gryzli6 20.09.08, 15:58 integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm Już nie wiem co myśleć na ten temat.Pić czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiu-1 Re: Mleko-szok!!! 20.09.08, 17:43 Pić i nie przejmować się tym propagandowym śmieciem. Jak można na poważnie brać tak absurdalne "argumenty", jak: "Mitem jest także przekonanie, że mleko zawiera mnóstwo drogocennego wapnia. Znacznie więcej ma go plaster żółtego sera." Tak, jakby żółty ser był zrobiony z soi. Równie głupi jest "argument" wykorzystujący alergię na mleko u części populacji. Czy gdzieś znajdziemy ostrzeżenia "jedz chleb, będziesz kaleką" ze względu na występującą u niektórych alergię na gluten? A już na pewno niewiarygodne są wszelkie zalecenia "Lekarzy Medycyny Odpowiedzialnej", bo to nie jest żadna organizacja lekarska, tylko animalistyczna. Powiązana personalnie i finansowo z PETA, usiłująca przy pomocy dezinformacji i manipulacji, w interesie ideologii pro-zwierzęcej, zniechęcić ludzi do spożywania jakichkolwiek produktów zwierzęcych. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozec1979 Re: Mleko-szok!!! 20.09.08, 19:01 Jak można na poważnie brać > tak absurdalne "argumenty", jak: "Mitem jest także przekonanie, że mleko zawier > a > mnóstwo drogocennego wapnia. Znacznie więcej ma go plaster żółtego sera." Tak, > jakby żółty ser był zrobiony z soi. To wcale nie są absurdalne argumenty.Poczytaj trochę wiecej na ten temat a dowiesz się,że ser żółty jest faktycznie bardziej wartościowy. Dlaczego? A dlatego,że jest to przetworzone mleko i wapń z sera jest po prostu lepiej przyswajalny (ale to dłuższy temat). Tak samo jogurt,maślanka,kefir,twaróg są zdrowsze od słodkiego mleka (nawiasem mówiąc nie słyszałam ani nie czytałam nic na temat szkodliwości tych produktów). . Powiązana personalnie i finansowo z PETA, usiłująca przy pomocy > dezinformacji i manipulacji, w interesie ideologii pro-zwierzęcej, zniechęcić > ludzi do spożywania jakichkolwiek produktów zwierzęcych. Zastanów się trochę nad tym co piszesz.Jeśli faktycznie tak by było,to trąbiono by też o tym,że sery,jogurty itd są trucizną. Jakoś o tym nie słychać. Jest tu po prostu mała nieścisłość: chodzi tylko o tzw "słodkie" mleko czyli nieprzetworzone a właściwie o kazeinę,która w procesie fermentacji ulega ścięciu. Do niedawna lekarze leczyli wrzody dietą mleczną i co? A to,że po chwilowej uldze nasilały się bóle i nadkwasota.Po prostu mleko ma odczyn zasadowy i neutralizuje kwas żołądkowy=chwilowa ulga ale do strawienia kazeiny żołądek musiał wytworzyć jeszce więcej kwasu=nasilenie choroby.To kolejna "zaleta" słodkiego mleka. Ci sami specjaliści,którzy są przeciwni piciu mleka zalecają spożywanie przetworów mlecznych. A więc drogi Misiu to chyba obala Twoją teorię spiskową. Odpowiedz Link Zgłoś
audwork Re: Mleko-szok!!! 20.09.08, 19:43 koziorozec1979 napisała: (ciach) tego twojego tekstu nie da sie komentowac. Daruj sobie te opowiesci s.f:))) Wypowiedz misia, jest mimo wszystko bardziej rozsadna od twojej. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozec1979 Re: Mleko-szok!!! 21.09.08, 01:02 > tego twojego tekstu nie da sie komentowac. Daruj sobie te opowiesci s.f:))) Skoro taka mądrość przemawia przez Ciebie to powiedz mi łaskawie co w mojej wypowiedzi jest wyssane z palca? No i cóż takiego rozsądnego jest w wypowiedzi Misia? Pewnie ten ser sojowy. Może porozmawiaj na ten temat z rozsądnym dietetykiem,chociaż przypuszczam,że według Ciebie nie ma takiego... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Mleko-szok!!! 20.09.08, 21:20 koziorozec1979 napisała: > To wcale nie są absurdalne argumenty.Poczytaj trochę wiecej na ten > temat a dowiesz się,że ser żółty jest faktycznie bardziej > wartościowy. Ja jednak będę się upierał przy absurdalności tego argumentu. Bo brzmi on podobnie, jak: "Wysoka zawartość witaminy K w natce pietruszki to mit. Znacznie więcej witaminy K jest w suszonej natce pietruszki". > Zastanów się trochę nad tym co piszesz.Jeśli faktycznie tak by > było,to trąbiono by też o tym,że sery,jogurty itd są trucizną. > Jakoś o tym nie słychać. Owszem, zastanowiłem się. "Lekarze Medycyny Odpowiedzialnej" (PCRM) jak najbardziej obrzydzają także przetwory mleczne, nie tylko samo mleko. Potrafią na przykład straszyć, że ser żółty wykazuje szkodliwe dla zdrowia działanie uzależniające. Uwierz mi, wiem, o czym piszę, bo interesuję się tymi hochsztaplerami od dłuższego czasu. Więcej informacji na ich temat (niestety, po angielsku): activistcash.com/organization_overview.cfm/oid/23 Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: Mleko-szok!!! 21.09.08, 10:18 > Ja jednak będę się upierał przy absurdalności tego argumentu. Bo brzmi on > podobnie, jak: "Wysoka zawartość witaminy K w natce pietruszki to mit. Znacznie > więcej witaminy K jest w suszonej natce pietruszki". hmm.niezupełnie . jeśli chodzi o wapń to ser żółty jest przetworem mlecznym i w procesie przetwarzania może nastąpić kondensacja wapńia (a np.wody znacznie ubyć)nawet tabela w "polskiej kuchni" z lat 60-tych podaje wyjątkowo dużą zawartość wapńia w serze żółtym. a co do pietruszki to oczywiscie żart ale przeciez w czasie obumierania mogą zachodzić rózne zaskakujące reakcje . Odpowiedz Link Zgłoś
audwork Re: Mleko-szok!!! 20.09.08, 20:05 gryzli6 napisała: > integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm > Już nie wiem co myśleć na ten temat. > Pić czy nie? przede wszystkim nie wierz w przerozne brednie zamieszczane w sieci internetowej przez anonimowych poszukiwaczy taniej sensacji, ktorzy glosza *dobra nowine* glownie po to, aby zamieszac ci w glowie, zdobyc twoje zaufanie i nastepnie...wyrwac ci forse z gardla jesli np. powaznie zachorujesz. Pod linkiem ktory podales powolano sie na nazwisko arelgologa z tytulem profesorskim, ktory jednak specjalnie dobrej opinii wsrod pacjentow nie ma: tinyurl.com/3mtwrw tinyurl.com/3mtwrw Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozec1979 Re: Mleko-szok!!! 21.09.08, 01:11 Acha i jeszcze jedno: Audwork naucz się czytać ze zrozumieniem.Przeczytaj jeszcze raz dokładnie artykuł na który się powołujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzli6 Re: Mleko-szok!!! 21.09.08, 19:08 Hmmmm teraz mam mieszane uczucia ,ale postanowiłam się tym artykułem nie przejmować i będę dalej pić mleko ponieważ je uwielbiam.Lubię je pić wtedy kiedy jest dobrze schłodzone.Wiadomo ,że w dzisiejszych czasach nic nie jest zdrowe np.powietrze ,a przecież nie przestanę je wdychać tylko z tego względu ,że też jest niezdrodowe bo bym się musiała udusić ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
hesjja Re: Mleko-szok!!! 22.09.08, 02:55 Polecam obejrzeć: uwaga.onet.pl/1506986,archiwum.html Odpowiedz Link Zgłoś
drop.2 mleko krowie jest szkodliwe 22.09.08, 15:11 mleko krowie jest szkodliwe dla czlowieka, mleko krowie sluzy do tego zeby 30 kilowy cielak rozrosl sie do 300 kilogramow bo tak stworzyla to natura, picie mleka przez ludzi jest wynaturzeniem i jest wbrew naturze, ja osobiscie nie pije mleko krowiego od ponad 20 lat, roznica jesli chodzi o zdrowie kondycje wyglad samopoczucie jest nieopisana, spoleczenstwa w azji nie spozywajac mleka krowiego wogole dozywaja 100 lat w idealnej kondycji ciala, mleko krowie to odpad zwierzecy i tak powinno byc traktowane, lecz za duze jest lobby mleczarskie - mleko i produkty to jeden z najwiekszych biznesow swiatowych wiec nie ma sie co dziwic ze informacji na temat szkodliwosci mleka jest malo i sa w "podziemiu"! wiecej informacji n/t tu -- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=80518090 Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: mleko krowie jest szkodliwe 22.09.08, 17:16 drop.2 napisała: > mleko krowie jest szkodliwe dla czlowieka Woda jest szkodliwa dla człowieka. > mleko krowie sluzy do tego zeby 30 kilowy cielak rozrosl sie do 300 > kilogramow bo tak stworzyla to natura, Równie dobrze może służyć do tego, żeby 8 kilowe dziecko rozrosło się do 80 kilogramowego dorosłego. > picie mleka przez ludzi jest wynaturzeniem i jest wbrew naturze Znacznie bardziej wbrew naturze jest noszenie ubrań, butów i używanie komputera. Co z tego? > ja osobiscie nie pije mleko krowiego od ponad 20 lat, roznica jesli > chodzi o zdrowie kondycje wyglad samopoczucie jest nieopisana > spoleczenstwa w azji nie spozywajac mleka krowiego wogole dozywaja > 100 lat w idealnej kondycji ciala, > mleko krowie to odpad zwierzecy i tak powinno byc traktowane, lecz > za duze jest lobby mleczarskie - mleko i produkty to jeden z > najwiekszych biznesow swiatowych wiec nie ma sie co dziwic ze > informacji na temat szkodliwosci mleka jest malo i sa w > "podziemiu"! Równie dobrze mogłabyś napisać: "Ja osobiscie nie jadam kaszy gryczanej od ponad 20 lat, roznica jesli chodzi o zdrowie kondycje wyglad samopoczucie jest nieopisana. Społeczeństwa w Azji nie spożywając kaszy gryczanej w ogóle dożywają 100 lat w idealnej kondycji. Kasza gryczana to odpad roślinny i tak powinna być traktowana, lecz za duże jest lobby producentów kaszy gryczanej, więc nie ma się co dziwić, że informacji na temat szkodliwości kaszy gryczanej jest tak mało i są w podziemiu" Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 22.09.08, 18:08 > mleko krowie sluzy do tego zeby 30 kilowy cielak rozrosl sie do 300 > kilogramow bo tak stworzyla to natura, a nasiona stworzyła do kiełkowania ,a mieso by zwierzaki mogły biegac ,wychodzi na to że nic niemożemy chapnąć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drop.2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 22.09.08, 20:37 jasne - niech zyja wynaturzenia! damskich cyckow mezczyzni tez chyba nie powinni posiadac zdaje sie? a jak widac polowa populacji meskiej szczegolnie w krajach ameryki i europy posiada biust. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: mleko krowie jest szkodliwe 22.09.08, 22:22 drop.2 napisała: > jasne - niech zyja wynaturzenia! damskich cyckow mezczyzni tez chyba > nie powinni posiadac zdaje sie? a jak widac polowa populacji meskiej > szczegolnie w krajach ameryki i europy posiada biust. Kolejny raz wyskakujesz z bzdurną teorią o "damskich cyckach" u mężczyzn, wywołanych rzekomo spożyciem mleka. Sama to wymyśliłaś? Według Twojej teorii, ginekomastia powinna być szczególną rzadkością w krajach azjatyckich, gdzie, według Twoich własnych słów, pija się niewiele mleka. Tymczasem częstość występowania tej przypadłości w Azji nie odbiega od europejskiej czy amerykańskiej normy. Masz coś do powiedzenia w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 23.09.08, 09:13 > Według Twojej teorii, ginekomastia a tak sie zastanwaiałem o co jej chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozec1979 Re: mleko krowie jest szkodliwe 22.09.08, 20:41 A kto wam zabrania "chapnąć" serek,zsiadłe mleko,kawałek mięska czy te wspomniane nasionka albo kiełki??? Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 23.09.08, 09:12 > A kto wam zabrania "chapnąć" serek,zsiadłe mleko,kawałek mięska czy > te wspomniane nasionka albo kiełki??? ano ,drop.2 :( bo jak ją rozumiem to mleko niezostało stworzene by z niego robić przetwory tylko dla cielaka ;(hehe Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozec1979 Re: mleko krowie jest szkodliwe 24.09.08, 00:29 ano ,drop.2 :( bo jak ją rozumiem to mleko niezostało stworzene by z > niego robić przetwory tylko dla cielaka ;(hehe Jak dla mnie zostało stworzone głównie dla cielaka ale także dla człowieka,żeby je przetwarzał(pomijam kolorowe,perfumowane itd jogurciki o smaku owocowym). Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 24.09.08, 06:50 > Jak dla mnie zostało stworzone głównie dla cielaka ale także dla > człowieka,żeby je przetwarzał też mi sie tak wydaje wydaje sie że niema podobnie dobrego jego żródła wapnia jak nabiał i że bez jego udziału w diecie nieuda sie zapewnić zaspokojenia zapotrzebowania na wapń . pytanie wiec skąd wapń brali ludzie zanim zaczeli paść krowy i skąd biorą ci co niespozywają przetrworów mlecznych . mój wniosek jest taki że normy na wapń ustalili chyba producenci mleka :) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
drop.2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 24.09.08, 12:11 "pytanie wiec skąd wapń brali ludzie zanim zaczeli paść krowy i skąd biorą ci co niespozywają przetrworów mlecznych" zapoznaj sie jaka jest codzienna dieta ludnosci chin japoni i innych krajow azji ktora mleka nie uznaje jako produktu jadalnego, a bedziesz mial odpowiedz na swoje pytanie. A jak dodasz do tego ze ci ludzie nie znaja problemu osteoporozy to moze masz szanse na sensowna refleksje????? Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 24.09.08, 17:29 > ludzie nie znaja problemu osteoporozy może bym to było warte pomyszkowania gdyby nie wcześniejsze twoje kawałki o powszechnej ginekomasti u mężczyzn ( jeśli twój facet czy dziecko to ma to bierze sterydy w niewłaściwy sposób )czy to że mleko jest dla cielaków (co obśmaliśmy już wcześniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
drop.2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 24.09.08, 19:39 gdzie napisalam ze ginekomastia u mezczyzn spowodowana jest spozyciem mleka krowiego? zacytuj taki fragment bo sobie nie przypominam. lekcewazysz i zachecasz do ignorowania tego co i w jaki sposob stworzyla natura, to ja ci w taki sposob tlumacze - biustu u mezczyzn natura tez nie stworzyla a jednak u niektorych jest:)! na ile my ludzie damy sie wynaturzyc przez nasze zachowanie/sposob zycia/odzywianie - tak samo zrobi to z nami biologia, tak samo wynaturza sie nasze ciala/organizm, pewnych rzeczy w naturze czy biologii nie da sie poprostu oszukac, i nie tylko spozycia mleka to sie oczywiscie tyczy, ps. znam mezczyzn ktorzy zadnych sterydow nigdy nie brali a posiadaja meski biust czyli cierpia na ginekomastie jak to sie nazywa jak piszesz, a co powoduje to schorzenie - nie mam bladego pojecia, od tego jest medycyna zeby szukac przyczyn chorob i schorzen. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: mleko krowie jest szkodliwe 24.09.08, 20:11 drop.2 napisała: > gdzie napisalam ze ginekomastia u mezczyzn spowodowana jest > spozyciem mleka krowiego? zacytuj taki fragment bo sobie nie > przypominam. Służę cytatami: > misiu kolego - z calego serca ci zycze zeby urosly ci meskie cycki, > jesli jeszce ich nie masz. > pij mleko nazdrowie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=79875744&a=80804187 > Ja jeszcze raz wszem i wobec - wszystkim pijacym mleko panom zycze > szybkiego porostu meskich piersi, wiecie chlopaki - im wieksze tym > lepsze! ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=79875744&a=80804932 > niech zyja wynaturzenia! damskich cyckow mezczyzni tez chyba > nie powinni posiadac zdaje sie? a jak widac polowa populacji > meskiej szczegolnie w krajach ameryki i europy posiada biust. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=84920927&a=85008054 > a ja ostatnio slyszalam ze spozywanie mleka krowiego powoduje > porost biustu, z tym ze glownie u mezczyzn w wieku 18-35 lat. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=83015126&a=83108236 Nadal zamierzasz się wypierać? Odpowiedz Link Zgłoś
drop.2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 24.09.08, 23:37 niczego sie nie wypieram - to byla ironiczna uwaga do KRETYNSKIEGO POSTU! tak madra jak sam temat: ""Re: jest dieta która powiększa biust?"" sorry ale jak to inaczej mozna skomentowac? rece opadaja, PODTRZYMUJE KAZDE SLOWO I PRZECINEK KTORY NAPISALAM i niczego sie nie wypieram, wiem o czym mowie, a ty i inni powinienes byc wdzieczny za cenne informacje - to po pierwsze i po ostatnie, niestety wyglada na to ze jestes zbyt ograniczony zeby zrozumiec o czym pisze, naszczescie ludzi zdajacych sobie sprawe ze caly mleczny shit to propaganda i robienie wody z mozgu jedynie dla zyskow finansowych sa tysiace a moze juz miliony? i nie masz co na mnie naskakiwac jakbym byla jedyna osoba ktora zwraca na ten PROBLEM uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: mleko krowie jest szkodliwe 25.09.08, 08:30 drop.2 napisała: > niczego sie nie wypieram - to byla ironiczna uwaga do KRETYNSKIEGO > POSTU! tak madra jak sam temat: > ""Re: jest dieta która powiększa biust?"" Gdyby to było pojedyncze zdarzenie, można by je interpretować jako żart. Kilka razy w różnych miejscach i w innym kontekście - żartem być przestaje. > PODTRZYMUJE KAZDE SLOWO I PRZECINEK KTORY NAPISALAM > i niczego sie nie wypieram, wiem o czym mowie, a ty i inni > powinienes byc wdzieczny za cenne informacje - to po pierwsze i po > ostatnie, Czyli podtrzymujesz swoje zdanie, że spożycie mleka krowiego powoduje rośnięcie piersi u mężczyzn i mamy być ci wdzięczni za tę cenną informację? > niestety wyglada na to ze jestes zbyt ograniczony zeby zrozumiec o > czym pisze, naszczescie ludzi zdajacych sobie sprawe ze caly > mleczny shit to propaganda i robienie wody z mozgu jedynie dla > zyskow finansowych sa tysiace a moze juz miliony? i nie masz co na > mnie naskakiwac jakbym byla jedyna osoba ktora zwraca na ten > PROBLEM uwage. Wygląda na to, że rzeczywiście jestem ograniczony, bo nijak nie trafiają do mnie zaklęcia, a jedynie rzeczowe argumenty, których przeciwko spożyciu mleka po prostu nie masz. Ten PROBLEM, na który zwracasz uwagę, to po prostu komunistyczny bełkot. Wszystko, co kupujesz w sklepie, nie tylko mleko, jest wytwarzane dla zysku. Co w tym, do cholery, złego? Co to w ogóle za argumentacja? Jeśli chcesz mnie przekonać, że mleko jest szkodliwe, to przedstaw na to twarde DOWODY, zamiast odwoływać się do bezinteresownej zawiści z czyjegoś dobrego interesu, albo do bzdetów o naturze, co stworzyła mleko do innego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
frezja-finezja Re: mleko krowie jest szkodliwe 24.09.08, 20:51 jotde2 napisał: > > pytanie wiec skąd wapń brali ludzie zanim > zaczeli paść krowy i skąd biorą ci co niespozywają przetrworów > mlecznych. Dobre:)) Tak jakby wapń tylko w mleku był:/ Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: mleko krowie jest szkodliwe 25.09.08, 10:21 typowo damskie ;) wyrwać z kontekstu jedno zdanie . Odpowiedz Link Zgłoś