anulka49 14.02.08, 22:02 wykryto u mnie hiperinsulinizm, od 2 lat z tym walczę, jednak nigdzie nie znalazłam informacji o diecie przy tym schorzeniu...pomocy.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tata.zbiggy Re: hiperinsulinizm 15.02.08, 10:14 na czym polega ta dwuletnia walka? szukanie w necie? czy były jakieś konsultacje z lekarzem? przecież podstawowe informacje o diecie powinien dać lekarz a nie być może 13-letni gimnazjalista który w ferie postanowił popisać trochę na forum "dieta" posługując się pseudonimem "lekarz 2-go stopnia" ;-) . ad rem: z tego co wiem, może tu pomóc (wspomóc być może konieczną kurację farmakologiczną) dieta oparta na kontrolowanej ilości węglowodanów i niskim IG. Atkins, Protein Power, South Beach. Ale zapewne w naszych europejskich warunkach najbardziej sensowna i najmniej wyrzeczeń kosztująca będzie Metoda Montignac. Tylko należy się do tego zabrać z głową: 1. porobić badania krwi (lipidy, insulina), zmierzyć ciśnienie 2. przeczytać całą książkę Montignaca lub inną dotyczącą diety żeby zrozumieć o co w tym chodzi (nie wystarczy kilka haseł z forum dla dziewczyn na diecie bo jest to wybiórcze) 3. nie zaszkodzi porozmawiać o książce i diecie z lekarzem, ale jeżeli nie ma wiedzy o takiej diecie alb posługuje się stereotypami to można pójść do innego, bardziej na bieżąco. 3. po rozpoczęciu diety w ciągu 1,5 miesiąca powtórzyć badania żeby sprawdzić czy może należy zmieniać dawkę medykamentów. 4. i wtedy jako dodatkowa ciekawostka i coś w rodzaju grupy wsparcia można sobie czytać i pisać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka49 Re: hiperinsulinizm 15.02.08, 19:17 Hiperisulinizm stwierdził mi po badaniach ginekolog, kazał brać leki i nic poza tym, to schorzenie mam podobno jako "towarzyszące" hiperprolaktymenii i zbyt niskiemu pozniomowi progesteronu....czy powinnam pójść do diabetologa? Czy on zajmuje się takimi schorzeniami?... Odpowiedz Link Zgłoś
tata.zbiggy Re: hiperinsulinizm 16.02.08, 00:31 na pewno nic nie zaszkodzi jak do czasu wyjasnienia sprawy przestaniesz słodzić napoje, jeść słodycze czy frytki (o ile to robisz) nie jestem lekarzem, dowiedziałem się co nieco o insulinie z książek i netu i tyle wiem ale na pewno musisz porozmawiać o tym z lekarzem. spróbuj montignaca - z tego co wiem nie ma tam takich kontrowersyjnych etapów początkowych diety jak np. u Atkinsa - zatem jeżeli usłyszysz od lekarza żeby trzymać się z daleka od takiej diety to masz dowód, że facet nie rozumie na czym polega metabolizm i trzeba iść do innego. czy to ma być diabetolog? - nie znam się na razie na tych wąskich specjalizacjach, ale pewnie rozsądnie będzie zacząć od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka49 Re: hiperinsulinizm 22.03.08, 11:37 tak biore metformax 850, ale nie wiem czy to konieczne w moim przypadku...zauwazyłam, że 3 godziny po jedzeniu mam dziwne objawy - ślinotok, powiększone źrenice, zaburzenia mowy, potem wszytsko wraca do normy, mam dziwne wrażenie że są to skoki cukru -mam na miesiąc odstawić metformax i badać poziom cukru, nie wiem czgeo to skutek, zaczynam być bezsilna...:( Odpowiedz Link Zgłoś