Dodaj do ulubionych

WIEŚĆ GMINNA NIESIE

01.04.14, 20:12
Czy ktoś z szacownych uczestników tego forum wie coś o problemach finansowych Spółki Wodnej Raszyn. Jak ćwierkają głośno raszyńskie wróbelki prezes Jacek Wiśniewski nie zapłacił firmom kilkaset tysięcy złotych. Ciekawe kto to zapłaci - on czy członkowie spółki wodnej?
Obserwuj wątek
    • starix62 Re: WIEŚĆ GMINNA NIESIE 01.04.14, 20:50
      Czysty 105, w pytaniu, sugerujesz, że w Spółce Wodnej źle się dzieje ! Jak p. Wiśniewski, Prezes Spółki Wodnej miał zapłacić wykonawcom, jeśli wójt nie podpisał protokołów odbioru, za rok 2012 ! A co do roku 2013, to robota została źle wykonana i dlatego nie zostały wypłacone firmom pieniądze. Pieniądze nadal są na koncie spółki. Czysty 105, dobrze, że interesujesz się finansami Gminy, informacje masz z pierwszej ręki, to może powiesz ile nas mieszkańców kosztowała przegrana sprawa sądowa wójta z p. Berdygą i kto za to zapłaci ? I jeszcze jedno, p. Kaiper była mocno aktywna na komisji rolnictwa, jako członek Spółki Wodnej powinna płacić składki !
      • b.czysty_motocykl Re: WIEŚĆ GMINNA NIESIE 01.04.14, 22:04
        Uderz w stół, a nożyce się odezwą.
        • starix62 Re: GŁUPOTA GMINNA NIESIE 01.04.14, 22:50
          Czysty 105, o jakich ty nożycach pie.....sz ? Byłeś na komisji, to ludziom, nie rób wody z mózgu,
    • jacek-wisniewski Re: WIEŚĆ GMINNA NIESIE 01.04.14, 23:18
      O jak zwykle ktoś coś czyta i nie rozumie. W jednej bajce jest taki miś, co też wiele z tego co się dzieje nie rozumie. Ale on przynajmniej tłumaczy swojemu przyjacielowi Krzysiowi, że jest misiem o bardzo małym rozumku. Kilkaset to ile? 600, 800, 999?
      Informacja o 2012 roku to bardzo stary i odgrzewany kotlet za 173 lub 163 tyś. Ale tam końcowym płatnikiem powinna być gmina. Cokolwiek wójt na ten temat pisze i mówi. Gorzej jest z tą informacją o rozliczeniu jednego zadania za 2013 rok.
      Ale tu "misiu o bardzo małym rozumku" powiem tak: jak ktoś idzie do sklepu z obuwiem i kupuje papucie mierząc jeden a w domu okazuje się, z drugim jest coś nie tak, to wraca oddaje i odbiera kasę. Podobnie jest z zadaniem z 2013 roku. Powinienem powiedzieć, ze to jakiś wypadek przy pracy wykonawcy, ale od czasu jak uczestniczy w politycznej nagonce na spółkę i moją osobę, tego nie powiem. Od 2012 roku nikt nie ma prawa przyczepić sie do wykonawstwa spółki wodnej. Najlepiej widać to na przykładzie awarii przy ul. Rozbrat. 3 lata były próby naprawienia i d... My w 2013 roku usunęliśmy awarię. Woda płynie, płot, który miał się rozpaść stoi i wszyscy są zadowoleni. Oprócz "misia".
      Ciekawe, że jak wójt pogonił wykonawców szkoły i centrum medycznego to "miś" nie lamentował, ze się źle dzieje bo wójt wykonawcom nie płaci. Jak EKO wygrało sprawę na 1100 tyś z wykonawcą budynku to cisza, a przecież wykonawca kasę chciał, której mu nie zapłacili. Dziś "miś" niepokoi się jednym wykonawcą spółki. W obrocie gospodarczym są ugody, negocjacje. A jak nie pomogą to sądy gospodarcze. Niby normalka. W spółce za to od 2012 roku nie ma płacenia za coś co nie jest wykonane zgodnie z kosztorysem i fakturą. Z resztą tak jak w gminie. Mam nadzieję. Nikt z opozycji wójta za wyrzucenie wykonawcy ze szkoły i niezapłacenie mu kasy nie linczuje. Jakoś dla "misia" musi to być dziwne. Chyba, że wykonawca opłaca "misiów" w sprawie spółki żeby wszczęli lament. Po wymianie pism spółka musi i tak kasę zwrócić jako niewykorzystaną dotację.
      • stoper57 Re: WIEŚĆ GMINNA NIESIE 02.04.14, 17:15
        nie wierzę w różne raszyńskie "rewelacje", do tej również mam spory dystans, ale mam jedno pytanie po przeczytaniu wpisu Jacka Wiśniewskiego - nie można prościej ?(odpowiedzieć)
        • jacek-wisniewski Re: WIEŚĆ GMINNA NIESIE 02.04.14, 18:27
          Nie wiem czy się da. Ale za to proponuję wycieczkę nad rów opaczewski, który był remontowany za środki GDDKiA w 2013 roku. Spółka wodna nie odbierała tej pracy, ponieważ wójt Chmielewski ani w umowie partycypacyjnej, ani na spotkaniach rady budowy nie wystąpił jako strona porozumienia z GDDKiA o to. Od kilku dni oglądam fragmentami ten ważny dla mieszkańców rów. Już sygnalizowałem, że po zimie wygląda on skandalicznie. Ale odnoszę wrażenie, że te braki i usterki nie są spowodowane wyłącznie zimą i klimatem. Chyba ktoś puścił fuszerkę. Tam na szczęście są zablokowane środki na usuwanie usterek przez GDDKiA. Już w tej sprawie rozmawiałem z przedstawicielem drogowców. Ale wójt Chmielewski, który teraz "aktywnie udziela się w sprawach personalnych spółki" mógł taką "aktywność" wykazać tam, gdzie nas nie dopuścił do głosu. Czyli przy odbiorze robót od wykonawcy na rowie opaczewskim. Jak ktoś chciałby zobaczyć jak nie powinno się wykonywać remontu tego rowu to zapraszam na wycieczkę na odcinku od Pruszkowskiej do Raszynki.
          • stoper57 Re: WIEŚĆ GMINNA NIESIE 02.04.14, 19:59
            "..Nie wiem czy się da. Ale za to proponuję wycieczkę nad rów...."
            nigdy nie byłem najbystrzejszy i pewnie dlatego nadal nie bardzo rozumiem....
            Chociaż mam wątpliwości czy tylko ja...
          • popaprany1965 Re: WIEŚĆ GMINNA NIESIE 02.04.14, 21:20
            Panie Wiśniewski, pan to raczej nieżyciowy jesteś. A czy jeden z zaproszonych przez Chmiela wykonawców na komisji to nie robił rowu w Nowych Grocholicach? Chmiel życiowy jest smile. A 19 Kwietnia pamięta pan? Robiła niby jakaś EUROVIA, a faktycznie kto? Może pan sprawdzić. To się pan dowie, dlaczego firma nie mogła dostać odsetek karnych za wydłużenie umowy. Bo Chmiel życiowy jest. A pan za darmo po rowach popyla. Bo pan życiowy nie jest smile.
            • muchomorek-pisiorek Re: WIEŚĆ GMINNA NIESIE 02.04.14, 22:35
              A co się czepiacie naszego Mirka? Znacie takie powiedzenie pożyteczny idiota? Wprawdzie ten Mirek to chodząca bomba zegarowa, ale stara się. My tam go na listy do powiatu nie wpuścimy, niech startuje z Gromkiem z tego niby PeeSeLu. Jak ma wybuchnąć przed wyborami to niech gównem kogo innego ochlapie. A my, alleluja i do przodu, czyli do gabinetu wójta. Pensyjki, młode prawniczki i ptasie mleko. Andrzej wygra wybory. Pamiętajcie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka