19.12.11, 00:13
witam wszystkich pogranicznych
tak w skrocie to diagnoze mam juz od wielu lat ale staralam sie ja ignorowac
podjelam decyzje ze trzeba zaczac z tym jakos walczyc
potrzebuje Waszej rady co? gdzie? i jak?
czy na poczatku lepiej zaczac od terapii czy najpierw do psychiatry po leki?
czy jestescie w stanie polecic jakiegos specjaliste od bpd w trojmiescie?
z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • perpetua-mobila Re: leczenie 19.12.11, 09:50
      Czesc,
      Mysle ze jedyna dlugofalowa, skuteczna metoda jest psychoterapia. Niestety to spory wydatek- jednak warto jesli trafilo sie do odpowiadniej osoby. Leki tez sie przydaja w trudnych momentach zwlaszcze kiedy nie ma sie sily na to zeby se ogarnac- nie warto sie meczyc. Przydaja sie tez w trakcie terapii kiedy porusza sie te najtrudniesze tematy.
      Kazdy jest inny jednak jesli Twoje zaburzenia sa spowodowane traumami to jednak polecam psychoterapie z nurtu psychoanalitycznego/psychodynamicznego. To trudna droga ale i bardzo oczyszczajaca. Powodzenia.
      • pazganka Re: leczenie 29.05.12, 10:39
        Ja jestem za terapią psychoanalityczną przy osobowości pogranicza
        Looknij:
        wszystkooterapii.blogspot.com/2012/05/psychoanaliza.html
    • neon.ki Re: leczenie 19.12.11, 10:19
      wcale nie jest powiedziane, że zaraz musisz brać leki :) a nawet zasadniczo jeśli funkcjonujesz "w miarę" swobodnie to po co się szprycować.
    • cierpieniamlodegobordera Od czego zacząć leczenie? 17.06.12, 16:10
      Moim zdaniem od wyszukaniem ośrodków, które prowadzą terapie na NFZ.

Leczyłam się prywatnie i na fundusz. Obecnie wiem, że najlepsi specjaliści pracują w szpitalach. Zgłoś się do miejsca, w którym są prowadzone terapie grupowe dla alkoholików, narkomanów i ludzie psychicznie chorych. Tam zostaniesz skierowana na wizytę u psychiatry, który po kilku wizytach skieruje się na odpowiednie leczenie: terapię grupową, terapię u psychologa, terapię u psychiatry (bądź kilka na raz).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka