Dodaj do ulubionych

Kilka pytań do radnych i kandydatów przed wyborami

22.09.10, 09:51
Jako że sprawa jest interesująca, zbliżają się wybory, do tego wraz ze Stowarzyszeniem Moja Białołęka mieliśmy plan rozliczać radnych z działań, ale niestety większość założycieli i zarazem członków zarządu opuściła organizację a reszta władz weszła w politykę (głównie PO, ale nie tylko), to myślę, że warto poruszyć te sprawy. Tym bardziej, że - jak można się było spodziewać - aktywność radnych znacznie wzrosła i można się spodziewać, że dalej będzie rosła, aż do końca listopada.

Przykłądy z mojego podwórka.

1. Uchwalanie planów.

Prace nad planem Kąty Grodziskie trwają już jakieś dwa lata, w tym roku w grudniu miało być wyłożenie, tymczasem ostatnio okazało się, że będzie... rok później; nie rozumiem jak to się dzieje, że taki Radzymin potrafi w ciągu kilku miesięcy od uchwały o przystąpieniu do prac nad planem przeprowadzić całą procedurę i w rok uchwalić plan, a w Warszawie to tyle trwa - a powiem, że problemy z właśnością gruntów, terenami na oświatę itp., czy wydzieleniem dróg są tam nawet większe.

Skądinąd wiadomo, że na tym obszarze działki ma przynajm,niej jeden deweloper, który chce budować bloki, a nowy plan prawdopodobnie mu na to nie pozwoli - więc odwlekanie nad nim prac jest muk na rękę...

I jeszcze jedno - na wzmiankowanym terenie przy Kanale miejska pracownia projektowa planuje... handel - a zieleń i rekreację na... prywatnej działce - przecież to proszenie się o protesty i przeciąganie procedury - to prowokowanie kolejnych teorii spiskowych dotyczących wpływu deweloperów na powstawanie planów miejscowych.

2. Parki i tereny rekreacyjne

Staraniem Stowarzyszenia Moja Białołęka powstaje teren rekreacyjny przy Ruskowym Brodzie. Pewnie będzie to wykorzystane w kampanii tych członków Stowarzyszenia, którzy w nim zostali i poszli w lokalną politykę. Ale tak, czy inaczej, jest to sukces - w dużej mierze samych mieszkańców.

Park przy Derbach - to w sumie nie moja okolica, ale cała sytuacja trwa skandalicznie długo. Szerzej jednak o planach parku przy Kanale Żerańskim (Królewskim), bo sytuację lepiej znam.

W swoim czasie radni rządzącej PO, wraz z burmistrzem podnosili krzyk w sprawie przekazania kolejnej działki ANR Kościołowi twierdząc, że mieli szeroko zakrojone plany wobec tych terenów. Wskazałem, że są inne tereny na których można te plany urzeczywistnić. Dyskusja skończyła się w następujący sposób:

a. Na terenie ZB były grunty nalezące do ANR.

b. Tereny te zostały przekazane Elżbietankom.

c. Burmistrz Kaznowski powiedział, że chciał tam budować obiekty użyteczności publicznej.

d. Mieszkańcy wskazują, że jest inny grunt, na którym można coś zrobić (np. park na terenach betoniarni przy Kanale Królewskim).

e. Przedstawiciel PO (czyli partii burmistrza) twierdzi, że nic nie można tam zrobić, bo:

- (1) pada wiele szczegółów z których wynika, że dzielnica w ogóle nic nie może zrobić

- (2) teren betoniarni nie należy do samorządu

- (3) do terenu betoniarni są roszczenia

To ja mam jeszcze trzy pytania, odnoszące się odpowiednio do:

(1) Skoro dzielnica nic nie może zrobić, to na jakiej podstawie burmistrz Kaznowski mówił, czego to on by nie zrobił na terenach przekazanych Elżbietankom?

(2) Tereny przekazane Elżbietankom również nie należały do samorządu - więc na jakiej podstawie burmistrz Kaznowski mówił, czego to on by nie zrobił?

(3) Do terenów przy Marywilskiej, które w wyniku decyzji burmistrza Kaznowskiego i wszystkich radnych PO na Białołęce zostały przekazane kupcom ze Stadionu X-lecia również są roszczenia, więc dlaczego na terenach tych targowisko jednak powstaje?

3. Sprawy różne

Tak mniej więcej to wygląda z mojego punktu widzenia. Z dobrego serca nie wspominam o planach tramwaju do Derb, tramwaju wodnego do Regat i innych tego typu pomysłach.

To tak na gorąco - pewnie jeszcze coś mi (i nie tylko mi) się jeszcze przypomni.
Obserwuj wątek
    • viking.1 Re: Kilka pytań do radnych i kandydatów przed wyb 23.09.10, 16:18
      Trafnie to ujął varsava. Mogę do tego jeszcze parę spraw dodać.
      Na Ostródzkiej koło nowej szkoły Agencja Nieruchomości Rolnych próbuje sprzedać działki, w planach przeznaczone pod różne funkcje komunalne. Dzielnica nie ma żadnych planów ani pomysłu na zagospodarowanie, a tym samym na przejęcie tych terenów od ANR. Skoro burmistrz Kaznowski miał (jak należy rozumieć) konkretne plany do tych straconych hektarów, to o prostu niech chociaż część tych inwestycji (bo wszystko się chyba nie zmieści, na Ostródzkiej nie ma 47 hektarów) ulokuje właśnie tam.

w Gazecie Stołecznej dzisiaj właśnie przeczytałem, że paru dotychczasowych aktywnych radnych PO nie znajdzie się na nowych listach. To oczywiście sprawa PO, ale może mieszkańcom-wyborcom należy się wyjaśnienie, co też takiego złego ci radni zrobili?

Co w mijającej kadencji Dzielnica (radni, zarząd, władze miasta) zrobiły dla Zielonej Białołęki? Chwalą się szkołą i przedszkolem na Ostródzkiej, a to jeszcze efekt poprzedniej kadencji. Jedynie rozbudowa szkoły na Kobiałce i budowa na Berensona, ale w sumie też wynik decyzji poprzednich władz. Budowa placu zabaw na Ruskowym wywalczona, wychodzona i wyproszona przez mieszkańców. Poza tym literalnie NIC. Miała być rekompensata za kupców na Marywilskiej - nic nie ma. Poprawa komunikacji - brak.

A może coś przeoczyłem?
    • waldek_roszak Re: Waldemar Roszak 24.09.10, 10:46
      varsava napisał:
      > Kilka pytań do radnych i kandydatów przed wyb

He, he... A tak przy okazji, to skąd wiesz, czy kandyduję?
      smile smile smile

Chętnie podyskutuję na tematy, które wymieniłeś, ale poczekaj kilka dni, proszę. Teraz praktycznie cały czas zabierają mi działania, o których można przeczytać na forum.

W tym momencie odpowiem więc bardzo ogólnie.

varsava napisał:
      > 1. Uchwalanie planów. (...)

Nasza Zielona Białołęka, to szybko rozwijająca się część miasta. Na sprawy związane z planowaniem przestrzennym poświęcam więc bardzo dużą ilość czasu. Od kilku lat, jestem ZAWSZE liderem takich tematów wśród radnych. Jak się nie raz okazało na posiedzeniu komisji inwestycyjnej lub sesji, czasem wiem o tym więcej, niż etatowi pracowni urzędu. ZAWSZE przygotowuję praktycznie wszystkie projekty stanowisk i uchwał dotyczących Zielonej Białołęki, które są (po ewentualnych poprawkach) głosowane przez komisje i radę. Zabiera to bardzo dużo czasu. Ta praca wymaga najpierw wielodniowego przekopywania się przez setki dokumentów, aby znaleźć wszystkie małe drobiażdżki, które mogą mieć kluczowe znaczenie. Potem są dziesiątki spotkań, konsultacji i przekonywania do swoich racji.

Powiem może nawet tak. Uważam, że beze mnie, żadna z uchwał opiniujących mpzp lub SUiKZP dla naszych okolic w takim kształcie by nie powstała. Mówię to, bez żadnych obaw, że ktoś może temu zaprzeczyć. Proszę o kontakt z pracownikami urzędu dzielnicy, z zarządem dzielnicy czy też radnymi lub mieszkańcami, którzy byli świadkami moich działań.

Poza działaniem w radzie dzielnicy, wielokrotnie przeprowadzałem różne akcje z mieszkańcami, idące śladem uchwał rady dzielnicy. Takie, jak na przykład ta obecna - w sprawie SUiKZP. Mieliśmy między innymi WYGRANY kilkuletni bój o właściwe opracowanie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (dalej mpzp) „Białołęka Wieś”. Udało się go zmienić, między innymi dzięki temu, że uaktywniłem setki mieszkańców (tak jak dzisiaj), którzy wspólnie, w zorganizowany sposób wyrażali swoją opinię. Przy tzw. „wyłożeniach publicznych”, do BUiPP docierało nawet 700 oddzielnie wysłanych pism z wnioskami o zmianę projektu! Na jednym z organizowanych przeze mnie spotkań w pobliskiej szkole pojawiło się ok. 300 osób! Podobnie wieloletnie działania były wykonywane w sprawie jeszcze projketowanego mpzp „Brzeziny”. Plan jeszcze nie jest uchwalony, ale już teraz to, co udalo się zmienić, jest naszym (mieszkańców i rady dzielnicy) sporym sukcesem. Trwają też prace nad kilkoma innymi mpzp na Zielonej Białołęce.

varsava napisał:
      > 2. Parki i tereny rekreacyjne

Myślę, że ten temat jest ściśle powiązany z tematyką planowania przestrzennego. Nie uda się nic zrobić, jeżeli wcześniej nie zapiszemy tego w planie.

> 3. Sprawy różne
      > (...) Z dobrego serca nie wspominam o planach tramwaju do Derb (...)

I wielkie dzięki Ci za Twoje dobre serce.
      smile smile smile
      Tramwaj na Zieloną Białołękę, to mój autorski pomysł sprzez chyba 5 lat. Nie uciekam od niego. Temat się rozwija i z wielką przyjemnością o tym powiem. Wcześniej, niż się chyba spodziewasz.

Poruszyłeś także kilka innych spraw. Cóż... wydaje mi się jednak, ze kierowałeś je do innych osób a nie do mnie.

P.S. Varsavo, zgodnie z naszymi ustaleniami, usunę "zaśmiecające" posty z watku o nowej kładce nad TT. OK?

Pozdrowienia

Waldek Roszak
    • piojawor Re: Kilka pytań do radnych i kandydatów przed wyb 24.09.10, 12:14
      Ad. 1
      Temat rzeka
      www.ngp.pl/str/tekst2480.html
      www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/B-2007-09_14-6
      Najważniejsze jest, że w końcu dzieki wspólnym działaniom z MB udało się przystąpić do zmiany prawie całego mpzp obszaru X-71 cz.1.
      Niestety w Warszawie uchwalanie i zmiana planów wymaga cierpliowsci. Mpzp tarchomina opiniowalismy na wiosnę 2008 r. a jest szansa, że do końca kadencji zostanie uchwalony.

Mam nadzieję, że Kąty Grodziskie trafią do Dzielnicy już na wiosnę 2011. Niestety z pewnością nie stanie się tak ze zmianą panu X-71 powyżej Zdziarskiej. To zamie jeszcze ze dwa lata.

Każdy kto obieca w tej kwestii, że coś zrobi szybciej - po prostu będzie pisał nieprawdę.

Ad.2.
      Co do terenu rekreacyjnego na Ruskowym Brodzie to będę skromny i polecę mój felieton www.ngp.pl/str/tekst2433.html felieton oraz Agnieszki Borowskiej "Moja - Nasza Białołęka - czyli lekarzu lecz się sam" www.naszabialoleka.pl/

Co do terenu przy Marywilskiej to przekazany został na podstawie uchwały Rady m.st. Warszawy a nie Rady Dzielnicy. Jak dla mnie lepiej, że na obecnym obszarze jest centrum handlowe i perspektywa rozbudowy w 2011 Marywilskiej do dwóch apsów (jest WPI, projekt zrobiony) a nie wysypisko smieci.

Co do ANR sprawa jest i prosta i trudna. Zeby pozyskać grunt trzeba wpisać inwestycje do WPI. Żeby wpisać inwestycje do WPI trzeba mieć środki.
      Oczywiście nie ma możliwości czegokolwiek wpisać jezeli dzięki quasi przestępczej działalności teren zostanie ANRowi zabrany - patrz sparawa "elżbietanek".

Ad.3 Spraw do zrobienia na terenie ZB jest mnóstwo. Niedługo ukaże się szczegółowy program PO dla terego terenu. Nie będzie w nim z pewnością głownie tramwaju ponieważ odneisiemy się głównie do spraw, które są realne do zrealizowania dla mieszkańców w ciągu najbliższej kadencji.
      Ja także chciałbym metro, tramwaj wodny i szynowy najlepiej pod dom, ale mam w zwyczaju pisać i działać realnie a nie obiecywac coś z czego potem nie będe się mógł wywiązać.
      • slavecky4 Re: Kilka pytań do radnych i kandydatów przed wyb 24.09.10, 22:54
        piojawor napisał:
        > >
        > Mam nadzieję, że Kąty Grodziskie trafią do Dzielnicy już na wiosnę 2011. Nieste
        > ty z pewnością nie stanie się tak ze zmianą panu X-71 powyżej Zdziarskiej. To z
        > amie jeszcze ze dwa lata.

Piotrze a możesz napisać co grozi/ jakie są plany odnośnie terenów pomiędzy Zdziarską a Kobiałką?
        Pytam bo mieszkam 30 m od Zdziarskiej i już się boję czy tuż obok mojej i sąsiedniej zabudowy jednorodzinnej nie powstaną (prócz Betonowej Doliny firmy JW Destruction gdzie chyba już wszystko przesądzone sad Jakieś inne innowacyjne plany - np. 20 m bloki etc... ?

Pozdrawiam

S.
        • waldek_roszak Re: X-71 24.09.10, 23:27
          slavecky4 napisał:
          > (...) co grozi/ jakie są plany odnośnie terenów pomiędzy Zdz
          > iarską a Kobiałką?
          > Pytam bo mieszkam 30 m od Zdziarskiej i już się boję czy tuż obok mojej i sąsie
          > dniej zabudowy jednorodzinnej nie powstaną (prócz Betonowej Doliny firmy JW Des
          > truction gdzie chyba już wszystko przesądzone sad Jakieś inne innowacyjne plany
          > - np. 20 m bloki etc... ?

Zerknij sobie TUTAJ . Na interesującym Ciebie terenie obowiązuje ten nieszczęsny mpzp "X-71 cz.1" uchwalony w 2001 roku. 650ha terenu, który można zabudować na praktycznie dowolny sposób:
          * budownictwo jednorodzinne,
          * budownictwo wielorodzinne,
          * usługi, handel.
          Max wysokość 12m a w rejonach skrzyżowań „dominanty” max 15.
          40% powierzchni biologicznie czynnej

Jak chcesz poznać wszystkie szczegóły, to proponuję poświęcić trochę czasu, postudiować mapę i wczytać się w pełny tekst mpzp.

P.S.
          Jak wiadomo, na szczęście ten mpzp powoli jest zmieniany. Południową część zajmie nowy mpzp - osiedla Kąty Grodziskie.

Pozdrowienia
          • piojawor Re: X-71 26.09.10, 22:05
            Trudno powiedziec jeszcze co do planów bo uchwała o zmianie jest z połowy lipca br. (obszar Zdziarska - Kobiałka, Ostródzka - Płochocińska) .Jeżeli tylko będę miał na to wpływ to nie pozwole aby na tym obszarze wprowadzono budownictwo wielorodzinne. Wystaczy, że na wschód od Ostródzkiej powstanie Zielona Dolina i iIwestycja Victorii Dom.
      • pawstone Re: Kilka pytań do radnych i kandydatów przed wyb 28.09.10, 09:50
        Mam konkretne pytanie. W jaki sposób doszło do skandalicznej sytuacji przy rozbudowie szkoły na Kobiałce. Mam na mysli to ze dzielnica nie pozyskała działki przyległej do szkoły (budowany jest na niej kościół). W rezultacie w kompleksie szkół zostanie jedno boisko. Słyszałem, że teraz jest jakas próba kupienia ziemii gdzies dalej i tam urządzenia boiska. To jakas paranoja. Może nie jest jeszcze za późno żeby dogadac się z Kościołem zeby odkupić od nich działke? Na razie postawiono tam małą kaplice. Jak zaczną budowę kościoła to będzie już całkiem za późno.

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź
        • volak68 Re: Kilka pytań do radnych i kandydatów przed wyb 28.09.10, 14:51
          @pawstone napisał:
          Może nie jest jeszcze za późno żeby dogadac się z Kościołem zeby odkupić od nich działke? Na razie
          > postawiono tam małą kaplice. Jak zaczną budowę kościoła to będzie już całkiem
          > za późno.

Trochę żartem - trzeba zacząć chodzić na Głebocka albo Ostródzką. A tu nie dawać na tacę - to sami oddadzą działkę
          • jogger007 Re: Kilka pytań do radnych i kandydatów przed wyb 28.09.10, 18:40
            Kilka spraw porządkowych:

1. Taka sobie uwaga: Kościól katolicki jest JEDYNĄ instytucją, która nadąza za rozwojem Zielonej Białołęki. W ostatnich 5 latach czterokrotnie zwiększył liczbę swoich placówek (dla porównania liczba szkół podstawowych wzrosła u nas o 33%). A nasze oczekiwania jako mieszkańców są takie, że instytucje publiczne nie powinny pozostawać w tyle za KK.

2. Teraz uwaga do WSZYSTKICH kandydatów na radnych: Panowie przestańcie się przechwalać czego to nie zrobiliście, ile to Wam zawdzięczamy itp. Naprawdę mamy już dość nachalnego PR. Przecież właśnie po to żeby było lepiej i coś się działo na ZB to Was właśnie wybieraliśmy. A gdybym miał poważnie potraktować ogłoszenia i apele rozmaitych ludzi typu: "to dzięki moim uporczywym staraniom, nieustannym działaniom i naciskom na zarząd dzielnicy zbudowano szkołę na Ostródzkiej" to chyba wszystkie budynki przy tej ulicy musiały by być szkołami.

3, Uwaga ogólna: dobrze by było, aby kandydaci na radnych zrozumieli, że nie są wyłącznie kandydatami partii politycznych, a lokalnej społeczności i to PRZEDE WSZYSTKIM ją mają reprezentować w kontaktach z miastem. Krew mnie zalewa jak czytam, że listy kandydatów na radnych (i to wszystkich partii politycznych) są weryfikowane i ustalane przez wyższe władze! Jeżeli teraz godzicie się na taki stan rzeczy żeby to góra mówiła kto będzie dobrym reprezentantem nas-mieszkańców to uważacie, że będziecie mieli odwagę powiedzieć NIE swoim wyższym władzom partyjnym, gdy będą naciski na zakceptowanie działań podejmowane wbrew woli miejscowej społeczności? Zastanówcie się, bo nawet dla Waszej kariery politycznej może być z tego więcej szkody niż pożytku. Sytuacja kiedy w centrum miasta buduje się podświetlane, kolorowe fontanny za kilkadziesiąt milonów złotych dając na inwestycje na obrzeżach miasta nędzne grosze doprowadza już powoli do wrzenia. Przykład z ostatnich dni z Targówka, gdzie akurat (w przeciwieństwie do "naszego" Kaznowskiego) władze dzielnicy są za mieszkańcami: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8428402,Targowek__za_spalarnie_smieci_chcemy_drog_i_parku.html

To tak trochę na marginesie całej dyskusji.
            • varsava Re: Kilka pytań do radnych i kandydatów przed wyb 29.09.10, 10:09
              dwa lata temu dla żartu proponowałem:

forum.gazeta.pl/forum/w,36264,87313531,87365931,przekazac_wladze_Kosciolowi.html
              i to kto? instytucja utożsamiana z "ciemnogrodem" - wszyscy "nowocześni" i "profesjonalni" mogliby się uczyć smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka