ktorego jednak za bardzo nie jestem przekonana, stad moje pytanie odnosnie ubranka. jeszcze raz dziekuje za odp. i pozdrawiam
        • kasinekk Re: Ubranko uciskowe 17.11.10, 10:26
          na jakie miejsca byłoby zastosowane ubranko uciskowe? Szyja, podbródek? jak sama nazwa wskazuje - ubranko uciskowe ma uciskac. Prosze sobie wyobrazic, ze owo obranko zastosowane na szyi własnie ją ściska. Gwarantuje, że dziecko nie bedzie chciało tego nosic. Na takie newralgiczne miejsca: plastry, smarowanie specyfikami anty bliznowymi połączone z porządnym masażem. Tylko uwaga: plastry mają tendencje do odparzania.
          • malygadzet Re: Ubranko uciskowe 17.11.10, 18:11
            Tak, wiem, ze nie sa to za dobre miejca nawet na zwykly opatrunek, ale bralam pod uwage glownie podbrodek (bo wyglada on najgorzej) i klatke piersiowa. Widzialam zdjecia ubranka na podbrodek i w sumie to moze i ma Pani racje, ze by ja ono denerwowalo dookola glowy i w ogole..ale sprobowac mozna...tzn tak czy siak, sama decyzji nie podejme, musze skonsultowac to z Pania doktor, no chyba ze jakos bardziej przekona mnie ona do granuflexu, choc mam z nim duzy problem. pozdrawiam
            • broskin Re: Ubranko uciskowe 17.11.10, 20:49
              Sprecyzowanie przez Panią miejsca oparzenia, tj. podbródek i szyja, zmienia postać rzeczy. Faktem jest, że ubranko uciskowe najlepiej się sprawdza przy oparzeniach klatki piersiowej. Zgadzam się z przedmówczynią, że na szyję pozostaje oklejanie plastrami i smarowanie maściami czy też żelami silikonowymi. Jednak co do podbródka stosuje się opaskę uciskową. Sama widziałam chłopczyka, który taką nosił ok. 2 lat (wiadomo początki trudne, ale wydaje mi się, że warto konsekwentnie dążyć do tego, by to u dziecka przeforsować i jakoś mu to wytłumaczyć...). Bo czym jest ten czas noszenia do całego życia?... Pozdrawiam
              • malygadzet Re: Ubranko uciskowe 18.11.10, 11:38
                No tak. Tylko jak niespełna rocznemu dziecku wytłumaczyć? no nic, tak czy siak bede musiala sprobowac. dziekuje za odp.
                • kas-ikc Re: Ubranko uciskowe 20.11.10, 22:13
                  Właśnie wczoraj byłam w z dzieckiem w Łodzi ( 400 km w jedną stronę), ale naprawdę warto. Wcześniej synek miał ubranko uciskowe ( oparzone lewe przedramię i częściowo plecy oraz szyja -smarowana silikonem o nazwie Silkyderm), które w połączeniu z plastrami Codosil najlepiej zadziałało na plecki i tam leczenie jest już zakończone ( po 8 miesiącach od oparzenia). Teraz mamy rękawek uciskowy z podtrzymaniem w połączeniu oczywiście z plastrem silikonowym- założyłam dzisiaj pierwszy raz. Dziecko odczuwa dyskomfort, ale mam nadzieję, że się przyzwyczai, ten pasek podtrzymujący jest dosyć niewygodny, bo się przesuwa, z ubrankiem miałam z kolei inny problem-uwierało pod paszką. Szczerze mówiąc - nie wyobrażam sobie dziecka z uciśniętą szyjką, a co do podbródka -opaska może się zsuwać i nie spełniać należycie swojej roli. Na Twoim miejscu postawiłabym jednak na silikon w żelu - u mojego synka sprawdził się na szyjce - była tam wąska kreseczka blizny na ok. 4 cm, ale zaczęła przerastać i na dzień dzisiejszy prawie nie ma śladu. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wytrwałości w leczeniu bliznsmile
    • pinklady3 Re: Ubranko uciskowe 21.11.10, 10:18
      Mój syn nosi rękawek z podtrzymaniem od kwietnia.
      Miał wtedy 22 miesiące. Też byłam przerażona , wiedziałam że nie będzie chciał nosić i podzieliłam się tymi wątpliwościami z lekarzem.
      On nam wytłumaczył że po kąpieli mamy mu ten rękawek założyć normalnie jak każdą inną rzecz. Mówił żeby o tym rękawku przy synu nie rozmawiac w ogóle, jak chcemy sobie o tym pogadać to wieczorem jak syn pójdzie spać, wtedy gdy nie bedziemy tego jakoś wyróżniać syn stwierdzi że to normalne i się przyzwyczai. 2 dni płakał co chwilę by go ściągnąć. Potem już mniej, a po jakimś czasie do dziś nie mamy większego problemu. chyba że ma ze 2-3 dni przerwy (czasem tak jest gdy rączka sie pod plastrem odparzy to rękawka nie zakładamy). wtedy trochę marudzi. ale nigdy do dzis o tym przy nim nie rozmawiamy.powodzenia
      • abetina Re: Ubranko uciskowe 23.08.11, 22:57
        czy ktokolwiek zauwazył intensywniejsze owłosienie ciała bedacego pod ubrankiem uciskowym? moje dziecko nosi kamizelke od ponad roku i mam wrazenie ze ma "bujniejsze" włoski na plecach, rekach zasłonietych ubrankiem. Czy to wogóle mozliwe?
        • pinklady3 Re: Ubranko uciskowe 28.08.11, 22:51
          mój syn nosi rekawek od półtora roku ale nie ma takich objawówsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka