Dodaj do ulubionych

Piotr Iwicki zadaje pytanie

15.03.14, 07:43
Na blogu Piotr Iwicki pyta się, kto doradza wójtowi w sprawach prawnych, bo decyzja umieszczona przez niego jest dla Gminy Raszyn kompromitująca. Odpowiem Piotrowi.
Nie doradzam ja, według wójta mechanik - elektryk. Bo gdybym doradzał to takich głupot jak oddalana tą decyzją treść skargi by wójt nie podpisywał . Do tego, aby doradzić mu niepodpisanie, potrzebowałbym 30 minut i dostęp do portalu z orzecznictwem.
Ale Piotrze dziękuję za 15 minut śmiechu. W taki dzień jak dziś, wietrzny i deszczowy śmiech z samego rana jest bardzo cenny.
A ze swojego doświadczenia wiem, iż nasza obsługa prawna jest ... problematyczna. Sam kilka miesięcy temu jako świadek w sprawie jakiegoś zasiedzenia zostałem na korytarzu w sądzie zaatakowany, że nie wygram, bo wnioskodawcy chcą zasiedzieć drogę. Uśmiechnąłem się z politowaniem, bo takie dyskusje na korytarzu w sądzie to totalny brak profesjonalizmu, a po drugie to ja byłem tylko jako świadek, a po trzecie zasiedzenie to nie wyrok, a wyłącznie postanowienie stwierdzające jedynie fakt jego istnienia.
A wójt ma taką obsługę prawną jaką chce. Ta decyzja jest jedną stroną medalu. Druga strona, to to, że ci sami prawnicy podpisują większość głupot w sprawach pomysłów wójta co do zatrudniania np. osoby bez uprawnień na stanowisku p.o. sekretarza przez ponad rok czy dwa. Nie każdy prawnik by tak ryzykował swoimi uprawnieniami.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka