Dodaj do ulubionych

Przykazania dla BPD [gettinbetter.com]

26.09.12, 19:59
Przykazania dla BPD :
I. Czyń innym tak, jak chcesz aby czyniono Tobie.
II. Ukazuj innym swoje prawdziwe uczucia, niepewności i potrzeby.
III. Zatrzymuj projekcję własnych niekorzystnych cech na innych.
IV. Dowiedz się jak rozpoznawać oraz próbuj omawiać swe trudne emocje, z którymi sobie nie radzisz.
V. Szczerze wyrażaj swoje rozczarowanie, ból a nawet gniew wobec rodziców czy opiekunów z dzieciństwa, ale nie wobec kochanka czy partnera.
VI. Podejmij i konsekwentnie kontynuuj dzieło uzdrawiania swego rdzenia-ego, aż do samego końca, pokonując niechęć i wstyd. Buduj od rdzenia poczucie własnej wartości.
VII. Podejmij codzienne starania, aby zaakceptować swoje wady i niedociągnięcia.
VIII. Zawsze bierz pełną odpowiedzialność za swoje błędy i pomyłki oraz działania krzywdzące innych.
IX. Podaruj serdeczne, szczere przeprosiny każdej osobie, którą zraniłaś (-eś), a nie ponownie zadawaj te same obrażenia.
X. Ciężko pracuj każdego dnia samodzielnie, aby uczyć się dojrzałości oraz samo-uzdrawiać, dążąc do poziomu zdrowego, dorosłego emocjonalnie człowieka.
XI. Seks jest prezentem, a nie środkiem do manipulowania lub kontroli innego człowieka.
XII. Naucz się jak samodzielnie potwierdzać swoją wartość, bez konieczności poszukiwania w nieskończoność odpowiednio wymagających walidacji od innych otaczających cię ludzi.
XIII. Kiedy inni, zwykle bliscy Ci ludzie wyczuwają, że to co robisz jest nadużyciem, nierzetelnością, przemocą lub brakiem dojrzałości – ZATRZYMAJ SIĘ i ZAPRZESTAŃ. Nie karz ich, nie mścij się, nie udowadniaj im niczego przeciwnego, nie wykorzystuj swojej szczególnej intuicji i świadomości przeciwko nim.
XIV. Nasiona, które zasiejesz dzisiaj, będą ogrodem otaczającym cię jutro. Co zasiejesz – to zbierzesz. Zasadź więc mądrze i z wielką starannością.

Czy zgadzacie się z nimi....? :-)
Obserwuj wątek
    • non-grata Re: Przykazania dla BPD [gettinbetter.com] 26.09.12, 21:15
      Ogólnie? - łaadne...

III Projekcje często są nieuświadomione, ale, fakt, idzie je wyłapywać, ergo - zatrzymywać.

V Skoro szczerze, to dlaczego wybiórczo? Wściekłość na partnera jest nieraz wściekłością na stricte partnera, nie - ojca, czy matkę ;) Myślę, że grunt to mówić, omówić, gadać, przegadać...

VIII Amen!

XI Łaadne...

XII Dla mnie chyba najtrudniejsze, acz - słuszne.

XIII Toże do przegadania. Wietrzenie nadbudówek zdarza się obu stronom.

Tak, w ogólnym rozrachunku: łaadne... i do robienia teraz, od teraz, od już!
      • spaprany Re: Przykazania dla BPD [gettinbetter.com] 27.09.12, 13:08
        ha ha ha. Świetne, gratuluję. Tyleż świetne co niepotrzebne, bo na tym właśnie bpd polega, że dzisiaj non-grata się tym zachłyśnie, a jutro powie "coo? Kurrrwa, sam se stosuj te swoje pojebane przykazania!". I będzie po zawodach. O tym już też pisałem, że borderzy to trochę jak pan Hilary. Bez okularów niezwykle trudno jest znaleźć okulary.
        • non-grata Re: Przykazania dla BPD [gettinbetter.com] 27.09.12, 15:55
          Spaprany,

trochę się uśmiechnęłam.

Napiszę Ci coś: non-grata to zmyślna bestia.

Swojego bordera toleruje w granicach potrzebnych do zrozumienia go, bo wroga należy poznać jak najlepiej, to pozwala sabotować najdotkliwiej, od środka.

Ścigam się z borderem, bywa – przegrywam z kretesem, ale pamiętam też emocje z lekkoatletycznych podium i – gdy sprężę się – wygrywam, wówczas zwycięstwa są molto dotkliwe i mobilizujące.

W szybko, a samodzielnie wyrobionym nonkonformizmie przestałam pozwalać sobie na podporządkowywanie siebie, więc łażę pod prąd i z bordem, witając jego przejawy środkowym palcem.

Nie, nie rzecz w tym, iż zwalczam samą siebie.
          Nie zamierzam, zwyczajnie, siedzieć na tyłku i pozwalać trzaskać się po dziobie.

Nie jestem borderem, ja, po prostu mam bordera, ergo – mogę działać, mogę się z nim mierzyć i zamierzam deklasować. Bynajmniej, nie od jutra. Od wczoraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka