Dodaj do ulubionych

Rynek na Szkolnej

24.01.14, 14:28
Był taki czas, kiedy wszystko nazywano jedynie słusznymi nazwami. Mianowano ulice, place, pomniki, a nawet miasta. Obecnie znowu nadszedł czas nadawania nazw /oczywiście jedynie słusznych/ placom, ulicom - puki co, jeszcze nie miastom i stawiania pomników. Dlatego mam wątpliwości czy właściwym ze względu na majestat Jana Pawła II, jest rozmienianie tego majestatu na drobne, ponad to, że nikomu nie znana bliżej wspólnota samorządowa ustala i zatwierdza nowe nazwy wedle oczywiście jedynie słusznych, acz niejasnych kryteriów
Obserwuj wątek
    • stoper57 Re: Rynek na Szkolnej 24.01.14, 17:42
      też jestem przeciw, chociaż mó głos się nieliczy , jako przejezdnego...
    • b.czysty_motocykl Re: Rynek na Szkolnej 24.01.14, 19:01
      Ta bliżej nieznana wspólnota samorządowa nazywa się Radą Gminy i składa z radnych, których mieszkańcy wybierają w wolnych wyborach.
      A poza tym również mam wątpliwości, czy to imieniem Jana Pawła II należy nazwać rynek, chyba, że w jakiś sposób podniesie się jego rangę.
      • pannamarianna12 Re: Rynek na Szkolnej 24.01.14, 21:24
        Jana Pawła II?
        • b.czysty_motocykl Re: Rynek na Szkolnej 25.01.14, 15:07
          Skąd wątpliwość. Był też Jan Paweł I, ale nie jego Polacy kochają.
          • sztokfisz Re: Rynek na Szkolnej 25.01.14, 23:05
            A mnie zadziwił argument podnoszony jakiś czas temu przez jednego bloggera przeciwko nazwaniu domu kultury im. JPII. Ze jak tak nazwiemy to nie mamy szans na fundusze norweskie, a teraz ten sam zamieszcza spis wniosków uznanych za poprawne w ramach funduszy norweskich i co jest tam dużo parafii, wręcz odnawianych kościołów itp. A miał tak Jan Paweł przeszkadzać, wygląda na to, że bardziej ludziom kultury niż Norwegom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka